Murzynek piernikowy | Chocolate gingerbread cake

Murzynek piernikowy

Ten murzynek powstał zupełnie nieplanowanie. Przez jeden mały impuls. Piekłam ciasta na Wigilię u Męża w pracy i tak sobie pomyślałam, że co to za Wigilia bez piernika. Czasu na prawdziwy piernik już nie było, więc wymyśliłam, że na bazie mojego murzynka spróbuję zrobić coś, co choć w niewielkim stopniu będzie przypominało piernik. I tak też zrobiłam. A co z tego wyszło? To już musicie przekonać się sam… Powiem tylko, że jest wilgotny, pachnący przyprawą korzenną i mocno czekoladowy. Jest to fajna alternatywa dla tych, co nie lubią typowych pierników, bądź nie mieli czasu, żeby takowy zrobić. Polecam Wam bardzo!

Murzynek piernikowy | Chocolate gingerbread cake

Murzynek piernikowy | Chocolate gingerbread cake

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka =250ml – zawsze)
  • 1,5 szklanki cukru (od jakiegoś czasu dodaję cukier brązowy)
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki dobrego kakao
  • 250g margaryny lub masła (dałam masło)
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (u mnie 20g przyprawy Kamis)
  • opcjonalnie posiekane orzechy lub migdały

W garnku rozpuścić margarynę, dodać cukry, mleko, miód, przyprawę do piernika i przesiane kakao. Wszystko razem zagotować. Do gotowej i lekko przestudzonej (ale ciągle mocno ciepłej) masy dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ubić na sztywno pianę z czterech białek i delikatnie wmieszać do ciasta.

Keksówkę o wymiarach 35×12 (górne wymiary) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać gotowe ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez 40-45min lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

Po ostudzeniu można polać polewą.

Polewa:

  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła lub margaryny

Zagotować mleko z cukrem, dodać margarynę a na koniec przesiane kakao. Wszystko połączyć na jednolita masę.

Murzynek piernikowy | Chocolate gingerbread cake

Murzynek piernikowy | Chocolate gingerbread cake

Murzynek piernikowy | Chocolate gingerbread cake

Zobacz pozostałe propozycje na Boże Narodzenie

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

40 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ola
Ola
7 lat temu

Potrzebowałam szybkie, tanie i proste ciasto świąteczne. Ten murzynek wyszedł bardzo smaczny, na tyle smaczny, że i teściowa przygarnęła przepis:) Polecam

Ola
Ola
8 lat temu

Wprawdzie jest już po świętach ale zostało mi jeszcze piernikowych mieszanek przypraw i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Zrobiłam tego Murzynka i wyszedł naprawdę pyszny. Mało tego zrobiły mi się z tego ciasta równie pyszne muffinki ( miałam mniejszą keksówkę więc, żeby nie wylewać reszty wypiekłam jeszcze babeczki). Pozdrawiam cieplutko Słodka babeczko 🙂

Marta
Marta
8 lat temu

Witam, czy można piec dwa ciasta na raz w jednym piekarniku w dwóch keksówkach?

Marta
Marta
8 lat temu

Witam,

czy można w piekarniku piec na raz dwa ciasta? w dwóch keksówkach?

Kaja
Kaja
8 lat temu

Witam, ile takie ciasto po upieczeniu może dni przetrwać i w jakich warunkach można je przechowywać tzn lodówka, czy coś innego…

EWA
EWA
10 lat temu

Dzisiaj(4.01.14r.) wykonałam to ciasto, gdyż chciałam zrobić coś piernikowego i miałam wszystkie składniki. Dobrze, że napisałaś, iż należy dodać 2o g przyprawy, a ja w torebce miałam 40 g. Wyszło przepyszne puszyste ciasto. Podoba mi się w nim ten lekko piernikowy posmak. Nie jest też takim typowym murzynkiem. Łatwo i szybko się go robi. Przepis dołączę do innych w moim zeszycie. Dziękuję i pozdrawiam! EWA

Jola54
Jola54
10 lat temu

czy ten “murzynek-piernikowy” trzeba upiec wcześniej czy można przed samymi świętami? nie będzie twardy? pozdrawiam 🙂

