Miodownik | Honey cake

Miodownik

Idealne ciasto na nadchodzące święta. Są różne nazwy tego pysznego ciasta: miodownik, stefanka, grysikowiec. Nawet u mnie możecie znaleźć Stefankę. Nie podobało mi się w niej, że ma takie jasne blaty, dlatego dziś, ciut inna wersja. Krem nie jest z kaszy manny, ale budyniowy, no i w końcu ciasto ma kolor jaki mieć powinno. Przepisem bazowym do mojego miodownika był Królewiec. Wyszło pysznie. Ciasto musi poleżeć kilka dni w lodówce, ale po tym czasie dosłownie rozpływa się w ustach. Pisząc ten post zajadam się ostatnim kawałkiem:) Polecam Wam bardzo!

Zobacz inne przepisy na świąteczne wypieki.

Zapraszam do udziału w AKCJI CHARYTATYWNEJ “Słodki kalendarz”!!

Miodownik | Honey cake

Ciasto miodowe:

  • 600g mąki
  • 300g cukru
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • 300g margaryny lub masła (u mnie masło)
  • 1 czubata łyżeczka sody

Mąkę wymieszać z sodą, dodać posiekaną margarynę oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować na wymiar blaszki (lub wylepić ciastem dno blaszki).
Piec w temperaturze 200°C przez 8 – 10 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. W ten sam sposób upiec pozostałe 3 blaty.
Przygotować masę budyniową.

Masa budyniowa:

  • 350g cukru (można dać trochę mniej, ciasto jest dość słodkie)
  • 1 i 1/2 l mleka
  • 2 cukry z prawdziwą wanilią
  • 350g masła lub margaryny (dałam masło)
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w nim mąki. Pozostałe mleko ugotować z cukrami i masłem. Wlać rozprowadzone mąki i energicznie mieszając ugotować budyń. Gotować chwilę, do zgęstnienia masy. Ostudzić. Podzielić masę na 3 części.
Pierwszy blat miodowy włożyć do blaszki, na niego wyłożyć część masy budyniowej. Przykryć drugim blatem, wyłożyć kolejną część masy budyniowej, przykryć trzecim plackiem miodowym. Wyłożyć ostatnią część budyniu i przykryć ostatnim blatem miodowym. Aby złamać słodycz budyniu, można każdy blat miodowy, przed wyłożeniem budyniu posmarować powidłami śliwkowymi lub innymi ulubionymi. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Dowolnie udekorować.

Polewa:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

Zagotować mleko z masłem i cukrem, dodać przesiane kakao i energicznie wymieszać.

*szklanka = 250ml

Miodownik | Honey cake


Miodownik | Honey cakeMiodownik | Honey cakeMiodownik | Honey cakeMiodownik | Honey cake

Smacznego!



Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

60 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena
Marzena
22 dni temu

Witam .
Czy mogę masę budyniową ugotować dzień wcześniej?

K.Ko
K.Ko
5 lat temu

Po upieczeniu miodownika z Twojego przepisu z ręką na sercu mogę powiedzieć, że to najsmaczniejsze ciasto jakie jadłam. Dziękuję 🙂

Marta
Marta
5 lat temu

Robiłam to ciasto w ubiegłym roku na Święta, jest przepyszne !!! Najlepsze rzeczywiście po kilku dniach:) W tym roku zamiast czekolady masa marcepanowa :))) pozdrawiam serdecznie

Kat
Kat
6 lat temu

Mam problem żeby rozmieszac 7 łyzek mąki w połowie szklanki mleka bo objętościowo mąka przewyższa mleko, czy chodzi tu moze o połowe litra mleka a nie szklanki?

ANIOCZKA
6 lat temu
Reply to  Asiek

Masa gotowa do przelozenia ma byc przestudzona? Letnia ? Zimna?

