Archiwa tagu: mąka żytnia

Chleb delikatny na zakwasie

Delikatny chleb na zakwasie | Soft sourdough bread

Ten chleb jest przepyszny i jak już nazwa wskazuje, naprawdę delikatny. Zarówno w smaku, jak i strukturze. Miękisz ma malutkie dziureczki, które wręcz uwielbiam i neutralny smak. Polecam bardzo! Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , | 56 komentarzy

Chleb mieszany żytnio – orkiszowy

Chleb mieszany żytnio-orkiszowy / Rye and Spelt Sourdough bread

Chrupiąca skórka, miękki i zwarty miąższ z malutkimi dziurkami, takimi, jak lubię najbardziej. Bardzo, ale to bardzo nam podpasował i wiem, że będę do niego wracać. Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , , | 34 komentarzy

Chleb codzienny na zakwasie

Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Wyszedł dokładnie taki, jak sobie wyobraziłam. Miękki miąższ i super chrupiąca skórka. A najbardziej podobały mi się te malutkie dziureczki. Idealne. Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , , | 18 komentarzy

Bułki pszenno – żytnie

Bułki pszenno-żytnie / Wheat and rye buns

Te bułki znalazłam jakiś czas temu na blogu Kocham Gary i tak mnie zauroczyły, że robiłam je już kilka razy. Ale za każdym razem znikały w tempie błyskawicy i nie miały szans na sesję zdjęciową:). Czytaj dalej

Opublikowano Bułki drożdżowe | Otagowano , , , | 40 komentarzy

Chleb schwarzwaldzki

chleb schwarzwaldzki

Pyszny z mięsistym i miękkim środkiem a na wierzchu chrupiąca skórka. Te kilka słów powinno wystarczyć, abyście mieli ochotę upiec ten chleb. Bardzo nam smakował i jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , , | 20 komentarzy

Chleb francuski

Chleb francuski (na zakwasie)

Mój zakwas ma już (a może dopiero ?) 2,5 miesiąca. Doskonale sobie radzi a chlebki na nim wychodzą naprawdę przepyszne. I tak mi się to pieczenie chleba spodobało, że dziś mam dla Was propozycję kolejnego:). Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , , | 11 komentarzy