Jabłecznik

4.68 avg. rating (93% score) - 22 votes

Cudowne ciasto! Tak w dwóch słowach mogę opisać to, co udało mi się upiec. Jadłam wiele ciast z jabłkami i każde jest dla mnie wyjątkowe i pyszne, bo bardzo je lubię, ale TO ciasto jest inne. Chrupiący spód i napakowane jabłkami wnętrze… Nie przesadzę jak powiem, że jest to najlepszy jabłecznik jaki udało mi się zrobić! I jeszcze Wam powiem, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia, bo za plecami czułam oddech oczekujących na ciacho:). Polecam Wam bardzo, bardzo mocno i obiecuję, że nie będziecie żałować!

Jabłecznik

Składniki na kruche ciasto:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 175g cukru
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 cytryny

Mąkę przesiać do miski, zagnieść szybko z masłem, cukrem, jajkiem i skórką z cytryny. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Składniki na wypełnienie:

  • 1,5 kg twardych, kwaskowatych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 50g rodzynków (drobnych)
  • 50g brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny, rodzynkami, cukrem i cynamonem.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i wyłożyć na nim jabłka.

Jajka zmiksować z mlekiem, cukrem i budyniem. Masą jajeczną polać jabłka.

Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka. Ja wycięłam małe jabłuszka, można zrobić też kratkę.

Piec w temperaturze 200°C przez 50 -60 minut. Piekłam 1 godzinę, na ostatnie 10 minut przykryłam ciasto folią.

JabłecznikJabłecznikJabłecznik

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

34
Dodaj komentarz

avatar
28 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
23 Comment authors
AsiekgrizzlyDanutajerry61Stiles Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
grizzly
Gość
grizzly

przepis jest świetny, ciasto już za 1-szym razem wyszło idealnie tak jak na zdjęciu. (o smaku nie wspomnę – przepyszne!) Nie przepadam za szarlotkami z obrobionych już jabłek, uważam że najlepsze są te ze świeżych – dlatego bardzo się cieszę że trafiłam na ten jabłecznik. Polecam wszystkim :)))

Danuta
Gość
Danuta

Wlasnie zagniotlam to ciasto, no i dopiero zauwazylam ze nie ma proszku do pieczenia. Czy faktycznie nie potrzeba? Za 3 godziny sie przekonam.

jerry61
Gość

zakończyłen ciasta z śliwkami pora na jabłka .
Właśnie włozyłem do pieca jabłecznik w/g Twojego przepisu!!

Stiles
Gość
Stiles

Przepyszna!!! Moja wyszla bardzo cytrynowa, ale pewnie dlatego ze zamiast soku dalam cala cytryne! Wyjelam z pieca o 8 wieczorem, Na sniadanie zostal jeden kawalek.

jerry61
Gość

Właśnie idzie do pieca!!

jerry61
Gość

już próbowane!Extra! W asobote robie następne z Twojego zbioru,jeszcze nie wiem które ale zrobimy głosowanie.Odrobine zmieniam twoje przepisy tzn robie mniej ciasta.jesteśmy diabetykami i maki bardzo podnoszą cukier,serniki z więcej sera a mniej ciasta i tak też ciasta z jabłkami.Serników bez spodu nie lubimy choć mamy takie przepisy.mam jeszcze przepis na taki jabłeczni w którym gotuje się budyń na jabłkowym winie lub soku ,masę budyniowa miesza się z jabłkami i ..na ciasto i do pieca .też wypróbuje.pozdrawiam

jerry61
Gość

zdjecie może niezbyt dobre ale umieszczam w ,,garnek.pl”

jerry61
Gość

w ubiegłym roku były wszystkie,powtarzam ,wszystkie Twoje serniki.Ranking wygrał ten z musem brzoskwiniowym.Nowy rok postanowiłem zacząć jabłecznikiem,własnie został wyjety z piekarnika .Pierwszy więc moze trochę niezbyt udany ale zobaczymy jak wystygnie,jutro degustacja.Jabłek jest w tym roku tak dużo ze az proszą się o wykorzystanie.Myslę ze wypróbuje wszystkie,dzięki Ci za to że jestes ,za Twoją ekstra stronę .!!

DarkANGELika
Gość

Piękne zdjęcia, a szarlotka pewnie bardzo pyszna;)

bebak21
Gość

Upiekłam i jest wspaniała! Dzięki za przepis :*

kasiaaaa24
Gość

Asieńka szarlotka wygląda przepysznie !
Pozdrawiam

co by tu zjeść
Gość
co by tu zjeść

Asiu wygląda bosko,uwielbiam jabłkowe ciasta w każdej postaci ale to Twoje jest tak piękne z taką zawartością jabłek jak lubię.Smak i zapach czuję u siebie w domu:)

Izaa
Gość

pieknie wygląda…;) az mi zapachniało;)

aga
Gość

bardzo, bardzo pysznie sie prezentuje to ciacho:)

bebak21
Gość

Wygląda rewelacyjnie! Będę musiała je upiec, koniecznie.

Arven
Gość

Uwielbiam jabłeczniki…dla mnie to ideały wśród jabłkowych ciast. Twój wygląda tak apetycznie…kwintesencja jesieni w jednym cieście 🙂

tastefully
Gość

Asiu, nie trzeba wcześniej podpiekać spodu?
Pachnie wspaniale :-)))) Czuję w wyobraźni zapach tego ciasta 🙂

kuchennefascynacje
Gość

Jej genialnie wygląda 🙂

zauberi
Gość

ale pięknie wygląda, narobiłaś mi apetytu! 🙂 ja właśnie wyjęłam z piekarnika ciasto czekoladowe z cukinią

moje pasje
Gość

wyglada obłędnie 😀 A mi się jeszcze dodatkowo ta patera bardzo podoba 😉

karto_flana
Gość

Uwielbiam jableczniki 🙂 Ten jest cudowny!

poswix
Gość

Chyba się zakochałam *_* Wygląda obłędnie!!! :-)))))

Prezydentowa
Gość
Prezydentowa

Fantastyczny pomysł z tymi jabłuszkami! 😉 Też tak zrobię w następnej szarlotce! Cisto prześliczne! A Ty Pafka, zapomniałeś chyba, że Twoja żona to profesjonalistka! 😀 Haha, takie rozłażące się jabłeczniki to nawet mnie ominęły, ale generalnie początkującym wychodzą. ;>

mamabartka
Gość

pycha 🙂

Pafka
Gość
Pafka

Pyszny! i nie rozłazi się, nie rozlewa na talerzu – ciasto i nadzienie tworza całość. Tak jak lubię. Po prostu super!

SmacznaPyza
Gość
SmacznaPyza

wygląda obłędnie 🙂

Russkaya
Gość

Mrrrauuuu…ja się piszę na to jabłkowe cudeńko 🙂 :*