Piernik na drożdżach

Piernik na drożdżach.

Dawno nie było nowości… Na szczęście idą święta, więc i u mnie musi się pokazać coś nowego. Nie mogę przecież Was zawieść! 🙂 Ten piernik od dawna był na mojej liście “do zrobienia”. Przepis przyniosła z pracy maja mama. Bardzo ciekawił mnie dodatek drożdży do ciasta. Przyznam, że do dziś nie wiem (może ktoś z Was wie i mi to wytłumaczy) po co te drożdże tam są, ale wiem, że ciasto jest przepyszne! Bardzo puszyste i delikatne. Trochę przypomina piernik staropolski, bo tak samo jak on, dosłownie rozpływa się w ustach. Czy gdyby tych drożdży tam nie było, to ciasto byłoby równie dobre? Nie wiem, ale na pewno mogę Wam polecieć przetestowanie tego wypieku. Dla złamania smaku polecam przełożyć blaty ciasta kwaskowatymi powidłami. U mnie niestety bez tego, bo moi domownicy nie lubią 🙁 Polecam bardzo!

Zobacz inne przepisy świąteczne.

Piernik na drożdżach

Składniki:

  • 1 szklanka* oleju
  • 1 szklanka miodu (płynnego)
  • 1 szklanka cukru (proponuję dać trochę mniej, jeśli wolicie mniej słodkie ciasta)
  • 7 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 30g drożdży (w przepisie było 100g ale ja się bałam tyle dać, na taką ilość mąki)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 przyprawa do piernika (20g)

Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną i puszystą masę. Dodać roztarte drożdże, zmiksować. Następnie dodać olej i miód, zmiksować. Mąkę przesiać i dodać do masy, dokładnie zmiksować. Na koniec dodać przyprawę do piernika i sodę i jeszcze raz wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, ostudzić. Wystudzone ciasto przeciąć na 3 blaty. Pierwszy blat posmarować powidłami, wyłożyć połowę masy grysikowej, przykryć drugim blatem, posmarować go powidłami i masą grysikową i przykryć ostatnim blatem. Całość polać polewą czekoladową.

Składniki na masę:

  • 3 szklanki mleka
  • 9 czubatych łyżek kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe lub morelowe do posmarowania

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym. W pozostałym mleku rozprowadzić kaszę manną, następnie wlać na gotujące mleko i cały czas mieszając ugotować gęsty krem. Masa powinna być gęsta. Ugotowaną masę odstawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło zmiksować na puch. Następnie dodawać po łyżce ugotowanej kaszy i cały czas miksując utrzeć gładki krem.

Niezawodna polewa czekoladowa:

  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek przesianego kakao

Masło, mleko i cukier zagotować, dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Gęstość polewy możemy regulować dodając mleko lub kakao.

Przełożone ciasto przechowywać w lodówce. Dobrze jest je wyjąć na 10- 15 minut przed podaniem, wtedy masa zmięknie i będzie jeszcze smaczniejsze.

*szklanka=250g

Piernik na drożdżach

Piernik na drożdżach

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

33 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Halina
Halina
7 lat temu

Witam,piekłam na święta,wyszedł wspaniały,mięciutki,pulchniutki.Przełożyłam go powidłami śliwkowymi.Tylko polewa mi się rozwarstwiła. to znaczy masło pływało no powierzchni,pomimi to posmarowałam piernik i papierowym ręcznikiem masło odsączyłam.Co może być przyczyną rozwarstwienia polewy.Pozdrawiam Halina

Ata
Ata
7 lat temu

Czy można to ciasto podzielić na trzy części i piec jedna po drugiej?

Ewa
Ewa
8 lat temu

Asiu, to masło do polewy to mają być takie pełne łyżki nabierane z miękkiej kostki (a nie płaskie łyżki masła rozpuszczonego wcześniej), dobrze rozumiem?

Julka
Julka
9 lat temu

Nigdy takiego nie jadłam ! Widze że jeszcze duuuużo przede mną.

Gospocha
Gospocha
9 lat temu

czy można mrozić to ciasto?

Ania
9 lat temu

A jakie to ciasto jest piekne… 😉

emi sa
emi sa
9 lat temu

u mnie też udany i pyszny :)(robiłam wersję bez powideł) dziękuję za kolejny suuuuper przepis :D. pozdrawiam

anecka
anecka
9 lat temu

Słodka Babeczko, ten piernik jest wspaniały! Co roku na Boże Narodzenie piekłam pierniki z przeróżnych przepisów, aż w końcu trafiłam na ten – jedyny i niepowtarzalny, w którym zakochała się cała moja rodzina (a przede wszystkim Mama, która – tak jak Pani – tworzy słodkie dzieła sztuki. Dziękuję i życzę wiele słodyczy w Nowym Roku!

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu

Czy ta soda jest konieczna? Unikam jej jak mogę…

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu
Reply to  Asiek

Jutro piekę, chyba zaryzykuję i upiekę bez sody (tylko nie bij hehe) wierzę że wyjdzie. Dobrze rozumiem że ciasto jest bez wyrastania?

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu
Reply to  Asiek

Zrobiłam bez tej sody, no i ciasto wyrosło mi tyle by je przekroić na pół, więc efektowne ciacho nie wyszło jak Twoje. No ale mam to na własne życzenie. Musiałam wypróbować co wyjdzie 😉 Rodzince i tak smakowało, ale osobiście jakoś mnie nie zachwyciło w smaku to ciasto, ja zajadałam się tym ze śliwkami od Ciebie 😉

świąteczna
świąteczna
9 lat temu

Czy dużo tego ciasta wychodzi ? 🙂

gin
gin
9 lat temu

Wygląda bardzo elegancko, idealne na ciasto na świąteczny stół 🙂 A dodatek drożdży mnie również zaciekawił 🙂

Jupi
Jupi
9 lat temu

Jaki miód najlepiej dodac do tego piernika? 🙂

magda
magda
9 lat temu

osobiscie mialam przyjemnosc probowac i jest przepysznu 😉

Konczi i Szpileczka
9 lat temu

Wspaniały piernik!

Majana
9 lat temu

Asiu, piernik na drożdżach to dla mnie nowość, nigdy jeszcze nie robiłam.
Wygląda pięknie, aż chce się jeść oczami.
Kochana zapraszam do Festiwalu Pierniczków na moim blogu 🙂 http://majanaboxing.blox.pl/2014/11/8-Festiwal-Pierniczkow.html

wilczyca Aga
9 lat temu

Bardzo ciekawe ciasto, soda spulchnia, z drożdżami urośnie….już mi się podoba. Zapisuję i z ogromną przyjemnością spróbuję

aniuszkag
aniuszkag
9 lat temu

wygląda apetycznie, planuję zrobić na piątkową wigilię w przedszkolu, czy jak zrobię jutro będzie ok i czy po przełożeniu mam trzymać w lodówce?

aniuszkag
aniuszkag
9 lat temu

wygląda apetycznie 🙂 zrobię na piątkową wigilię do przedszkola 🙂 jak zrobię jutro będzie ok? 🙂

Kerowyn
9 lat temu

Wygląda pysznie! A jak długo może stać już przełożony masą grysikową?