Szwedzkie babeczki z jabłkami

4.76 avg. rating (94% score) - 17 votes

Dziś przepis z serii szybko, łatwo i smacznie. Bardzo chodziła za mną szarlotka, ale nie miałam na nią czasu. Te babeczki już dawno miałam na oku i teraz nadarzył się doskonały moment, żeby je wypróbować. Są pyszne. Z wierzchu kruche ciasto, w środku nadziane musem jabłkowym. To taka szarlotka w wersji mini. Polecam szczerze!

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast”.

Babeczki z jabłkami

Składniki na 8 foremek o średnicy 6cm (ja od razu robiłam z podwójnej porcji):

  • 130g przesianej mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek masła
  • 60g cukru pudru
  • 1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Dodatkowo:

  • około 1,5 szklanki musu jabłkowego (użyłam gotowego musu z brzoskwiniami)
  • 2 łyżki prażonych migdałów

Mus jabłkowy zmieszać z migdałami.

8 karbowanych foremek wysmarować masłem. Wyłożyć foremki ciastem, zostawiając 1/3. Każdą foremkę napełnić musem jabłkowym. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i pustą foremką wyciąć 8 wierzchów. Brzegi ciasta posmarować zimną wodą. Krążki ciasta układać na napełnionych foremkach i dobrze docisnąć.

Piec w temperaturze 180°C przez 25 – 30minut. Ostudzić w foremkach. Podawać posypane cukrem pudrem.

Babeczki z jabłkamiBabeczki z jabłkamiSmacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Muffiny i babeczki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

45 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata
Małgorzata
1 miesiąc temu

Od 9 lat mniej więcej piekę te babeczki, są genialne, często na wierzchu robię gwiazdkę z ciasta (wykrajam foremką do pierników). Nadzienie robie raz z gotowych prażonych jablek , raz z własnoręcznie przygotowanego musu, czasami z cynamonem, czasami z cytryną itd. Zawsze wychodzą i zawsze wszystkim smakuje, to taki przepis w punkt. Dziękuję autorce za podzielenie się nim 🙂

Tośka
Tośka
7 lat temu

Czy mój komentarz się jeszcze zmieści, muszę podziękować za pyszny przepis, bardzo smaczny i jeszcze ładne babeczki ciasto się nie klei, trzeba dostosować ilość mąki.
Pozdrawiam.

zabazaby
zabazaby
7 lat temu

ja podobnie jak Jola – zrobilam szarlotke z tego przepisu – podwoilam ilosc skladnikow i to jest najlepsza szarlotka jaka kiedy kolwiek jedlismy!! paluchy lizac 🙂

Jola
Jola
7 lat temu

SZkoda, ze nie mozna zdjecia wstawic bo chcialm sie pchwalic jakie pyszne, cudowne, ciasto zrobilam/ szarlotke a nie babeczki 🙂 Oj to ciasto wymiata wszystkie inne jakie robilam do tej pory. Zrobilam nadzienie jablkowo-truskawkowe oj jakie pyszneeee 🙂
Super przepis, dzieki i pozdrawiam 🙂

Agnieszka
Agnieszka
8 lat temu

Dziękuję za przepis!
Dużo zabawy dały mi te babeczki:)
Nie musze dodawać, że są przepysznie, nie? 🙂
Pozdrawiam autorkę blogu!

Kasia
Kasia
8 lat temu

Upiekła. Rewelacja!!! Wszyscy byli smutni, że tak mało :p No i w sobotę piekę jeszcze raz 😀 Na pewno dodam więcej migdałów, bo trochę słabo było je czuć w babeczkach. No i oczywiście cynamon!!!

pozdrawiam i polecam 😉

Batrycja
Batrycja
9 lat temu

Babeczki wyszły super :). Bardzo podobne do tych na zdjęciu, tylko mocniej przyrumienione z góry. DOsypywalam mąki w czasie ugniatania i dodałam zwykły cukier zamiast pudru = bajka 🙂

