Tort mascarpone z wiśniami | Mascarpone cake with cherries

Tort mascarpone z wiśniami

by

w przepisy na:

Ostatnio na brak zajęć nie mogę narzekać. Ciągle się coś dzieje, ciągle jest coś ważnego do zrobienia i czasu przez to na przyjemności sporo mniej. A i ochoty też brak. Cóż, taki czas. Zaniedbałam Was troszkę i źle mi z tym, ale postaram się to naprawić. Ten torcik już dawno był w mojej głowie. Obiecałam go fejsbukowym Fanom. Długo musieli na niego czekać, no ale w końcu jest. I powiem Wam, że wart jest czekania. Smakuje wybornie. Słodki krem mascarpone przełamany jest kwaskowatym smakiem wiśni. Coś pysznego. Same spody też są bardzo smaczne, wilgotne, z dodatkiem białej czekolady i wiórków czekoladowych. Spróbujecie? Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Wyśmienite ciasta serowe’.

Tort mascarpone z wiśniami | Mascarpone cake with cherries

Składniki na ciasto:

  • 250g miękkiego masła lub margaryny (użyłam masło)
  • 100g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 100g białej czekolady
  • 250g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 – 150g wiórków czekoladowych

Utrzeć tłuszcz z cukrem i solą na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać żółtka, miksując po każdym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wmieszać delikatnie do masy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawać do ciasta, miksując cały czas. Następnie dodać wiórki czekoladowe i wymieszać. Ubić pianę z białek i ostrożnie wymieszać całość.

Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.

Piec w temperaturze 175°C przez ok. 45 – 50 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Całkiem wystudzone ciasto przeciąć na pół.

Masa serowa:

  • 400g sera mascarpone
  • 2 żółtka
  • 75g cukru pudru
  • 200g konfitury wiśniowej
  • 400g wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu, dokładnie odsączone)

Dodatkowo:

  • 25ml śmietany kremówki
  • 1 cukier wanilinowy
  • wiórki czekoladowe do posypania

Ser mascarpone utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Konfiturę lekko podgrzać, jeśli ma duże kawałki wiśni, zmiksować blenderem na gładką masę. Połową konfitury posmarować jeden spód tortu. Na konfiturę wyłożyć mascarpone. Na mascarpone wyłożyć wiśnie, delikatnie wciskając w krem. Całość przykryć drugim krążkiem, wierzch posmarować resztą konfitury.

Kremówkę ubić cukrem wanilinowym na sztywno. Boki tortu posmarować kremówką. Resztę przełożyć do rękawa z ozdobną końcówką i ozdobić wierzch tortu. Posypać wiórkami czekoladowymi.

Tort mascarpone z wiśniami | Mascarpone cake with cherries

Tort mascarpone z wiśniami | Mascarpone cake with cherries

Tort mascarpone z wiśniami | Mascarpone cake with cherries

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

39 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
1 rok temu

Właśnie zrobiłam to ciasto, w smaku pyszne, ale zupełnie nie rozumiem co się stało z mascarpone. Krem był rzadki, włożyłam do lodówki i w ogóle się nie ściął, wylewa mi się teraz z ciasta. A nie pierwszy raz robiłam mascarpone….choć z żółtkami nigdy. I teraz samo ciasto zrobiło się twarde, chyba dlatego, że było w lodówce.

Goska
Goska
7 lat temu

Dzis robilam ten przepis… o ile ciasto z drobnymi midyfikacjami wyszlo w miare ok, o tyle mascarpone z zoltkami to masakra. Masa wyszla tak lejaca ze na pewno nienadawala sie do przelozenia rortu. Niestety musialam sie mocno nagimnastykowac ny ja zagescic i jakosu ratowac. Nigdy wiecej zoltek do mascarpone ani miksoeania tego serka. Pozdrawiam

Marta
Marta
8 lat temu

Właśnie upiekłam ciasto do tortu. Wyszło cudowne, wilgotne! Niestety przed chwilą ucierałam masę i się okropnie zważyła 🙁 nie dodałam do niej wprawdzie żółtek ze względu na fakt, że tort ma jeść siostra, która nie może surowego jajka. Bardzo proszę o radę co mogło pójść nie tak. Czy żółtka były aż tak ważne? Teraz ratuję się masą z ubitej śmietany. Braknie mi na dekorację, ale mam nadzieję, że i tak będzie smaczne… pozdrawiam i życzę radosnej i spokojnej Wielkanocy!

Sandra1990
Sandra1990
10 lat temu

witam.. czy zamiast wisni nadawały by się maliny??

Natalia
Natalia
10 lat temu

Witam, często korzystam z Pani przepisów i uważam, ze to najlepszy zbiór pyszności w internecie 🙂 Dzisiaj zrobiłam ten torcik no i tu pojawił się problem:( Moja ciasto biszkoptowe bylo bardzo gęste i ciężko było połączyć je z białkami..nie wyrosło tak pieknie jak Pani..jakoś przekroiłam, ale zastanawiam się co ja tu zrobiłam nie tak 🙂 Czy ma Pani jakis pomysł ?

Tess
Tess
10 lat temu

Mam zamiar skorzystać z tego przepisu.Dziwi mnie jednak kolor biszkoptu.Dlaczego jest jasny ,skoro dodałaś rozpuszczoną czekoladę?Chyba ,że fotki nie przedstawiają Twojego przepisu 🙂

Nina
Nina
11 lat temu

Cudowny tort planuję go zrobić ale mam pewien problem, w związku z czym chciałabym zadać pytanie: Nie znalazłam nigdzie gotowych wiórek czekoladowych, czy takie zrobione ze zwykłej czekolady będą wyglądać jak na zdjęciu, czy nie zepsuje to ciasta?

