Serowiec z jabłkami

Serowiec z jabłkami

by

w przepisy na:

Mocno i długo zastanawiałam się nad tym, czy to ciasto zagości na blogu, bo nie byłam do końca zadowolona z efektu smakowego. Tzn niby wszystko ok, niby tak miało być, ale coś mi nie pasowało. Jednak po wizycie gości doszłam do wniosku, że przepis się pokaże. Bo goście to najlepsi krytycy. Orzekli, że ciasto jest bardzo dobre, może jedyne co, to zbyt suche. Ale to już nie wina przepisu, tylko moja. Niepotrzebnie przedłużyłam pieczenie o 10 minut. Jeśli zdecydujecie się na upieczenie tego ciacha, to nie zróbcie tego błędu. A samo ciasto… smakiem przypomina trochę sernik, ale nie puszysty i lekki. Zdecydowanie dla wielbicieli ciężkich, zbitych ciast. Warto wypróbować.

Przepis pochodzi z książki ‘Kuchnia polska’.

Serowiec z jabłkami

 

Składniki:

  • 180g miękkiego masła
  • szklanka cukru pudru
  • 200g twarogu przynajmniej 2 krotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany (18%)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)

Na wierzch:

  • 2 duże jabłka
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki (radzę nie kroić zbyt cieniutko, kawałki jabłek powinny być dość grube). Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem , polać miodem i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na czas przygotowania ciasta.

Ubić mało z cukrem i serem na gładką masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, na przemian ze śmietaną. Do jednolitej masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na jednolita masę.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć kawałki jabłek, lekko je dociskając.

Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut. Ja piekłam godzinę i wg mnie przesuszyłam ciasto. Ciasto pozostawić do przestygnięcia w piekarniku, następnie wyjąć, zdjąć obręcz i wystudzić do końca.

Serowiec z jabłkamiSerowiec z jabłkami

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

18 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
chochlikikuchenne
12 lat temu

Piekne ciacho! :).. tylko szkoda, ze nie wyszlo tak jak sobie tego zyczylas
Pozdrawiam:))

evita0007
12 lat temu

Jakie wspaniałe ciacho mmmmm 🙂

Nemi
12 lat temu

Grzechem byłoby się takim przepisem nie podzielić;)

Kaś
12 lat temu

ja bardzo lubię ciężki i zbite ciasta, więc piszę wielkie MNIAM 🙂

Izaa
12 lat temu

takie połączenie sera z jablkami mmm pychotka;)

slodkiefantazje
slodkiefantazje
12 lat temu

Jabłkowa nuta… mniam 🙂 Na pewno to ciasto jest pyszne, taki sernik i szarlotka w jednym, lubię takie połączenia. 🙂 A u mnie właśnie stygnie szarlotka, która pachnie na cały dom, a ja mogę ją skosztować dopiero rano! 🙂 I jeszcze, żeby bardziej się torturować, oglądam Twoje ciacho z jabłkami. 🙂 Jak nic masochistka ze mnie. 😉 pozdrawiam ciepło, Kasia

aga
12 lat temu

wyglada bardzo pysznie:) i chetnie bym sie wprosiala na kawlaeczek takiej dobroci:)

Prezydentowa
Prezydentowa
12 lat temu

Co ja tu mam pisać? I po co? Przepiękne ciasto, Asiu. 🙂 Napatrzeć się nie mogę… 🙂

kuchennefascynacje
12 lat temu

Genialne ciacho 🙂

Lovelykate
12 lat temu

Wygląda strasznie apetycznie 😉 Nigdy nie jadłam połączenia sera z jabłkami w cieście, ale chyba będę musiała neidługo spróbować 🙂

DarkANGELika
12 lat temu

Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam 😉 Ciekawy pomysł 😉

Śliwka (burczymiwbrzuchu)

Wspaniałe połączenie sernika i szarlotki, czyli coś dla mnie!:)

moje pasje
12 lat temu

mnie się brzeg baaaaardzo podoba. Ślicznie się powywijał 🙂

leonkot
12 lat temu

oj i co Ty chcesz od tego ciasta!! wygląda fenomenalnie,
robiłam kiedyś tartę z jabłkami i serem ale nie wyszła tak ładnie…
http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2011/09/dwa-w-jednym-czyli-tarta-jabkowo-serowa.html

zauberi
12 lat temu

a ja właśnie lubię takie ciasta 🙂 ciężkie, wygląda bardzo smakowicie

Maggie
12 lat temu

Faktycznie wyglada na bardzo zbite – ale ja wlasnie takie ciezkie, zwarte serniki lubie najbardziej, wiec kto wie, moze serowiec przypadlby mi do gustu 🙂

mamabartka
12 lat temu

wyglada pysznie, dobrze, że go pokazałaś a u mnie dzisiaj wyjątkowo też ciacho 🙂