Sękaczek

4.02 avg. rating (80% score) - 64 votes

Nie wiem dlaczego taka nazwa, ale nie umiałam wymyślić innej, więc zostawiłam taką, jaka była pierwotna. Gdy zobaczyłam to ciasto, wiedziałam, że to moje smaki. Kruche spody przełożone kwaskowatą masą jabłkową a góra zwieńczona orzechami w słodkiej, miodowej skorupce. Czy to może źle smakować? Mi smakowało bardzo i mam nadzieję, że Was też na nie skuszę. Ciasto nie jest trudne do wykonania, jedynie troszkę rozciągnięte w czasie, z racji pieczenia trzech osobnych spodów. Ale warto, bo efekt jest super. Ciasto wygląda bardzo ładnie i jeszcze lepiej smakuje, dlatego może doskonale spełnić się w roli jednego ze świątecznych wypieków. Polecam Wam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘102 ciasta siostry Anastazji’. Zmieniłam proporcje masy orzechowej, gdyż z tych podanych w książce wyszłaby raczej zupa orzechowa, niż gęsta masa:)

Sękaczek - kruche ciasto z jabłkami i orzechami | Apple walnut pastry

Składniki na kruche spody:

  • 350g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 120g cukru (dałam 100g)
  • 2 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka śmietanę i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 równe części.

Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Piec w temperaturze 210°C przez 15 -20 minut, do ładnego zarumienienia się. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Po upieczeniu ostudzić.

Masa jabłkowa:

  • 2kg jabłek ( u mnie reneta)
  •  2 galaretki w żółtym kolorze

Jabłka obrać, wykroić gniazda i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Smażyć pod przykrycie 10 minut, oddać galaretki (proszek) i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić.

Masa orzechowa:

  • 220g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 120g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 80g masła

Wszystkie składniki umieścić w rondelku, wymieszać i zagotować. Wystudzić.

Pierwszy kruchy spód włożyć do blaszki, wyłożyć na niego połowę masy jabłkowej, przykryć drugim plackiem, znów wyłożyć masę jabłkową i przykryć ostatnim spodem. Na wierzch wyłożyć wystudzoną masę orzechową. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Ciasto jest najlepsze następnego dnia (a nawet kolejnego i z każdym dniem jeszcze lepsze), gdy spody zmiękną od jabłek.

Sękaczek - kruche ciasto z jabłkami i orzechami | Apple walnut pastry

Sękaczek - kruche ciasto z jabłkami i orzechami | Apple walnut pastry

Sękaczek - kruche ciasto z jabłkami i orzechami | Apple walnut pastry

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta, Kruche, z owocami i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

 

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

75 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
12 dni temu

A można zamiast orzechów włoskich dać płatki migdałowe???

DanutaPiecyk
DanutaPiecyk
7 lat temu

Dziś zrobiłam ciasto z twojego przepisu, ciasto rewelacyjne, dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

Agnieszka
Agnieszka
7 lat temu

No i znowu mam problem.Niestety tutaj nie ma galaretek i nie moge kupic .Moge je zastapic odrobina zelatyny rozpuszczona w soku .Tylko ile jej dodac?

Niki
Niki
8 lat temu

Ciasto zrobiłam na swoje urodziny. Goście się nim zajadali, jest pyszne i proste w przygotowaniu :). Masa orzechowa rewelacyjna! Polecam 🙂

Aneta
Aneta
8 lat temu

Ciasto przepyszne. Zmodyfikowałam troszeczkę przepis i do jabłek i galaretek dodałam jeden kisiel cytrynowy. Rewelacja!

iwcia27
iwcia27
8 lat temu

Bardzo dobre ciasto godne polecenia u mnie poszło w ciągu jednego dnia pozdrawiam serdecznie:-)

kuchareczka
kuchareczka
8 lat temu

Skąd wiesz ze wyszłaby zupa???

kuchareczka
kuchareczka
8 lat temu
Reply to  Asiek

To się mylisz bo robiłam i wyszło super….bezpodstawna krytyka z Twojej strony, jedyne co to zgapiasz od innych!

kuchareczka
kuchareczka
8 lat temu
Reply to  Asiek

Widocznie musisz się doszkolić skoro Ci nie wyszło, proponuję lekcje u Margarytki:) Ona jest świetna, przynajmniej nie zgapia i jest orginalna:)

Kasia
Kasia
8 lat temu
Reply to  Asiek

Asiu a wcześniej pisałaś, że widziałaś proporcje i masz wyobraźnie, po czym w następnym komentarzu, że robiłaś….hmmm sama sobie zaprzeczasz???Szkoda tylko ze na FB nie podałaś dlaczego tak dziewczyna Ci napisała… nie fajne Twoje zachowanie!

