Babka czekoladowa z kawałkami czekolady | Chocolate cake with chocolate chips

Babka czekoladowa z kawałkami czekolady

by

w przepisy na: , ,

I kolejna babka, którą chcę Wam zaproponować na święta. Mocno czekoladowa, z dodatkiem posiekanej czekolady, wilgotna i pachnąca. Doskonale smakuje z kubkiem gorącego kakao czy mleka. Muszę się przyznać, że ta babka sprawiła mi wiele kłopotów. Nie, nie z pieczeniem. Tylko nijak nie chciała dać się sfotografować… Męczyłam się strasznie, ale mam nadzieję, że jednak ja wygrałam. Babkę polecam bardzo, bo jest naprawdę pyszna!

Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku, a pochodzi od Komarki.

Zobacz również moje propozycje na inne babki.

Babka czekoladowa z kawałkami czekolady | Chocolate cake with chocolate chips

Składniki:

  • 120g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki mleka
  • 150g miękkiego masła
  • 150g miałkiego cukru do wypieków (dałam drobny brązowy)
  • 3 jajka
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 100g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady (inwencja własna)

Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić do przestudzenia. Ubić masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym. Następnie wlać czekoladę i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy razem z kropelkami czekoladowymi. Dokładnie wymieszać.

Keksówkę lub karbowaną formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać przygotowane ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka (piekłam w karbowanej formie i babka była wysoka, piekła się 55 minut). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić. Wyjąc z blaszki i polać polewą. Posypać posiekanymi orzechami.

Na polewę:

  • 100g gorzkiej
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • garść posiekanych migdałów

Kremówkę podgrzać, czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w ciepłej kremówce.

Babka czekoladowa z kawałkami czekolady | Chocolate cake with chocolate chipsBabka czekoladowa z kawałkami czekolady | Chocolate cake with chocolate chipsBabka czekoladowa z kawałkami czekolady | Chocolate cake with chocolate chips

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

42 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ol
Ol
7 lat temu

No i stało się, po kilku minutach walki z masłem mikser się spalil! Jakaś podpowiedź jak ręcznie ubić to masło? Wszystkie moje narzędzia są brudne, zamiast gładkiej masy papka, a cukier w ogóle się nie rozpuszcza 😉

Aliss
Aliss
7 lat temu

A moja babka siedzi w piekarniku i nie rośnie …

Delena
Delena
7 lat temu

Witam, czy zamiast masła mogę użyć margaryny np. Kasi? Mam wszystko – nawet kropelki czekoladowe, ale masło “wyszło”.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Gosia
Gosia
7 lat temu

Piekłas z termoobiegiem? Czy grzanie góra-dół?

Iwona
Iwona
7 lat temu

Witam.
Babka wyszła znakomicie i tak samo smakuje.
Polecam gorąco każdemu łasuchowi 🙂
Dziękuje 🙂

arlena
arlena
8 lat temu

Mi wyszła strasznie sucha, musiałam coś źle zrobić.

Sandru
Sandru
9 lat temu

Hej Asiek 🙂 Czy zamiast czekolady mogę dodać 3 łyżki kakao?

Anna
Anna
9 lat temu

Rozpuszczona czekolada ma być gęstej konsystencji? Cieknącej?

Anna
Anna
9 lat temu
Reply to  Asiek

Miałam czekoladę 70% kakao i powstała miazga, dodałam więcej wody i można było ją “WLAĆ” (jak to w przepisie jest użyte słowo). Babeczka wyszła super, tylko że podejrzewam,że wysoko procentowa czekolada sprawiła, że babka się bardzo kruszyła (twarda). Najlepiej smakuje z dodatkiem bananów 😀

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
9 lat temu

Miałam dwa podejścia do tej babki i za każdym razem masło oddzielało mi się od jajek (teraz już wiem, że było to spowodowane różną temperaturą produktów 🙂 ). Lekko podłamana wyrzuceniem kolejnej miski rozwarstwionej “papki” z masła, cukru i jajek stwierdziłam, że mimo wszystko spróbuję dodać pozostałe składniki. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu po dodaniu czekolady, mąki i kakao konsystencja ponownie stała się jednolita a babka wyszła piękna, wyrośnięta i pyszna 🙂 Gorąco polecam 🙂

Marta
Marta
9 lat temu

ponieważ sernik z Pani przepisu wyszedł genialny, dziś zamierzam wypróbować tę oto babkę. Niestety nie mam w domu miałkiego cukru do wypieków czy zamiast niego lepiej użyć zwykłego cukru czy cukru pudru?

zosia21
zosia21
10 lat temu

Musze ten przepis wyprobować przed świętami, ja mi wyjdzie to podam gościom na święta! baba na zdjeciach wyglada cudownie i te kawałki czekolady mmm! Tylko boję się, że mi te kawałki czekolady opadną na dno ciasta! Zawsze mi tak opadają jak pieke ciasto z kawałkami czekolady! Czy jest jakas rada na to?

patuśka
patuśka
11 lat temu

mam pytanko,czy mogę użyć zamiast cukru brązowego cukier biały :)?

Aleksandra
11 lat temu

wygląda arcyapetycznie, miła odmiana od bab drożdżowych 🙂

Joanna87
Joanna87
11 lat temu

Mam pytanie Jak to zrobic zeby w babce byly te kawalki czekolady? Same sie zrobia podczas pieczenia? Czy na koncu do ciasta dodac nierozpuszczone kawalki czekolady/kropelki czekoladowe?

una
una
11 lat temu

Dzisiaj rano upieklam Super sie udala Gratuluje to super przepis

Majana
11 lat temu

Wspaniale wyglądają te kawałki czekolady zatopione w cieście. Piękna, dostojna babka:)

tusia2267
tusia2267
11 lat temu

wygląda kusząco, szukałam przepisu na foremkę bez tzw.komina, mam pytanie, jakich rozmiarów jest pani forma?

Nemi
11 lat temu

Śliczne zdjęcia:)

wiosenka27
11 lat temu

Wspaniale wygląda:)

wykrywacz smaku
11 lat temu

bardzo apetyczna!Dziękujemy za zdjęcie 🙂

jerry61
11 lat temu

w garnku mam fotke z forma mojej babci.była używana w oiecu chlebowym.Pytanie -czy mogę użyc w elektrycznym piekarniku? jak?

Mirosław Mazur
11 lat temu
Reply to  Asiek

Tylko trzeba w elektrycznym uważać i wsadzić babkę nisko, bo jak wyrośnie (a według tego przepisu wyrośnie na pewno ) to się od góry może przypalić 🙂

pieczarka mysia
11 lat temu

Wspaniała babka! 🙂 uwielbiam takie czekoladowe!

Edyta
Edyta
11 lat temu

Wyglada Przepysznie zrobie taka na swieta :*

magma
11 lat temu

musi być smaczna:) tyle czekolady pycha:)

iza
11 lat temu

piękna!!

Mirosław Mazur
11 lat temu

No proszę……babeczka nas znowu zaskoczyła pysznościami……ja chcę kawałek a nawet dwa 🙂