Wielkanocna babka waniliowa z marcepanem / Spanish vanilla and marzipan cake

Babka waniliowa z marcepanem

by

w przepisy na: , ,

W najbliższym czasie na blogu będą królowały wypieki wielkanocne. W szczególności baby. Małe, duże, kolorowe. Bo ja bardzo lubię babki. Są z reguły proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Genialne do herbatki lub szklanki mleka. Mam nadzieję, że wśród moich propozycji znajdziecie coś dla siebie. Na pierwszy ogień poszła babka waniliowa z marcepanem. Już sam zapach, jaki rozchodzi się po domu podczas pieczenia zapowiada, że będzie to bardzo smaczna baba. Oprócz marcepanu i wanilii ma w sobie jeszcze kawałki czekolady, a dodatkowym jej atutem jest to, że jest bez dodatku tłuszczu. A smak. Nic nie powiem, przekonajcie się sami. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’.

Wielkanocna babka waniliowa z marcepanem / Spanish vanilla and marzipan cake

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

  • 250g masy marcepanowej
  • 150g cukru
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 150g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 60g posiekanej gorzkiej czekolady

Polewa:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru

Zagotować masło z mlekiem i cukrem, dodać przesiane kakao, wymieszać razem. Jeśli polewa jest za gęsta, należy dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadka, odrobinę kakao.

Dodatkowo:

  • 20g orzechów pistacjowych drobno posiekanych

Masę marcepanową utrzeć z połową cukru, miąższem z laski wanilii, solą, jajkiem i żółtkami na puszystą masę. Robiłam to mikserem, mieszadłem jak do ciasta kruchego. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Ubitą pianę dodać do masy marcepanowo – jajecznej i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy. Na koniec wymieszać z ciastem posiekaną czekoladę.

Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 – 60 minut ( u mnie 50 minut), na drugim poziomie od dołu. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić w formie, następnie wyjąć i ostudzić do końca na kratce. Polać polewą i posypać pokrojonymi orzechami pistacjowymi.

Wielkanocna babka waniliowa z marcepanem / Spanish vanilla and marzipan cake

Wielkanocna babka waniliowa z marcepanem / Spanish vanilla and marzipan cake

Wielkanocna babka waniliowa z marcepanem / Spanish vanilla and marzipan cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

35 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
8 lat temu

Przepyszna babka!!!! Zrobiłam tydzień temu i na świeta robię powtórkę:)

zuziata
11 lat temu

super, zrobię dzisiaj.
Ale dlaczego zarówno miąższ z wanilii i ekstrakt? nie wystarczy więcej ekstraktu waniliowego? (jeśli chodzi o te sam taki ze słoiczka) – mam taki i mam również pastę z ziaren wanilii.
Przepis znalazłam gdy zastanawiałam się do czego ją wykorzystać.

moje pasje
12 lat temu

piękna…. i ta błyszcząca polewa 🙂 mmmmm 🙂 pyszności 🙂

Reva
Reva
12 lat temu

Propozycję czekania do Wielkanocy uważam za odmianę sadyzmu. Upiekłam natychmiast i niestety również natychmiast została zjedzona. Pyszne i oryginalne. Dzięki za ciekawy i co ważne rewelacyjny przepis.

anahitka9
12 lat temu

Wspaniała:) i do tego jeszcze z marcepanem to juz całkowicie rewekla!! Piękna, czarna polewa Ci wyszla:)

kornik
12 lat temu

Babka idealna, kocham marcepan:)

jerry61
12 lat temu

Przepis mi znany ,pamiętamy z żoną jej smak i zapach.Myśle że to ta babka będzie na świątecznym stole.oboje jesteśmy diabetykami ale pieczemy kilka razy w roku,inni w rodzinie jedzą i chwalą .Korzystam y z Twoich przepisów rzadko ale czytamy je z przyjemnością .Pozdrawiamy

DarkANGELika
12 lat temu

Wygląda wyśmienicie;)

Jolanta Szyndlarewicz
12 lat temu

wygląda bardzo dostojnie:) …i pysznie:)

mikimama
12 lat temu

Bardzo ładna w środku i na zewnątrz!

Iza
12 lat temu

Uwielbiam marcepan!!! Ojjj, obowiązkowo zrobię ją na święta 🙂 Tym bardziej, że mam jeszcze 500 g masy marcepanowej, której nie zużyłam na Boże Narodzenie 😀

Majana
12 lat temu

Jaka ładna! Aż mi się jakiejś babeczki zachciało.
Pozdrowienia:)

judik
12 lat temu

Babka jak marzenie!:)

urtica1
12 lat temu

Ha, jak będą baby to ja się już cieszę. Może wreszcie się nauczę je robić 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

iza
12 lat temu

Asiu…babka jest cudna i ta polewa mniammm

zawsze.oliwek
12 lat temu

fajna baba:) będę więc zaglądać na kolejne propozycje:)

kuchennefascynacje
12 lat temu

Pięknie wygląda na pewno jest bardzo smaczna.

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Asiu piękna i jak musi pachnieć,już sobie wyobrażam:)

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

no dobra, to i ja zaczynam akcję wielkanocną – masz rację, Asiu, zleci jak z bicza trzasł!

kachna
12 lat temu

wygląda cudnie! i do tego z marcepanem… Wspaniała!

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Baby są cudne, cały rok! A ta Twoja, hmm, hmm, hmm – wyśmienita!

mopswkuchni
12 lat temu

Wygląda bardzo elegancko i ponętnie 😉

Maggie
12 lat temu

Wspaniala, wysoka i dumna wielkanocna baba – no i jeszcze ten marcepanowy smak…

małgosia
małgosia
11 lat temu
Reply to  Maggie

czy ta piękna baba wyrośnie bez drożdży lub proszku do pieczenia

zauberi
12 lat temu

tak mi narobiłaś apetytu na babkę, że choć miałam nic nie piec aż do soboty to postanowiłam jakąś babkę zmajstrować :D, koniecznie z polewą czekoladową

Kaś
12 lat temu

wyśmienite połączenie. baby fajnę są, więc dawaj – oby jak najwięcej 🙂

Nieśka
12 lat temu

Czy to taka biszkoptowa babka?:) Piękna.

mamabartka
12 lat temu

czyli akcje Wielkanoc czas zacząć 🙂 babka śliczna 🙂

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

Asiu, ślicznie wygląda! A ta polewa jak kusi 🙂 Zapisuję przepis, pewnie niebawem uraczę się tym ciachem. 🙂