Drożdżówki z makiem

4.75 avg. rating (94% score) - 12 votes

Kiedyś nie lubiłam drożdżowych wypieków. Ani jeść, ani robić. Może nigdy nie trafiłam na dobre drożdżowe ciasto, a może po prostu mój gust smakowy się zmienił. Na szczęście teraz jest inaczej i robienie drożdżówek sprawia mi ogromną przyjemność! Dziś polecam te bułeczki z makiem. Lubię w nich to, że są takie proste i banalne do zrobienia a zarazem wyśmienite w smaku! Spróbujcie i przekonajcie się sami:).
Przepis wielokrotnie przetestowany, znaleziony u Dorotuś.

Drożdżówki z makiemDrożdżówki z makiem

Składniki na 12 sporych bułeczek:

  • 25oml letniego mleka
  • 75g roztopionego masła
  • 70g drobnego cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 600g gotowej masy makowej

Do posmarowania:

  • 1 jajko

Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnice i jeszcze raz wyrobić, w celu odgazowania.

Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 55×35 cm. Rozsmarować na nim masę makową a następnie zwinąć jak roladę (wzdłuż krótszego boku). Pokroić na plastry grubości ok. 3 cm. Gotowe plastry układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką drewnianą nacisnąć wzdłuż środka każdego plastra tak, aby jego boki uniosły się ku górze. Odstawić na 10 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut. Studzić na kratce. Po przestygnięciu polukrować.

Drożdżówki z makiemDrożdżówki z makiem

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

51
Dodaj komentarz

avatar
33 Comment threads
18 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
33 Comment authors
AnnaAsiekAlutkaAtkaMadzia Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Anna
Gość
Anna

Moj maz sie w nich zakochal ( no oki , ja tez 😛 ) mniej wiecej co 2-3 tyg je pieke , sa nieziemskie w smaku 😀

Alutka
Gość
Alutka

Droga Babeczko,
Upieklam kiedys powyzsze drozdzowki i wyszly wspaniale. Uwielbiam drozdzowe ciasta z makiem ale to byla moja pierwsza proba 🙂 teraz przymiezam sie do makowej rolady badz czegos podobnego i tu pytanie. Czy moge z tego przepisu upiec rolade,wkladajac ja do foremki czy lepiej poztawic na Twoj przepis na makowe ciasto z kruszonka ?
Z gory dziekuje za odpowiedz i zycze Wesolych Swiat.

Alutka

Atka
Gość
Atka

A ja mam troszku inne pytanie Droga Babeczko: czy masz może jakąś konkretną dobrą i sprawdzoną gotową masę makową, którą mogłabyś polecić? Pozdrawiam!

Madzia
Gość
Madzia

Kochana Babeczko ☺Czy moge uzyc drozdzy suchych?

bubi
Gość

Poprostu miod w gebie!!! nic dodac nic ujac!!! Dalam mniej masy makowej i z reszty ciasta uplotlam chalki……dzieci sie najesc nie umia……..przepis wart skorzystania!!!!

Teska
Gość
Teska

Czy drozdze kruszymy do calej ilosci maki czy bierzemy tylko troche maki by zrobic sam rozczyn a pozniej dodajemy reszte maki gdy rozczyn juz podrosnie?

Basia z Gdańska
Gość

Upiekłam bułeczki i wyszły przepyszne. A zniknęły tak szybko jak szybko się pojawiły na stole.

Ania
Gość
Ania

To ciasto jest rewelacyjne prawie codziennie go robię dodaje różne owoce i tyle 🙂 REWELACJA pozdrawiam Ania

Karolina
Gość

Czy zamiast mleka można użyć wody?

Ann
Gość
Ann

Hej, wyglądają niesamowicie. Właśnie mam zamiar się za nie zabrać tylko nie jestem pewna jak mogę ogrzać ciasto do wyrośnięcia żeby go nie „popsuć” jeśli nie jest za ciepło i druga rzecz to w piekarniku pieczesz na termoobiegu w 200 stopniach czy na jakiejś innej opcji bo ja mam kilka i nigdy nie wiem która jest właściwa. Dziękuje z góry za odpowiedz 🙂

Ań
Gość

Ten przepis jest tak wspaniały, prosty, zrozumiały i …Zakochałam się w tych drożdżówkach! Te sklepowe im do pięt nie dorastają. Robiłam już 3 razy… Ach, chyba czas na 4! Dziękuję za genialny przepis!

madlenka
Gość
madlenka

drozdzoweczki pyszota… dzisiejszego wieczoru moj chlopak piecze je po raz drugi, juz sie doczekac nie moge

Myszka
Gość
Myszka

Wlasnie upieklam wygladaja super zobaczymy jak smakuja ,ale napewna sa bardzo smaczne.

Najeczka
Gość

Bułeczki wyglądają niesamowicie 🙂 Szukałam od dłuższego czasu dobrego przepisu na drożdżówki z makiem i myślę, że znalazłam go tutaj 🙂 dzisiaj zamierzam je upiec 🙂
Pozdrawiam!

Russkaya
Gość

Mistrzynio, jutro je piekę! 😀 :*

abbra
Gość

Kusząco wyglądają ! 🙂

Kiedyś też tak miałam – za drożdżowym nie przepadałam , wolałam inne ciasta. Na starość mi się odmieniło ;P

Russkaya
Gość

Asiek!!! Jesteś niemożliwa! Jakie to piękne, cudowne, apetyczne! 😀 Zaraz rozdrapię paznokciami monitor 😛

kuchareczka
Gość

Moje ulubione z dzieciństwa! 🙂

tastefully
Gość

Przepięknie wyglądają! Masz Asiu talent, oj masz 🙂

wypiekibeaty
Gość

Wyglądają przecudnie! Pozdrawiam

Izaa
Gość

o matko jakie one cudne…teraz piszę serio najpiekniejsze jakie widziałam;)

Nemi
Gość

Uwielbiam drożdżówki z makiem, ale jeszcze sama ich nie robiłam. Wyglądają przepysznie! Zastanawiam się jak zasnę, gdy wciąż będę miała przed oczami te łakocie!

Restauracja Domowa
Gość

ło matko!, skąd wiedziałaś???? ja uwielbiam wszelkie makowce a to jest genialne! ale mi teraz noc zepsułaś, nie zasnę póki nie zjem, Ty nie dobra jesteś:))

anytsujx
Gość

Wyszły rewelacyjnie … uwielbiam je !:)

trzcinowisko
Gość

Rewelka!!!

Kaś
Gość

jak malowane! ślicznie przyrumienione

leonkot
Gość

zgadzam się z przedmówcami, drożdżówki wyglądają fantastycznie, aż ślinka leci 🙂

SmacznaPyza
Gość
SmacznaPyza

cudne! aż mi ślinka kapie 🙂 tylko ta gotowa masa makowa….. ja wiem, że wygodniej, ale tam więcej bułki tartej niż maku…..

Prezydentowa
Gość
Prezydentowa

O jaaa…! Jak z cukierni… Cudne, kiedy ja tak będę piekła, chyba nigdy! 🙁

kasiaaaa24
Gość

O Matko, Asieńka jakie one cudne… A z tym lukrem… Wyglądają zjawiskowo!

Pafka
Gość
Pafka

Mniaaaaam! Po prostu je uwielbiam… Są super!
🙂

slodkiefantazje
Gość

Ja akurat od zawsze uwielbiam drozdżówki 🙂 ach… jak dla mnie dobre drozdżówki z masa makową to po prostu cudo :)… a Twoje wyglądają tak pięknie, że trudno będzie mi się im oprzeć 😉

aga
Gość

Ekstra wygladaja:-) chetnie bym takie pychotki zjadla z mlekiem:-)