Sernik ananasowo kokosowy

4.81 avg. rating (95% score) - 16 votes

Dziś taka odskocznia od tych wszystkich pączków, faworków i innych donatów:) Ale myślę, że nie mniej interesująca i smaczna. Ten sernik już od dawna zajmował moje myśli. Układałam sobie w głowie przepis i zastanawiałam się nad nim. Chciałam, żeby był idealny. Bo czy połączenie ananasa z kokosem to nie jest idealne połączenie? Wg mnie doskonałe. Tak jak i sam sernik. Delikatny, kremowy, o dość mazistej strukturze i bardzo pachnący. Zresztą, co ja tu będę dużo mówić. Musicie sami sprawdzić, a na pewno nie pożałujecie. Polecam bardzo!

Przepis własny.

Sernik kokosowo ananasowy / Pineapple coconut cheesecake

Sernik kokosowo ananasowy / Pineapple coconut cheesecake

Spód:

  • 250g ciastek kokosowych w czekoladzie
  • 60g roztopionego masła

Ciastka rozkruszyć w blenderze i wymieszać z masłem tak, by powstał ‚mokry piasek’.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Ja spryskałam tłuszczem w sprayu Bake Easy (doskonale się sprawdza). Wysypać ciastka i wcisnąć w dno i do 3/4 wysokości boków tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 500g twarogu trzykrotnie zmielonego (użyłam ‚Mój ulubiony’)*
  • 250g ricotty
  • pół szklanki mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 budyń waniliowy (35g)
  • puszka ananasów

Dodatkowo:

  • płatki kokosowe do posypania wierzchu sernika

Ananasy wyjąć z puszki na sitko i pozostawić do odsączenia, a następnie pokroić na kawałki (można użyć już pokrojonych).

W misie miksera umieścić sery, wsypać cukier, budyń, wanilię i wlać mleczko kokosowe. Zmiksować krótko na gładką i jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Na koniec dodać pokrojone ananasy i wymieszać. Gotową masę serową wlać na przygotowany spód ciasteczkowy. Wierzch sernika posypać płatkami kokosowymi.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160°C. Na dno piekarnika wsadzić naczynie z wrzącą wodą. Do gorącego piekarnika włożyć sernik. Piec około 1 godzinę. Środek sernika powinien być ścięty. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

*Jeśli użyjecie sera z małą zawartością tłuszczu (mój miał ponad 20%) to proponuję dodać do sera 100g bardzo miękkiego masła i zmiksować.

Sernik kokosowo ananasowy / Pineapple coconut cheesecakeSernik kokosowo ananasowy / Pineapple coconut cheesecake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta, Na Wielkanoc, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

54 odpowiedzi na „Sernik ananasowo kokosowy

  1. avatar Kasa pisze:

    Z tym czasem pieczenia to chyba jest jakieś przekłamanie. Piekę już 1,5 h w temp. 160 stopni i środek jest nawet nie ścięty. Uprzedzając dywagacje – z moim piekarnikiem jest wszystko w porządku. Z tych bajeranckich z elektroniką za sporą kasę 😉

    • avatar Asiek pisze:

      No niestety, czasem tak się zdarza… Mi również, że raz piekę godzinę, a innym razem 1,5. Nie wiem od czego to zależy, może od serów, może od piekarnika…
      Pozdrawiam.

  2. avatar Ola pisze:

    mam pytanie: dysponuję tzw swojskim serem białym, czy zamiast mleć, mogę go potraktować blenderem? czy to będzie zbyt brutalne?
    pozdrawiam

  3. avatar ania pisze:

    Czy do serniczka zamiast ananasów mogłabym użyć dodać posiekane migdały? Pozdrawiam

  4. avatar ania pisze:

    Czy do serniczka zamiast ananasów mogłabym dodać posiekane migdały? Pozdrawiam:)

  5. avatar Makosia pisze:

    Serniczek piekę już 3 raz w tym miesiącu 😉 jest niebotycznie puszysty normalnie lepszego nie jadłam ja, rodzinka i znajomi 😉 szkoda, że nie można dodać zdjecia ;/ pokazałabym jaki piękny

  6. avatar ania pisze:

    Mam jeszcze pytanko, jaki poleca Pani rozdrabniacz do rozdrabniania herbatników, ciastek? Pozdrawiam:)

  7. avatar ania pisze:

    Serniczek wyszedł przepyszny, piekłam w tortownicy o średnicy 22cm równo godzinkę. Jest delikatny jak rajskie ptasie mleczko, dosłownie:), taki kremowy i wilgotny, cud malina:) Dziękuje za przepis i pozdrawiam

  8. avatar ania pisze:

    Dziękuje:)

  9. avatar ania pisze:

    A czy do takiego tradycyjnego twarogu półtlustego, ktorego zmiele dwukrotnie poleca Pani dodać jeszcze masło, czy w tym przypadku to nie jest konieczne?

