Pierniczki Katarzynki

4.92 avg. rating (98% score) - 38 votes

Wszyscy wiedzą, że Katarzynki pochodzą z Torunia. Ale czy wiecie,  jakie jest pochodzenie nazwy tych pierniczków? Wiąże się z nimi kilka legend. Każda z nich opowiada o tym, jak doszło do powstania tych pierniczków. Mi najbardziej spodobała się legenda, o małej dziewczynce, która podczas choroby swojego ojca piekarza, postanowiła zastąpić go w wypiekaniu pierników. Z przygotowaniem ciasta nie miała problemu, ale pojawił się on w momencie, gdy miała ciasto włożyć do formy. Nie umiała jej znaleźć, więc powycinała kubkiem kółka i poukładał je na blaszce, po sześć obok siebie. Podczas pieczenia, kółka połączyły się ze sobą i w ten sposób powstały pierniczki Katarzynki. Mieszkańcom Torunia bardzo spodobał się nowy kształt pierniczków i wypiekane są do dziś dnia:). Zapraszam więc na moje pierniczki, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. No i wycinane już odpowiednią foremką:) A, i dużą ich zaletą jest fakt, że nie ma w nich dodatku tłuszczu. Nie muszę mówić, że są pyszne… Polecam bardzo!

Przepis znalazłam na stronie Wielkie Żarcie.

Katarzynki | Polish classical gingerbread cakes called 'Katarzynki" (Catherines)

Składniki na ok 40 pierniczków:

  • 400g mąki pszennej
  • 150g płynnego miodu
  • 50g melasy
  • 100g jasnego cukru muscovado
  • jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

W misce wymieszać miód, cukier i melasę. Dodać jajko, śmietanę i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać wszystko razem. Do drugiego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Połączyć zawartość obu naczyń. Wyrobić ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodać odrobinę śmietany.

Ciasto rozwałkować na grubość 05 – 1cm. Wycinać foremką pierniki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 190°C przez 12 – 15 minut, w zależności od grubości pierniczków. Ja swoje piekłam 13 minut.Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wystudzić i włożyć do puszki. Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, ale szybko twardnieją, żeby po kilku tygodniach znów zrobić się miękkie. Jak zawsze w przypadku pierniczków, można im pomóc, wkładając do puszki z pierniczkami skórkę z jabłek.

Katarzynki | Polish classical gingerbread cakes called 'Katarzynki" (Catherines)

Katarzynki | Polish classical gingerbread cakes called 'Katarzynki" (Catherines)

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciastka, Pierniki i pierniczki i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

38
Dodaj komentarz

avatar
24 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
27 Comment authors
AsiaHalinaAsiekszwaczka z Portugaliianahitka9 Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Asia
Gość
Asia

Wspaniałe! Smak jedyny i niezapomniany. To już drugie pierniki z tej strony:) Po pierniczkach Ani te są kolejne na liście. Będę szukać kolejnych inspiracji:)

szwaczka z Portugalii
Gość

Właśnie mnie korci żeby coś upiec. No i obiecałam córce Katarzynki.
W tym roku w podręczniku miała legendę o Katarzynkach no i nakręciła się. U niej w legendzie było, że dziewczynka nie umiała sobie poradzić z ojcowymi foremkami bo były za ciężkie dla niej, i wzięła mały kubeczek. Tylko nie mam takiej foremki i melasy. Ale jutro udaję się na zakupy to i melasa się pojawi. A foremkę… poszukam, jak się nie znajdzie to będą niestety prawie Katarzynki.

Asia
Gość
Asia

Katarzynki wyglądają pięknie. Tylko gdzie kupić takie profesjonalne foremki?

