Tort z białą czekoladą

4.31 avg. rating (86% score) - 39 votes

Oj, dawno mnie nie było, dawno… Pewnego dnia zadzwonił do mnie mój Brat i pyta: ‚Młoda (bo w domu tak na mnie mówią do tej pory), czy u Ciebie wszystko w porządku?’ Zdziwiona odpowiadam: ‚tak…’. On na to -tonem mocno zaniepokojonym i zmartwionym: „Ale czy na pewno? Wszyscy zdrowi? Wszystko ok? Nic się nie stało?’… No to ja już zdenerwowana tymi dziwnymi pytaniami odpowiadam, że tak i zniecierpliwiona pytam, o co mu chodzi. A on mówi: ‚Bo od 2 lipca nie ma na Twoim blogu żadnego nowego wpisu, więc pomyślałem, że chyba się coś stało…’ Padłam… Obiecałam Bratu, że się poprawię:) Wam też to obiecuję… A przynajmniej się postaram…
Braciszku, dziękuję za Twoją troskę:)

A dziś mam dla Was specjalny tort, bo przygotowany dla mojej kochanej Córci, która właśnie kończy 9 lat. Słodki, nawet bardzo… ale czy nie taki właśnie ma być tort? Z dużą ilością białej czekolady. Taka wielka, biała czekolada:). Wszystkiego dobrego Słoneczko!

Przepis własny.

Tort z białą czekoladą | Birthday cake with white chocolate

Składniki na jasny biszkopt:

  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • pół szklanki drobnego cukru + 1 cukier wanilinowy
  • pół szklanki mąki pszennej +2 łyżki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki przesiać i dodać do ubitej masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać. Ja to robię na najniższych obrotach miksera. Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na trzy blaty (będą potrzebne tylko dwa).

Składniki na ciemny biszkopt:

  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • pół szklanki* cukru
  • pół szklanki mąki pszennej – 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki i kakao przesiać i dodać do ubitej masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać. Ja to robię na najniższych obrotach miksera. Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na dwa blaty (będzie potrzebny tylko jeden).

Biszkopty najlepiej jest upiec dzień wcześniej.

Składniki na masę:

  • 3 serki mascarpone (po 250g każdy)
  • 250ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 300g białej czekolady (jak ktoś nie lubi bardzo słodkich tortów, proponuję dać dwie tabliczki)

Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą, miska nie może dotykać wody). Odstawić do wystygnięcia.

Serek mascarpone i kremówkę zmiksować razem, pod koniec ubijania dodać roztopioną czekoladę i zmiksować na puszystą masę.

Jasny blat ułożyć na paterze, wyłożyć część masy i wyrównać, przykryć ciemnym blatem, wyłożyć kolejną część masy, wyrównać, przykryć jasnym biszkoptem, wierzch i boki tortu również wysmarować masą. Można na tym etapie zakończyć i udekorować tort wedle uznania, ale możecie też zrobić taką opaskę z białej czekolady jak jest na tym torcie. Nie jest to trudne.

Opaska z białej czekolady:

Rozpuścić w kąpieli wodnej dwie i pół tabliczki białej czekolady (250g). Zmierzyć obwód tortu i jego wysokość. Na papierze do pieczenia wyrysować pasek, odpowiadający tym wymiarom (u mnie było to 65cm x 8cm). Rozsmarować ciepłą czekoladę na przygotowanym pasku, odstawić do tężenia. Gdy czekolada zastygnie, ale będzie jeszcze miękka, owinąć tort dookoła (czekoladą do tortu, papierem na zewnątrz). Papieru nie ściągać! Wstawić do lodówki aż czekolada stwardnieje, dopiero wtedy zdjąć delikatnie papier. I gotowe. Przystroić wedle własnego uznania.

A na moim profilu fejsbukowym możecie zobaczyć instrukcję obrazkową jak się robi opaskę i obkłada nią tort.

*szklanka = 250ml

Tort z białą czekoladą | Birthday cake with white chocolate

Tort z białą czekoladą | Birthday cake with white chocolate

Tort z białą czekoladą | Birthday cake with white chocolate

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Torty i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

91
Dodaj komentarz

avatar
47 Comment threads
44 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
48 Comment authors
PBWtfAngelikaAsiekMisiaaa Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Angelika
Gość
Angelika

Czy można dodać barwnik spożywczy?

Misiaaa
Gość
Misiaaa

Witam. Czym mogę nasączyć tort i w jakich proporcjach? Dziękuję ślicznie za odpowiedź 😊

Karolina
Gość
Karolina

Witam, czy opaskę z białej czekolady można zrobić z gotowej polewy?

Ann
Gość
Ann

Witam.
Smoetana nigdy mi sie nie wazy gdy osobno ubijam mascarpone,dodaje do niego ostudzona czekolade i mieszam szpatulka,a nastepnie dodaje dobrze ubita smietane i rowniez mieszam szpatulka. Masa wychodzi gladka i puszystka.
Pozdrawiam.

