To mój pierwszy raz z takimi rogalikami. Od dawna miałam je w planach, ale nie miałam sprawdzonego przepisu. Gdy spróbowałam tych rogalików u Zuzi w szkole na jakiejś zabawie, wiedziałam, że tego właśnie szukałam. Trochę mi się zeszło, zanim się za nie zabrałam i żałuję tego bardzo, bo wyszły przepyszne. Może troszeczkę za grubo rozwałkowałam ciasto, może byłyby jeszcze lepsze, gdyby ciasto było odrobinę cieńsze, ale i tak są wspaniałe! Rogaliki robi się błyskawicznie, bo nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. U mnie w trzech wersjach – z marmoladą z pigwy, nutellą i bez nadzienia. A z czym Wy zrobicie swoje rogaliki? Polecam Wam bardzo!
Przepis dostałam od Babci jednego z kolegów Zuzi. Takie Babcie to skarby…
Składniki (mi wyszło ok. 40 sztuk):
- 1/2kg mąki pszennej
- 50g drożdży
- 250g miękkiej margaryny lub masła
- 3/4 szklanki* ciepłego mleka
- 2 żółtka (jedno białko zostawić do posmarowania rogalików)
- 1 jajko
- opakowanie cukru waniliowego (16g)
Dodatkowo:
- ulubiona marmolada lub nutella do nadziewania
- cukier puder do posypania
Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże i cukier. Zalać ciepłym mlekiem i zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia, na około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto będzie tłuste, ale nie powinno się kleić do rąk. Wyjąć z miski, rozwałkować na okrąg o średnicy około 22-23 cm. Podzielić na ćwiartki a każdą ćwiartkę podzielić na pół. Z jednego okręgu powinno powstać 8 trójkątów (tak jak się kroi pizzę). Na każdy trójkąt wyłożyć łyżeczkę nadzienia, zwinąć ku wierzchołkowi, uformować rogalik. Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 20m minut, do ładnego zarumienienia się rogalików. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
*szklanka = 250ml
Smacznego!
Właśnie dziś robiłem, ja wiem czy takie super ?! Zwykłe a nawet słabe, nie polecam Tomek
Przepyszne ja zrobilam z kajmakiem i powidłami wymieszanymi z kisielem wisniowym bo taki mialam. Super
Rogaliki są obłędne. Udoskonaliłam nadzienie dając w środek pół krówki…to jest dopiero niebo w ustach:)
Baaardzo dziękuję za przepis:)
O! Też wykorzystam ten patent!
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Robię je dziś po raz kolejny!
Przepis rewelacyjny!
Bardzo dobre, piekłam różne, ale te są super, kruche i delikatne, nie słodkie, nadziałam je masą krówkową i są idealne, zajmują mało czasu i pieką się bardzo szybko, dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Dzisiaj upiekłam rogaliki z gorzką czekoladą i są przepyszne! Do ciasta dodałam tylko 200g masła, bo akurat więcej nie miałam,dodałam troszkę więcej mleka i wyszło świetne, elastyczne ani za tłuste, ani za suche. Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo się cieszę, że wypiek się udał.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Po prostu wspaniałe! Szybki, prosty, niezawodny przepis. Wyszło 48 rogalikow, zrobiłam z kawałkami jabłek smarujac białkiem i posypujac cukrem. Bomba! Dziękuję za przepis i pozdrawiam z Nowego Jorku.
Rewelacja, już drugi raz korzystam z tego przepisu. Naprawdę warto 🙂 Syn i mąż już się ślinią przy piekarniku 🙂 U nas w wydaniu z domową konfiturą z czarnej porzeczki i z nutellą. Dziękuję za świetny przepis 🙂
Cieszę się, że rogaliki tak Wam przypadły do gustu!
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Super, super, super. Wlasnie moj mezus dopadl sie do talerza i nie moge go odpedzic. Jutro przyjdzie mi zrobic nastepna partie, bo nie bedzie nic do kawy. A mial nic nie podjadac wieczorami 🙂
To najlepszy dowód na to, że rogaliki są pyszne 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Przepyszne 🙂 Dziękuję za przepis.
