Ostatnio na brak zajęć nie mogę narzekać. Ciągle się coś dzieje, ciągle jest coś ważnego do zrobienia i czasu przez to na przyjemności sporo mniej. A i ochoty też brak. Cóż, taki czas. Zaniedbałam Was troszkę i źle mi z tym, ale postaram się to naprawić. Ten torcik już dawno był w mojej głowie. Obiecałam go fejsbukowym Fanom. Długo musieli na niego czekać, no ale w końcu jest. I powiem Wam, że wart jest czekania. Smakuje wybornie. Słodki krem mascarpone przełamany jest kwaskowatym smakiem wiśni. Coś pysznego. Same spody też są bardzo smaczne, wilgotne, z dodatkiem białej czekolady i wiórków czekoladowych. Spróbujecie? Polecam bardzo!
Przepis pochodzi z książki ‘Wyśmienite ciasta serowe’.
Składniki na ciasto:
- 250g miękkiego masła lub margaryny (użyłam masło)
- 100g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 6 białek
- 100g białej czekolady
- 250g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 – 150g wiórków czekoladowych
Utrzeć tłuszcz z cukrem i solą na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać żółtka, miksując po każdym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wmieszać delikatnie do masy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawać do ciasta, miksując cały czas. Następnie dodać wiórki czekoladowe i wymieszać. Ubić pianę z białek i ostrożnie wymieszać całość.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
Piec w temperaturze 175°C przez ok. 45 – 50 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Całkiem wystudzone ciasto przeciąć na pół.
Masa serowa:
- 400g sera mascarpone
- 2 żółtka
- 75g cukru pudru
- 200g konfitury wiśniowej
- 400g wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu, dokładnie odsączone)
Dodatkowo:
- 25ml śmietany kremówki
- 1 cukier wanilinowy
- wiórki czekoladowe do posypania
Ser mascarpone utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Konfiturę lekko podgrzać, jeśli ma duże kawałki wiśni, zmiksować blenderem na gładką masę. Połową konfitury posmarować jeden spód tortu. Na konfiturę wyłożyć mascarpone. Na mascarpone wyłożyć wiśnie, delikatnie wciskając w krem. Całość przykryć drugim krążkiem, wierzch posmarować resztą konfitury.
Kremówkę ubić cukrem wanilinowym na sztywno. Boki tortu posmarować kremówką. Resztę przełożyć do rękawa z ozdobną końcówką i ozdobić wierzch tortu. Posypać wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Właśnie zrobiłam to ciasto, w smaku pyszne, ale zupełnie nie rozumiem co się stało z mascarpone. Krem był rzadki, włożyłam do lodówki i w ogóle się nie ściął, wylewa mi się teraz z ciasta. A nie pierwszy raz robiłam mascarpone….choć z żółtkami nigdy. I teraz samo ciasto zrobiło się twarde, chyba dlatego, że było w lodówce.
Dzis robilam ten przepis… o ile ciasto z drobnymi midyfikacjami wyszlo w miare ok, o tyle mascarpone z zoltkami to masakra. Masa wyszla tak lejaca ze na pewno nienadawala sie do przelozenia rortu. Niestety musialam sie mocno nagimnastykowac ny ja zagescic i jakosu ratowac. Nigdy wiecej zoltek do mascarpone ani miksoeania tego serka. Pozdrawiam
Właśnie upiekłam ciasto do tortu. Wyszło cudowne, wilgotne! Niestety przed chwilą ucierałam masę i się okropnie zważyła 🙁 nie dodałam do niej wprawdzie żółtek ze względu na fakt, że tort ma jeść siostra, która nie może surowego jajka. Bardzo proszę o radę co mogło pójść nie tak. Czy żółtka były aż tak ważne? Teraz ratuję się masą z ubitej śmietany. Braknie mi na dekorację, ale mam nadzieję, że i tak będzie smaczne… pozdrawiam i życzę radosnej i spokojnej Wielkanocy!
Nie wydaje mi się, żeby to była wina żółtek, raczej zbyt intensywnego ucierania lub za słabo schłodzonego mascarpone.
Pozdrawiam.
witam.. czy zamiast wisni nadawały by się maliny??
Wydaje mi się, że akurat do tego tortu są zbyt delikatne.
Witam, często korzystam z Pani przepisów i uważam, ze to najlepszy zbiór pyszności w internecie 🙂 Dzisiaj zrobiłam ten torcik no i tu pojawił się problem:( Moja ciasto biszkoptowe bylo bardzo gęste i ciężko było połączyć je z białkami..nie wyrosło tak pieknie jak Pani..jakoś przekroiłam, ale zastanawiam się co ja tu zrobiłam nie tak 🙂 Czy ma Pani jakis pomysł ?
Dziękuję za miłe słowa:)
A co do problemu… Jedyne co mi przychodzi do głowy, dlaczego masa była zbyt gęsta i trudna do wymieszania, to wielkość jajek… może moje były większe? Nic innego nie wymyślę:(
Pozdrawiam!:)
Mam zamiar skorzystać z tego przepisu.Dziwi mnie jednak kolor biszkoptu.Dlaczego jest jasny ,skoro dodałaś rozpuszczoną czekoladę?Chyba ,że fotki nie przedstawiają Twojego przepisu 🙂
Fotki jak najbardziej przedstawiają mój przepis to co powinny. Biszkopt jest jasny bo dodaje się rozpuszczoną BIAŁĄ czekoladę. Wystarczy uważnie przeczytać:)
Cudowny tort planuję go zrobić ale mam pewien problem, w związku z czym chciałabym zadać pytanie: Nie znalazłam nigdzie gotowych wiórek czekoladowych, czy takie zrobione ze zwykłej czekolady będą wyglądać jak na zdjęciu, czy nie zepsuje to ciasta?
Spróbowałabym zetrzeć czekoladę na grubych oczkach albo raczej bardzo drobno posiekać. Nie powinno to zepsuć to ciasta:) A takie gotowe wiórki często można kupić w Lidlu lub Aldim.
Upiekłam właśnie biszkopt do tego tortu. Niestety wyrósł mi “kopiec kreta”, czyli środek mocno wyrósł, a boki nie, nie wiem dlaczego…tort ma być prezentem na urodziny, więc mam nadzieję, że w efekcie dobrze wyjdzie
Mam nadzieję, że efekt końcowy będzie zadowalający.
Witam, chciałam zapytać czy dałoby radę przykryć ten torcik lukrem plastycznym zamiast konfiturą? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂
Myślę, że tak, ale pewnie nie na suchy tort. Przydałby się jakiś krem pod ten lukier. Najlepszy będzie maślany albo budyniowy.
Witam
Asiu proszę Cie o pomoc. Bardzo chcę zrobić ten torcik dla mojego synka Jasia na 6 urodziny. Chcę go zrobić na prostokątnej blaszce bo ma być to boisko do piłki nożnej. Mamy piłkarzy , bramki wiórki jako trawnik itd. Blaszka ma wymiary – spód szer. 25 cm a długość 32 cm a góra szer. 28,5 cm a długość 35 cm. Czy mogłabyś podać mi ilość/ wagę składników na taką blaszkę. I mam jeszcze jedno pytanie, gdzie się kupuje takie wiórki czekoladowe? one są chyba takie specjalne co nie rozpuszczają się w trakcie pieczenia ?
PozDrawiaM
Beata Czamara
Powinnaś zrobić ciasto z półtorej porcji. Wiórki kupiłam w lidlu.
Pozdrawia.
http://www.facebook.com/beata.czamara.7 zrobiłam tort i był przepyszny. PozDrawiaM 🙂
Cieszę się, że smakował:) Piękne boisko:)!
Pani Asiu! Ten torcik jest rewelacyjny!!!!! Zrobiłam go na próbę, bo mam zamówiony tort na urodziny. Tak sobie pomyślałam, że upiekłabym coś innego i ….. znalazłam ten przepis. Pychotka!!!!! Wszystkie Pani torciki na zdjęciach wyglądają super i chyba jakiś jeszcze upiekę! Pozdrawiam serdecznie i gratuluję takich wypieków. Anna
Cieszę się, że smakował, dziękuję za miłe słowa i życzę powodzenia w dalszych wypiekach:)
hej w poniedziałek zrobiłam swój pierwszy torcik, twój na zdjęciu wyglądała tak apetycznie wiec nie mogłam sie oprzeć i sama chciałam stworzyć takie cudeńko. Wyszedł przepyszny choć trochę się biszkopt zbyt przyrumienił a na spodzie był zakalec:( ogólnie to wszystkim smakowało, jutro mam w planach również skorzystać z twojego przepisu na ciasto królewskie:) pozdrawiam Alicja
Jak widzisz, że się ciasto zbyt rumieni, a dół jeszcze nie jest upieczony, to przykryj je folią aluminiową, wtedy nie będzie się przypiekać:)
Pozdrawiam:)
jesli moglabym ci cos poradzic w sprawie strony do drkowania twoich przepisow to powinnas to skrocic do minimum bo 4 kartki papieru na jeden przepis to lekka przesada , powinno byc jedno zdjecie i przepis to wszystko. Przepisy wydaja sie super i mam zamiar zroic tort tiramisu bo wyglda sietnie tak jak inne ale w wydrukownym przpisie nie potrzebuje 2 dodatkowych krtekze zdjeciami bo to jak dla mnie marnowanie tuszu i kartek
Nie ma potrzeby drukowania po 4 strony:) Nikt nie lubi zbędnej makulatury. Jeśli naciśniesz przycisk ‘wydrukuj ten przepis’, to możesz najeżdżając na obrazki usunąć te, których nie chcesz, to samo z tekstem którego nie potrzebujesz. Czyli możesz wydrukować tylko sam przepis, bez konieczności drukowania całego wpisu:)
Pozdrawiam:)
Tort wygląda tak pysznie, ze postanowiłam zrobić go na Chrzciny córci. Wyszedł całkiem nieźle, tak mi się wydaje. Miała jednak kilka obserwacji i trudności. Ciasto było lekko tłuste, czy takie ma być? Ponieważ nie mam klasycznego miksera, od etapu dodawania mąki ucierałam je ręcznie, bez problemu, aż się zdziwiłam :o) Konfitury wydało mi się zbyt mało, wzięłam jej troszkę więcej i nawet wtedy nie było jej aż tyle, jak na Pani zdjęciach. No i była dosyć rzadka, choć później jakby zgęstniała. Może to kwestia jej pochodzenia – kupiłam w sklepie, nie posiadam swojej. I chyba największe zaskoczenie po rozkrojeniu –… Czytaj więcej »
ale cudo! jak z najlepszej cukierni
thank you Asiek happy to hear from you this looks wonderful
Pieknie wyglada i kusi niezmiernie. Ciasto z wisniami to cos wspanialego!Pozdrawiam serdecznie Asiu 🙂
Bardzo dziękuję za odwiedziny 🙂
Masz piękne zdjęcia 🙂 chętnie zjadłabym kawałek Twojego cudownego tortu 🙂
Jak zawsze cudownie, wręcz idealnie wygląda! Nie masz nic litości nad głodnym człowiekiem!!;)
piękne ciasto, też brzmi pysznie!
gdybym tylko lubiła wiśnie…. myślę, źe maliny teź mogą pasować 😉
Maliny też będą pasowały. 🙂
Zdecydowanie coś dla mnie, owocowe i z mascarpone. Ciekawe to ciasto, takie niespotykane w torcikach, będę musiała wypróbować.
aż sie bałam wejśc do Ciebie Asiu, cudo zrobiłaś ;)))
Jejku,ale boskie ciasto ! No coś wspaniałego. Przecież ja teraz nie zasnę Asiu, no! 😉
Nie można takich cudeniek pokazywać na noc 😉
Pozdrawiam Cię :*