Pączki

Pączki – najlepsze!

Jakoś nie po drodze ostatnio mi było do blogowania. Nazbierało się sporo czarnych chmur nad moją głową, ale mam nadzieję, że swój limit złych zdarzeń już wyczerpałam i teraz będzie już tylko lepiej. Do tłustego czwartku zostały zaledwie dwa dni, ale mam nadzieję, że zachęcę Was do wypróbowania tego właśnie przepisu na pączki. Bo jest to najlepszy przepis z jakiego do tej pory korzystałam. Z ciastem pracuje się znakomicie, jest miękkie i elastyczne a pączki wychodzą puszyste, mięciuteńkie i nie można poprzestać na jednym. Nie wierzycie? Zróbcie i przekonajcie się sami. Na pewno nie będziecie żałować. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi od niezawodnej Margarytki. Asiu, dziękuję Ci za tak dopracowany i doskonały przepis.

Pączki

Pączki

Składniki na ok. 25 sporych pączków (przygotowałam z połowy porcji, wyszło mi 12 dużych pączków):

  • 4 szklanki* mąki tortowej (gdyby ciasto się mocno kleiło, należy dosypać trochę mąki)
  • 6 żółtek z dużych jaj
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 50g masła
  • 50 – 60g drożdży (dałam do połowy porcji 25g i ciasto wyrosło szybko i mocno)
  • 1 szklanka letniego mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki mocnego alkoholu (u mnie rum)

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (smażę na oleju rzepakowym)
  • konfitura, budyń, nutella do nadziania (w zależności co kto lubi)
  • cukier puder lub lukier

Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, pół łyżki cukru i zalać połową ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki i wymieszać tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany (zdjęcie o co chodzi). Odstawić pod przykryciem na około 20 minut, aż rozczyn podrośnie. W pozostałym mleku rozpuścić masło, dodać jogurt i wymieszać. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z alkoholem i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz krótko wyrobić i rozwałkować na grubość około 1cm. Szklanką wykrawać krążki, układać na lekko oprószonej mąką stolnicy. Gotowe krążki przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut do napuszenia (pączki powinny zdecydowanie podrosnąć, jeśli dobrze wyrosną, wówczas przy pieczeniu otrzymamy ładną obwódkę).

W szerokim rondlu rozgrzać olej do temperatury 175°C (nie mam termometru cukierniczego, więc sprawdzam czy olej jest już dobrze rozgrzany, wrzucając skórkę od chleba – jeśli się szybko zarumieni, znaczy, że olej jest dobry do smażenia). Oleju powinno być tyle, aby pączki w nim swobodnie pływały i nie dotykały dna. Wrzucać pączki i smażyć na złoty kolor po obu stronach. Wyjmować na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu nadziewać dowolnym nadzieniem, szprycą z długą końcówka. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

*szklanka = 250ml

Pączki

Pączki

Pączki

Pączki

Pączki

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

188 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
1 miesiąc temu

Czy taka powinna być mąka? Czy wystarczy np zwykła Basia tortowa

Screenshot_20240207_193805_pl.allegro
Sandra
Sandra
5 lat temu

Czy ten przepis na ciasto drożdżowe nadaje się do zrobienia np. drożdżówki?
Ps
Robiłam pączki, wyszły bardzo dobre 🙂

Małgosia
Małgosia
6 lat temu

Zrobilam z tego przepisu sa przepyszne

Agnieszka
Agnieszka
6 lat temu

Swietny przepis !!!!! Paczki wyśmienite . Dziękuje 😋

Kinga
Kinga
6 lat temu

Przepyszne i zajebiste pączki. Dzisiaj robie je 3 rok z rzedu na Tlusty Czwartek. Jak dla mnie najlepszy przepis!

Ania
Ania
6 lat temu

Pączki REWELACJA:) co roku smażę pączki z innego przepisu i nigdy nie wyszły mi takie jak dzisiaj:) mięciutkie i puszyste.Przepis już ze mną zostanie chyba na kolejne lata:) Co prawda nie odwzorowałam przepisu idealnie ale i tak wyszły na szczęście 🙂 zamiast jogurtu naturalnego dodałam słodką śmietankę 18% (bo tylko to miałam ), alkochol dałam “swojej”roboty(nie mówmy o tym głośno; ) i jeszcze dodatkowo obtarlam do ciasta skórkę ze sparzonej cytryny. Dzięki czemu miały cudny aromat. Obtoczyłam cukrem pudrem i znikają bez nadzienia 😉

Alina
Alina
6 lat temu

Może i przepis dobry, ale wkurza mnie,że nie można normalnie skopiować, a trzeba korzystać z opcji wydrukuj ten przepis i drukuuuuujeeeeeeee ze wszystkimi zdjęciami. marnotrawstwo tuszu i papieru.

alex
alex
7 lat temu

Ten przepis czyli; 4 szklanki mąki , 6 żółtek itd. to składniki na pół porcji ?

