Muffinki - mini szarlotki

Muffinki – mini szarlotki

by

w przepisy na:

W muffinkach fajne jest to, że można zrobić je na wiele sposobów. Czy to z ulubionymi owocami, czy też wytrawne. Ja dziś pozostałam dalej w temacie jesiennym i wyczarowałam przepyszne, mięciutkie, puchate i bardzo aromatyczne maleństwa. Takie malutkie szarlotki. Jeśli nie macie czasu na tradycyjną szarlotkę to proponuję te właśnie muffinki. Na pewno Was nie zawiodą. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Muffinki’.

Muffinki - mini szarlotki

 

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 duże jabłka
  • 280g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • jajko
  • 100g brązowego cukru
  • 80 ml oleju
  • 200g maślanki
  • 125 ml soku jabłkowego

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.

W jednym naczyniu wymieszać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. W drugim wymieszać jajko, sok jabłkowy, olej i maślankę. Zawartość obu naczyń połączyć razem tak, aby wszystkie składniki były wilgotne. Na koniec wmieszać jabłka.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Muffinki powinny mieć jasnozłoty kolor.

Muffinki - mini szarlotkiMuffinki z jabłkami i cynamonem

Muffinki - mini szarlotki

Muffinki z jabłkami i cynamonem

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

43 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
1 miesiąc temu

Wyszedł zakalec
Co może być przyczyną?

Justyna
Justyna
7 lat temu

Hej, czy można z tego przepisu upiec ciasto jabłkowe np. w keksówce?

Justyna
Justyna
7 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo dziękuję 🙂

Aga
Aga
6 lat temu
Reply to  Justyna

Wszystko super, wygląd i smak ale dlaczego nie chcą wyjść z papilotek?

Arletta
8 lat temu

Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie, puszyste, idealnie dobrane składniki… tylko ja głupia blondynka nie pomyślałam, że do papierowych papilotek przyda się forma i już podczas nalewania masy papier się poddał i wyszło jedno wielkie ciacho 😉 Pierwszy raz, zgodnie z powiedzeniem, był najtrudniejszy 😉

marta
marta
9 lat temu

Rzadko wychodzi mi cos w kuchni, ale ten przepis jest tak prosty, ze muffinki udaly sie, i w dodatku sa rewelacyjne 🙂 nastepnym razem (bo teraz juz ich nie ma) podam je z lodami jak ktos napisal wczesniej i wszyscy padna z wrazenia 🙂 dzieki 🙂

Anna
9 lat temu

Upiekłam i wyszły super. Zobaczymy, jak będą smakować gościom, bo muszę poczekać do wieczora. Tylko mnie zawsze wychodzi ich około 20 sztuk z tych przepisów, a ciasta wkładam wystarczająco do papilotek.

kara896
kara896
9 lat temu

Ile mniej więcej wychodzi tych muffinek? 🙂

kara896
kara896
9 lat temu
Reply to  Asiek

Ups, niedoczytałam, dziękuje 🙂

barboreczka84
barboreczka84
10 lat temu

A zamiast maślanki można coś innego dać?

Siczma
10 lat temu

Genialne, a ja właśnie dzisiaj myślałam nad czymś podobnym, ale jabłka chcialam potrzeć, aby muffinki byly bardziej wilgitne:)

lajllaa
lajllaa
10 lat temu

robię podobne, ale urozmaicam je jeszcze kruszonką na wierzchu i jest świetnie, pozdrawiam.

oka82
11 lat temu

i ja je dziś popełniłam:)chyba za długo piekłam bo brązowe jakieś wyszły,chyba że z cynamonem przesadziłam,hihi:)ale mimo wszystko są pyszne:Dzajadamy z synkiem ciepłe,brakuje tylko zimnej algidy śmietankowej.Pycha pozdrawiam:)

Anetin
11 lat temu

Popełniłam wczoraj te babeczki. Są wyśmienite, mięciutkie, wilgotne i pełne jabłek. Idealnie w jesiennym klimacie, na pewno będą częściej gościć w moim domu 🙂 Szybki sposób, gdy ma się ochotę na szarlotkę.
Robiłam też niedawno muffinki czekoladowe i też były bardzo smaczne.
Dziękuję za świetny przepis, pozdrawiam 🙂

Ja
Ja
11 lat temu

Dziękuje
Nie rozcieńczałem i wyszły świetne dziękuje za wszystkie opublikowane przepisy bo są super;]

Ja
Ja
11 lat temu

Nie mam soku jabłkowego! Może to być sok z piwnicy taki dość słodki ale ile wtedy go przylać ;]?

Melcia
Melcia
11 lat temu

Niesamowite 😀 Zrobiłam zgodnie z przepisem i zakochałam się w nich 🙂 Od razu podwójna porcja składników i wynik równy 39 mini szarlotek. Rodzinka uwielbia i już prawie wszystkie zniknęły 😀 co tylko świadczy o wspaniałości ich smaku. Pozdrawiam gorąco.

wielkiezarcie
wielkiezarcie
12 lat temu

Jeśli chcę zastąpić trzcinowy cukier białym to muszę zmienić proporcje??

fiola
fiola
12 lat temu

fanką mufinek nie jestem, ale wciąż konsekwentnie poszukuję takich do których będe wracać..i dziś próbuje mini szarlotek 🙂 trzymam za nie kciuki 🙂

pat
pat
12 lat temu

Zrobiłam dzisiaj te muffiny, są naprawdę dobre. Były trochę za słodkie, bo miałam słodkie jabłka i zamiast brązowego użyłam białego cukru. Mimo wszystko rozeszły się jak ciepłe… muffiny (; dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie! (:

zauberi
12 lat temu

fajniutkie, jesień to najlepszy czas na takie jabłkowe wypieki :), pozdrawiam serdecznie! I porywam muffinkę – nie oddam bez okupu 😀

MamaBartka
12 lat temu

moje prawie ulubione 🙂

burczymiwbrzuchu
12 lat temu

Ale ładne zdjęcia! A takie jesienne muffiny to świetna alternatywa dla bardziej pracochłonnej w wykonaniu szarlotki 🙂

monami
12 lat temu

stwierdzenie “mini szarlotki” zdecydowanie zbyt intensywnie oddziałowuje na moje zmysły 😉

moje pasje
12 lat temu

rany 🙂 ale bym teraz zjadła taką muffinkę 🙂 Strasznie dawno ich nie piekłam. Robię bardzo podobnie tylko bez soku jabłkowego 🙂 Muszę wypróbować 🙂

n i k a
12 lat temu

złociutkie i śliczne!
A do herbatki podane tak pięknie, że aż chciałoby się wprosić na taki podwieczorek 😉

aga
12 lat temu

ale sa sliczne i musza byc bardzo pyszniutkie:)

Prezydentowa
Prezydentowa
12 lat temu

Fantastyczne! Przepadam za szarlotką, zakochałam się w Twojej wersji mini! ;))

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

widzę, że u Ciebie też jabłkowo 🙂 piękne muffinki a z jabłkami są niezwykle wilgotne i pyszne