Katarzynki | Polish classical gingerbread cakes called 'Katarzynki" (Catherines)

Pierniczki Katarzynki

Wszyscy wiedzą, że Katarzynki pochodzą z Torunia. Ale czy wiecie, jakie jest pochodzenie nazwy tych pierniczków? Wiąże się z nimi kilka legend. Każda z nich opowiada o tym, jak doszło do powstania tych pierniczków. Mi najbardziej spodobała się legenda, o małej dziewczynce, która podczas choroby swojego ojca piekarza, postanowiła zastąpić go w wypiekaniu pierników. Z przygotowaniem ciasta nie miała problemu, ale pojawił się on w momencie, gdy miała ciasto włożyć do formy. Nie umiała jej znaleźć, więc powycinała kubkiem kółka i poukładał je na blaszce, po sześć obok siebie. Podczas pieczenia, kółka połączyły się ze sobą i w ten sposób powstały pierniczki Katarzynki. Mieszkańcom Torunia bardzo spodobał się nowy kształt pierniczków i wypiekane są do dziś dnia:). Zapraszam więc na moje pierniczki, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. No i wycinane już odpowiednią foremką:) A, i dużą ich zaletą jest fakt, że nie ma w nich dodatku tłuszczu. Nie muszę mówić, że są pyszne… Polecam bardzo!

Przepis znalazłam na stronie Wielkie Żarcie.

Katarzynki | Polish classical gingerbread cakes called 'Katarzynki" (Catherines)

Składniki na ok 40 pierniczków:

  • 400g mąki pszennej
  • 150g płynnego miodu
  • 50g melasy
  • 100g jasnego cukru muscovado
  • jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

W misce wymieszać miód, cukier i melasę. Dodać jajko, śmietanę i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać wszystko razem. Do drugiego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Połączyć zawartość obu naczyń. Wyrobić ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodać odrobinę śmietany.

Ciasto rozwałkować na grubość 05 – 1cm. Wycinać foremką pierniki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 190°C przez 12 – 15 minut, w zależności od grubości pierniczków. Ja swoje piekłam 13 minut.Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wystudzić i włożyć do puszki. Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, ale szybko twardnieją, żeby po kilku tygodniach znów zrobić się miękkie. Jak zawsze w przypadku pierniczków, można im pomóc, wkładając do puszki z pierniczkami skórkę z jabłek.

Katarzynki | Polish classical gingerbread cakes called 'Katarzynki" (Catherines)

Katarzynki | Polish classical gingerbread cakes called 'Katarzynki" (Catherines)

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

38 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Asia
Asia
4 lat temu

Wspaniałe! Smak jedyny i niezapomniany. To już drugie pierniki z tej strony:) Po pierniczkach Ani te są kolejne na liście. Będę szukać kolejnych inspiracji:)

szwaczka z Portugalii

Właśnie mnie korci żeby coś upiec. No i obiecałam córce Katarzynki.
W tym roku w podręczniku miała legendę o Katarzynkach no i nakręciła się. U niej w legendzie było, że dziewczynka nie umiała sobie poradzić z ojcowymi foremkami bo były za ciężkie dla niej, i wzięła mały kubeczek. Tylko nie mam takiej foremki i melasy. Ale jutro udaję się na zakupy to i melasa się pojawi. A foremkę… poszukam, jak się nie znajdzie to będą niestety prawie Katarzynki.

Asia
Asia
7 lat temu

Katarzynki wyglądają pięknie. Tylko gdzie kupić takie profesjonalne foremki?

Halina
Halina
6 lat temu
Reply to  Asia

Witam,ja kupiłam foremki katarzynek w sklepie Emporium w Toruniu.To nie jest
sklep internetowy,ale zadzwoniłam i poprosiłam aby mi przesłano pocztą za
pobraniem.Bardzo miły Pan,wysyłka była natychmiastowa.Podaję adres tego sklepu:Emporium
ul.Piekary 28/1
87-100 Toruń
tel: 56 657 61 08
e-mail: emporium@o2.pl
lub wysłać e-maila z dokładnymi danymi, może przyda się na przyszłe święta.
Pozdrawiam Halina

anahitka9
9 lat temu

Bardzo dobre, jednak jak dla mnie smak melasy jest trochę za mocny jak na typowe katarzynki. Mimo to ogólnie jako pierniczki bardzo nam smakowały:)

Ania
Ania
10 lat temu

Ale bym je zjadła! Uwielbiam Katarzynki :))
Tylko czy mogę użyć ciemnego cukru muscovado? Nie mogę nigdzie dostać jasnego, a na ciemnym też jest napisane, że do pierników itp….