Paulina
Paulina
9 lat temu

Witam, bardzo lubię pani przepisy, zawsze wychodzą 🙂
ale zastanawiam się czy ten przepis również wyszedł gdybym zamiast musu dała jabłka pokrojone w kosteczkę
pozdrawiam 🙂

Karytykantka
Karytykantka
9 lat temu

Moim zdaniem ciasto za lepkie. Strasznie dużo mąki była potrzene więc myślałem że przed upieczeniem będzie… Mniej mokre. Wszyscy mówią że kruche a mi mus do połowy wsiąkł. W smaku niezłe, ale obrazki są jak po retuszu. Nierealne. Nie polecam wam. Zakalcowatwe. ;/ Acha i uważam że powinno się wyrażać opinię po upieczeniu. Pamiętajcie że oceniamy przepis a nie obrazki. ._.

Asia
Asia
9 lat temu

Czyli jak sie ciasto klei (mi strasznie! wlasnie jakos wlozylam do folii i lodowki ;)) to dosypac jeszcze mąki a w piekarniku one i tak sie zrobią tak?
Wlasnie robię probe generalnąprzed swiatecznym pieczeniem 😀

Asia
Asia
9 lat temu

a mozna je zrobic w silikonowych formach na muffiny?

mlutkie
mlutkie
9 lat temu

A co do ciasta też było bardzo klejące ale podsypałam mąką i jakoś dało radę, chociaż dalej się kleiło, ale w smaku extra 😉

mlutkie
mlutkie
9 lat temu

Trochę przerobiłam przepis bo nie miałam jabłek więc użyłam tylko truskawek, które zblendowałam na mus i dodałam mąki ziemniaczanej. Ale wyszły wspaniałe!! Dziękuję za pomysł!

Beata
9 lat temu

Właśnie upiekłam:) Ciasto mi strasznie klejące wyszło, chłodzenie też niewiele zmieniło, ale w smaku – niebo w gębie 🙂 Szkoda tylko, ze goście się rozchorowali, będziemy musieli zjeść sami i odchudzanie diabli wzięli 😉

Prezydentowa
9 lat temu

Pięknie się prezentują 🙂

zauberi
9 lat temu

jakie smakowite maleństwa 🙂

noresay
9 lat temu

Mam na nie ochotę 🙂

Domi z kuchni
9 lat temu

Taki łatwy przepis a takie piękne pyszności z tego wyszły 🙂
Fajnie, że wróciliście, w końcu będziemy znowu mogli cieszyć oczy Twoimi wypiekami 🙂

cukrowa wróżka
9 lat temu

Robiłam z dokładnie tego samego przepisu, pyszne! 😀

megii013
9 lat temu

Świetnie wyglądają, aż mi się zachciało, czegoś jabłkowego:))

Mirabelka
9 lat temu

Też mam tę książkę i zawsze miałam ochotę zrobić te babeczki 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
9 lat temu

O jakie piękne,i to nadzienie 🙂

Usagi
9 lat temu

Wyszły Ci takie piękne, równiutkie. Pod wrażeniem jestem.

dorotus76
9 lat temu

Są świetne! Wyglądają niesamowicie.

Margarytka
9 lat temu

Śliczne są, ja poproszę jedną do kawki… choć jak znam życie to pewnie już “wyszły” “:-)

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
9 lat temu

pyszności… uwielbiam szarlotkę pod każdą postacią, a jeszcze jak tak ślicznie wygląda… 🙂 pozdrawiam serdecznie

mamabartka
9 lat temu

PREZENTUJA SIĘ BAJECZNIE 🙂

DarkANGELika
9 lat temu

Jaki piękne babeczki 😉 I z moim ulubionym nadzieniem, czyli jabłka;)

Majana
9 lat temu

Super wyglądają te babeczki,a w przekroju tak smakowite ,że ślinka cieknie.:)
Miłego dnia!

karmel-itka
9 lat temu

genialne!
i z pewnością cudownie smakują.

Iza
9 lat temu

jakie one cudowne i kolejna propozycją którą trza będzie zrobić 😉