Halina
Gość
Halina

Witam,ja kupiłam foremki katarzynek w sklepie Emporium w Toruniu.To nie jest
sklep internetowy,ale zadzwoniłam i poprosiłam aby mi przesłano pocztą za
pobraniem.Bardzo miły Pan,wysyłka była natychmiastowa.Podaję adres tego sklepu:Emporium
ul.Piekary 28/1
87-100 Toruń
tel: 56 657 61 08
e-mail: emporium@o2.pl
lub wysłać e-maila z dokładnymi danymi, może przyda się na przyszłe święta.
Pozdrawiam Halina

anahitka9
Gość

Bardzo dobre, jednak jak dla mnie smak melasy jest trochę za mocny jak na typowe katarzynki. Mimo to ogólnie jako pierniczki bardzo nam smakowały:)

Ania
Gość
Ania

Ale bym je zjadła! Uwielbiam Katarzynki :))
Tylko czy mogę użyć ciemnego cukru muscovado? Nie mogę nigdzie dostać jasnego, a na ciemnym też jest napisane, że do pierników itp….

Dorota Owczarek
Gość

Zrobiłam i zapraszam:
http://doowa.blogspot.com/2012/12/katarzynki-choinki-serducha.html
Nie musze mówić że są pycha 🙂
Dziękujęę

syrpa
Gość

w którym momencie dodać cukier. Mąż się śmieje , że dobrze, jak coś zostało po zmieszaniu wszystkiego 🙂

Agusia
Gość
Agusia

Ja nigdy nie piekłam pierników, ale w tym roku mam taki zamiar. I chciałabym się zapytać jakie pierniki najbardziej Pani poleca. Bo z tego co czytałam to na niektóre już za późno. Bardzo proszę o rade.

Banocka
Gość

O masz…całkiem jak kupne…Nawet kupne nie wyglądają tak perfekcyjnie jak Twoje. Pychota!!

Marzena
Gość

Po prostu idealne:-) A zdjęcia cudne:-)

kasia-gotuje.pl
Gość

Śliczne zdjęcia, też będę piekła na dniach katarzynki 🙂 czy zdradzisz gdzie kupiłaś takie śliczne tasiemki ?

pinupcookinglooking
Gość

Asiek nominowałam Cię do nagrody LIEBSTER BLOG sprawdź u mnie na blogu 🙂

Kaś
Gość

jej jakie perfekcyjne! 🙂
bardzo fajna ciekawostka odnośnie nazwy 🙂

Alina
Gość

Ślicznie wyglądają. Chyba się skuszę na upieczenie:)

Maggie
Gość

Jakie one rowniutkie i ksztaltne! A legenda faktycznie urocza 🙂

Jagoda
Gość

Lubię pierniczki wszelkiego rodzaju 🙂

Ana
Gość
Ana

Cud, miód Katarzynki 🙂

Aleksandra
Gość

Legenda urocza, a pierniczki bardzo apetyczne 🙂

Majana
Gość

Równiutkie jak spod taśmy, idealne! Piękne i pyszne pierniki.
Pozdrawiam 🙂

pieczarka mysia
Gość

Sa idealne! 🙂 takie rowniutkie i sliczne, bardzo mi sie podobaja!

Milego dnia!

katlus
Gość
katlus

Super przepis tylko czy można czymś zastąpić melasę? bo nawet nie wiem gdzie tego szukać:( Pozdrawiam 🙂

Mama Alergika
Gość

Wyglądają super! Gdzie zakupiłaś taką foremkę do wykrawania? I nie ma w nich jajek to dobrze wróży. Ciekawe czy jak zastąpię miód syropem roślinnym to też wyjdą takie ładne?:)

cobytuzjesc
Gość

Cudne ja tez Katarzynka to zabieram kilka:)

iza
Gość

nie przepadam za piernikami ;))) ale zdjęcie cudne jak zawsze

kasia, slodkiefantazje
Gość

Asiu, piękne są! Też na dniach zamierzam je zrobić. 🙂 Nie znałam tej legendy dotyczącej ich pochodzenia, ale jest tak urocza, że teraz jeszcze bardziej je lubię. 😉 pozdrawiam serdecznie