Buchty

Buchty

Pyszne, miękkie, lekko maślane, drożdżowe bułeczki, pieczone przytulone jedna do drugiej, często nadziewane dżemem lub marmoladą. Robi się je również bez nadzienia, wówczas podaje się je z masłem czy miodem. Przed podaniem posypywane są często cukrem pudrem. U mnie dziś wersja z nadzieniem i bez:). Zapraszam do częstowania się i polecam bardzo!

Do wspólnego pieczenia tym razem zaprosiła nas Ela z Kartoflanego pola, której za zmobilizowanie bardzo dziękuję, bo już od dawna planowałam upiec te bułeczki, jednak przepis pochodzi z moich zbiorów (z książki ‘Pieczenie ciast”), gdyż wydał mi się dokładniejszy.

Wspólnie z nami piekły również Ola, Kasia Prezydentowa, Paulina, Kasia no i oczywiście ja.

Buchty

Składniki:

  • 500g mąki
  • 30g drożdży
  • 50g cukru
  • 250ml letniego mleka
  • 40g masła
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 6 łyżek roztopionego masła
  • marmolada do nadzienia
  • cukier puder do posypania

Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać pozostałe składnik i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 50g. Jeśli chcemy nadziewać buchty, należy rozpłaszczyć kulkę, nałożyć na środek łyżeczkę nadzienia i zlepić.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie, tak, żeby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować bułki roztopionym masłem, jeśli zostanie nam trochę masła, należy nim polać bułeczki.

BuchtyPiec w temperaturze 190°C przez około 25 – 30 minut. Ja swoje piekłam 23 minuty. Ostatnie 8 minut piekłam bułeczki przykryte folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przypiekły.Studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale ostudzone też smakują wybornie.

Buchty

BuchtyBuchtyBuchty

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

45 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
KasiaB
KasiaB
6 lat temu

Zrobiłam dziś drugi raz i choć trochę przyklęłam, bo ciasto mi się tym razem kleiło, to efekt jest nieziemski… Dziękuję ślicznie za przepis, będzie często używany 🙂

Izabela
Izabela
7 lat temu

Robiłam buchty z innego przepisu dawno, dawno temu i… nie wyszły. Ten przepis znalazłam wczoraj. Zdjęcia są tak apetyczne, że postanowiłam spróbować zrobić buchty jeszcze raz. Efekt zaskakujący. Buchty zrobiłam z wysmażonymi powidłami śliwkowo-aroniowymi własnej produkcji. Następnym razem będą “puste”, żeby zjeść z twarożkiem lub masełkiem. Polecam ten przepis! Buchty wyszły niezwykle puchate i lekkie. Z tego przepisu dokładnie 19 kuleczek-tyle ile na zdjęciu:) Ja swoje piekłam 26 minut:) Smakują wyśmienicie. Fajnie, że podany przepis “jest prawdziwy”. Polecam, bo warto. Chyba będę tutaj stałym bywalcem. Dziękuję za przepis, który będzie w moim kajeciku na zawsze. Pozdrawiam, Izabela.

Dorota
Dorota
7 lat temu

Bezsensu.. Do miski wsypać przesiana mąkę,drożdże mleko i to wymieszać z odrobina mąki? No to z całością czy odrobina?

oliveoil
8 lat temu

Moje buchciki też wyszły pyszne. jedną szklankę mąki użyłam żytnią, dlatego chyba wyszły bardziej kruche niż puszyste. Ale są prze-pyszniaste !

Kasia M.
Kasia M.
10 lat temu

No to dzisiaj pieczenie 😀 miała być chałka z kruszonką, ale w tych się zakochałam 😀 oby moje wyszły równie śliczne co Twoje buchty 🙂

Kasia M.
Kasia M.
10 lat temu
Reply to  Asiek

Och oby wyszły smakowo i w strukturze bo nie dodałam jajek 😮 nie wiem jakim cudem. Nie podpisało mi to bo sama praca z ciastem była super, nic się nie kleilo i idealnie wyrabialo i dzielilo na małe bułeczki. teraz siedzą w piekarniku…

Kasia M.
Kasia M.
10 lat temu
Reply to  Asiek

Wyszły i to jakie dobre!! Sama chyba mogłabym pochłonąć wszystkie buchty naraz, są obłędne w smaku, puchate, jestem pod wrażeniem. Zrobiłam parę sztuk z marmolada i również “wymiataja” 😉 na następny raz będą z kostką czekolady i cos czuję że to niebawem 😉 a teraz zastanawiam się czy dodawać jajka chociaż może warto zobaczyć różnice 😉

asiek :)
asiek 🙂
10 lat temu

dziś zrobiłam BUCHTY po raz pierwszy pół z nadzieniem porzeczkowym i pół z czekoladowym! Wyszły przecudowne i przepyszne! Są tak mega proste w przygotowaniu, że chyba bede robić kilka porcji z kilkoma nadzieniami na raz! 😀
p.s. My Aśki chyba tak mamy, że kochamy piec 😉

cupcake
cupcake
11 lat temu

wyglądają świetnie !:)
pyycha, idealne na drugie śniadanie 🙂

zapraszam na
miss-coffie.blogspot.com

pozdrawiam(:

mariola Grzeda
11 lat temu

bardzo mi się spodobały oczywiście za Twoją zgodę pozwolę sobie zrobić. tak się zastanawiam czy mogą być przygotowane z ciasta drożdżowego które
mam sprawdzone 🙂

Duśka
Duśka
12 lat temu

Upiekłam je całkiem niedawno.To pyszne,puszyste,mięciutkie,przepyszne pampuszki
Nadziałam:) je truskawkami,zapachniało latem
fantastyczny przepis:)

onionchoco
12 lat temu

Aż szkoda jedną urwać, tak ślicznie razem wyglądają.
Idealne drugie śniadanie. Z masłem i z konfiturą 🙂

Klaudia
12 lat temu

O jakie ladne! kuszące bardzo;)

burczymiwbrzuchu
12 lat temu

Nigdy ich nie jadłam, więc Twoje zdjęcia jeszcze bardziej kuszą, bo niezwykle mi się podobają 🙂

Iza
12 lat temu

wyglądaja wspaniale zjadlabym taką z kubkiem cieplego mleka;)

Justin&Dorothy
12 lat temu

Buchty są pyszne!! Twoje wyglądają rewelacyjnie 🙂

Majana
12 lat temu

Uwielbiam je! Wspaniale u CIebie wyglądają, takie puchate i bardzo apetyczne:)
Szkoda,że nie mogę się poczęstować.
Pozdrowienia:)

zauberi
12 lat temu

pysznie wyglądają te bułeczki, aż chce się jedną oderwać i posmarować masłem 😉

kornik
12 lat temu

Takie odrywane bułeczki są przeurocze. pięknie Ci wyrosły:)

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Asiu piękne są i ten smak róży bardzo do mnie przemawia.Żałuję że upiekłam jedną blaszkę:)

Prezydentowa
Prezydentowa
12 lat temu

Ale śliczniutkie! 😉 Troszkę podobne do moich! 😛 😀

flusso
12 lat temu

Bardzo miło jest urwać sobie taką bułeczkę 😉 Piękne Ci wyszły!

karto_flana
12 lat temu

Swietne 🙂 Choc moje tez niezgorsze- moje sie przypiekly, bo maz wlasnie takie lubi 🙂 Smacznego zycze wam! Te z maselkiem, uhmmm 🙂

Angie
12 lat temu

Przepysznie wyglądają!

mamabartka
12 lat temu

twój przepis zdecydowanie lepsiejszy, następnym razem skorzystam z twojego 🙂

majka
12 lat temu

Wygladaja dosnkonale. Zjadlabym sobie dzis na sniadanie 🙂

Alda
12 lat temu

Cudne i apetyczne,
aż chce się jedną zakosić 🙂

moje pasje
12 lat temu

aaaaaa jakie piękne!!!!!!!!! Muszę je zrobić!!!!!!

moje pasje
12 lat temu
Reply to  moje pasje

i już sobie wydrukowałam 😀

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

Asiu, coś Ty najlepszego zrobiła… takie cuda pokazywać na noc??? ;)) Nie masz litości Kobieto! Przecież mnie teraz do rana będzie skręcać! 😉

Kaś
12 lat temu

pięknie Ci się upiekły! poproszę z masełkiem 🙂

Alicja
Alicja
9 lat temu
Reply to  Asiek

Odświeżam Buchty 😉 Zrobiłam, właśnie się studzą ale uszczknęłam tyćku i są przepyszne, Asiu Twoja strona z przepisami jest wspaniała, ile podpowiedzi co do tortów! Jestem pod wrażeniem! Zostanę tu na dłużej 😀 Cieszę się, że Bóg dał Ci taki talent!