Karola
Karola
7 lat temu

Ale cudne będę je robić na tłusty czwartek. Śliczne

BeatkaR
BeatkaR
7 lat temu

Naprawdę prosty przepis i pączki po prostu pierwsza klasa…mieszkam w USA i nigdzie nie można dostać naprawdę dobrych domowych pączków… Te są rewelacja! Gorąco polecam i dziękuje za zajefajny przepis który uda się każdemu… 😆 za tydzień robię z pełnego przepisu….bo zniknęły z talerza w przerażająco szybkim tempie! Zrobilam z polowy i wyszło 12 i zniknęły zanim jeszcze wystygły… 😂😂😂

Monika
Monika
7 lat temu

Pączki są cudownie puszyste,robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona. Wyszły z obwódką tak jak w przepisie. Ale ta puszystość,rewelacja.

valesca
valesca
7 lat temu

Pani Asiu a czy zamiast masła można dodać Kasi i czy zmieni to smak czy konsystencje ?

Paulina
Paulina
7 lat temu

Może mi Pani napisać po co dodaje się alkohol do ciasta? Co się zmieni gdy go tam zabraknie?

Kieszonka
Kieszonka
7 lat temu

Witam!
Czy zamiast maki tortowej moge uzyc zwyklej pszennej? Tu, na koncu swiata, gdzie mieszkam nie moge kupic tortowej…
Pozdrawiam

Smutek
Smutek
8 lat temu

Moje mi kompletnie nie wyszły 🙁
Wyszły bardzo brązowe bez jasnej obwódki. Nie wiem co zrobiłam źle.
Masakra totalna. :((

carmen streeter
8 lat temu

will you send me the recipe in inglish thank you

Baśka
Baśka
8 lat temu

Przedchwilowe: one są fan-tas-ty-czne, pierwszy raz robiłam i już innego przepisu szukać nie będę 🙂 Dzięki wielkie!

Asia
Asia
8 lat temu

Pyszne , ja zrobiłam z dżemem truskawkowym , który po usmażeniu wcisnęłam do pączków . Oprócz tego nie dodawałam spirytusu (jestem w ciąży więc wolałam ominąć) i zamiast jogurtu naturalnego użyłam śmietany 12 % , ale wyszły naprawdę przepyszne – Polecam

Kadia
Kadia
8 lat temu

Mam takie pytanko alkohol dodajesz do ciasta czy do oleju? bo z tego co pamiętam to moja mama wlewamy do oleju można prosić szybką odpowiedź

Runka
Runka
8 lat temu
Reply to  Asiek

Pączki super mimo iż robiłam pierwszy raz … Wyszły mi nawet z jasną obwódka… Kolejny przepis wykorzystany i się nie zawiodłam… Pozdrawiam

OLIWIA
OLIWIA
8 lat temu

Jak długo pączki zachowują miękkość?

superjolka
superjolka
8 lat temu

czy mozna zamiast jogurtu uzyc smietany??

Asia
Asia
8 lat temu
Reply to  Asiek

można ja zastąpiłam śmietaną 12 % i wyszły pycha , ze zwykłą śmietaną na pewno także wyjdą

Texas girl
Texas girl
8 lat temu

czy moge uzyc suchych drozdzy? niestety nie mam dotsepu do swiezych… jesli tak to w jakich proporcjach
dzieki:)

Annaj
Annaj
8 lat temu

Witam takie banalne pytanie jaka szklanka ?
Ew ile w ml
Bede wdzięczna za odpowiedz 🙂

wow
wow
9 lat temu

Chyba sie wezme za nie dzisiaj, bo wygladaja super

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
9 lat temu

Pierwszy raz w życiu robiłam pączki, baaa a nawet więcej – pierwszy raz w życiu robiłam ciasto drożdżowe. Jakoś zawsze bardzo bałam się tego ręcznego, dłuuugiego ugniatania (niestety nie posiadam specjalistycznego robota, tylko zwykły mikser). Biorąc pod uwagę to, że jestem laikiem, nie miałam pojęcia jak takie ciasto ma wyglądać, więc ciągle dosypywałam mąki 😉 Myślę też że chyba jednak za krótko wyrabiałam i smażyłam w zbyt niskiej temperaturze. ALE…! Pączki i tak wyszły! Nie były może tak piękne jak Twoje, bo jakieś takie mniejsze urosły i bez białej obwódki, ale smakowo całkiem przyzwoicie, szczególnie zaraz po usmażeniu 🙂 Każdy… Czytaj więcej »