Cieszę się, że smakowały.
Pozdrawiam! 🙂
Rogaliki przepyszne!!! Robiłam je dzisiaj pierwszy raz ale już wiem, że nie ostatni. U nas są z marmoladą różana i czekoladą.
Właśnie upiekłam pierwszą partię, kolejna siedzi w piekarniku. Wyszły smaczne, ale nie wyglądają zbyt idealnie:( Trochę tak jakby miały celulit :/
Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.
Asiu, Zrobiłam wczoraj te rogaliki 😉 specjalnie dla dzieci w wersji z budyniem czekoladowym. Wyszło mi chyba40 sztuk, a na dzisiaj zostało może z 15 i to tylko dlatego, że je schowałam 😉 więc to chyba najlepszy dowód na to, że są PRZEPYSZNE, a do tego łatwe i szybkie 😉 przepis na pewno do powtórki. Pozdrawiam:)
Cieszę się, że smakowały 🙂
Rogaliki cuuuudo, wczoraj piekłam z córeczką i wyszły wyśmienicie a przyznaję, że jeśli chodzi o pieczenie mam dwie lewe ręce;) Jak najbardziej polecam przepis wszystkim:D
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Witam
Dodajemy same żółtka do ciasta czy również całe jajko?
W przepisie jest dokładnie napisane.
Właśnie zrobiłam rogaliki. Są nie ziemskie! Ja wszystko razem wymieszalam i od razu na noc do lodówki. Rano ciasto pięknie wyrosło i dobrze się wyrabiali. Będę korzystać tylko z tego przepisu. Pozdrawiam
Właśnie skończyłam je piec, wyszły pyszne.
Cieszy mnie to 🙂
Przepis mi się spodobał, chciałam zapisać stronę do zakładek ale niestety nie mogę a szkoda. Nie każdy chce “kraść” zdjęcia.
Nikt nie powiedział, że każdy chce kraść zdjęcia 🙂 Kółeczko w myszce otwiera stronę w nowej karcie.
Pozdrawiam.
PO PROSTU REWELACJA,NIGDY NIE WIDZIALAM TAK PROSTEGO PRZEPISU NA ROGALIKI:)ZROBILAM PRZED CHWILKA Z NUTELLA I DZEMEM JAGODOWYM,A LUKIER “ZAFARBOWALAM”NA ROZOWO.
DZIEKUJE PIEKNIE ZA PRZEPIS
POZDRAWIAM:)
Ciszę się, że smakują:)
Piekłam je w noc sylwestrową. Faktycznie robi się szybko. Zaczęłam około 1 w nocy i w niecałą godzinkę później pachniało rogalikami w całym domu. Z połowy ciasta zrobiłam cynomonowe ślimaczki. Noworocznym gościom wypiek bardzo smakował. Nie miałam cukru waniliowego i dałam 2 łyżki cukru. Polecam.
Witam bardzo serdecznie Właścicielkę bloga i wszystkich go odwiedzających.Urzekło mnie to miejsce.Tak tu miło i pachnąco wypiekami…Chyba będę tu zaglądać codziennie.Dzisiaj mam ogromną ochotę na rogaliki.W przepisie na nie nie ma cukru(oczywiście oprócz waniliowego).Czy tak ma być?Z góry dziękuję za odpowiedż.
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostaniesz u mnie na dłużej, cieszę się, że Ci się tu podoba.
Cukru w przepisie nie ma:)
Pozdrawiam!
I znów je robię:) MNIAM…
Bo im nie można się oprzeć:)
Mniam…
Nie wiem czy zdążą wystygnąć:) Pycha…
Czyli rozumiem, że smakują:) Bardzo mnie to cieszy:)
Zaczynam robić:)
Napiszę jak wyszły:)
Witaj, zrobiłam nie dawno rogaliki z Twojego przepisu, jestem bardzo zadowolona, dodałam nawet przepis na mojej stronie oczywiście z linkiem! Genialne, w moim wykonaniu z własnej roboty dżemem brzoskwiniowym (brzoskwinie z podwórka). Mimo, że dżem wyszedł rzadki to i tak rogaliki się udały. Super pozdrawiam! Kasia
Cieszę się, że rogaliki przypadły Ci do gustu.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)
rogaliki wyszly super, przepis jest bardzo dobry!! pozdrawiam
Zabieram się do rogalików, bo kuszą mnie…
Oczywiście dam znać, jak wyszły 🙂
Wyszły rewelacyjne. Zrobiłam je z jabłkami, które jesienią przesmażałam do słoików i część z Nutellą. Te z jabłkami dla mnie lepsze.
Przepis rewelacyjny, prosty, ciasto łatwo się wyrabia i rogaliki w mig się robią (tak samo w mig znikają :-)).
Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Edytka
Zrobiłam z podwójnej porcji. Wyszło mi 117 sztuk. Wszystkie z masą makową, jedne oblane czekoladą a drugie posypane cukrem pudrem. Niebo w gębie. Przepyszne! Z ręką na sercu polecam 🙂 Po prostu pyszne.
Cudowne!
te z nutellą wsunęłabym jeszcze ciepłe 🙂 bardzo kształtne wyszły. w tych kruchych, grubsze ciasto jest jak dla mnie ogromną zaletą
Piekne rogaliki. Uwielbiam taki rodzaj wypiekow. Rzeczywiscie takie babcie jak ta to skarb. szczegolnie chetnie dzielace sie przepisami 🙂
Właśnie wyjęłam blachę pełną rogalików. Twój przepis i resztki z lodówki- pół kostki drożdży, kawałek Kasi… i dom pełen zapachu.
pozdrawiam
Wlasnie wyjelam rogaliki z piekarnika, sa naprawde przepyszne. Zrobilam je zgodnie z przepisem i marmolada rozana. Pachnie w calym domu! Przepis jest naprawde prosty, nie trzeba dlugo czekac na wyrosniecie odczynu oraz samo wyrabianie ciasta reka trwalo z 10 minut tak by nie kleilo sie do rak. Bardzo dziekuje za przepis! na pewno polece go znajomym i tesciowej i bede z niego jeszcze nie raz korzystac.
Mam podobny przepis i za pierwszym razem nie mogłam uwierzyć ,że nie musi wyrastać.Rogaliki rzeczywiście pycha i dla niecierpliwych w sam raz:)
właśnie czekam żeby wyciągnąć drugą partię z pieca , moje nie wyszły idealne ale jak na pierwszy raz jestem z nich dumna . Ja zrobiłam z nutellą i serkiem mascarpone , zobaczymy czy będą jadalne ;-).
W sam raz do popołudniowej kawy 🙂
piękne! Uwielbiam krucho – drożdżowe 🙂 Robiłam kiedyś bardzo podobne i bardzo nam smakowały tylko moje miały śmietanę zamiast mleka. Koniecznie muszę wypróbowac i tą wersję 🙂 Pozdrawiam 🙂
ja robiłam z makiem, mak mielony, trochę cukru, miodu, drobne bakalie, odrobina masła. wyszły mega – taki mały makowiec na jeden kęs
pięknie wyglądają, można zrobić takie rogaliki z serem?
Ja bym spróbowała, ale nie z takim z wiaderka, tylko musi być zwarty twaróg.
Pyszne maleństwa:) Marzą mi się z konfiturą z wiśni albo śliwek:)
Asiu…ja poproszę takiego rogalika ;)) cudne są
Uwielbiam takie rogaliki 🙂 piękne zdjęcia
Piękne zdjęcia 🙂 Znam ten przepis i też był dla mnie odkryciem. Zdaje się, że nawet nazwałam posta z nimi “najlepsze rogaliki”. Delikatne i bardzo smaczne. Robię je z jabłkami ze słoika. Pozdrowionka 🙂