Dorota Owczarek
11 lat temu

Zrobiłam i zapraszam:
http://doowa.blogspot.com/2012/12/katarzynki-choinki-serducha.html
Nie musze mówić że są pycha 🙂
Dziękujęę

syrpa
11 lat temu

w którym momencie dodać cukier. Mąż się śmieje , że dobrze, jak coś zostało po zmieszaniu wszystkiego 🙂

Agusia
Agusia
11 lat temu

Ja nigdy nie piekłam pierników, ale w tym roku mam taki zamiar. I chciałabym się zapytać jakie pierniki najbardziej Pani poleca. Bo z tego co czytałam to na niektóre już za późno. Bardzo proszę o rade.

Banocka
11 lat temu

O masz…całkiem jak kupne…Nawet kupne nie wyglądają tak perfekcyjnie jak Twoje. Pychota!!

Marzena
11 lat temu

Po prostu idealne:-) A zdjęcia cudne:-)

kasia-gotuje.pl
11 lat temu

Śliczne zdjęcia, też będę piekła na dniach katarzynki 🙂 czy zdradzisz gdzie kupiłaś takie śliczne tasiemki ?

pinupcookinglooking
11 lat temu

Asiek nominowałam Cię do nagrody LIEBSTER BLOG sprawdź u mnie na blogu 🙂

Kaś
11 lat temu

jej jakie perfekcyjne! 🙂
bardzo fajna ciekawostka odnośnie nazwy 🙂

Alina
11 lat temu

Ślicznie wyglądają. Chyba się skuszę na upieczenie:)

Maggie
11 lat temu

Jakie one rowniutkie i ksztaltne! A legenda faktycznie urocza 🙂

Jagoda
11 lat temu

Lubię pierniczki wszelkiego rodzaju 🙂

Ana
Ana
11 lat temu

Cud, miód Katarzynki 🙂

Aleksandra
11 lat temu

Legenda urocza, a pierniczki bardzo apetyczne 🙂

Majana
11 lat temu
Reply to  Aleksandra

Równiutkie jak spod taśmy, idealne! Piękne i pyszne pierniki.
Pozdrawiam 🙂

pieczarka mysia
11 lat temu

Sa idealne! 🙂 takie rowniutkie i sliczne, bardzo mi sie podobaja!

Milego dnia!

katlus
katlus
11 lat temu

Super przepis tylko czy można czymś zastąpić melasę? bo nawet nie wiem gdzie tego szukać:( Pozdrawiam 🙂

katlus
katlus
11 lat temu
Reply to  Asiek

Super! Dzięki Asiu za podpowiedź:)

klementynka
11 lat temu
Reply to  Asiek

gdzies czytałam że melasę można zastąpić miodem….

Mama Alergika
11 lat temu

Wyglądają super! Gdzie zakupiłaś taką foremkę do wykrawania? I nie ma w nich jajek to dobrze wróży. Ciekawe czy jak zastąpię miód syropem roślinnym to też wyjdą takie ładne?:)

cobytuzjesc
cobytuzjesc
11 lat temu

Cudne ja tez Katarzynka to zabieram kilka:)

iza
11 lat temu

nie przepadam za piernikami ;))) ale zdjęcie cudne jak zawsze

kasia, slodkiefantazje
kasia, slodkiefantazje
11 lat temu

Asiu, piękne są! Też na dniach zamierzam je zrobić. 🙂 Nie znałam tej legendy dotyczącej ich pochodzenia, ale jest tak urocza, że teraz jeszcze bardziej je lubię. 😉 pozdrawiam serdecznie