Agnieszka
7 lat temu
Reply to  Kotka_Pusia

Pączki wyszły super tylko niektóre nie mają obwódki chyba musza duzo dłużej rosnąć 😉 ale przepis zapisuje tak jak mąż mi nakazał ☺

Joanna
Joanna
9 lat temu

Dzień dobry pączki z Pani przepisu sa najlepsze jakie jadłam !!!! Dzis mam pytanie czy wyjdzie ten sam smak jak zrobilabym tak jak Pani Margarytka czyli wymieszac najpierw drożdże z jogurtem i cukrem ?
Pozdrawiam

Monia
Monia
9 lat temu

Właśnie skończyłam smażyć pączusie z tego przepisu. Nadziewałam pączki przed usmażeniem, wyszły przepyszne! Pulchne, mięciutkie i nie za słodkie. Dziękuję za przepis, na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz 🙂

Asia L
Asia L
9 lat temu

Po raz pierwszy piekłam pączki, polecam przepis i myślę, że są przepyszne.

beti
beti
9 lat temu

Czy w opisie nie jest pomyłką, że średnica szklanki ma 4,5 cm? Zwykła szklanka ma 6,5-7cm średnicy, a nawet szklaneczka do napojów ma 5 cm… napisane jest, że wyjdzie 25 sporych pączków, a po opisie wygląda to na mini pączuszki…

kajka
kajka
9 lat temu

Moje ciasto już rośnie:) rok temu piekłam je po raz pierwszy i wyszły przepyszne, szczegółowy przepis, dzięki czemu nie ma szans na jakąś pomyłkę:)
Pierwszy raz zrobiłam cos lepszego niz mama:P Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Ola
Ola
9 lat temu

witam 🙂
Zrobiłam pączki. Bez jogurtu. Są bardzo smaczne, ciasto wyrosło super i pracowało się z nim również dobrze. Tylko mam jedno pytanie. Jak Pani wychodzą te pączki z ta taką jaśniejszą obwódką w środku? Wiem, pytanie może idiotyczne, al pączki taką powinny mieć, a moje się wysmażyły po całości… 🙂

iwona z.te
iwona z.te
9 lat temu

Jutro robię je i ja ciekawa jestem

Paulina
Paulina
9 lat temu

Witam, mam pytanie czy jogurt naturalny odtluszczony się nada

Justyna
Justyna
9 lat temu

Witam. Moge nadziac pączki przed smazeniem? Pozdrawiam

Justyna
Justyna
9 lat temu

Witam. Powie mi Pani czy moge nadziac pączki przed smazeniem? Efekt bedzie taki sam? Pozdrawiam

pp
pp
9 lat temu

ile mniej wiecej wychodzi paczkow z tego przepisu?

danutaski
danutaski
9 lat temu

Chcę zrobić pączki po raz pierwszy, spodobał mi się Pani przepis, sprawdzałam też inne i główna różnica w składnikach to taka, iż u Pani jest jogurt naturalny i niedużo masła, w innych przepisach natomiast nie ma jogurtu tylko większa ilość masła. Co daje użycie jogurtu, jak zmienia konsystencję ciasta po wypieczeniu? Czy robiła Pani pączki bez jogurtu i potrafi wskazać co zmienia dodanie jogurtu? Będę wdzięczna za pomoc.

danutaski
danutaski
9 lat temu
Reply to  Asiek

dziękuję za informację 🙂 skuszę się na takie z jogurtem

danutaski
danutaski
9 lat temu
Reply to  danutaski

Bardzo dziękuję za przepis, pączki i wietrzniki zrobiłam z Pani przepisu i wyszły idealne!! Bardzo delikatne i przepyszne!! Oto wyniki mojej pracy:

danutaski
danutaski
9 lat temu
Reply to  danutaski
Ana38
Ana38
9 lat temu

Moglaby Pani podac mi przepis na dobry lukier? Dziekuje

natalia
natalia
9 lat temu

Witam mam pytanie. Czyli na samym początku do miski dajemy mąkę (te 4 szklanki) i w niej robimy doleczek? Czy tylko pol szklanki/szklanke a reszte w 2 etapie? Bo czytam zdanie pierwsze milion razy i mam ciagle wątpliwości 🙁

