Miodownik

4.21 avg. rating (84% score) - 67 votes

Idealne ciasto na nadchodzące święta. Są różne nazwy tego pysznego ciasta: miodownik, stefanka, grysikowiec. Nawet u mnie możecie znaleźć Stefankę. Nie podobało mi się w niej, że ma takie jasne blaty, dlatego dziś, ciut inna wersja. Krem nie jest z kaszy manny, ale budyniowy, no i w końcu ciasto ma kolor jaki mieć powinno. Przepisem bazowym do mojego miodownika był Królewiec. Wyszło pysznie. Ciasto musi poleżeć kilka dni w lodówce, ale po tym czasie dosłownie rozpływa się w ustach. Pisząc ten post zajadam się ostatnim kawałkiem:) Polecam Wam bardzo!

Zobacz inne przepisy na świąteczne wypieki.

Zapraszam do udziału w AKCJI CHARYTATYWNEJ „Słodki kalendarz”!!

Miodownik | Honey cake

Ciasto miodowe:

  • 600g mąki
  • 300g cukru
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • 300g margaryny lub masła (u mnie masło)
  • 1 czubata łyżeczka sody

Mąkę wymieszać z sodą, dodać posiekaną margarynę oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować na wymiar blaszki (lub wylepić ciastem dno blaszki).
Piec w temperaturze 200°C przez 8 – 10 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. W ten sam sposób upiec pozostałe 3 blaty.
Przygotować masę budyniową.

Masa budyniowa:

  • 350g cukru (można dać trochę mniej, ciasto jest dość słodkie)
  • 1 i 1/2 l mleka
  • 2 cukry z prawdziwą wanilią
  • 350g masła lub margaryny (dałam masło)
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w nim mąki. Pozostałe mleko ugotować z cukrami i masłem. Wlać rozprowadzone mąki i energicznie mieszając ugotować budyń. Gotować chwilę, do zgęstnienia masy. Ostudzić. Podzielić masę na 3 części.
Pierwszy blat miodowy włożyć do blaszki, na niego wyłożyć część masy budyniowej. Przykryć drugim blatem, wyłożyć kolejną część masy budyniowej, przykryć trzecim plackiem miodowym. Wyłożyć ostatnią część budyniu i przykryć ostatnim blatem miodowym. Aby złamać słodycz budyniu, można każdy blat miodowy, przed wyłożeniem budyniu posmarować powidłami śliwkowymi lub innymi ulubionymi. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Dowolnie udekorować.

Polewa:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

Zagotować mleko z masłem i cukrem, dodać przesiane kakao i energicznie wymieszać.

*szklanka = 250ml

Miodownik | Honey cake


Miodownik | Honey cakeMiodownik | Honey cakeMiodownik | Honey cakeMiodownik | Honey cake 

Smacznego!


Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

50 odpowiedzi na „Miodownik

  1. avatar Zim pisze:

    Witam, wypróbowałam przepis na świętach i ciasto było wspaniałe. Mam tylko jeden problem: masa z przepisu wyszła stanowczo za rzadka, mimo że użyłam mniej mleka niż w przepisie (wydawało mi się za dużo jak na 7 łyżek mąki!)i musiałam ją ratować dodatkowo budyniem. Było pyszne, ale chciałabym zrobić teraz ciasto jak w przepisie bez budyniu, w czym może być problem? Rodzaj mąki? % mleka? czy to ma jakieś znaczenie? będę próbować jeszcze raz, najwyżej poratuje się kaszą manną. Pozdrawiam! 😉

    • avatar Asiek pisze:

      Szczerze powiem, że sama nie wiem. Może faktycznie rodzaj mąki… Bo % mleka to chyba raczej nie (ja używam 2%). Dodaj po prostu więcej mąki.
      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

  2. avatar Toffee pisze:

    Patrząc na komentarze to zdecydowanie moje tegoroczne ciasto świąteczne :)
    Jak długo ten miodownik może/powinien leżakować?
    Pozdrawiam :)

  3. avatar Marzena pisze:

    Pomocy :) pieke wlasnie ten miodownik…juz jestem zachwycona ze takie fajniutkie miekkie placuszki. Ale czemu mi sie krusza jak je wyciagam z blachy? Czy to normalne…jak sa cieple ze sie krusza i trzeba z nimi delikatnie? Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Placki muszą całkowicie ostygnąć, wtedy twardnieją. Zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne.

