Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Ciasto jogurtowo – brzoskwiniowe

by

w przepisy na:

Ostatnio zrobiło się bardzo jesiennie, więc żeby trochę rozpędzić te ciemne chmury mam dla Was pyszne ciasto jogurtowe. Bardzo lubię takie ciasta. Lekkie i puszyste a przy tym wilgotne. A jeśli do tego wszystkiego są z owocami, to już szczyt marzeń:). Dzisiejsze ciasto takie właśnie jest. Do jego przygotowania możecie użyć zarówno brzoskwiń, jak i nektarynek. W obu wersjach będzie smakować równie pysznie – zapewniam! Zachęcam do wypróbowania przepisu:)

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Przepis znaleziony na tej stronie.

 

Składniki:

  • 410g brzoskwiń lub nektarynek
  • 125g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 180g jogurtu brzoskwiniowego

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki.

Zmiksować miękkie masło z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Następnie dodać mąkę i jogurt i dobrze zmiksować ale niezbyt długo.

Wylać pół ciasta do przygotowanej tortownicy, na to wyłożyć pokrojone brzoskwinie. Wylać drugą część ciasta. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut. 10 minut przed końcem przykryć ciasto folią aluminiową, żeby się zbyt mocno nie przypiekł wierzch ciasta.

Po wyjęciu z piekarnika chwilę przestudzić w tortownicy, następnie zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniamiCiasto jogurtowe z brzoskwiniamiCiasto jogurtowe z brzoskwiniami

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

18 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
alechr
alechr
9 lat temu

No i wyszedł mi zakalec 🙁

O RANY!
O RANY!
9 lat temu

BOZE JAKIE PYSZNE! zrobilam jako muffiny i to chyba najlepsze w zyciu 😀

Kamillia
Kamillia
11 lat temu

Pyszne ciasto!!!Polecam 🙂

Izaa
12 lat temu

super wygląda…;) lubię takie ciacha

tastefully
12 lat temu

Fajny przepis 🙂 Ja też lubię takie proste, ucierane ciasta. A mam pytanie. Czy te płatki migdałowe są miękkie? Pozdrawiam 🙂

burczymiwbrzuchu
12 lat temu

Też lubię takie puszyste, wilgotne ciasta owocowe, koniecznie domowe 🙂 Pycha!

Kaś
12 lat temu

mniam! posypka kokosowo-migdałowa dodaje charakteru 🙂

zauberi
12 lat temu

apetycznie wygląda 🙂

moje pasje
12 lat temu

🙂 pysznie wygląda 🙂 i z kokosem 😀

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

lubię takie proste, ucierane ciasta – zawsze są pyszne!

Kate
Kate
12 lat temu

A brzoskwinie z puszki czy świeże?
Tak smakowicie wygląda, że aż ślinka cieknie.
Pozdrawiam.

Prezydentowa
Prezydentowa
12 lat temu

Bardzo kuszące! 😉

mamabartka
12 lat temu

JAK ZAWSZE PYSZNOŚCI :):)

manoria
manoria
12 lat temu

Jak dla mnie rewelacja, również uwielbiam takie połączenia. Kolejny przepis do wypróbowania, oj kiedy ja to upiekę, już nie mówiąc o jedzeniu. Pozdrawiam serdecznie

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

O matulu i jak ja mam dalej funkcjonować jak nawet okruszek nie chce mi wpaść :)) Asiu cudne ciasto i piękne zdjęcia:)