Piotr
Gość
Piotr

Jestem totalnym tortowym paralitykiem ale chcę zrobić go córce na urodziny.
I mam pytanie – jak się przelicza składniki jak chcę zrobić w większej formie? Powiedzmy 28 cm? Bo za cholerę tego nie ogarniam. 🙁

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Dzisiaj zrobiłam ten krem, ale niestety kiedy dodałam czekoladę do masy to zrobiły się czekoladowe „grudki”. Czy czekolada była za ciepła czy w czym tkwi problem?

Anna
Gość
Anna

Dlaczego masa sie zwazyla?

Wtf
Gość
Wtf

Na logikę. Co jest lepiej dodać zimny krem do ciepłej czekolady czy ciepłą czekoladę do zimnego kremu?

Kasia
Gość
Kasia

Witam 🙂 Piękny tort! Mam pytanie: czy ten krem będzie wystarczająco gęsty do wykonywania dekoracji na torcie? Ewentualnie na cupcakes?
Pozdrawiam 🙂

paula
Gość
paula

czy ta opaska z czekolady wytrzyma 2h podróż ?

Ola
Gość
Ola

Chciałam wykorzystać przepis na krem do mojego tortu, ale śmietanka zważyła się…co robię nie tak? Czy śmietankę i serki mascarpone od razu wrzucić razem czy podczas ubijania śmietanki dodawać po kawałku serków?

Paula
Gość
Paula

A czy taka obręcz i pokrycie całego tortu czekoladą może być przy zastosowaniu zwykłego kremu z bitej śmietany i mascarpone?

Ola
Gość
Ola

Tort przepiękny 🙂
Chciałabym skorzystać z Twojego pomysłu na tą obręcz z białej czekolady jednak nie mam już więcej masy żeby pokryć nią boki i górę tortu (bo chciałabym zrobić coś takiego na cały tort). Co więc mogę innego położyć aby ta biała czekolada przyczepiła się do ciasta? (dodam, że wykorzystam to do tortu czekoladowo malinowego)

Sandra
Gość
Sandra

Mam pytanie o opaskę z czekolady. Nie ma problemów przy krojeniu tortu? tzn. czy czekolada się nie łamie, nie odpada od tortu?

lila
Gość
lila

Witam, czy te proporcje wystarczą dla 10 osób i czy krem można zrobić tylko z białej czekolady i mascarpone?

lila
Gość
lila

czy można zrobić masę tylko z białej czekolady i mascarpone i dodać dżem wiśniowy? Jeszcze mam pytanie czy te proporcje wystarczą na 10 osób?

Asia
Gość
Asia

Przepiękny tort. Bardzo podoba mi się Twój blog. Pozdrawiam:)

wiola
Gość
wiola

A można zrobić masę z samej śmietany i białej czekolady? Jesli tak to jakie proporcje i czy należy dodać żelatynę?
Dziękuję za odpowiedź

Iza
Gość
Iza

🙂

Iza
Gość
Iza

Witam,
Proszę o informację czy te czekolady można rozpuści w śmietanie kremówce a później schłodzic i ubic z serkiem mascarponie ?
pozdrawiam

Ania
Gość
Ania

A czy ciasto zostalo nasaczone np alkoholem?

Ewa
Gość
Ewa

🙂 Asiu, mam ochotę zrobić ten tort ale wykończyć go takimi waflowymi pałeczkami jak do deserów lodowych; chciałam się Ciebie poradzić w sprawie konsystencji tej masy – czy myślisz, że pozwoli ona na stabilne przymocowanie tych pałeczek?

ewa
Gość
ewa

czy tort można nasączyć pączem? boję się ze będzie za suchy. Ewentualnie przełamać konfiturką?

Monia
Gość
Monia

Czy zamiast serka mascarpone można dodać ser do sernika w wiaderku?

chocoholic
Gość
chocoholic

Witam 🙂
Mam pytanie odnośnie kremu – czy jest on na tyle sztywny, by ozdobić nim tort w stylu „rose cake” ?
A może można 🙂 przygotować krem z samego mascarpone i białej czekolady? Czy będzie za sztywny? (Jeżeli tak – to z jakich proporcji, by Pani polecała? )
Pozdrawiam! 🙂

tyska
Gość
tyska

Czy mogę zrobić tylko z dwóch serków mascarpone ?

żania
Gość
żania

Mam pytanko:) czy jezeli zrobię wszystkie blaty białe albo czarne to będzie jakaa znacząca różnica w smaku? Jeżeli nie to jakie blaty najlepiej upiec? Pozdrawiam:)

Ania
Gość
Ania

Witaj!
Zainspirowana twoimi przepisami na tort postanowiłam sama upiec torcik na drugie urodziny mojego synka. Mam tylko pytanie: dysponuje dwiema tortownicami o średnicy 26cm. A będą 22 osoby. Ile blatów biszkopta proponujesz? Chciałam zrobić dwu smakowy, myślałam o waniliowo czekoladowym czy coś w ten deseń. Czy 6 blatów tak jak jest w tęczowym wystarczy? Ślicznie dziękuję za odpowiedź, w piątek biorę się do pracy 🙂
Pozdrawiam

Illa
Gość
Illa

Genialny przepis! Wykorzystany kilka dni temu, do tego jako mój pierwszy tort w życiu i wyszedł genialnie, wszystkim smakował 🙂 Mój wykonywany był z okazji urodzin męża, więc wycięłam biszkopty w kształt serca, a wierz udekorowałam kremem czekoladowym, ładnie to się prezentowało w połączeniu z ciemnym biszkoptem 😛

ewa
Gość

właśnie dziś zrobiłam tort,,iii jakoś mnie nie powale,,nie wiem czy masa ma tak wyglądać jak mi wyszła,,u Ciebie wygląda to dużo lepiej,,załamie się :'(

Magda
Gość
Magda

Witam 😉 przepraszam, że dopiero teraz piszę. Tort zrobiłam już w grudniu na urodziny męża i miałam dać znać jak wyszedł 😉 Tort wyszedł super, a ten krem – mmm… PYCHA 😀 Trochę zmodyfikowałam ilość warstw ciasta, bo biszkopt kakaowy wyrósł mi jak szalony, a nie miałam pomysłu na wykorzystanie go, więc do tortu użyłam dwóch blatów. Mój tort miał więc w środku dwie kakaowe warstwy, a obłożyłam go samą śmietaną i posypałam startą czekoladą 😉

Magda
Gość
Magda

Będę robić jutro ten tort na urodziny męża 🙂 po niedzieli dam znać jak wyszedł 🙂 tylko mam pytanie, czy jasny biszkopt musi być całkiem ostudzony zanim wyjmę go z formy? niestety mam aby jedną formę o takiej średnicy i nie wiem czy mam czekać z robieniem kakaowego biszkopta? 🙂

celina
Gość
celina

Czy jeśli chce go zrobić na dużej blaszce to mam podwoić wszystkie skladniki.

kasia
Gość
kasia

witam.chciałam zapytać jak się kroi ta „opaska”.tzn czy nie kruszy się i nie łamie podczas rozkrawania?

Anna
Gość
Anna

zrobiony na drugie urodzinki córeczki 🙂 wszyscy zachwyceni . Opaska nie bardzo wyszła ale jak na pierwszy raz zaryzykowałam … Zniknął bardzo szybko

Magda
Gość
Magda

Asiu zrobiłam torcik, hura , hura, wszystkim bardzo smakowal. Dziękuje za inspiracje i za wspaniały przepis 🙂 buzka

D.M
Gość

Jak biała czekolada to jestem na tak 🙂 To coś dla mnie 🙂

najsmaczniejsze.pl
Gość

Smakowity tort 🙂

Magda
Gość
Magda

Asiu musze torta zrobić na 17 osób. Czy nie powinnam zrobić w większej tortownicy i z podwójnej porcji? Czy biszkopt z 4 jajek wystarczy?
Buźka 🙂

anahitka9
Gość

Wow!Piękne wykonanie, smaki też rewelacyjne! Mogłabyś napisać jakiej firmy białą czekoladę użyłaś do zewnętrznej dekoracji, bo czasmi ciężko na dobrą trafić?Pozdrawiam
ps.
Ja też już się zastanawiałam czemu na tak długo zniknęłaś…

Aimee / Wallflower Girl
Gość

Potato flour? Interesting, I must give this a go! And I love white chocolate, this cake looks heavenly 🙂

Różowa Patera
Gość

Piękny tort:) Najbardziej podoba mi się ta dziewiątka z perełek:) Pozdrawiam!

monik
Gość
monik

Muszę taki zrobić mojemu mężowi. On kocha białą czekoladę.

anielka
Gość
anielka

bardzo lubie Twoje przepisy,wprawdzie w tej chwili słodyczy nie jadam/nadwaga i zmiana żywienia/ale może dla kogoś z rodziny lub znajomych coś upiekę.Tor musi być smakowity,ale nie będę na razie sprawdzała.Pozdrawiam,życze dalszych wspaniałych wypiekow i śledze ,bo generalnie lubię piec.:)

pieczarka mySia
Gość

Twoj tort jest jak z bajki 🙂

Katka
Gość

Asiu zęby moje aż w monitor się chcą wgryźć :)Wygląda bosko! Wszystkiego najpiękniejszego dla córci 🙂

Mmmm
Gość
Mmmm

Śledziłam na facebooku etapy robienia tortu. Nie mogłam się doczekać przepisu 🙂 Wygląda obłędnie, tak pewnie smakuje. Uwielbiam białą czekoladę, przepis idealny dla mnie. Gratuluję, bo wyszedł naprawdę piękny.
pozdrowienia z Mrągowa 🙂

Siczma
Gość
Siczma

Cudooo

iza
Gość

piekny tort, chetnie bym taki zjadła 😉 Wszystkiego najlepszego dla Zuzki