chleb schwarzwaldzki

Chleb schwarzwaldzki

by

w przepisy na: ,

Pyszny z mięsistym i miękkim środkiem a na wierzchu chrupiąca skórka. Te kilka słów powinno wystarczyć, abyście mieli ochotę upiec ten chleb. Bardzo nam smakował i jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Za przepis dziękuję Eli z kartoflanego pola a wszystkim bardzo polecam ten chlebek!

chleb schwarzwaldzki

Składniki na dwa bochenki:

Zakwas (przygotowany wieczór przed pieczeniem):

  • 116g maki żytniej
  • 116g wody
  • 10g zakwasu podstawowego

Zaczyn:

  • 388g maki chlebowej pszennej
  • 1g świeżych drożdży
  • 1g soli
  • 270 ml wody

Ciasto właściwe:

  • cały zakwas
  • cały zaczyn
  • 388g maki pszennej chlebowej
  • 78g maki żytniej
  • 10g smalcu wieprzowego
  • 10g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 21g soli

Dzień przed pieczeniem przygotować zakwas i odstawić na ok. 18 godzin w temperaturze pokojowej.

W tym samym czasie zrobić zaczyn: wszystkie składniki połączyć razem i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej a następnie wsadzić do lodówki na 16 godzin.

W dniu pieczenia:

Wymieszać w misce obie mąki, dodać smalec, zakwas i zaczyn. Drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić przez ok 8 minut. Następnie dosypać sól i wyrabiać przez kolejne 4 minuty. Ciasto powinno być gładkie i odstawać od miski. Gotowe ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat, odgazować i złożyć i wsadzić ponownie do miski na 15 minut.

Podzielić ciasto na 2 części i uformować dwa bochenki. Wsadzić chleby do wysypanych mąką koszy do wyrastania, złączeniem do góry.

Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić swoją objętość).

Na najniższą półkę piekarnika postawić naczynie z wodą, nagrzać piekarnik do 240°C. Wsadzić chleb i piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 40 minut. W połowie pieczenia uchylić na chwilę drzwiczki, aby wypuścić parę. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Upieczony chleb powinien mieć rumianą skórkę a postukany od dołu powinien wydawać głuchy dźwięk.

chleb schwarzwaldzkichleb schwarzwaldzkichleb schwarzwaldzkichleb schwarzwaldzki

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

20 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
evita0007
12 lat temu

Jaki wspaniały chlebuś,poproszę o chrupiącą pietkę 🙂

chleb
12 lat temu

Chlebek wygląda rewelacyjnie – gratulacje 🙂

tastefully
12 lat temu

Jaki ten chlebuś pracochłonny, ale z tego co widzę i czytam, to warto.
A co to znaczy “odgazować”? Chodzi o uderzanie ciastem o blat?

Kaś
12 lat temu

piękny bochenek. bardzo apetyczny miąższ

moje pasje
12 lat temu

haaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!! A ja właśnie dziś go zrobiłam i był pyyyyyysznyyy!!!! Z pełną świadomością piszę “był” bo została tylko piętka 😉 Jeden poszedł do rodziców, a po drugim tylko zapach i okruszki na desce zostały 😀

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Asiu piękny chlebek.Ja następnym razem też taki upiekę bo bardzo apetycznie mi ten chlebek wygląda

monami
12 lat temu

kusi. Ale ja nadal nie mogę się zebrać na zakwas…

Anahitka9
12 lat temu

Piekny chlebek i piekne zdjecia. Az chcialoby sie porwac kromeczke:)

moje pasje
12 lat temu

😀 a ja właśnie wertowałam mój segregatorek z przepisami na chleb jutrzejszy 🙂 I bach drugim okiem wypatrzyłam u Ciebie 🙂 Zatem jutro będzie i u mnie (choć na śniadanie nie zdążę) 😀 Pozdrawiam 🙂

karto_flana
12 lat temu

Super, ze skoruystalas z przepisu, i ze sie spodobal 🙂

Prezydentowa
Prezydentowa
12 lat temu

O, to ten będzie następny w moim chlebowym życiorysie. 😉 Idealnie Ci się udał! 🙂

zauberi
12 lat temu

pięknie wygląda, taki jak lubię :), posmarowany masełkiem mniam

Klaudia
12 lat temu

wygląda przepysznie

Nemi
12 lat temu

O rany czuję jego zapach:) Bardzo apetyczne zdjęcia! Ach, i ta chrupiąca skórka…działa na wyobraźnię:)

SmacznaPyza
SmacznaPyza
12 lat temu

niehumanitarne jest pokazywanie takiego chleba jak ja jeszcze bez śniadania! wygląda wspaniale 🙂

mamabartka
12 lat temu

wygląda przecudnie i przepysznie!!
porywam kromeczkę na śniadanko 🙂