Tort wiedeński z wiśniami / Viennese cake with cherries

Wiedeński tort z wiśniami

by

w przepisy na: ,

Nie mam pojęcia dlaczego to ciasto tak się nazywa i nie pytajcie mnie o to:). Taką nazwę ma w książce i taką pozostawiłam. Z tortem ma niewiele wspólnego, żeby nie powiedzieć, że nic. Nie zmienia to faktu, że jest bardzo, bardzo smaczne. Niby zwykłe ucierane ciasto, ale jednak ma coś w sobie. Do tej pory nie robiłam tego typu ciast, dodatkowo na kruchym spodzie, a to właśnie takie jest. Do tego wilgotne i orzeźwiające przez dodatek skórki i soku z cytryny. No i wiśnie, na które ostatnio mam straszną ochotę. Musicie koniecznie spróbować. Mnie bardzo zaskoczyło swoją lekkością i smakiem. I widać w nim lato:). Polecam Wam bardzo.

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’.

Tort wiedeński z wiśniami / Viennese cake with cherries


Składniki na kruche ciasto:

  • 100g miękkiego masła
  • 60g drobnego cukru
  • 150g mąki

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i połączyć z utartym masłem. Zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy i ponakłuwać. Piekarnik nagrzać do 200°C. Podpiec spód ciasta przez 15 minut.

Składniki na ciasto:

  • 100g masła
  • 200g cukru
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400g wiśni (mogą być z kompotu lub mrożone, w sezonie świeże)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Utrzeć masło z połową cukru, żółtkami, skórką cytrynową i sokiem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z masą z żółtek. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy. Ciasto ucierane wyłożyć na podpieczony kruchy spód i ułożyć na nim odsączone wiśnie. Piec w temperaturze 190°C przez 70 – 80 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Tort wiedeński z wiśniami / Viennese cake with cherriesTort wiedeński z wiśniami / Viennese cake with cherries

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

25 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
flora
flora
12 lat temu

Mmm… 😀

iza
12 lat temu

cudnie wygląda aż chce się zjeść

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

Wygląda pysznie! A jeśli jest z wiśniami nie trzeba mnie wcale namawiać. Jakoś już tak mam, że kocham wypieki z dodatkiem wiśni. 🙂

Smaczny Kąsek
12 lat temu

Mm… Ależ apetycznie wygląda! Poproszę jeden kawalek do kawy! 🙂

pees
12 lat temu

jakie cudne! ta wstążka też pieknie pasuje:)

judik
12 lat temu

Pysznie wygląda to ciacho:)

Kaś
12 lat temu

wysokie, pyszyste, elegancko podane… idealne

zyrafa
zyrafa
12 lat temu

mam pytanie: w przepisie napisałaś, że na podpieczone ciasto dajemy ciasto ucierane i na to wiśnie. Wiśnie opadną w trakcie pieczenia? bo ciasto wygląda tak jakby na kruchym były poukładane wiśnie i przykryte ciastem ucieranym. Ciasto faktycznie wygląda smakowicie, a że jestem fanką wiśni chętnie wypróbuję przepis. Pozdrawiam!

zauberi
12 lat temu

ciekawe ciasto :), prezentuje się bardzo smakowicie

Nemi
12 lat temu

Niezwykle kusząco się prezentuje:)

Amber
12 lat temu

Piękne są Twoje wypieki.
Podziwiałam dopiero tort bezowy, a tu już to wspaniałe ciasto.

Russkaya
12 lat temu

Pięknie wygląda, od razu widać, że i smakuje obłędnie! 🙂
Zjadłabym,oj tak 🙂

Kini
12 lat temu

ależ obłędny tort! :))

cukrowa wróżka
12 lat temu

a jak pięknie ujęty 😀

DarkANGELika
12 lat temu

Pięknie wyrośnięte, i z taką pyszną niespodzianką w środku;)

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Może i nie jest typowym tortem, ale tak wygląda – bo jest piękne, wysokie, delikatne, tajemnicze i takie w swojej prostocie elegancie – pysznie!

aga w kuchni
12 lat temu

ale pięknie wyrósł 🙂

Maggie
12 lat temu

Wyglada wspaniale, idealne ciasto na niedziele!

MamaBartka
12 lat temu

apetyczne 🙂 a ja dzisiaj walczę z dwoma tortami na jutro 🙂

moje pasje
12 lat temu

🙂 oj zjadłabym taki kawałeczek 🙂 Widać że wiosna juz za progiem – coraz bardziej tęsknimy za owocami w ciastach 🙂 Ja też dzieciom wczoraj robiłam muffiny z owocami 😉 Pysznie wygląda to ciacho 🙂 Pozdrawiam

Angie
12 lat temu

Przepieknie wygląda!

Majana
12 lat temu

Bardzo smaczne ciacho!
Zauważyłam,że niektóre ciasta nazywane są tortami,choć nimi wcale nie są . A dlaczego?Hmm, nie mam pojęcia :).
Twoje ciasto wygląda bardzo ładnie i smacznie:)
Pozdrowienia