Mazurek z 4 warstw | Mazurka with four layers

Mazurek czterowarstwowy

Za tradycyjnymi mazurkami nie przepadam. Są dla mnie zbyt słodkie. Ale gdy wpadnie mi w ręce przepis, na trochę mniej tradycyjną wersję tego ciasta, to bardzo chętnie ją testuję. Dzisiaj proponuję Wam mazurka w wersji na bogato. Cztery różne warstwy ciasta – czekoladowa, kokosowa, makowa i orzechowa, przełożone masą jabłkową. Powiem Wam, że jest bardzo smaczny. Trochę pracochłonny, bo trzeba upiec cztery placki osobno, ale warto. Tym bardziej, jeśli nie przepadacie za klasyczną wersją mazurka. Polecam bardzo!

Jeśli spodobała Ci się taka wersja mazurka, to może zainteresuje Cię również mazurek rosyjski.

A już niebawem zaproszę Was na pyszne ciasto, które powstało przy okazji pieczenia tego mazurka.

Przepis pochodzi z książki ‘103 ciasta siostry Anastazji’.

Mazurek z 4 warstw | Mazurka with four layers

Składniki na 1 blat:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g zmielonych orzechów (dałam włoskie)

Margarynę utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać żółtka i zmiksować razem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Dokładnie wymieszać. Biała ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Blaszkę o wymiarach 23x38cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać.

Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Wystudzić.

Składniki na 2 blat:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suchego maku

Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych orzechów dodać mak.

Składniki na blat 3:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g wiórków kokosowych

Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych orzechów dodać kokos.

Składniki na 4 blat:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych orzechów dodać kakao.

Masa z jabłek:

  • 2 kg jabłek
  • szklanka cukru ( proponuję dać pół szklanki i sprawdzić, czy nam odpowiada słodkość, u mnie wystarczyło)
  • 1 galaretka w żółtym kolorze (moje jabłka były bardzo soczyste i musiałam dodać dwie galaretki)

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Usmażyć jabłka z cukrem (aż zmiękną). Na koniec dodać galaretkę (proszek) i dobrze wymieszać.

Przekładać blaty ciepłymi jabłkami w kolejności:

– blat kakaowy – masa z jabłek – blat makowy – masa z jabłek – blat kokosowy – masa z jabłek – blat orzechowy – polewa czekoladowa.

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki

Śmietankę podgrzać, wrzucić połamaną na małe kawałki czekoladę i roztopić. Udekorować mazurka wg własnego uznania.

Mazurek z 4 warstw | Mazurka with four layers

Mazurek z 4 warstw | Mazurka with four layers

Mazurek z 4 warstw | Mazurka with four layers

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

31 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
7 lat temu

Co zamian części makowej można zrobić? Tylko bez migdałów bo mam uczulenie 🙁

Asia
Asia
8 lat temu

Ciasto jest przepyszne. Dziękuję za przepis.Wesołych Świąt.

mireczka
mireczka
8 lat temu

Witam mam pytanie czy zamiast zwykłej mąki mozna uzyc maki orkiszowej?

IzaT
IzaT
8 lat temu

Ciekawy pomysł właśnie szukam inspiracji i pomysłów na te święta wielkanocne. Przepis mnie zainspirował pozwolę wykorzystać pomysł muszę pokombinować z masą.

Elka
Elka
9 lat temu

Witam
Czy zamiast jabłek można by było użyć np masy kajmakowej?

Justyna
Justyna
9 lat temu

Normalnie niebo w gebie, Ze tak sie wyraze.
Cos wspanialego. Pochlania troche czasu ale warto bylo. Wszyscy zajadali.

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu

Bardzo ciekawy i dobry mazurek (chociaż moi nie chcieli nazywać go mazurkiem, że taki wysoki). U mnie było nie całe 2kg jabłek i troszkę ich tam brakowało, na następny raz dodam nawet ciut więcej niż 2 kg 🙂

iza
10 lat temu

Asiu mam takie pytanie mozna go zrobić wcześniej? Chcialam zrobić i komus wyslac i sie zastanawiam czy będzie ok

zufik
11 lat temu

Zniewalający..

Ela
Ela
11 lat temu

Nawiązujac do mufinek- czy Tobie też tak nie chcą odchodzić papierowe foremki od babeczek?

Ela Dz
11 lat temu

Wygląda rewelacyjnie…

anahitka9
11 lat temu

Wow! to sie nazywa rozpusta!!:)

Alicja
Alicja
11 lat temu

Czy mogłabyś powiedzieć, jak rozsmarowujesz/wykładasz ciasta na blachy. Zrobiłam ciasta i miałam z tym kłopot, zwłaszcza z blatem makowym i kakaowym. Nie starczyło ciasta na całą blaszkę i mam karpatkę po upieczeniu. Na czym pieczesz, na papierze do pieczenia?

Alicja
Alicja
11 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję,
muszę nauczyć się cierpliwości.
Całość wyszła bardzo smakowita. Włączę ten przepis do mojego repertuaru, z tą tylko poprawką, że bazę do 4 ciast robię od razu a potem dzielę na 4 i dodaję smaki.
Pozdrawiam

amaranthrose
11 lat temu

Piekłam go kiedyś.
To było dawno temu, ale smak pamiętam.
Był przepyszny, a twój do tego ślicznie wygląda:)

grazyna
grazyna
11 lat temu

Super przepis.Na pewno będęmpiec mazurka.

pieczarka mysia
11 lat temu

Mazurek jest wpsaniały! 🙂 BRAWO!

Majana
11 lat temu

Jaki wysoki! Pięknie się prezentuje z tymi warstwami 🙂

Ola
11 lat temu

Wygląda smakowicie 🙂 Mój mąż bardzo lubi mazurka makowego, więc z tego coś by mu na pewno zasmakowało 🙂

madlene17
11 lat temu

Trochę pracochłonny ale na pewno wart poświęconego mu czasu:)

Margarytka
11 lat temu

Wypasiony… właśnie sobie pomyślałam, że może wykorzystam pomysł na dwa blaty z orzechami, przełożę je galaretką jeżynową a górę potraktuję czekoladą i Zielonooki będzie miał mazurek 🙂

iza
11 lat temu

ja w tym roku mam zamiar zrobic swój pierwszy mazurek 😉 Asiu Twój wygląda mega apetycznie 😉

Mirosław Mazur
11 lat temu

Hura……dla Mazura pyszny świąteczny mazurek – dziękuje 🙂