Tort tiramisu

Tort tiramisu

by

w przepisy na: ,

Jeśli lubicie klasyczne tiramisu, to ten tort jest właśnie dla Was. Łatwy i szybki w wykonaniu i bardzo, bardzo pyszny. Taka mała odmiana od tiramisu na biszkoptach. Polecam w szczególności tym, którzy boją się surowych jajek w tradycyjnym tiramisu. Tu ich nie ma. Moja siedmioletnia córka, mimo dodatku kawy – a może właśnie dlatego, wprost przepada za tym deserem. Polecam bardzo!

Tort mocno inspirowany tym przepisem.

Tort tiramisu

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).

Dno tortownicy o średnicy 24 cm spryskać tłuszczem w sprayu*, lub wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i upuścić na miękką powierzchnię (np na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, to jest genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia.

Do nasączenia:

  • 150ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 60ml amaretto

Wszystkie składniki wymieszać i ostudzić. Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy części i równomiernie nasączyć.

Masa:Tort tiramisu

  • 800g mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki
  • 80g cukru pudru (jeśli lubicie słodkie masy, dodajcie więcej cukru)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 80g wiórków czekoladowych (lub startej gorzkiej czekolady)

Ubić serek mascarpone z kremówką, cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Posmarować masą pierwszy blat, posypać wiórkami czekoladowymi, przykryć kolejnym blatem, posmarować kremem, posypać wiórkami i przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki posmarować kremem i posypać wiórkami czekoladowymi. Gotowy tort schłodzić w lodówce kilka godzin.

Tort tiramisuTort tiramisuTort tiramisu

*Tłuszcz w sprayu, jak i wiele niezastąpionych w kuchni rzeczy, możecie nabyć w sklepie AleDobre.pl .

Smacznego!

 

Kochani – zapraszam do wsparcia Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy!
Dziś dołożyłam Słodką Kuchnie Polską… jest też domek z lukru 😉
Moje aukcje na rzecz WOŚP

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

91 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
drops
drops
7 lat temu

czy piekarnik do pieczenia biszkoptu ma byc nagrzany do 170 czy wstawic w zimny ?

Gosia
Gosia
7 lat temu

Witam Czy smietana kremowka to ta do deserow 36 procentowa? Z gory dziekuje za szybka odpowiedz i pozdrawiam☺ Biszkopt juz gotowy ☺

justalinka
justalinka
8 lat temu

Ciasto wyszło przepyszne! Wypróbowałam już kilka przepisów na tiramisu, ale ten jest najlepszy. Dzięki za patent ze zrzuceniem biszkoptu – rzeczywiście nie opadł ani trochę.

justalinka
justalinka
8 lat temu

Przepis naprawdę fenomenalny! Wypróbowałam już kilka innych przepisów na tiramisu, ale ten jest najlepszy. Dzięki za patent na nieopadanie biszkoptu – wypróbowałam z drżącym sercem i podziałało tak, jak pisałaś.

Ola
Ola
8 lat temu

Robiła tort na moje urodziny, wyszedł super smaczny, nie za słodki, bardziej taki wytrawny. Bardzo dobry i prosty.

Basia
Basia
9 lat temu

Witam, do tego serka mascarpone partiami dodawać tę kremówkę ? czy na serek wlewasz śmietanę i miksujesz ?? a cukier tez od razu czy dopiero jak się kremówka z serkiem napuszy ? Dziękuje i pozdrawiam 😉

longer
longer
9 lat temu

No właśnie, mi też bardzo często się waży 🙁 Czy serek i śmietanę ubijamy od razu, czy najpierw śmietanę a do ubitej serek ??

Schnitker14
10 lat temu

Ten tort wygląda przepysznie 🙂

monathina
monathina
10 lat temu

Witam!
Mam problem z masą…śmietanka chyba się zważyła…w czym tkwi problem?