  10. avatar ania pisze:

    Mam pytanie, czy ta masa ciasteczkowa dobrze po upieczeniu odchodzi od tortownicy i czy lepiej serniczek wyjąc tego samego dnia po wystudzeniu z formy czy na drugi dzień? Pozdrawiam:)

  11. avatar ania pisze:

    Dziękuje za odpowiedz:)

  12. avatar ania pisze:

    Myślę upiec ten serniczek na nadchodzące święta, smakowicie wygląda:), jednak wypróbuje go jeszcze przed;), czy chodzi o mleczko kokosowe ( wodę ) z górnej części puszki, bo po odwróceniu mam śmietankę, czy dobrze myślę? Pozdrawiam ciepło

    • avatar Asiek pisze:

      Mleczko kokosowe to jest to, co znajduje się w puszce :) czasem jest gęste, czasem nie, ale chodzi o zawartość puszki na której jest napisane:”mleczko kokosowe” :)

  13. avatar Karola pisze:

    a ten budyń ugotowany dodawać czy w proszku ? :)

  14. avatar kasia pisze:

    dziekuje za odpowiedz , ale proszę napisać nazwę tych ciastek kokosowych bo bylam w sklepie i nic takiego nie widziałam, poza tym platki kokosowe się kupuje? a mleczko bezposrednio z kokosa czy z puszki? mam zamiar robic ten sernik na swieta i dlatego musze wiedziec co i jak. pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Nie pamiętam jak się nazywały ciastka, ale chyba były z krakusa. To są zwykła herbatniki kokosowe. Jeśli nie znajdziesz, to kup zwykłe ciastka i dodaj trochę wiórków kokosowych i łyżeczkę kakao. Płatki kokosowe można kupić w sklepach internetowych lub ze zdrową żywnością. Jak nie uda Ci się kupić, posyp wierzch wiórkami. Mleko z puszki.
      Pozdrawiam.

  15. avatar kasia pisze:

    proszę napisać czy pieczemy przy włączonym termoobiegu?

  16. avatar aniaM pisze:

    Upiekłam i wyszedl extra!! jak któreś z kolei ciasto zresztą :-)
    nawet tego dnia pojawił się w moim sklepie ser „mój ulubiony”, co za idealny zbieg okolicznosci. Jedną rzecz zrobiłam źle – dałam za grubo pokrojone kawałki ananasa. Nie miało to znaczenia w smaku ale w krojeniu – tak. Reszta się udała – sernik rozpływał sie w ustach, i to nie tylko moje zdanie!!!! nie jest wogóle pracochłonny. No i pyszny wychodzi spód z ciastek (nie znalazłam nigdzie w czekoladzie, ale to w niczym nie przeszkadzało..).

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo fajnie czyta się takie komentarze. To jest mocno budujące, kiedy ktoś pisze, że skorzystał z przepisu i wszystko było super:)
      Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

  17. avatar Ania pisze:

    Sernik wygląda pysznie ale baaardzo proooszę o przepis na ciasto miodowiec. Taką mam ochotę go zjeść ale wolę wypróbowany przepis. Pozdrawiam

  18. avatar urtica1 pisze:

    Świetne połączenie smaków i to jeszcze w serniku :) Pychotka. Pozdrawiam cieplutko :)

  19. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Piękny, napewno upiekę, może na Wielkanoc;)?

  20. avatar Prezydentowa pisze:

    Ja akurat za połączeniem ananasa z kokosem nie przepadam… ;> Ale za to patera bardzo oryginalna, niczym wieża Eiffla! :)

  21. avatar Maggie pisze:

    Przecudny, pachnacy latem sernik. A i patera niczego sobie!

  22. avatar DarkANGELika pisze:

    U Ciebie jak zwykle same pyszności;) Z ananasem jeszcze nie jadłam, w twoj wygląda obłędnie;)

  23. Wow! Jaki cudny serniczek! Koniecznie muszę go zapisać i zrobić :)

  24. avatar kornik pisze:

    ooo jak pysznie! ananas i kokos to super połączenie!

  25. avatar mamabartka pisze:

    ale mi zapachniało…..

  26. avatar Margarytka pisze:

    Piękny i zdecydowanie w moich smakach… Większość rodzinki pewnie by jadła, więc może upiekę w najbliższym czasie, bo ostatnio jakoś serniki mi się spodobały :-)

  27. avatar moje pasje pisze:

    o jaaaaaa!!!!!! kokos!!!!!! 😀 Wygląda pyszne :) Za mną tez ostanio jakiś serniczek chodzi :) Może właśnie ten ? 😉

  28. avatar pees pisze:

    pyszności! musi być cudownie smaczny z ananasem!:)

  29. avatar zauberi pisze:

    wygląda idealnie!!!! Ależ bym chciała być Twoją sąsiadką ;), wpraszałabym się codziennie aż w końcu bym się w drzwiach nie mieściła 😉 ale i tak by było warto

  30. Wygląda ślicznie! a kompozycja smakowa oczywiście idealna!

  31. avatar wiosenka27 pisze:

    Można powiedzieć że to taki sernik Pina Colada:) Wspaniały:)

  32. avatar Majana pisze:

    Robilam kiedyś sernik ananasowo-kokosowy, był przepyszny :)
    Twój wyglada smakowicie, mniaaam . :)
    Pozdrawiam.

  33. avatar Iza pisze:

    wooow Twoj wygląda pieknie, ale ja dawno nie jadłam sernika

  34. avatar Kasia, slodkiefantazje pisze:

    Asiu, zakochałam się! Sernik już wylądował na liście tych koniecznych do upieczenia! Jest boski!!! Uwielbiam połączenie kokosa z ananasem, więc bez próbowania wiem, jak cudownie musi smakować to ciacho!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *