Drożdżowe serca.

5.00 avg. rating (99% score) - 9 votes

Dziś Walentynki. Nie obchodzę tego święta, ale… Pomyślałam sobie, że zrobię Wam miłą niespodziankę i specjalnie dla Was upiekę pyszne drożdżówki w kształcie serca :) Tym bardziej, że moje wpisy pojawiają się bardzo rzadko… Serca dla Was są za to, że nie zapominacie o mnie, że jesteście ze mną zarówno tu, na blogu, jak i na profilu na FB, że pocieszacie, wspieracie i motywujecie do dalszego działania. Dziękuję! :)
A drożdżówki, cóż dużo mówić, oprócz tego że są śliczne, to są bardzo, bardzo smaczne. Mięciutkie i delikatne ciasto wprost rozpływa się w ustach. Nadziane po brzegi masą migdałową, lub kokosową. Co kto lubi :) Polecam bardzo!!

Przepis na ciasto pochodzi z bloga Moje Wypieki, sposób formowania również  podpatrzyłam dawno, dawno temu u Dorotuś.

Dla Was, ode mnie…

Drożdżowe serca

Składniki na 16 bułeczek:

  • 600g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g roztopionego masła
  • 60g cukru
  • 1/4 soli

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, pół łyżki cukru i zalać połową ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki i wymieszać tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany (zdjęcie o co chodzi). Odstawić pod przykryciem na około 20 minut, aż rozczyn podrośnie. Masło rozpuścić w pozostałym mleku, jajka lekko roztrzepać. Do podrośniętego rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości (na około 2 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Podzielić na 16 równych części. Każdą część uformować w kulkę a następnie rozwałkować na okrągły placek.

Posmarować nadzieniem – około 1 łyżki. Placek zwinąć jak się zwija naleśnika.

Drożdżowe serca - jak zwijaćDrożdżowe serca - jak zwijać
Następnie złożyć na pół i ostrym nożem przeciąć wzdłuż, pozostawiając około 2 cm nierozcięte.
Drożdżowe serca - jak zwijaćDrożdżowe serca - jak zwijaćNastępnie wywinąć rozcięte boki tak, by powstało serce. Serca układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Drożdżowe serca - jak zwijaćDrożdżowe serca - jak zwijać
Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na około pół godziny. Przed samym pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem (ja nie posmarowałam).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec bułeczki przez 20 minut, do lekkiego zarumienienia się. Po tym czasie wyjąć, przełożyć na kratkę i ostudzić.

Masa kokosowa:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 180g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukry
  • 100g masła
  • 1/5 łyżki mąki ziemniaczanej

Szklankę mleka zagotować z cukrem, następnie dodać masło. Gdy się rozpuści dodać wiórki kokosowe. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do masy kokosowej. Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.

Masa migdałowa:

  • 200g zmielonych migdałów (mogą być również orzechy)
  • 80g brązowego cukru
  • 80ml śmietanki kremówki
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Kremówkę podgrzać razem z cukrem (nie gotować), aż się cukier rozpuści, dodać zmielone migdały i aromat, dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Drożdżowe serca Drożdżowe serca Drożdżowe serca

 Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

8 odpowiedzi na „Drożdżowe serca.

  1. avatar Blueberry pisze:

    Witam. A co należy zrobić ze składnikami na masę migdałową? Po prostu je wymieszać czy jakoś rozpuszczać np. Jeśli chodzi o cukier?

    • avatar Asiek pisze:

      Podgrzać kremówkę z cukrem, aż się cukier rozpuści, dodać migdały i aromat, dokładnie wymieszać. Już dopisuję w przepisie, nie wiem jak to się stało, że nie ma tego :(
      Pozdrawiam!

  2. avatar Alicja pisze:

    Dzięki za inspirację:)
    Dzisiaj zrobiłam je już drugi raz z tym, że upiekłam z tej porcji 32 serducha. Z dżemem z własnych zapasów. Fajna zabawa.
    Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      32 serducha???? To bardzo dużo! Chyba robiłaś mniejsze, bo moje były b.duże. Ale cieszę się, że posmakowały :)
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!

  3. avatar Margarytka pisze:

    Wyglądają przepięknie… i nie wątpię, że smakują wspaniale. Uwielbiam wszystko, co drożdżowe.

  4. avatar Majana pisze:

    Piękne serduszka <3
    :)

  5. avatar Justa pisze:

    Wyglądają przepięknie!!! Na pewno je kiedyś zrobię :)
    Pozdrawiam cieplutko!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *