Tarta z jagodami

4.29 avg. rating (86% score) - 24 votes

Uwielbiam lato. Takie prawdziwe, ciepłe, nie to zimne i deszczowe. A w lecie uwielbiam owoce sezonowe. W dzisiejszych czasach przez cały rok możemy kupić prawie wszystkie owoce, ale one nie smakują tak, jak te w lecie właśnie. Objadam się nimi do syta, bo niestety szybko się kończą. Dlatego postanowiłam zrobić iście letnią tarę. Mój ulubiony czekoladowy spód, doskonale pasuje do jagód, a delikatna masa, która przypomina troszeczkę lekki sernik, dopełnia całość. Idealnie komponuje się w jedno… Prawie zero wysiłku, a raj dla Waszego podniebienia gwarantowany! Musicie spróbować, póki są jeszcze jagody. Polecam bardzo!

Jak nie ta, to może któraś inna moja tarta Cię skusi?

Tarta z jagodami

Składniki na spód:

  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 150g zimnego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody

Do misy miksera przesiać mąkę i kakao, dodać sól i pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać zimną wodę. Formę do tarty o średnicy 24cm wysmarować masłem. Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blaszki i wyłożyć nim formę. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie na spód wyłożyć folię aluminiową, na nią wysypać kulki ceramiczne (lub fasole, groch, aby dociążyć ciasto, podczas pieczenia nie będzie się odkształcać i wybrzuszać) i piec spód w temperaturze 190°C przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć folię.

Dodatkowo:

  • około 300 – 400g jagód (dałam więcej, ale wg mnie było za dużo)
  • 400ml kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 12%)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 jajka

Jagody umyć, przebrać i osuszyć. Śmietanę wymieszać z cukrem. Jajka roztrzepać i połączyć ze śmietaną. Jagody wysypać na podpieczony spód, zalać masą śmietankowo – jajeczną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 – 40 minut, aż śmietana się zetnie na całości (po lekkim dotknięciu powinna sprężynować). Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Tarta z jagodami

Tarta z jagodami

Tarta z jagodami

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Tarty, z owocami i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

38 odpowiedzi na „Tarta z jagodami

  1. avatar Kasia pisze:

    A u mnie tyle jagód i nie wiedziałam co z nich zrobić. Teraz muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

  2. avatar Małgosia pisze:

    Czy jagody i masę śmietanowo-jajeczną wylewam na podpieczony spód ostudzony czy może być gorący ?

    • avatar Małgosia pisze:

      Ostatecznie zrobiłam na gorącym. Aha, użyłam borówek a nie jagód. Ciasto udało się i jest bardzo smaczne. Piekłam 35 minut w piekarniku elektrycznym, grzałka góra dół, na środkowej półce, temp. 190 stopni, bez termoobiegu. Studziłam przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, nie wyciągałam ciasta od razu.

      • avatar Asiek pisze:

        Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, byłam na urlopie. Ale widzę, że poradziłaś sobie doskonale.
        Pozdrawiam!

        • avatar M. pisze:

          To ciasto jest wspaniałe na lato. Robiłam je już kilka razy. Zawsze z borówkami. Jest tak proste w wykonywaniu, potrzeba niedużo składników a efekt jest genialny. Następnym razem do borówek chcę dodać banana. Dziękuję za przepis, za inspirację.

  3. avatar Sabina pisze:

    Jak tylko zobaczyłam tą tarte to wiedziałam że muszę ja zrobić i to na już:) dobrze ze mam mrożone jagody ..wyszła meeeega pyszna!!dziękuję!!

  4. avatar Ana38 pisze:

    Witam. Dzisiaj odkrylam Twój blog. Ciasta maja bardzo wyjatkowy wyglad. Chcialam spytac, czy do ciasta jagodowego moge uzyc jagód mrozonych. Przepraszam za bledy, ale pisze na klawiaturze obcokrajowej. Pozdrawiam

  5. avatar Kotka_Pusia pisze:

    Niestety tarta mi nie wyszła:( Mimo, że trzymałam ją w piekarniku 43 minuty, to masa nie zastygła i rozpływała się na talerzu :( W smaku oczywiście była bardzo dobra, ale wizualnie wyglądała jak jedna wielka „pulta” 😉 Zastanawiam się czy dałam dobrą śmietanę – kupiłam taką 12% z napisem do zup i sosów – o taką chodziło?

  6. avatar Aleksandra Pająk pisze:

    Dziękuję za przepis! Piekłam ją już trzy razy i za każdym razem myślałam sobie, ” jak to dobrze,że ta „Słodka Babeczka” tak dobrze piecze”.Tarta jagodowa jest hitem tego lata!!!

  7. avatar Pieguska pisze:

    Tarta z tego przepisu jest PRZEPYSZNA! Czekoladowa, krucha, delikatna i jeszcze borówki – świetny przepis polecam :) Najlepszy przepis na tartę :)

  8. avatar Elizabeth pisze:

    Wczoraj zrobiłam, jest REWELACYJNA tzn. była 😉 bo już jej nie ma :)
    Dzięki za super przepis!

  9. avatar marta pisze:

    Tarta jest jednym słowem boska…piękna.

  10. avatar Kas999 pisze:

    Tarta już w piekarniku. To mój debiut tartowy.

  11. avatar Majana pisze:

    Ależ ona jest cudownie fioletowa, pełna jagód, wspaniała! :)
    Joasiu, chętnie bym wpadła na kawałeczek tej tarty.
    Pozdrowionka.

  12. avatar Marlena pisze:

    Tarta jagodowa pycha! :) Wczoraj zrobiłam i wszystkim smakowało :) a to pierwsza robiona tarta w moim życiu :) Dziękuję za przepis :) Na pewno będę ją często robiła :)

  13. avatar amaranthrose pisze:

    Z taką ilością jagód musiała być pyszna:)

  14. avatar kaśka pisze:

    acha – zamiast śmietany po swojemu użyłam 500g serka 0% firmy Mlekoma „emilki” a na spodzie zamiast mąki pszennej użyłam mąki kukurydzianej i wyszło jak ta lala ….

  15. avatar kaśka pisze:

    pomysł dobry wykonanie szybkie i łatwe a smakuje bajecznie

  16. avatar Iga pisze:

    Po co te kulki ceramiczne (groch, fasola)?

  17. avatar zjedz_mnie pisze:

    Oj, gdyby ona była w moim zasięgu… :)

  18. avatar wedelka pisze:

    Jaka apetyczna :)

  19. avatar iza pisze:

    przepysznie wygląda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *