Ten wpis miał się pojawić rano, ale przeciwności losu sprawiły, że jest teraz. Ale jak to się mówi, lepiej późno niż wcale:) Dziś mam dla Was bardzo kolorowe, mięciutkie i oczywiście smaczne muffinki, które pokocha każde dziecko a i dorosły nimi nie pogardzi. W ich wnętrzu kryje się mnóstwo pysznych czekoladowych m&m’sów. A na wierzchu słodki lukier. Polecam wszystkim!
Dzisiejszy wpis dedykuję małej dziewczynce, która od urodzenia cierpi na rdzeniowy zanik mięśni. Przepis dołączam do akcji “Charytatywnie dla Mai”. A jeśli jeszcze nie zdecydowaliście komu przekazać 1% Waszego podatku może właśnie teraz się zdecydujecie.
AKCJA 1% PODATKU DLA MARYSI PINDRAL
PÓŁTORAROCZNEJ DZIEWCZYNKI CHOREJ NA RDZENIOWY ZANIK MIĘŚNI (SMA I)
DANE KRS: 0000037904
Cel szczegółowy 1%- 11740 Pindral Maria
strona Mai na facebooku
Składniki na 12 sztuk:
- 280g mąki
- 75g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g m&m’s czekoladowych
- 300g maślanki (lub gęstego jogurtu, lub kwaśnej śmietany)
- 75ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
W jednak misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i m&m’s. W drugiej misce wymieszać maślankę z olejem i jajkami. Zawartość obu naczyń połączyć. Zamieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości.
Piec w temperaturze 200°C przez 20 – 25 minut. Wyjąć, chwilkę przestudzić w foremce, następnie wyjąc i ostudzić na kratce. Wystudzone muffinki polukrować, wierzch posypać kolorowymi drażetkami.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Chce zrobić te babeczki dla dzieci do przedszkola. Czy jeśli zrobię je późnym wieczorem to nastepnegi dnia będą smaczne? Czy ewentualnie lukier i posypkę zrobić rano?
Będą smaczne i świeże, dzięki maślance 🙂
Czy na drugi dzień mufiny będą tak samo wyglądały ? Chodzi mi czy m&m nie rozpuści się na lukrze?
Mogą się rozpuścić.
Ogólnie smaczne, ale wg mnie rozpuszczające się osłonki m&m sprawiają, że babeczka wygląda w środku nieestetycznie.
No ale to już raczej nie moja wina 🙂
Hej mogłabym zamiast tego lukru dodać do nich czekoladowy krem?
Jeśli nie do jakich babeczek polecałabyś taki krem bo szukam pomysłu i nie mogę znaleźć (tyko nie mogą być owocowe babeczki niestety)?
Oczywiście, że tak 🙂
jakie ładne 🙂
ah i czy ta czekolada z tych m&m’s-ów twardnieje w środku czy jest ciągle miekka?
Czekolada nie twardnieje.
Ale cudo ciekawe czy mi sie uda zrobić je takie idealne jak twoje 🙂 jak myślisz czy pokruszone m&ms z orzeszkami bedą ok bo boje sie ze to bedzie za ciężkie jak dam w całośći:( pozdrawiam
Nie wiem, czy pokruszone m&msy nie popsują całego wypieku. Kupiłabym jednak takie bez orzeszków.
Mam 11 lat i strasznie kooocham piec różne słodkości ;> strasznie polubiłam Twoją stronkę i samo patrzenie na te wszystkie cudeńka sprawia mi radość 🙂 musze je zrobić
kupiłam już M&M’s ale mam tez kilka paczek orzechowych chyba nic się nie stanie gdy je dodam, a nie jestem pewna bo w przepisie pisze czekoladowych
Z orzechami też powinny być ok.
Czy mogłabyś zdradzić jak robisz lukier? 🙂 bo znam kilka przepisów i nie wiem który będzie najlepszy, bo chciałabym zrobić te babeczki na święta 😀 pozdrawiam 🙂
Tu jest lukier z cukru pudru i odrobiny gorącej wody.
dziękuje bardzo 🙂
No tak pisze jak byk:):)
Muffinki wyglądają bajecznie. Proszę mi powiedzieć ile sztuk wychodzi z takiej porcji?
Tak jak podałam w przepisie, 12 sztuk:)
Robiłam je ostatnio w mini muffinkach, nie wiem co zrobiłam źle ale strasznie ciężko mi papilotki odchodziły i w środku w cieście miałam dużo bąbelków powietrza
Wydaje mi się , że nic nie zrobiłaś źle:) To, czy papilotki łatwo odchodzą wg mnie zależy raczej od samych papilotek. Trzeba z reguły muffinki pozostawić do całkowitego wystudzenia, wtedy nie powinno być problemu ze zdejmowaniem ich. A co do bąbelków powietrza, to chyba dobrze? Znaczy, że muffiny ładnie wyrosły:)
Pozdrawiam
Asiu, te muffinki wyglądaja genialnie! Koniecznie muszę je zrobić! Sara będzie zachwycona 🙂
Dziękuję pięknie za udział w Akcji 🙂 Gdyby Majeczko mogła jeść spewnością byłaby nimi zachwycona- pięęęękneeeee są 🙂 Muszę sama kiedyś wypróbować. Pozdrawiam gorąco 🙂
Cała przyjemność po mojej stronie.
Pozdrawiam równie gorąco:)
Rewelacja! Na pewno wykorzystam przepis 🙂
Pięknie kolorowe;)
bajeczne kolory. i m&m’sy tak fajnie “farbują” 🙂
też ostatnio robiłam z m&ms są pyszne.
🙂 Robiłam takie bardzo podobne 🙂 Ale moje nie wyszły takie urocze 🙂
ale kolorowe :))) cudne!
Bajeczne!! Ach, marzę o takiej muffince do kawki 🙂
A z M&M’s są naprawdę przepyszne…
Cudowne i takie kolorowe,piękne po prostu:)
Cudownie kolorowe! Wspaniałe są te muffinki.
:))
ojoj, mniam mniam:) zaczynam uzależniać się od Pani strony:D
Muffinki bajecznie kolorowe, a ta patera…. marzenie
Ale one wyglądają, cudnie, nawet nie chce myśleć jak smakują. Pewnie kiedyś będę zmuszona je zrobić, bo nie wytrzymam 🙂
ale urocze…;) porywam jedną