W najbliższym czasie na blogu będą królowały wypieki wielkanocne. W szczególności baby. Małe, duże, kolorowe. Bo ja bardzo lubię babki. Są z reguły proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Genialne do herbatki lub szklanki mleka. Mam nadzieję, że wśród moich propozycji znajdziecie coś dla siebie. Na pierwszy ogień poszła babka waniliowa z marcepanem. Już sam zapach, jaki rozchodzi się po domu podczas pieczenia zapowiada, że będzie to bardzo smaczna baba. Oprócz marcepanu i wanilii ma w sobie jeszcze kawałki czekolady, a dodatkowym jej atutem jest to, że jest bez dodatku tłuszczu. A smak. Nic nie powiem, przekonajcie się sami. Polecam bardzo!
Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’.
Składniki na formę o średnicy 26 cm:
- 250g masy marcepanowej
- 150g cukru
- miąższ z 1 laski wanilii
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 6 żółtek
- 6 białek
- 150g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 60g posiekanej gorzkiej czekolady
Polewa:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
Zagotować masło z mlekiem i cukrem, dodać przesiane kakao, wymieszać razem. Jeśli polewa jest za gęsta, należy dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadka, odrobinę kakao.
Dodatkowo:
- 20g orzechów pistacjowych drobno posiekanych
Masę marcepanową utrzeć z połową cukru, miąższem z laski wanilii, solą, jajkiem i żółtkami na puszystą masę. Robiłam to mikserem, mieszadłem jak do ciasta kruchego. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Ubitą pianę dodać do masy marcepanowo – jajecznej i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy. Na koniec wymieszać z ciastem posiekaną czekoladę.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 – 60 minut ( u mnie 50 minut), na drugim poziomie od dołu. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić w formie, następnie wyjąć i ostudzić do końca na kratce. Polać polewą i posypać pokrojonymi orzechami pistacjowymi.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Przepyszna babka!!!! Zrobiłam tydzień temu i na świeta robię powtórkę:)
super, zrobię dzisiaj.
Ale dlaczego zarówno miąższ z wanilii i ekstrakt? nie wystarczy więcej ekstraktu waniliowego? (jeśli chodzi o te sam taki ze słoiczka) – mam taki i mam również pastę z ziaren wanilii.
Przepis znalazłam gdy zastanawiałam się do czego ją wykorzystać.
Ale jak dodasz jeszcze laskę, to będziesz miała mocniejszy aromat wanilii. A do tego chyba chodzi tez właśnie o ziarenka, a w ekstrakcie ich nie ma. Ale pewnie można dodać i sam ekstrakt.
Pozdrawiam:)
piękna…. i ta błyszcząca polewa 🙂 mmmmm 🙂 pyszności 🙂
Propozycję czekania do Wielkanocy uważam za odmianę sadyzmu. Upiekłam natychmiast i niestety również natychmiast została zjedzona. Pyszne i oryginalne. Dzięki za ciekawy i co ważne rewelacyjny przepis.
Dziękuję za komentarz. Miło mi, że babka zyskała uznanie:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Wspaniała:) i do tego jeszcze z marcepanem to juz całkowicie rewekla!! Piękna, czarna polewa Ci wyszla:)
Babka idealna, kocham marcepan:)
Przepis mi znany ,pamiętamy z żoną jej smak i zapach.Myśle że to ta babka będzie na świątecznym stole.oboje jesteśmy diabetykami ale pieczemy kilka razy w roku,inni w rodzinie jedzą i chwalą .Korzystam y z Twoich przepisów rzadko ale czytamy je z przyjemnością .Pozdrawiamy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli ta baba zagości na Waszym stole:). A jeszcze mi milej, że pomimo tego, iż nie bardzo możecie sobie pozwolić na takie słodkości, zaglądacie do mnie:) To bardzo, bardzo miłe.
Pozdrawiam serdecznie:)
Wygląda wyśmienicie;)
wygląda bardzo dostojnie:) …i pysznie:)
Bardzo ładna w środku i na zewnątrz!
Uwielbiam marcepan!!! Ojjj, obowiązkowo zrobię ją na święta 🙂 Tym bardziej, że mam jeszcze 500 g masy marcepanowej, której nie zużyłam na Boże Narodzenie 😀
Jaka ładna! Aż mi się jakiejś babeczki zachciało.
Pozdrowienia:)
Babka jak marzenie!:)
Ha, jak będą baby to ja się już cieszę. Może wreszcie się nauczę je robić 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂
Asiu…babka jest cudna i ta polewa mniammm
fajna baba:) będę więc zaglądać na kolejne propozycje:)
Pięknie wygląda na pewno jest bardzo smaczna.
Asiu piękna i jak musi pachnieć,już sobie wyobrażam:)
no dobra, to i ja zaczynam akcję wielkanocną – masz rację, Asiu, zleci jak z bicza trzasł!
wygląda cudnie! i do tego z marcepanem… Wspaniała!
Baby są cudne, cały rok! A ta Twoja, hmm, hmm, hmm – wyśmienita!
Wygląda bardzo elegancko i ponętnie 😉
Wspaniala, wysoka i dumna wielkanocna baba – no i jeszcze ten marcepanowy smak…
czy ta piękna baba wyrośnie bez drożdży lub proszku do pieczenia
Tak, ona jest bez proszku i nie ma też w niej drożdży, urośnie na ubitych białkach, tak, jak biszkopt:)
tak mi narobiłaś apetytu na babkę, że choć miałam nic nie piec aż do soboty to postanowiłam jakąś babkę zmajstrować :D, koniecznie z polewą czekoladową
wyśmienite połączenie. baby fajnę są, więc dawaj – oby jak najwięcej 🙂
Czy to taka biszkoptowa babka?:) Piękna.
Tak, choć cięższa od zwykłego biszkoptu, przez ten marcepan.
Dziękuję:)
czyli akcje Wielkanoc czas zacząć 🙂 babka śliczna 🙂
Olu, no czas zacząć, bo to tylko 3 tygodnie, które zlecą szybciej niż nam się wydaje… a najbliższy czas będzie dla mnie bardzo pracowity, więc wykorzystuję to, że mam jeszcze troszkę czasu…
Asiu, ślicznie wygląda! A ta polewa jak kusi 🙂 Zapisuję przepis, pewnie niebawem uraczę się tym ciachem. 🙂