Marta
Marta
11 lat temu

Upiekłam właśnie biszkopt do tego tortu. Niestety wyrósł mi “kopiec kreta”, czyli środek mocno wyrósł, a boki nie, nie wiem dlaczego…tort ma być prezentem na urodziny, więc mam nadzieję, że w efekcie dobrze wyjdzie

Ewa
Ewa
11 lat temu

Witam, chciałam zapytać czy dałoby radę przykryć ten torcik lukrem plastycznym zamiast konfiturą? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

Beata C.
Beata C.
11 lat temu

Witam
Asiu proszę Cie o pomoc. Bardzo chcę zrobić ten torcik dla mojego synka Jasia na 6 urodziny. Chcę go zrobić na prostokątnej blaszce bo ma być to boisko do piłki nożnej. Mamy piłkarzy , bramki wiórki jako trawnik itd. Blaszka ma wymiary – spód szer. 25 cm a długość 32 cm a góra szer. 28,5 cm a długość 35 cm. Czy mogłabyś podać mi ilość/ wagę składników na taką blaszkę. I mam jeszcze jedno pytanie, gdzie się kupuje takie wiórki czekoladowe? one są chyba takie specjalne co nie rozpuszczają się w trakcie pieczenia ?
PozDrawiaM
Beata Czamara

Beata C.
Beata C.
11 lat temu
Reply to  Asiek

http://www.facebook.com/beata.czamara.7 zrobiłam tort i był przepyszny. PozDrawiaM 🙂

Ania
Ania
11 lat temu

Pani Asiu! Ten torcik jest rewelacyjny!!!!! Zrobiłam go na próbę, bo mam zamówiony tort na urodziny. Tak sobie pomyślałam, że upiekłabym coś innego i ….. znalazłam ten przepis. Pychotka!!!!! Wszystkie Pani torciki na zdjęciach wyglądają super i chyba jakiś jeszcze upiekę! Pozdrawiam serdecznie i gratuluję takich wypieków. Anna

manilka89
manilka89
11 lat temu

hej w poniedziałek zrobiłam swój pierwszy torcik, twój na zdjęciu wyglądała tak apetycznie wiec nie mogłam sie oprzeć i sama chciałam stworzyć takie cudeńko. Wyszedł przepyszny choć trochę się biszkopt zbyt przyrumienił a na spodzie był zakalec:( ogólnie to wszystkim smakowało, jutro mam w planach również skorzystać z twojego przepisu na ciasto królewskie:) pozdrawiam Alicja

ewa30
ewa30
11 lat temu

jesli moglabym ci cos poradzic w sprawie strony do drkowania twoich przepisow to powinnas to skrocic do minimum bo 4 kartki papieru na jeden przepis to lekka przesada , powinno byc jedno zdjecie i przepis to wszystko. Przepisy wydaja sie super i mam zamiar zroic tort tiramisu bo wyglda sietnie tak jak inne ale w wydrukownym przpisie nie potrzebuje 2 dodatkowych krtekze zdjeciami bo to jak dla mnie marnowanie tuszu i kartek

Ula
Ula
11 lat temu

Tort wygląda tak pysznie, ze postanowiłam zrobić go na Chrzciny córci. Wyszedł całkiem nieźle, tak mi się wydaje. Miała jednak kilka obserwacji i trudności. Ciasto było lekko tłuste, czy takie ma być? Ponieważ nie mam klasycznego miksera, od etapu dodawania mąki ucierałam je ręcznie, bez problemu, aż się zdziwiłam :o) Konfitury wydało mi się zbyt mało, wzięłam jej troszkę więcej i nawet wtedy nie było jej aż tyle, jak na Pani zdjęciach. No i była dosyć rzadka, choć później jakby zgęstniała. Może to kwestia jej pochodzenia – kupiłam w sklepie, nie posiadam swojej. I chyba największe zaskoczenie po rozkrojeniu –… Czytaj więcej »

Kaś
11 lat temu

ale cudo! jak z najlepszej cukierni

torviewtoronto
11 lat temu

thank you Asiek happy to hear from you this looks wonderful

flowerek
11 lat temu

Pieknie wyglada i kusi niezmiernie. Ciasto z wisniami to cos wspanialego!Pozdrawiam serdecznie Asiu 🙂

Alicja
11 lat temu

Bardzo dziękuję za odwiedziny 🙂

pieczarka mysia
11 lat temu

Masz piękne zdjęcia 🙂 chętnie zjadłabym kawałek Twojego cudownego tortu 🙂

anahitka9
11 lat temu

Jak zawsze cudownie, wręcz idealnie wygląda! Nie masz nic litości nad głodnym człowiekiem!!;)

Dina
11 lat temu

piękne ciasto, też brzmi pysznie!

karo
karo
11 lat temu

gdybym tylko lubiła wiśnie…. myślę, źe maliny teź mogą pasować 😉

Margarytka
11 lat temu

Zdecydowanie coś dla mnie, owocowe i z mascarpone. Ciekawe to ciasto, takie niespotykane w torcikach, będę musiała wypróbować.

iza
11 lat temu

aż sie bałam wejśc do Ciebie Asiu, cudo zrobiłaś ;)))

Majana
11 lat temu
Reply to  iza

Jejku,ale boskie ciasto ! No coś wspaniałego. Przecież ja teraz nie zasnę Asiu, no! 😉
Nie można takich cudeniek pokazywać na noc 😉
Pozdrawiam Cię :*