Agnieszka
Agnieszka
7 lat temu
Reply to  kuchareczka

Czytalam sobie wlasnie komentarze do tego ciasta i “urzekla ” mnie wypowiedz kuchareczki.Niestety tak jest ze korzystamy z przepisow od innych osob (na koncu przepisu jest dopisek od kogo pochodzi przepis) z zawsze nasza mala modyfikacja smaku, ksztaltu. Ja korzystam z przepisow z tego blogu (tez z mala modyfikacja ) albo od mojej babci ktora byla chodzaca ksiazka kucharska .Niestety ciagle “zgapiamy ” od innych ,tak juz jest. Najpierw od mamy , babci ,cioci. Potem od kolezanek czy przyjaciolek , z telewizji albo z ksiazek. Szkoda marnowac czasu oskarzac osoby ze “zgapiaja” bo wszyscy to robimy. Kuchareczka zycze Ci aby… Czytaj więcej »

Aga
Aga
8 lat temu

Ciasto jest rewelacyjne.Niebo w gębie 🙂

Princessaa
Princessaa
8 lat temu

A jeśli użyje mniejszą forme 25x25cm nie będzie trzeba zmieniać ilości składników?!

Princessaa
Princessaa
8 lat temu

Mogę użyć blaszki 25x35cm nie posiadam takiej jak w przepisie…

Princessaa
Princessaa
8 lat temu

Właśnie zabieram się za pieczenie i ilu procentowej śmietany użyć?!

Kaja
Kaja
8 lat temu

Dziękuje bardzo teraz moge śmiało upiec to pyszne ciacho przepraszam za tyle pytań ale wolałm się upewnić. Dziękuje przepis świetny na pewno wypróboję:). Ps. Jeśli chodzi o rodzaj masła miałam na myśli czy np. Roślinnego użyć czy takiego w osełce… Już wszystko wiem Dziękuje:)

Kaja
Kaja
8 lat temu

Ciasto wygląda pysznie… Mam parę pytan; ciasto nie wyjdzie za słodkie?! Po starciu jabłka odcisnąć z soku czy od razu pod smażyć?! Czyli jednak dodać całe jajka?! Jakiego miodu użyć?! Masło ma być zwykłe czy w kostce?! Moge dać domowej śmietany?! I czy nakłuć placki wiedelcem przed pieczeniem pomoże to w czymś?!

gosika004
gosika004
8 lat temu

a czy mogę dzień wcześniej upiec same blaty a na drugi przekładać, pytam ponieważ się boję że nie zmiękną?:)

Monika
Monika
8 lat temu

Zrobiłam dziś to ciasto i wyszło perfekcyjnie. Mój chłopak i rodzice są nim zachwyceni i na pewno nie jest to ostatnie spotkanie z tym ciastem 🙂 Dziękuję za wspaniały przepis

Domini
Domini
8 lat temu

Zrobiłam to ciasto na uroczystości w szkole mojego syna , wyszło wyśmienicie……..pozdrawiam!

Irena
Irena
8 lat temu

Mam pytanie, czy ilość mąki do margaryny jest dobra i jeszcze śmietana, ciasto wyszło mi bardzo luźniutkie, czy takie ma być? Ja dałam więcej mąki i piekę, zobaczymy jak wyjdzie. Widać po ilustracji, że będzie pyszniutkie:)

ania
ania
9 lat temu

czy mozna zastąpić jakoś orzechy ?

elka
elka
9 lat temu

Robiłam to ciasto na uroczystość rodzinną i mam jedną uwagę,otóż do ciasta do spodów kruchych raczej należy dodać same żółtka(jak to jest w przepisie oryginalnym p.Anastazji) a nie całe jaja.Wtedy masa będzie bardziej zwarta a nie bardzo lepka,która nie da wyłożyć na blachę.Moja wersja z całymi jajami wylądowała w koszu,pomimo iż zawsze dodaję do ciast kruchych same żółtka.To tylko taka uwaga na wypadek jakby ktoś się zastanawiał czemu ciasto nie chce odejść od rąk;)Poza tym ciasto smaczne.

elka
elka
9 lat temu
Reply to  Asiek

Witam serdecznie,zgodzę się,że w przepisie oryginalnym podane są 2 jajka w składzie,ale podczas opisu wykonywania uwzględnione są tylko żółtka.Mi niestety dodanie sporej ilości mąki nie pomogło dlatego postanowiłam dowiedzieć się czemu;)Pozdrawiam

asieu
9 lat temu

przepyszne ciasto mmmm asiu mozna dacz bitej szmietany przepyszne szystkim szmakowało porzdrawiam asiu mmmmm hihihihi

Nada
Nada
9 lat temu

Czy mozna uzyc gotowych blatow tortowych?

