Delikatny chleb na zakwasie | Soft sourdough bread

Chleb delikatny na zakwasie

by

w przepisy na: ,

To jeden z tych chlebów, które na stałe wpisał się w nasz repertuar chlebowy. Piekę go na przemian z chlebem z płatkami owsianymi i chlebem żytnio – orkiszowym. I na razie nie szukam innych. Nie znaczy, że nie będę piec już innych chlebów, ale te 3 chwilowo zaspokajają nasze potrzeby smakowe. Ten chleb jest przepyszny i jak już nazwa wskazuje, naprawdę delikatny. Zarówno w smaku, jak i strukturze. Miękisz ma malutkie dziureczki, które wręcz uwielbiam i neutralny smak. Fajne w wyrabianiu ciasto sprawia, że chlebek nie jest kłopotliwy w wykonaniu. Nie klei się i ma fajną zwartą konsystencję. Możecie z powodzeniem uformować go bez kosza do wyrastania. No, po tylu pochwałach nie macie innego wyjścia, jak tylko go upiec:) Polecam bardzo!

Przepis wyszperałam na blogu Kocham Gary, a pochodzi z tej strony. Gosiu, dziękuję Ci po raz kolejny!:)

Delikatny chleb na zakwasie | Soft sourdough bread

Składniki na jeden bochenek:

  • 230g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150g letniego mleka
  • 70g letniej wody (w razie potrzeby, gdyby ciasto wychodziła zbyt suche, można dodać odrobinę więcej)
  • 25g oleju
  • 140g mąki żytniej jasnej (dałam chlebowa typ 720)
  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • opcjonalnie 1 łyżeczka suchych drożdży (ok. 10g świeżych, daję wtedy, gdy chcę aby chleb szybciej wyrósł)

Do miski wlać zakwas oraz wszystkie pozostałe składniki. Jeśli używamy suchych drożdży wsypujemy je razem ze wszystkimi składnikami, ze świeżych musimy zrobić zaczyn i chwilę poczekać, aż zacznie się pienić. Wyrobić gładkie, zwarte ciasto. Uformować w kulę, przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i uformować bochenek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 240°C. Ścianki piekarnika spryskać wodą, lub na dnie ustawić naczynie z wrzącą wodą. Wsadzić chleb (można go posmarować roztrzepanym jajkiem, ja tego nie robię). Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 25 minut. Po tym czasie chleb wyjąć i przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Upieczony chleb, popukany od spodu, wydaje głuchy dźwięk.

Delikatny chleb na zakwasie | Soft sourdough bread

Delikatny chleb na zakwasie | Soft sourdough bread

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

64 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Halina
Halina
6 lat temu

Witam,czy zamiast mąki żytniej mogę użyć orkiszową lub pszenną bądź pszenną razową.
Jakoś nie bardzo mi podchodzi mąka żytnia.Pozdrawiam Halina

Magdalena
Magdalena
2 lat temu
Reply to  Halina

Ależ można ,należy jedynie dodawać wodę stopniowo i w takiej ilości, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Każda mąka – niezależnie od rodzaju, ma inną wilgotność .Wyznacznikiem więc dla dodania konkretnej ilości mąki winna być konsystencja ciasta, a nie jedynie gramatura.Przypomnę, że powodem wilgotności mąki są m.in. : warunki przechowywania, wilgotność zebranego ziarna.

Ania
9 lat temu

Piekny chlebek. Rowniez jestem zwolennikiem domowego pieczywa 😉

JOLA
JOLA
10 lat temu

Witam Mam pytanko co do zakwasu – czy zna Pani jakiś konkretny przepis czy raczej należy poszukać w sieci? Ja jestem wprawiona w chlebach na drożdżach (dość często piekę z nasionami na mące pszennej) ale na zakwasie jeszcze nie piekłam – natomiast Pani przepisy są tak rewelacyjnie poopisywane że chciałabym spróbować. A tak w ogóle trafiłam na Pani stronę poszukując tylek firmy Wilton ponieważ jestem hobbistką co do pieczenia i ozdabiania tortów kremowych i śmietanowych – (za angielski się raz wzięłam ale raczej wole pracować z kremami). Ale odbiegłam od tematu – proszę odpowiedzieć co z tym zakwasem Pozdrawiam i… Czytaj więcej »

JOLEK
JOLEK
10 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo dziękuję
Natomiast dziś rośnie chlebek na ziarnku drożdży – jutro upiekę
pozdrawiam
Jolek

Joanna
Joanna
9 lat temu
Reply to  Asiek

Witam,
chciałabym upiec chlep według powyższego przepisu. Nie mam jesze zakwasu – dziś zacznę przygotowywać.
Napisała Pani, że młody zakwas trzeba dokarmić drożdżami – proszę o informację jaką ilością i przez jaki czas?
Z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂

Joanna
Joanna
9 lat temu
Reply to  Asiek

OK 🙂 Dziękuję za wyjaśnienie 🙂

Magdalena
Magdalena
2 lat temu
Reply to  JOLA

Pozwolę sobie uszczegółowić podany sposób robienia zakwasu. 2. dnia i każdego kolejnego należy odejmować część zakwasu ( 2-4 łyżki) i następnie uzupełniać mąką i wodą. Proporcje między miksturą w słoiku z poprzedniego dnia , a ilością dodawanej mąki i wody powinny być zrównoważone. Dodanie do np. 200 g zakwasu w słoiku – mąki i wody po 50 g spowoduje, że zakwas będzie za słaby. Obowiązuje zasada- Im więcej ciasta tym więcej pożywienia. Zakwas powinien mieć konsystencję pòłgęstej śmietany lub ciasta do racuchów – i to jest podstawowym wyznacznikiem ilości dodawanych składników w kolejnych dniach. Może bowiem zdarzyć się, że zakwas… Czytaj więcej »

Last edited 2 lat temu by Magdalena
Domi
10 lat temu

Chlebek jest cudowny 🙂 Szukałam przepisu na chleb, który nie wymagałby zbytniego rozpieszczania, mieszania zaczynu kilka razy, dokarmiania, składnia i rozkładania, zagniatania. Znalazłam ten przepis, wrzuciłam składniki do maszyny do chleba, wyrosło i siup, wyszedł przepyszny chlebek 🙂 Ja zrobiłam bez drożdży komercyjnych – nie dodaję ich do pieczywa na zakwasie, chleb potrzebował czasu, żeby wyrosnąć, ale ogólnie zachowywał się bezproblemowo. Tego samego dnia nastawiłam kolejny chleb z sezamem i pestkami dyni, zostawiłam ciasto na noc – bardzo dobrze wyrosło i super się upiekło – ciasto nie skwaśniało za bardzo. Za pierwszym razem smarowałam jajkiem i sypałam makiem, za drugim… Czytaj więcej »

Ewa
Ewa
10 lat temu

Wygląda przepysznie 🙂 kiedy mama mojej koleżank upiekła naprawdę pyszny chleb, i też mam ochotę upiec 🙂 czy powie mi Pani który z chlebów będzie najłatwiejszy? Słyszałam że chleb jest trudny do upieczenia, a mam 11 lat. Może powinnam sobie odpuścić i spróbować czegoś prostszego?

Dorota
Dorota
10 lat temu

Upiekłam dzisiaj pierwszy raz ten chlebek i jest świetny.
Po pierwsze – jest bardzo szybki i prosty
Po drugie – świetnie się daje formować i piec bez formy
Dzisiaj, czyli zaraz po upieczeniu nastawiłam kolejny zaczyn i jutro piekę z podwójnej porcji.
Miałam trochę problem z tym ” podwojeniem objętości” , bo nigdy nie wiem – kiedy jest ten moment.
Ktoś wyżej napisał, że razem to zajmuje około 4 godzin. Ja trzymałam trochę dłużej, ale jutro spróbuję trochę krócej go trzymać i zobaczę jaki będzie efekt.

Świetny chleb, uwielbiam takie, które tak świetnie trzymają ‘”formę””

robal
robal
10 lat temu

witam! czy mogę zostawić wyrobione ciasto na całą noc, czy zakwasi się za mocno?

Przemo007
Przemo007
11 lat temu

Kolejny chlebek z Twoich przepisów upieczony !!! Oczywiście w smaku, wyglądzie suuuuper !! Domowa piekarnia chleba ruszyła pełną parą i zrezygnowałem już z kupowania chleba i bułeczek. Biegnę wypróbować kolejny przepis ! Pozdrawiam

barbara
barbara
2 lat temu
Reply to  Asiek

super przepisy na wszystko i dzieki Pani nie kupuje chlebka bo mi nie smakuje pieke w garku zeliwnym

_milenka
_milenka
11 lat temu

Ale jestem nieuważna… Napisane jest że drożdże “opcjonalnie” 🙂

_milenka
_milenka
11 lat temu

Witam, a czy próbowała Pani piec ten chlebek bez dodatku drożdży? Mój zakwas ma ponad 3 miesiące i świetnie sobie radzi więc zastanawiam się czy by w tym przepisie nie pominąć drożdży…

gonia
gonia
11 lat temu

piekłam Twój chlebek , pyszny , faktycznie delikatny , na drugi dzień też bardzo dobry , jedyne co , to skórka nie jest chrupiąca , ale z pewnością będę piec go często . Bardzo dziękuję

renia2001
renia2001
11 lat temu

Witaj! Piekę chleb i bułki już prawie od roku, “chodzę” po wielu blogach i jestem bardzo zdziwiona, że jeszcze nie wpadłam na ten przepis! Jest niesamowicie prosty, łatwy w wykonaniu i dla osoby pracującej doskonały, jeśli chodzi o czas. Ktoś wcześniej pytał, ile trzeba czekać aż wyrośnie, więc informuję, że u mnie całkowity czas od zarobienia do pieczenia wynosi 4 godziny. A chleb jest rewelacyjny, pyszny, długo świeży i faktycznie z ciastem doskonale się pracuje. Dodam, że piekę 6 bochenków od razu, w keksówkach, z termoobiegiem, na dwóch poziomach po 3 foremki obok siebie, pod koniec wyjmuję z foremek i… Czytaj więcej »

Gosia
Gosia
11 lat temu

Witaj chlebek wygląda zakomicie, ostatnio zaczełam piec chleb na drożdzach chciałabym spróbować upiec chleb na zakwasie ale nie mam pojęcia jak go zrobić, mogłabym prosić Cię o wskazówki jak zrobić taki zakwas. pozdrawiam

kasiak
kasiak
11 lat temu

Właśnie znalazłam Twój przepis. Zakwas mi się wyhodował i dziś zaczynam przygodę z pieczeniem chleba. Mój pierwszy chleb w życiu 😀 Przepis wydaję się być baaardzo łatwy. Mam jednak pytanie: Po uformowaniu bochenka ma on jeszcze rosnąć. Ile czasu? Wiem, że pytanie może wydać się śmieszne, ale jestem kompletnym laikiem w tym temacie.

Edytka
11 lat temu

Mój zakwas dokarmiony, jutro będę piekła ten chlebek. Pozdrawiam 🙂

Koras
Koras
11 lat temu

Hej ! Czy u Ciebie ciasto w trakcie wyrabiania tak sie klei ? U mnie jest to po prostu udręka jak widziełem rozne filmiki ludzie ciasto wyrabiają na stole i nie ma problemu a u mnie koszmar chleb wychodzi dość dobry jednak te wyrabianie..

Magdalena
Magdalena
2 lat temu
Reply to  Koras

Powodem jest mąka żytnia . To ona jest odpowiedzialna za klejenie się ciasta. Proponuję zmniejszyć jej ilość na rzecz innej mąki .Pozdrawiam, Magdalena

moje pasje
11 lat temu

Asiu wygląda obłędnie!!!! Już go sobie wydrukowałam 🙂 Muszę tylko swój zakwas dokarmić i do dzieła 😀

burczymiwbrzuchu
11 lat temu

Ja mam na odwrót, ciągle eksperymentuję z nowymi chlebami, ale mam też kilka swoich ulubionych do których chętnie wracam.
Widać, że chlebek jest delikatny i ma cudowny miąższ 🙂

ania
ania
11 lat temu

a gdzie moge kupić ten zakwas żytni ?? bo mam smak 🙂

BaBka
11 lat temu

Asiek! Jutro go robię! wygląda rewelacyjnie!

urtica1
11 lat temu

Asiu cieszę się że mogłam pomóc w odkryciu tego przepisu. U mnie też jest jednym z tych do których często wracam. Pozdrawiam cieplutko Ciebie i całą Twoją Rodzinkę 🙂

iza
11 lat temu

chlebus wspaniały!!!! Ja sie chyba nigdy nie odważę

Ewa_299
Ewa_299
11 lat temu

Nigdy nie piekłam chleba,wydawało mi się zbyt skomplikowane,może teraz pora…:-)

meskiegotowanie
11 lat temu

Prezentuje się wyśmienicie aż chciałoby się zjeść z masełkiem 🙂

Teresa
Teresa
11 lat temu

Chlebek cudny,ale ja wolę ciemne chlebki:)Pozdrawiam

Nemi
11 lat temu

Wspaniały bochenek!

cobytuzjesc
cobytuzjesc
11 lat temu

Asiu piękny zachwyciłaś mnie nim. Wyjmuję zakwas z lodówki i na niedziele też sobie upiekę:)

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
11 lat temu

Jaki piękny! Jak malowany! Wpaniały bochenek Asiu!!!

Margarytka
11 lat temu

Spadłaś mi dziś z nieba z tym chlebem. Zastanawiałam się jaki upiec i już znam odpowiedź. Dziękuję Asiu 🙂

Margarytka
11 lat temu
Reply to  Asiek

Jak napisałam tak uczyniłam. Chleb jest bardzo smaczny, choć lekko mi się rozjechał skubany. Wydawało mi się, że ciasto jest ścisłe, ale jednak. Na smak jednak wpływu to nie miało i pewnością powtórzę.

Margarytka
11 lat temu
Reply to  Asiek

Asiu, u mnie wiadomo, bo miałam o 100 g więcej zakwasu :-)) Bo zrobiłam zaczyn i go nie wykorzystałam, więc go dokarmiłam jeszcze setką (50 mąki i 50 wody) i zamiast dać mniej wody to dałam tyle ile w przepisie. Ale bez drożdży pięknie rósł 🙂

Magdalena
Magdalena
2 lat temu
Reply to  Asiek

Proszę zmniejszyć ilość wody. Prawdopodobnie , mąki, jakich Pani używała miały dość wysoki poziom wilgotności. Należy pamiętać, że wyznacznikiem dla ilości dodawanych składników jest konsystencja ciasta, a nie gramatura. Ona jest tylko punktem wyjścia.

Wodę więc dodawać trzeba stopniowo i w ilości zależnej od wilgotności mąki. Pozdrawiam, Magdalena
.

Majana
11 lat temu

Wspaniały bochenek i piękne fotki. Chętnie bym zjadła kromeczkę tego chlebka na śniadanie 🙂
Pozdrowienia