Bułki pszenno-żytnie / Wheat and rye buns

Bułki pszenno – żytnie

Te bułki znalazłam jakiś czas temu na blogu Kocham Gary i tak mnie zauroczyły, że robiłam je już kilka razy. Ale za każdym razem znikały w tempie błyskawicy i nie miały szans na sesję zdjęciową:). To chyba najlepsza reklama dla nich. Pachnące, mięciutkie i bardzo, bardzo smaczne. Polecam bardzo!

Gosiu, dziękuję za świetny przepis i cierpliwość do mnie:).

Bułki pszenno-żytnie / Wheat and rye buns

Składniki: (na ok. 10 – 12 szt)

  • 400g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej (u mnie typ 720)
  • 250 ml mleka
  • 30g świeżych drożdży (dałam 25g)
  • 50g masła (zmniejszyłam do 35g)
  • 100ml śmietany (dałam 18%)
  • 3-4 łyżki oliwy (dałam 2)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ulubione ziarna do posypania (tym razem niczym nie sypałam)

Mleko podgrzać tak, żeby było ciepłe (nie gorące), rozpuścić w nim masło, cukier i drożdże. Rozczyn odstawić na około 10 minut.

W misce wymieszać mąki z solą, dodać rozczyn, śmietanę i oliwę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja wyrobiłam ciasto hakiem. Dobrze wyrobione ciasto powinno przypominać plastelinę, być miękkie, nie kleić się i trzymać kształt.

Ciasto odstawić do podwojenia objętości. U mnie trwało to 1 godzinę. Po tym czasie podzielić je na 10 – 12 części (w zależności jakie duże chcemy bułeczki) i uformować bułki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie bułki posmarować mlekiem, ostrym nożem zrobić nacięcia (lub trzonkiem łyżki drewnianej wgłębienia) i posypać ziarnami.

Piec w temperaturze 240°C przez 15 minut. Ja piekłam w 220°C przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.

Bułki można również po wyrobieniu uformować i wstawić do wyrośnięcia na noc do lodówki. Rano należy bułki wyjąć i ocieplić przez około 1 godzinę. Piec jak wyżej.

Bułki pszenno-żytnie / Wheat and rye buns

Bułki pszenno-żytnie / Wheat and rye buns

Bułki pszenno-żytnie / Wheat and rye buns

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

40 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Edzia2805
Edzia2805
7 lat temu

Bułeczki są przepyszne 🙂 bardzo dziękuję za świetny przepis 🙂 zajrzę tu jeszcze na pewno 🙂 normalnie zakochałam się w tych bułkach 😉

madziunia
madziunia
8 lat temu

Uwielbiam Twoje przepisy, wszystko ma idealne proporcje i smakuje wysmienicie:)

MeganJohnson
MeganJohnson
9 lat temu

da sie je zrobić w thermomixie? bo mam ochote 🙂

Małgorzata
Małgorzata
10 lat temu

Super bułeczki, wyszły, w opinii domowników, lepsze niż ze sklepu.
Zamiast śmietany dałam gęsty jogurt grecki, bo jakoś tak ostatnio zastępuję nim śmietanę. I się sprawdziło. Dziękuję za przepis, będę wykorzystywać 🙂

Ela
Ela
10 lat temu

Buleczki sa przepyszne! dziekuje za pomysl i przepis … zrobilam na dzisiejsze sniadanie!! Dom pieknie pachnie i brzuchy pelne!! Pychota!!! … mam nadzieje ze bede dobre jak je zamroze bo za czesto nie moge piec a maz sie pyta czy mozemy miec codziennie na sniadanie 🙂

Ela
Ela
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję ślicznie!! Ten przepis jest naprawde super… po raz pierwszy ciasto wyszło mi fantastyczne! Mięciutkie, elastyczne, po prostu wspaniałe! Jeszcze raz bardzo dziękuję!

jola
jola
11 lat temu

Buleczki wyszly piekne,mieciutkie i pyszne,super przepis:) Zaraz sie pochwale u Ciebie na FB 🙂

jola
jola
11 lat temu

Piekne buleczki Asiu 🙂
Mam pytanie ,czy ta smietane moge zastapic mlekiem?bo widze,ze juz jest tam mleko.
Dziekuje z gory za odp 😀

perliss
perliss
11 lat temu

Wspaniale się udały. Jedyna wada… zbyt szybko znikają i trzeba piec kolejne 😉

Emcia
11 lat temu

Po prostu wielbię ten przepis!!! Nie wiem, czy mąż przekazał moje “ochy” i “achy” do Ciebie – Babeczko (z fb), a jak nie to… 😀 przepis ten nieodwołalnie jest już u mnie zapisany! 🙂 a jutro jak będziesz miała ochotę, na moim blogu ukaże się wpis właśnie z bułeczkami z tego przepisu 😉 pozdrawiam cieplutko!

gaja
gaja
12 lat temu

właśnie upiekłamte bułeczki i chyba coś żle zrobiłam,bo wyszedł mi “lekki’zakalec,chyba trochę przekombinowałam z mąką,użyłam trochę orkiszowej,no i piekarnik mam z termoobiegiem,może zła temperatura?ale jestem wkurzona,podobno trening czyni mistrza,więc będę dalej próbować,pozdrawiam:))

kacha1205
kacha1205
12 lat temu

Witam! Mam pytanie : czy do tych bułek mozna użyć mąki żytniej żurkowej, czy raczej nie?

gaja
gaja
12 lat temu

świetnie wyglądają,ale mam pytanie ,co z tą śmietaną,nie mogę się doczytać

moje pasje
12 lat temu

Piękne 🙂 Takie okrąglutkie a zdjęcia mega apetyczne 🙂

DarkANGELika
12 lat temu

Świetne, puszyste;) dawno już robiłam takie zwykłe bułeczki;)

Smaczny Kąsek
12 lat temu

Piękne te Twoje bułeczki! A całe śniadanko muszę po raz kolejny pochwalić! Rewelacja! 🙂

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

Wyglądają przepysznie, już zapisałam sobie przepisik i pewnie niedługo się na nie skuszę, jak tylko czas pozwoli. Pozdrawiam cieplutko!

Majana
12 lat temu

Wspaniałe bułeczki i piękne zdjęcia. Szczególnie to trzecie mnie zauroczyło. 🙂
Pozdrowienia

Nemi
12 lat temu

Jestem co prawda po obiedzie, ale patrząc na bułki znów zrobiłam się głodna!

urtica1
12 lat temu

Asiu prześlicznie Ci się upiekły. Bardzo się cieszę że się udały i że Wam smakowały. I nie ma za co dziękować 🙂 Miło mi się z Tobą pisze. Pozdrawiam cieplutko 🙂

kornik
12 lat temu

Urocze bułeczki, zjadłabym na śniadanie:)

Magda
Magda
12 lat temu

Czy do tych bułeczek można użyć mąki żytniej razowej?

Magda
Magda
12 lat temu
Reply to  Asiek

Oczywiście, chodziło mi o mąkę żytnią, pszenną zostawiam w spokoju 😉 Dam znać jak wyjdą 🙂

flowerek
12 lat temu

Uwielbiam jeszcze cieple domowe bulki. Piekne Ci wyszly:)

mamabartka
12 lat temu

ślicznościowe ci wyszły 🙂

ciasteczkowapotworzyca

Bułeczki piękne, na pewno smakowite- z chęcią schrupałabym tę z wędlinką :)))

Duśka
Duśka
12 lat temu

no cóż,czas rękawki zakasać i brać się za nie!!! są cudne,rumiane,zdolne z ciebie dziewczę:P**:)

iza
12 lat temu

Asiu…bułeczki są cudne matko święta a jakie piekne zdjęcia że aż chce się je zjeść….pozdrawiam