Jak wtedy z kremami?
Zwiekszac proporcje,

ada
ada
9 lat temu

ciasto zrobiłam,oczywiście nie obyło sie bez problemów,musiałam dac wiecej mąki,bo mi sie kleiło strasznie,może to wina smietany,dałam 2 kopiczaste łyzki(w sumie to córka dała)dlatego tak sie kleiło.ale ciasto bardzo smaczne,polecam wszystkim.

Kasia
Kasia
9 lat temu

Piekłam nie raz taki sękaczek mam przepis z książki …jest super i zawsze wychodzi!!!

Ania Lichońb
Ania Lichońb
9 lat temu

no i zrobiłam….. w okragłej formie ale też prezentuje się ok:)
jest przepyszny.. a ta masa jabłkowa.. rewelacja połączenie galaretki cytrynowej i pomarańczowej sprawiło że jabłuszka nabrały fajnego smaku.. moje dziecko mówi mmm pycha te brzoskwinki :)))

tylko się zakręciłam i piekłam trzeci placek razem z orzechami chyba tak jak w tym słynnym Twoim orzechowcu.. ale wyszło bosko..

Asiulka jesteś najlepsza!!!! mój repertuar na święta: same Twoje ciasta aż 6:))
cieplutko Cie pozdrawiam :*

ada
ada
9 lat temu

wybornie wyglada.wyrobione ciasto od razu sie piecze?nie trzeba schładzac w lodówce?

ada
ada
9 lat temu
Reply to  Asiek

dzięki.upieke na świeta.

Gosia
Gosia
9 lat temu

Witaj:) a ja dziś rano zrobiłam sękacz:) ciasto…mmm…niebo w ustach:)

gin
9 lat temu

Bardzo apetyczne ciacho 🙂
A te szczypce do ciasta cudne 🙂

Krissy
9 lat temu

Przepis świetny. Swego czasu moja mama robiła coś podobnego, ale z trochę innym “środkiem”. W sam raz na święta, spróbuję zrobić 🙂

klementynka
9 lat temu

Cudownie równuitkie, zakochałam się! Oczywiście zapisane na listę oczekujących, pozdrawiam!

Rania
Rania
10 lat temu

Hi, this is very nice, can i know how much milk? English translation is not very clear

pieczarka mysia
10 lat temu

uwielbiam te ciacho 🙂 jest boskie! az mi slinka leci 😉

Nemi
10 lat temu

Twoje zdjęcia są zachwycające!

Majana
10 lat temu
Reply to  Nemi

Eleganckie ciasto! Pięknie wygląda , tak świątecznie.:)
Pozdrawiam Asiu.

Justin&Dorothy
10 lat temu

Wygląda super !!!

zufik
10 lat temu

Idealne i świąteczne w nastroju:)

Ola
10 lat temu

jak zawsze wspaniały wypiek i piękne zdjęcia… 😉

Maggie
10 lat temu

Szalenie eleganckie ciasto! A ta masa musi smakowac wybornie.

zauberi
10 lat temu

wygląda przecudownie!!!Chyba się skuszę na to cudo w ten weekend 🙂

martex.82
10 lat temu

też piekłam kiedyś sękaczka, bardzo mi smakował, zwłaszcza masa orzechowa, którą aż poparzyłam jęzora. Twój wyszedł perfekcyjnie, piękne zdjęcia i idealna kosteczka.

Ania Lichoń
Ania Lichoń
10 lat temu

Asiu, a galaretka może być w innym kolorze? np wiśniowa czyli czerwona? nie będzie to przeszkadzało? czy koniecznie musi być żółta a jak żółta to jaka? cytrynowa ananasowa czy może być pomarańczowa? przepraszam za takie pytana ale wole najpierw sprawdzić zanim zrobię:)) a no i jeszcze jedno.. nie słodzimy jabłek? nie będą kwaśne?

iza
10 lat temu

ślicznie wygląda; lubie bardzo takie przekładane ciasta. Asiu ja równiutko pokroiłas buuu ja tak nie umiem