Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

by

w przepisy na: ,

Zawsze chętnie robię ciasteczka. Na mniejsze okazje, na większe, czy też zupełnie bez okazji 🙂 Te były prezencikiem dla mojej bratanicy. Ciasteczka są bardzo pyszne, delikatne i chrupiące a w swojej strukturze przypominają ciasto francuskie. Robiłam już je wielokrotnie i zawsze smakują wyśmienicie. Przepis można znaleźć na różnych blogach, ja skorzystałam z ‘Galerii Potraw‘. Polecam bardzo!

 

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Składniki:

  • 270g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany (u mnie 18%)
  • żółtko
  • 1 białko do posmarowania
  • cukier gruby do posypania ciastek

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować. Wykrawać dość grube ciasteczka (cienkie nie są takie dobre, nie rozwarstwiają się tak ładnie) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować białkiem i posypać dość mocno grubym cukrem.

Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut do lekkiego zarumienienia.

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Smacznego!

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

41 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
7 lat temu

Upiekłam wczoraj wieczorek wyszły super dziękuję za przepis :*

Agata
Agata
8 lat temu

Upiekłam w sobotę. Dziś otwieram puszkę z ciasteczkami, a tam…………. 2 ciasteczka. Zapytałam syna (14 lat) “gdzie ciasteczka” On “zjedzone”. W sobotę niezbyt był do nich przekonany. Posypałam brązowym cukrem.
Pychotka…..Pozdrawiam

gloria wrona
gloria wrona
9 lat temu

Ciasto jet za lepkie co zrobić??

Magda
Magda
9 lat temu

Chciałam dopytać, czy śmietana ma być ta słodka 18stka, czy kwasna 18% pasteryzowana?

aneta r.
aneta r.
9 lat temu

Pyszne i pyszneee. Zrobilam we wtorek, a nastepnego dnia juz ani sladu. Choc te grupsze byly bardziej francuskie, ale i te ciensze jedlismy ze smakiem. Cukier byl drobny i nie bylo takiego efektu, ale smak bajeczny. Bardzo dziekuje za przepisy. Pozdrawiam i do nastepnego razu.

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu

Pycha, pycha! Faktycznie ciasto ma coś z francuskiego, co jest moją zgubą bo ja kocham ciasto francuskie 😉 Nie miałam grubego cukru i niestety taki zwykły nie bardzo się sprawdził, ale specjalnie zaopatrzę się w odpowiedni do tych ciasteczek 😀
Ściskam cieplutko 🙂

Agniś
Agniś
10 lat temu

Mama upiekła wczoraj… Bajka. Wspaniałe są. Faktycznie, jak francuskie, kruchutkie, rozpływające się w ustach. Na pewno zrobię znowu.

Agniś
Agniś
9 lat temu
Reply to  Asiek

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy ciasto musi być od razu upieczone, czy może poleżeć przez noc w lodówce (ew. zamrażalniku) ?

goga
goga
11 lat temu

a w cieście nie powinno byc odrobinkę cukru???

bernadeta
11 lat temu

o moje, widze ze znalazłas je w Galerii.. prawda ze pyszne?

lukrem polana
12 lat temu

Piękne ciasteczka! Przypominają mi te, które robiłem razem z mamą, gdy byłem małym chłopcem. Pamiętam, jak z braku różnokształtnych foremek wykrawaliśmy je szklankami i słoiczkami 🙂 Wspólne pieczenie z mamą zaraziło mnie cukierniczym bakcylem. Jako dziecko na ciastka przerabiałem wszystko, co tylko do tego się nadawało. Na szczęście tacie zawsze smakowało, niezależnie od efektu 🙂 Dziś wciąż lubię piec ciasteczka, nadając im bajeczne kształty (zawsze jednak musi być kilka tradycyjnych kółeczek :)). Chętnie sięgnę po twój przepis, bo ciasteczka wyglądają wyjątkowo apetycznie i bardzo cukrowo. Po prostu pyszniarskie 🙂

Magdalena Jasionowska
12 lat temu

No to idę robić ciasteczka 🙂 Dzięki za przepis 🙂

Magdalena Jasionowska
12 lat temu

Dzięki za przepis jeszcze raz:) ciasteczka były pycha 🙂 idę szukać jakiegoś innego przepisu, acha robiłam ostatnio muffinki z serem również z Twoich pomysłów 🙂 również smakowały 🙂 zostaję tu na stałe:)

Pozdrowionka

Paula
12 lat temu

fantastyczne są takie obsypane cukrem serduszka 🙂

Restauracja Domowa
12 lat temu

cudne te ciasteczka, takie małe serduszka od wielkiego serca, pozdrawiam ciepło i pieknego dnia Ci życzę

Izaa
12 lat temu

uwielbiam te ciasteczka…są przepyszne

aga
12 lat temu

sliczne sa:) tak kusza, ze nie pozostaje mi nic nnego jak sie czestowac:)

bernadeta
12 lat temu

widze ze twoje sie o wiele ładniej prezentują niz moje na zdjeciu. sliczne.

bozena-1968
12 lat temu

Pięknie wyglądają.. Od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia takich ciasteczek , ale zawsze coś staje na przeszkodzie..

tastefully
12 lat temu

Asiu, jak zwykle u Ciebie same pyszności 🙂
Pozdrawiam gorąco! 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Ale śliczne i ten cukier normalnie jak diamentowe serduszka :)śliczne i jak śmietankowe to ja je biorę w zapiski:) właśnie kupiłam foremkę motylek to ją wykorzystam:))

dorota20w
12 lat temu

urocze

kasiaaaa24
12 lat temu

Też je robiłam, ale już daaawno 🙂 Zostało chociaż jedno serduszko dla mnie 🙂 ?