Zim
Zim
7 lat temu

Witam, wypróbowałam przepis na świętach i ciasto było wspaniałe. Mam tylko jeden problem: masa z przepisu wyszła stanowczo za rzadka, mimo że użyłam mniej mleka niż w przepisie (wydawało mi się za dużo jak na 7 łyżek mąki!)i musiałam ją ratować dodatkowo budyniem. Było pyszne, ale chciałabym zrobić teraz ciasto jak w przepisie bez budyniu, w czym może być problem? Rodzaj mąki? % mleka? czy to ma jakieś znaczenie? będę próbować jeszcze raz, najwyżej poratuje się kaszą manną. Pozdrawiam! 😉

Toffee
Toffee
7 lat temu

Patrząc na komentarze to zdecydowanie moje tegoroczne ciasto świąteczne 🙂
Jak długo ten miodownik może/powinien leżakować?
Pozdrawiam 🙂

Justyna
Justyna
7 lat temu
Reply to  Asiek

Hej
Jestem w trakcie robienia
Czy masa budyniowa powinna być mocno gęsta ? Bo mam gorąca i jest dość lejąca – nie wiem czy stężeje jak wystygnie czy ratować dodatkową mąką ziemniaczana ?

Marzena
Marzena
7 lat temu

Pomocy 🙂 pieke wlasnie ten miodownik…juz jestem zachwycona ze takie fajniutkie miekkie placuszki. Ale czemu mi sie krusza jak je wyciagam z blachy? Czy to normalne…jak sa cieple ze sie krusza i trzeba z nimi delikatnie? Pozdrawiam

Marzena
Marzena
7 lat temu
Reply to  Asiek

Dziekuje slicznie za odpowiedz…;) hmmm masa mi wyszla rzadka…i nawet mleka tyle nie dalam. Skusilam sie i mimo to ze ciasto trzesie sie jak galaretka to ukroilam kawaleczek. Jest mega pyszne 😉 zobaczymy jutro jak placki zmiekna calkiem…moze troche ta masa stezeje…mam nadzieje. Bo narazie sie wszystko rozjezdza ;/ ale i tak jest to rewelacyjny przepis 🙂

Anka
Anka
8 lat temu

Dziękuję za przepis. Zawsze korzystałam z innego , ale ten jest zdecydowanie lepszy. Pozdrawiam

zelda
zelda
8 lat temu

czy to ciasto mozna przelozyc masa serowa?

Ciasteczkowa
Ciasteczkowa
8 lat temu

Asiu, zrobiłam miodownik z Twojego przepisu, był przepyszny – bardzo dziękuję 🙂

Betty
8 lat temu

Zrobilam to ciasto pierwszy raz i wyszlo perfekcyjnie. Szukalam prostego przepisu na ciasto ze wzgledu ze dopiero ucze sie piec ciasta i moge szczerze polecic nowicuszom!!!! Polecam przepis 😉

Kasia81
Kasia81
8 lat temu

Witam Chcialam zrobic krem ze stefanki ale mam pytanie czy wystarczy go na przelozenie trzech warstw czy musze zrobic z 1.5 porcji?.Dziekuje

jaga
jaga
8 lat temu

niestety masa wyszła za rzadka, mimo ze dałam mniej jak 1,5 l mleka. Szkoda, ze nie posłuchałam wcześniejszych komentarzy.

basia
basia
9 lat temu

Witam serdecznie czy tego mleka ma być 1.5 litra mleka? Bardzo ładnie i smacznie wygląda ten miodownik więc planuję upiec. Pozdrawiam

ania
ania
9 lat temu

Przepis jest rewelacyjny! Bez wahania stwierdzam, że to miodownik idealny! Próbowałam piec to ciasto z wielu innych przepisów, ale zawsze wychodziły mi twarde blaty, które niezbyt miękły albo były zbite, albo smakowały jak trociny. Z tego przepisu wychodzi cudownie miękkie i wilgotne ciasto. Dziękuję za wspaniały przepis!

Ania
Ania
9 lat temu

Witam.Miodownik upiekłam wczoraj i odrazu przełożyłam go masa tak jak w przepisie.Powiem krótko.Ciasto jest rewelacyjne.Dzis zrobilam polewę,otwieram folie a ciasto jest mięciutkie i pieknie pachnie.Juz widzę zachwyt moich gosci na jutrzejszej wigilii
…Dziekuje i zycze Wesołych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich

kuchta
kuchta
9 lat temu

nie rozumiem tylko jakim cudem można rozmieszać 7 czubatych łyżek mąki w połowie szkl mleka:(

aniga
aniga
9 lat temu

Jestem w trakcie robienia…
Wygląda już pysznie:)
I ciasto…proste!

