Lombardzka bułka wielkanocna | Lombardy Easter bread

Lombardzka bułka wielkanocna

To chyba ostatnia w tym roku moja propozycja świąteczna. Od dawna sama piekę chleb, trochę rzadziej bułki. Moja rodzina dużo bardziej woli takie pieczywo, od tego sklepowego. Stąd pomysł na to, żeby na świątecznym stole zawitała jakaś świąteczna bułka. Powiem Wam, że moja propozycja to strzał w 10! Bułka jest bardzo puchata, mięciutka, delikatnie pachnąca przyprawami i do tego taka ładna… A co najważniejsze, długo zachowuje świeżość. Najlepiej smakuje z samym masłem, lub domowymi konfiturami. Polecam Wam bardzo, będzie pięknie prezentować się na Waszych stołach.

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’.

Inne propozycje znajdziecie w dziele Na Wielkanoc.

Lombardzka bułka wielkanocna | Lombardy Easter bread

Lombardzka bułka wielkanocna | Lombardy Easter bread

Składniki:

  • 500g mąki
  • 30g świeżych drożdży (suchych o połowę mniej)
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 70g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypt zmielonego ziela angielskiego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 120g miękkiego masła
  • 50g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej (pominęłam)

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże i zalać połową ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany (zdjęcie o co chodzi). Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem, solą, przyprawami i skórką cytrynową na jasną masę. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe mleko i masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło i posiekaną skórkę cytrynową. Wyrabiać ciasto do momentu, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne (moje się dość mocno lepiło, więc dosypałam trochę mąki). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut (powinno znacznie urosnąć). Następnie wyjąć z miski, krótko wyrobić i podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować kulę.

Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarować tłuszczem. Ułożyć kule obok siebie i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 – 40 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

Lombardzka bułka wielkanocna | Lombardy Easter bread

Lombardzka bułka wielkanocna | Lombardy Easter bread

Lombardzka bułka wielkanocna | Lombardy Easter bread

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

26 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia
Klaudia
9 lat temu

Witam,
Niedawno zaczęłam przygodę z Twoimi przepisami. Są SUPER! O to jak zmieniasz dwie lewe rece do pieczemia w doskonałą gospodynię. Dziękuję! Dziś będę próbować swoich sił z tą bułeczką. Jeśli wyjdzie na pewno zagości na naszym wielkanocnym stole. Pozdrawiam.

Klaudia
Klaudia
9 lat temu
Reply to  Asiek

Bułka wyszła wspaniała, niestety nie zdarzyła zrobić zdjęcia, bo zniknęła ze stołu w mgnieniu oka ;-). Mąż i córcia zadowoleni:-). Ps. Tez mam córkę Zuzie, tylko, ze moja ma 2,5 roku 😉

hania
10 lat temu

Witaj Asiu,
moje ciasto wyroslo, bylo elastyczne i piekne ! a jednak, opadlo podczas pieczenia na srodku po 40 min patyczek byl mokry a zostawiajac na chwilke dluzej jest po prostu twarda 🙁 a takie nadzieje mialam :(( moze nastepnym razem wyjdzie….

hania
10 lat temu

woooow jaka piekna! zrobie niedlugo 😉

Ania
Ania
10 lat temu

zrobiłam dzisiaj ale dodałam odrobine rodzynek i wanilie zamiast przypraw. Ale musze powiedzieć jest to najsmaczniejsza baba jaka jadła puszysta, rozpływajaca się w ustach. JAk zwykle twoje przepis są idealne i niezastąpione.

halina
halina
11 lat temu

pięknie wygląda

urtica1
11 lat temu

Asieńko życzę Tobie, Pafce i Zuzi radosnych i spokojnych Świąt. Pozdrawiam ciepło 🙂

abbra
11 lat temu

Wesołych Świąt Asiu !

Anahitka9
11 lat temu

Cudowna!!
Życzę wspaniałych, słonecznych i bardzo słodkich Świąt:)

Ilthie
11 lat temu

Uwielbiam Twoje przepisy, trafiłam w grudniu szukając piernika. W moim ostatnim poście u mnie możesz zobaczyć jego zdjęcie 🙂 Faktycznie przepisy z Twojej strony zawsze wychodzą, więc polecam je znajomym. W tej byłce wielkanocnej nie przekonuje mnie gałka muszkatołowa i ziele angielskie czy mogę zamiast nich dodać cynamon?

Katka
11 lat temu

Normalnie zjem ekran’)) Idę ją zarobić bo strasznie szybka jest i będzie na kolację z kakao:)Jak ja wiem kiedy do Ciebie wpaść:))

Dorota
Dorota
11 lat temu

Wygląda i smakuje obłędnie ! Na drugi dzień również puszysta 🙂

magma
11 lat temu

rewelacja, pycha:)

karmel-itka
11 lat temu

wygląda obłędnie! Taka puchata :]

Majana
11 lat temu
Reply to  karmel-itka

Asiu, jaka cudna ta buła! I wiesz, ona tak idealnie pasuje na swiąteczny stól, przepiękna! 🙂

pieczarka mysia
11 lat temu

Ale cudo! Wygląda obłędnie pysznie 😀

iza
11 lat temu

Asiu jakie kuszące zdjęcia 😉 gdybym nie była zbyt leniwa upiekłabym taką bułkę

k.
11 lat temu

Wygląda obłędnie…aż ślinka cieknie;)