Kropka
Kropka
9 lat temu

Moje 1 pączki! 2yszly cudownie z różą, karmelem, czekolada itp….. juz wiem co poprawic nastepnym razem ale sa boskie 😉

magma
9 lat temu

świetnie Ci wyszły:)

Ewa
Ewa
9 lat temu

Dla mnie pączki “nabijane” nadzieniem po smażeniu,to nie pączki.Nie pachną nadzieniem,są jak chleb smarowany dżemem.

martuniabuk
martuniabuk
9 lat temu

Babeczko, czym wyrabiasz ciasto, mikserem z hakiem czy może ręcznie?
Drugie pytanie brzmi czy śmietana nie zważy się po dodaniu do ciepłego mleka? Z góry dziękuję:)!

Ana38
Ana38
9 lat temu

Witam. Chcialam spytac ile tego nadzienia dodawac?

Asiula
Asiula
9 lat temu

A może by tak urozmaicić i dodać zdjęcia z przygotowań pączków , ich fazy tworzenia , to także ułatwiło by innym prace. Przepis jest świetny i na pewno skorzystam. Pozdrawiam 🙂

Joanna
Joanna
10 lat temu

Witam dzisiaj zrobiłam pączki z Pani przepisu coś prze-pysznego jedyne co dodalam to trochę olejku smietankowego
dziękuję za przepis

MM
MM
10 lat temu

Chciałabym ci zwrócić uwagę iż przepis jest bardzo nieprecyzyjny – a dokładnie pierwsze zdanie. Tam wyraźnie napisałaś że przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy drożdże i mleko. Kurde i przesiałam całą mąkę i dodałam drożdże. Z konsystencją gęstej śmietany nie ma to nic wspólnego :/ Czy mogłabyś to może poprawić tak żeby kolejna osoba nie popełniła tego samego błędu??
Ja musiałam dodać przez to wszystkie składniki naraz i nie wiem czy mi te pączki wyjdą.. a taką miałam ochotę…

SenleCon
SenleCon
5 lat temu
Reply to  Asiek

Babeczko – przeczytałam najpierw niektóre komentarze i nie rozumiałam o co ludziom chodzi i o co cała afera… I wzięłam się do robienia pączków. No i cóż. Zrobiłam ten sam błąd co inni. Ba! Z 10 razy przeczytałam zdanie o dołeczku – zobaczyłam zdjęcie i po prostu nie trafiali do mnie jak uzyskałaś tą konsystencję śmietany! 😉 Oczywiście wymieszałam zaczyn z całą mąką 🙂 Nigdy nie miałam problemów z czytaniem ze zrozumieniem ale wydaje mi się, że jeżeli do niektórych ten opis trafia, a do innych nie to wynika to tylko i wyłącznie z doświadczenia (po prostu niektórzy już się… Czytaj więcej »

Balbina
Balbina
10 lat temu

Witam serdecznie,
właśnie degustuję, przy kawie, pączki z Pani przepisu,są rewelacyjne. Testowałam co roku różne przepisy ale ten jest najlepszy.
Zrobiłam również chrupiące kwadraciki BOZENER CROSTOI i wiem ,ze teraz będę je robić zamiast chrustów, są smaczne,chrupiące i szybko się je robi.
Bardzo dziękuję w imieniu swoim i moich znajomych, którzy wieczorem będą degustować te “tłustości”

irena
irena
10 lat temu

witam serdecznie:) rany jak ja zobaczylam te cudenka to do teraz nie moge oczu oderwac, przepisy masz wspaniale, paczusie chce jutro zrobic i mam pytanko do Ciebie – mam make Basia tortowa exstra typ 405 czy bedzie sie nadawala, a jak nie to moge ja zmieszac z maka chlebowa. Bardzo bede wdzieczna za odpowiedz.

irena
irena
10 lat temu
Reply to  Asiek

dziekuje bardzo za odpowiedz, tak tez myslalam, tylko obawialam sie, ze bedzie za lekka, bo tam pisalo, ze do babek i zmieszalam z normalna maka, jak myslisz bedzie dobrze? pozdrawiam serdecznie i zycze milego Tlustego Czwartku i oby zjedzone paczki nie poszly w boczki:))

irena
irena
10 lat temu
Reply to  Asiek

Paczusie wyszly cudowne, wszystkim smakowaly, dziekuje serdecznie :))