anahitka9
9 lat temu

Zrobiłam z masą grysikową… cudowności:) Dosłownie rozpływa się w ustach! Płaty pięknie się upiekły i szybko zmiekły pod wpływem kremu. Kroi się idealnie i błyskawicznie znika;)Pozdrawiam

marta
marta
5 lat temu
Reply to  Asiek

gdzie kupic takie talerzyki i filizanki?

iwa
iwa
9 lat temu

Masa rzadka i niestety ciasto nie wyszło 🙁

zawiedziona
zawiedziona
9 lat temu

super ze ktoś powiedział że masa jest bardzo rzadka ,,,,,ktoś kto dodaje taki przepis sam robi z innego dzięki ….wielkie

Agata
Agata
9 lat temu
Reply to  zawiedziona

Witaj “zawiedziona”, komentarz I kolejny tego typu od”iwa” poruszyl mnie na tyle ze postanowilam odp. Nie pierwszy raz robilam to ciasto, to taka swiateczna tradycja I nie mialam problemu nigdy z masa.Sposob w jaki napisalas swoj komentarz jest obrazliwy dla autora blogu.Nie zawsze wszystko wychodzi, zamiast sie zloscic mozna zastanowic sie, zapytac autora badz innych ktorym ciasto wyszlo co moglo byc przyczyna.Z mojej strony jako przyklad moge dac moja mame, ktora od lat wykonuje to ciasto.Wydawalo sie,ze nie moze sie pomylic a jednak sie stalo.Zeszyt z przepisem na stole, zagadala sie badz dala na tzw “oko”czyli nie dokladnie podejrzewam ze… Czytaj więcej »

Ania
Ania
9 lat temu

Mam zamiar zrobic to pysznie wyglądające ciasto i mam pytanie: czy moze byc miod gryczany? 🙂

marcepanka
marcepanka
10 lat temu

Robilam z tego oto przepisu i przyznam, ze miodownik wyszedl wyśmienicie!!! Polecam ten przepis naprawdę pyszniutkie ciasto:-)

Magdzikowe Wypieki
10 lat temu

Odkąd kilka miesięcy temu spróbowałam miodownik chodzi on za mną, ale nie mam czasu go zrobić. Teraz znowu naszła mnie ochota oglądając Twoje piękne zdjęcia i na pewno pyszne ciasto! Muszę się w końcu zebrać w sobie i zrobić go 🙂
Pozdrawiam

napiecyku
10 lat temu

Bardzo apetyczne ciasto, moje małe bratanice go uwielbiają…ja daję do masy grysik, ale chętnie spróbuję Twojego:)

Madzia
Madzia
10 lat temu

…a tę zastawę masz obłędną!
Zazdroszę 😉

Madzia
Madzia
10 lat temu

UWIELBIAM TWOJ BLOG!!!!!
Miodownik zrobilam z Twojego przepisu z masa z Twojej stefanki 😉
Pyszne!!!!!!!!!
Dzieki :*

pieczarka mysia
10 lat temu

Jest wspaniały! 🙂

ELA.M
10 lat temu

Można kawałeczek:)

Kulinarne Inspiracje
10 lat temu

wygląda obłędnie 🙂

wedelka
10 lat temu

Piękne zdjęcia 🙂 A ciasto idealne – jak z cukierni 🙂 Choć przyznam szczerze, że wolę jednak wersję z kremem z kaszy manny 🙂

Agata
Agata
10 lat temu

Witam
Tak wyglada ciasto, ktore moja mama zawsze robi na swieta, wszyscy je uwielbiamy.Nosi nazwe “czeskie” bo przepis przywiozla z Czech gdzie pracowala jako mloda osoba.Ciasto jest bardzo popularne w tamtych rejonach.Jesli ktos nie mial okazji skosztowac, nigdy go nie robil goraco polecam jego wykonanie na swieta.Z pewnoscia bedzie milym zaskoczeniem , zwlaszcza dla tesciowej -kazda chce dobrze wypasc przed cenzura 🙂 Na czekolade mozna polozyc wczesniej lekko uprazone platy migdalkow.
Pozdrawiam I zycze Wesolych Swiat
Agata