Nie wiem, czy tylko ja tak mam, czy Wy też, że jak się bardzo staram i na czymś mi bardzo zależy, to zawsze wychodzi nie tak jak chcę:( Tak samo było z tym sernikiem. Wszystkie produkty naszykowałam wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową, włożyłam całe swoje serce w przygotowanie tego sernika a on mi wyciął taki numer… Wziął się i popękał. Niewdzięcznik jeden. A tak bardzo chciałam, żeby wyszedł płaski i równy… Mimo to, prezentuję go dzisiaj, bo ma jedną podstawową ale wielką zaletę. Jest po prostu doskonały! Tak, wiem, chwalę się, ale tak po prostu jest. Kremowy, pachnący rumem i przyprawami korzennymi. Idealnie wkomponowuje się w nadchodzące święta. Jeden z lepszych, jaki udało mi się stworzyć. Polecam bardzo!

Przepis własny.

Sernik z nutą korzenną


Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 220g ciastek korzennych
  • 70g roztopionego masła
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika

Ciastka pokruszyć w blenderze, wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek.

Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. W dno wcisnąć przygotowane ciasteczka. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową):

  • 800g twarogu trzykrotnie zmielonego (użyłam z Piątnicy)
  • 5 jajek
  • pół szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki drobnego brązowego cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki dajcie 1/2 szklanki)
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • kilka kropel zapachu rumowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować ale niezbyt długo, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Wylać gotową masę na schłodzony spód ciasteczkowy.

Piec w temperaturze 160°C przez około 1,5 godziny. Sernik jest gotowy, gdy po lekkim dotknięciu środek lekko sprężynuje. Studzić w uchylonym piekarniku. Udekorować polewą czekoladową. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao

Mleko, masło i cukier zagotować. Wsypać przesianą przyprawę do piernika i kakao i dokładnie wymieszać.

Sernik z nutą korzennąSernik z nutą korzennąSernik z nutą korzennąSernik z nutą korzenną

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

26 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
11 lat temu

Hej.
Tak z ciekawości, który z Twoich dwóch serników rekomendujesz bardziej na święta.
Sernik z nutka korzenną, czy sernik z piernikiem.

Artur
Artur
11 lat temu

Witam!
Obiecałem pewnej dziewczynie sernik i w ramach wywiązania się z obietnicy postanowiłem zrobic coś innego, klasyczne już mi się trochę przejadły. I teraz takie pytanie, co sądzi pani o dodatku brzoskwiń. I czy można w razie czego dadac bez uszczerbku dla smaku piankę z kokosem na wierzch( ach te kobiece fanaberie…) i jeżeli tak to pod czy nad polewą?

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Ach te serniki:) ale przynajmniej zawsze smakują a te popękane też i polewy więcej wpadnie:) śliczna sceneria:)

manoria
manoria
12 lat temu

Mnie czasami też się nadarzają takie złośliwe serniki, które popękają i zastanawiam się dlaczego? Wszystko robione wg instrukcji i wyżej wymienionych zasad. Nie ma co się przejmować, najważniejsze aby był smaczny, a ten z pewnością taki jest. Z chęcią bym się skusiła….bardzo apetyczne zdjęcia.Pozdrawiam serdecznie 🙂

kachna
12 lat temu

jest po prostu wspaniały,
mmm… zjadłabym kawałeczek 🙂
pozdrawiam

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

burczymiwbrzuchu
12 lat temu

Prawdziwy świąteczny sernik! Teraz jeszcze bardziej chcę już święta 🙂

abbra
12 lat temu

Też tak mam , że jak mi zależy , żeby wyszła jakaś potrawa, to choćby się wcześniej udawała za każdym razem, to tym razem na pewno coś się skopsa . Sprawdzone wielokrotnie 😉
A gdybyś nie zwróciła uwagi na pęknięcie, to wcale bym się nim nie zainteresowała , bo sernik wygląda bardzo apetycznie 🙂

Prezydentowa
Prezydentowa
12 lat temu

I co z tego, że z cicha pękł…! ;> Ważne, że z rumem! 😀

moje pasje
12 lat temu

o jaaaaaaa pychota!!!! Juz wydrukowałam i może w piątek go upiekę 😉

slodkiefantazje
slodkiefantazje
12 lat temu

Asiu płaski czy nie, ze szczelinami czy bez i tak wygląda bajecznie! A smakuje pewnie jeszcze lepiej! 🙂 Do świąt pewnie już go nie zdążę zrobić, bo już z kilkanaście ciast mam zaplanowanych :)), ale przepis zapisuję i na pewno kiedyś upichcę ten serniczek 🙂 Ps. Stylizacja i zdjęcia przepiękne i take moooocno świąteczne! Ach! ale narobiłaś mi smaku! 🙂 pozdrawiam cieplutko, Kasia 🙂

flusso
12 lat temu

Cudnie się prezentuje 😉 Nie mogę oczu oderwać!

Justin&Dorothy
12 lat temu

Cudo !! 🙂

urtica1
12 lat temu

Też mam jednego takiego złośliwca w swoim dorobku, bodajże taki jeden z jeżynami. Tam to dopiero czeluście i otchłanie 🙂
Ale wiesz Aśku Twojemu nawet do twarzy z tą szczeliną 🙂 No i cudnie wygląda w tej świątecznej scenerii. Aż mam ochotę go upiec.

tastefully
12 lat temu

Piękne zdjęcia, Asiu :-)) A sernik na pewno REWELACJA :-)))

flowerek
12 lat temu

Jak dla mnie, jest idealny i chyba go wyprobuje na sobotnia impreze 🙂

DarkANGELika
12 lat temu

Idealnie wygląda;) kusi mnie ten przepis;)

mamabartka
12 lat temu

bardzo świąteczna stylizacja, sernik jak zawsze pycha 🙂

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

ciekawi mnie czy masz podejrzenia czemu popękał i co robić żeby unikać takich sytuacji – ja nie mam doświadczenia w sernikach i chętnie posłucham dobrych rad 🙂 a sernik – bajeczny! mnie te szczeliny wcale nie przeszkadzają!

Maggie
12 lat temu

Popekany czy nie, wyglada bosko, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Taki sernik jest idealny na swieta!

Iza
12 lat temu

sernik wyglada pieknie i mi sie podoba a smak i tak jest najwazniejszy!!!!:)))

zauberi
12 lat temu

a to drań z tego sernika, ale jaki pyszny drań 😉

Kasia, FP
12 lat temu

Witaj, sernik wygląda bardzo świątecznie i ta sceneria. Już się rozmarzyłam. I nie przejmuj się popękanym sernikiem, wyszedł cudny, a sama osobiście lubię jak pękają, później w szczelinach jest więcej polewy 🙂 Smacznego! Pozdrawiam.