Babka cytrynowa

Babka serowo – cytrynowa

by

w przepisy na: , ,

Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście, jaka baba zagości na Waszym świątecznym stole, to może ta Was skusi. Jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Dzięki dodatkowi serka homogenizowanego jest mocno wilgotna. Niekłopotliwa w wykonaniu, poradzi sobie z nią nawet początkujący “cukiernik”. Takie babeczki lubię najbardziej. Smakowała wszystkim, włącznie z moją córcią i mężem, a to nie lada pochwała :). Polecam Wam bardzo!

Za przepis dziękuję Asi S.

Więcej przepisów na Wielkanoc.

Babka cytrynowa

Składniki:

  • 250g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 250g serka homogenizowanego waniliowego
  • łyżka cukru z wanilią lub jeden cukier wanilinowy
  • sok z połowy cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • kisiel o smaku cytrynowym (proszek)
  • 3 duże jajka

Masło utrzeć z cukrami na jasną i puszysta masę, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kisielem. Do masy jajeczno – maślanej dodawać na przemian mąkę z serkiem. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny i wymieszać.

Foremki na małe babeczki wysmarować masłem i posypać bułką tartą (można również upiec jedną dużą babkę, w formie z kominem o średnicy 21 cm lub niedużej keksówce). Przełożyć do nich ciasto i wyrównać.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 – 60 minut, lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystygnięcia. Przed podaniem polukrować lukrem z dodatkiem soku z cytryny.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

15 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ola
Ola
7 lat temu

Kurde… zrobił mi się zakalec… a nic na to nie wskazywało. Babka pięknie wyrosła, popękała…nie wiem. Może rzeczywiście może być to spowodowane tym, że serek homogenizowany był z lodówki… cóż postanowiłam się nie poddawać i jeszcze raz zrobić.

Basia
Basia
9 lat temu

Czekamy na nowe przepisy 🙂

Iwona Chlebowska
Iwona Chlebowska
9 lat temu

witam
Mam pytanko , robiłam już dwukrotnie tą babkę, tylko w keksówce, jest bardzo smaczna ale za każdym razem robi się zakalec, co robię nie tak!
pozdrawiam cieplutko iwona

Majana
9 lat temu

Wspaniała! uwielbiam cytrynowe wypieki. 🙂
Piękne są te babeczki i zdjęcia bardzo apetyczne. Pozdrawiam ciepło 🙂

Essss
Essss
9 lat temu

A co jeśli chciałabym upiec w dużej keksówce?;p Jeszcze raz tyle składników, czy 1,5 porcji?

Kasia
Kasia
9 lat temu

A ja we Francji nie mama kislu, czy mozna go czyms zastapic?

zabazaby
zabazaby
9 lat temu

Babeczko a czym można zastąpić serek? Jogurtem naturalnym?

Pan Deserek :)
9 lat temu

Babeczki wyglądają BAJECZNIE!!!!! Zabieram kilka sztuk do kawki 😉 Takie “Babeczki” to jak uwielbiammmm 😉

wulkan-smaku
9 lat temu

Urocze takie malutkie !
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/