Bułki owsiane | Oat buns

Bułeczki owsiane

Dawno nie było żadnego pieczywka, więc trzeba to nadrobić. Jakiś czas temu kupiłam mąkę owsianą, ale do tej pory leżała w szafie bezużyteczna. Przypomniało mi się, że na opakowaniu widziałam przepis na bułeczki, więc postanowiłam go wypróbować. I nie żałuję, bo już po niedługim czasie po domu roznosił się zapach świeżego pieczywa. A czy może być coś piękniejszego od tego? Bułeczki robi się szybciutko, smakują wybornie i są bardzo sycące. Polecam Wam bardzo!

Bułki owsiane | Oat buns

Składniki: na 10 sporych bułek (zrobiłam mniejsze i wyszło mi 15):

  • 400g mąki pszennej
  • 300g mąki owsianej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych (około 40g)
  • 2 szklanki mleka (ze względu na to, iż każda mąka jest inna, drugą szklankę mleka należy dolewać stopniowo, dopóki nie uzyskamy odpowiedniej konsystencji ciasta)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 30g świeżych drożdży (suchych o połowę mniej)

Dodatkowo:

  • jajko
  • łyża mleka
  • garść płatków owsianych

Do miski przesiać mąki, zrobić dołek i wsypać rozkruszone drożdże i dodać łyżkę miodu. Mleko podgrzać tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Połową zalać drożdże. Zasypać niewielką ilością mąki tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15-20 minut. Gdy rozczyn zacznie się pienić, dodać pozostałe mleko, płatki owsiane i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości (u mnie trwało to ok. 1,5 godziny). Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i krótko wyrobić. Podzielić na 10 równych części, z każdej uformować kulę, lekko spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić pod przykryciem na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżą mleka i posypać płatkami owsianymi.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 15 – 20 minut, do ładnego zarumienienia. Po tym czasie wyjąć, chwilę przestudzić i ułożyć na kratce do całkowitego wystygnięcia. Bułki są najlepsze w dniu pieczenia.

Bułki owsiane | Oat buns

Bułki owsiane | Oat buns

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

23 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
2 lat temu

Są super. Pierwszy raz je dziś robiłam.

Monika
Monika
2 lat temu

Moje wyszły tak…zajadają się już wszyscy

Jola
Jola
5 lat temu

Upiekłam własnie te bułeczki , zrobiłam z półtorej proporcji , 16 szt . Lekko słodkawe, smaczne, ciasto bardziej puszyste niż myślałam, z surowym dobrze się pracuje, nie jest klejące. Na pewno znajda się w naszym menu 🙂

KasiaIO
KasiaIO
5 lat temu

Czy zamiast maki pszennej mozna dodac orkiszowa typ1850? I czy te ciasto wtedy mi wyjdzie?Pytam bo jestem Insulinooporna i zwyklej pszennej maki nie moge..

Dani
Dani
5 lat temu

Bułeczki wyszły super! 😍❤️😁

Malgorzata
Malgorzata
5 lat temu

Jakie to sa buleczki owsiane skoro jest maka pszenna I to wiecej niz owsianej??? Buleczki owsiane sa jak sama nazwa mowi z maki owsianej!

Sylwia
Sylwia
6 lat temu

Bułeczki super. Prosty przepis a efekt końcowy mega 🙂 Mąż nachwalić sie nie mógł i teraz często pojawiają się u nas w domu. Jak to mój mąż mówi takich nie kupisz w sklepie 🙂 pozdrawiam

dorcia
dorcia
8 lat temu

czy te ciasto po wyrobieniu ma być jak glina bo nie chce coś rosnąć ?

Monika
Monika
9 lat temu

Niestety przepis nieudany. :/ Zrobiłam dokładnie według wskazanych proporcji. Efekt: ciasto było tak wodniste i kleiste, że nie sposób było tego zagnieść. Musiałam dosypać przynajmniej 300g mąki więcej. Co z tego będzie to się dopiero okaże, ale obawiam się że przy takich proporcjach może wyjść po prostu zbyt zbite. Szkoda, bo zapowiadało się dobrze 🙁 A akurat często robię bułeczki z innych przepisów i nigdy takich problemów nie miałam.

Monika
Monika
9 lat temu
Reply to  Asiek

Tragedii nie było 😉 Ale zdecydowanie wyszły bardziej zbite przez tą dodatkową mąkę. No nic. Mam nauczkę żeby jednak płyny dolewać stopniowo. I rzeczywiście wszystko zależy od mąki. Niby filozofia żadna bo owsiana to owsiana, pszenna to pszenna a tu niespodzianka :). Może spróbuję podejść do nich ponownie, ale już z dolewaniem mleka po trochu tak by jednak było mniej zbite ciasto.

iza
10 lat temu

rewelacyjne bułeczki 😉

Majana
10 lat temu

Śliczne są te bułeczki. Bardzo kształtne i podejrzewam,że pyszniaste. Szczególnie na śniadanie z twarożkiem na przykład. 🙂 I szczypiorkiem.
Pozdrowienia:)

pieczarka mysia
10 lat temu

Przepiękne bułki i zdjęcia 🙂

ANDZIA
ANDZIA
10 lat temu

wyglądają cudnie a z racji , że zajęłam się ostatnio bułeczkami nie omieszkam ich upiec tylko u mnie z mąką owsianą ciężko ;-(

Marta
Marta
10 lat temu

Dokonałam małej modyfikacji i z braku mąki owsianej dałam zwykłą pszenną i dorzuciłam siemię lniane. Plus łyżeczkę masła do mleka i miodu. Mam nadzieję, że wyjdą 🙂

Marta
Marta
10 lat temu

Zagniotłam ciasto na bułeczki. Czekam niecierpliwie aż wyrośnie i będą się wreszcie piekły.
Uwielbiam zapach pieczonych domowych bułeczek i chleba!