Jola54
Jola54
10 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo dziękuję 🙂 koniecznie muszę go upiec na święta 🙂
pozdrawiam 🙂

Jola54
Jola54
10 lat temu

prześliczne ciasto 🙂 szukałam własnie czegoś takiego! jak dobrze, że tutaj trafiłam 🙂 pozdrawiam 🙂

PikkuMyy
PikkuMyy
11 lat temu

Paniu Asiu – zdjecia, o przepisach nie wspomne tym razem, cudne, rewelacja! I chociaz swieta juz minely, to ja akurat ten wlasnie przepis zamierzam dzis wykorzystac:)

Pozdrawiam cieplo! 🙂

Kasia
Kasia
11 lat temu

Czy mogę go zrobić bez przyprawy do piernika? Dodać wtedy ciut więcej mąki?

Sandra
11 lat temu

Mój się właśnie upiekł. Wyjęłam go z piekarnika, stygnie i czeka na polewę… Ale pachnie obłędnie!

Tak to jest, jak ma się mgr do napisania 😉 Zaczynam piec!

Tutaj zdjęcie mojego wypieku. Na zdjęciu wyszedł jakby był spalony na węgielek u góry, ale nie jest tak, jest lekko przypieczony 🙂

Pozdrawiam i dziękuję, że prowadzisz dalej blog!

http://i1293.photobucket.com/albums/b589/sandramis/20130126715_zps9c5e1924.jpg

Krystina cuisine
Krystina cuisine
11 lat temu

..do karnawalu jeszcze troche czasu tak wiec musze go upiec!!!

Gratuluje pieknego blogu i przecudownie apetycznych zdjec:)

Fun and Taste
11 lat temu

Wszystko co przygotujesz wygląda wspaniale. Zawsze ślicznie ozdobione i podane, do tego piękne zdjęcia. Ja to przestanę do Ciebie zaglądać, takich rzeczy powinni zakazać!!! ;)………………………….Kochana, każdym wpisem zachwycasz 😀 Pozdrawiam ciepluchno Viola

Majana
11 lat temu

Przepiękny pierniczek!
Wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze w Nowym Roku!:)

codojedzenia
11 lat temu

Fajny pierniczek, tez wole taki mniej piernikowaty

Gabi
Gabi
11 lat temu

Asiu,
dziękujemy bardzo za pierniczki.
Nigdy w życiu nie widziałam tak pięknie udekorowanych ciasteczek!
Jesteście cudowni:)
Wesołych Świąt od sąsiadów!!!

flowerek
11 lat temu

Asiu, zycze Tobie i Twoim najblizszym wspanialych Swiat!

Pan Deserek :)
11 lat temu

Palce lizać 🙂 Aż chce się skosztować 🙂 To ciasto zawsze jest w święta na naszym stole – proste ale wyjątkowe :))))

anytsujx
11 lat temu

Życzę zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt, Justyna :-).

Paweł
11 lat temu

Kiedyś to ciasto zawsze gościło u mnie na Święta. Jak starczy jeszcze czasu to jutro się upiecze.

Kajka
Kajka
11 lat temu

Ja w tym roku rowniez zdaje się na Twoje przepisy :)!
Sernik już w piekarniku, teraz robię “murzynka piernikowego”, a następnie biorę się za makowiec!
Wczoraj wieczorkiem odkryłam tę stronkę i jestem zachwycona 🙂

StileselitS
StileselitS
11 lat temu

Moj juz w piekarniku;) tegoroczne Swieta beda oparte na Twoich przepisach. Odkrylam Twojego bloga dzis rano i wprowadzil mnie w bardzo przyjemny nastroj…. Nastepny bedzie sernik:)

Iga
Iga
11 lat temu

Smakowicie wygląda! Znam ten przepis na murzynka – pyszności 🙂
Ja robię podobny “piernik” przerabiając przepis na babkę cynamonową. Tylko przyprawy do piernika daję mniej – ok. 1 łyżki.

Klaudia
11 lat temu

smakowicie wygląda:) i ta polewa mmm 🙂

iza
11 lat temu

Asiu, ale sie rozszalałas z tymi ciastami ;))))

Mała kuchareczka
Mała kuchareczka
11 lat temu

Piekne zdjęcia:))
Czy on po srodku lekko nie doszedł ?