Miodowy chlebek z daktylami

Chlebek miodowy z daktylami i sezamem

by

w przepisy na: ,

Dziś kolejny odsłona z serii wspólne pieczenie, do którego zaprosiła mnie Ela. Na tapetę tym razem poszedł chlebek miodowy z daktylami. Ciasto jak znalazł na świąteczny stół. Prosty do wykonania, interesujący w smaku. Ci, którzy mieli już okazję jeść takie ciasto, na pewno potwierdzą, że jest bardzo smaczne i pachnące, a ci, którzy jeszcze go nie jedli, może się skuszą:) Polecam!

Tym razem w wirualnej kuchni spotkały się: Ela, Iza no i oczywiście ja:)

Miodowy chlebek z daktylami

 

Składniki:

  • 250g maki typ 650 (z powodu braku takowej dałam typ 5o0)
  • 75g maki typ 850 (pszenna chlebowa)
  • 1 paczka suszonych drożdży (dałam 25g świeżych)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki miodu
  • 75g daktyli suszonych (pokrojonych)
  • 2 łyżki nasion sezamu

Do miski przesiać mąki, zrobić dołek, wsypać pokruszone drożdże i zalać połową letniej wody. Zasypać mąką tak, by powstała gęsta śmietana. Odstawić na 15 – 20 minut. Gdy rozczyn ruszy, dolać resztę wody, dodać miód, sól i olej. Wyrobić gładkie ciasto. Moje było bardzo klejące i rzadkie więc dodałam trochę mąki. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie wsypać sezam i daktyle i ponownie krótko wyrobić. Formę keksową o dł. 20 – 25cm wysmarować łuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do foremki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 220°C przez około 30 minut. Studzić na kratce.

Miodowy chlebek z daktylamiMiodowy chlebek z daktylamiMiodowy chlebek z daktylami

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

16 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
kachna
12 lat temu

wygląda pysznie 🙂
aż kusi żeby wypróbować,
pozdrawiam

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Kaś
12 lat temu

wspaniale wyrósł, za dodatek daktyli już go uwielbiam 🙂

moje pasje
12 lat temu

fajnie wygląda 🙂 ale to chyba bardziej słodka drożdzówka a nie chlebek nie? Nie piekłam jeszcze takiej 🙂 Pozdrawiam 🙂

slodkiefantazje
slodkiefantazje
12 lat temu

Wygląda cudnie, takiego miodowego z bakaliami jeszcze nie jadłam… 🙂

Margarytka
12 lat temu

Podoba mi się, już zapisałam do wypróbowania 🙂

tastefully
12 lat temu

Ale pięknie wyrósł. Takie ma dziureczki śliczne 🙂

evita0007
12 lat temu

Wygląda obłędnie 🙂

Prezydentowa
12 lat temu

O, ładniutki! Ale jak dla mnie to jednak chleb a nie ciasto! 🙂 😛

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

widzę, że mój najgorszy, ale trudno – w smaku bardzo dobry więc nie martwię się za bardzo :)))

burczymiwbrzuchu
12 lat temu

Fajny ten chlebek, mój chłopak jest uzależniony od miodu, więc jak mu taki upiekę to będzie mnie całować po rękach, zapiszę sobie przepis 🙂

karto_flana
12 lat temu

Ale ladny 🙂 Dzieki za wspolne pieczenie!