      • avatar Marzena pisze:

        Dziekuje slicznie za odpowiedz…;) hmmm masa mi wyszla rzadka…i nawet mleka tyle nie dalam. Skusilam sie i mimo to ze ciasto trzesie sie jak galaretka to ukroilam kawaleczek. Jest mega pyszne 😉 zobaczymy jutro jak placki zmiekna calkiem…moze troche ta masa stezeje…mam nadzieje. Bo narazie sie wszystko rozjezdza ;/ ale i tak jest to rewelacyjny przepis :)

  4. avatar Anka pisze:

    Dziękuję za przepis. Zawsze korzystałam z innego , ale ten jest zdecydowanie lepszy. Pozdrawiam

  5. avatar zelda pisze:

    czy to ciasto mozna przelozyc masa serowa?

  6. avatar Ciasteczkowa pisze:

    Asiu, zrobiłam miodownik z Twojego przepisu, był przepyszny – bardzo dziękuję :)

  7. avatar Betty pisze:

    Zrobilam to ciasto pierwszy raz i wyszlo perfekcyjnie. Szukalam prostego przepisu na ciasto ze wzgledu ze dopiero ucze sie piec ciasta i moge szczerze polecic nowicuszom!!!! Polecam przepis 😉

  8. avatar Kasia81 pisze:

    Witam Chcialam zrobic krem ze stefanki ale mam pytanie czy wystarczy go na przelozenie trzech warstw czy musze zrobic z 1.5 porcji?.Dziekuje

  9. avatar jaga pisze:

    niestety masa wyszła za rzadka, mimo ze dałam mniej jak 1,5 l mleka. Szkoda, ze nie posłuchałam wcześniejszych komentarzy.

    • avatar Asiek pisze:

      Naprawdę nie mam pojęcia dlaczego tak się stało. Moja masa wyszła naprawdę tak gęsta, że można ją kroić nożem. Zaczynam myśleć, że mąka ma tu duże znaczenie.

  10. avatar basia pisze:

    Witam serdecznie czy tego mleka ma być 1.5 litra mleka? Bardzo ładnie i smacznie wygląda ten miodownik więc planuję upiec. Pozdrawiam

  11. avatar ania pisze:

    Przepis jest rewelacyjny! Bez wahania stwierdzam, że to miodownik idealny! Próbowałam piec to ciasto z wielu innych przepisów, ale zawsze wychodziły mi twarde blaty, które niezbyt miękły albo były zbite, albo smakowały jak trociny. Z tego przepisu wychodzi cudownie miękkie i wilgotne ciasto. Dziękuję za wspaniały przepis!

  12. avatar Ania pisze:

    Witam.Miodownik upiekłam wczoraj i odrazu przełożyłam go masa tak jak w przepisie.Powiem krótko.Ciasto jest rewelacyjne.Dzis zrobilam polewę,otwieram folie a ciasto jest mięciutkie i pieknie pachnie.Juz widzę zachwyt moich gosci na jutrzejszej wigilii
    …Dziekuje i zycze Wesołych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich

  13. avatar kuchta pisze:

    nie rozumiem tylko jakim cudem można rozmieszać 7 czubatych łyżek mąki w połowie szkl mleka:(

  14. avatar aniga pisze:

    Jestem w trakcie robienia…
    Wygląda już pysznie:)
    I ciasto…proste!

  15. avatar anahitka9 pisze:

    Zrobiłam z masą grysikową… cudowności:) Dosłownie rozpływa się w ustach! Płaty pięknie się upiekły i szybko zmiekły pod wpływem kremu. Kroi się idealnie i błyskawicznie znika;)Pozdrawiam

  16. avatar iwa pisze:

    Masa rzadka i niestety ciasto nie wyszło :(

  17. avatar zawiedziona pisze:

    super ze ktoś powiedział że masa jest bardzo rzadka ,,,,,ktoś kto dodaje taki przepis sam robi z innego dzięki ….wielkie

    • avatar Asiek pisze:

      Moja masa wyszła bardzo gęsta, ale lepiej wierzyć komuś, komu nie wyszło. Tak, dodaję przepisy „od czapy” a sama robię z innych i mam niezły ubaw, jak komuś nie wyjdzie! Bez sensu!! I nie dziękuj, nie trzeba…

    • avatar Agata pisze:

      Witaj „zawiedziona”, komentarz I kolejny tego typu od”iwa” poruszyl mnie na tyle ze postanowilam odp. Nie pierwszy raz robilam to ciasto, to taka swiateczna tradycja I nie mialam problemu nigdy z masa.Sposob w jaki napisalas swoj komentarz jest obrazliwy dla autora blogu.Nie zawsze wszystko wychodzi, zamiast sie zloscic mozna zastanowic sie, zapytac autora badz innych ktorym ciasto wyszlo co moglo byc przyczyna.Z mojej strony jako przyklad moge dac moja mame, ktora od lat wykonuje to ciasto.Wydawalo sie,ze nie moze sie pomylic a jednak sie stalo.Zeszyt z przepisem na stole, zagadala sie badz dala na tzw „oko”czyli nie dokladnie podejrzewam ze za duzo mleka I masa byla rzadka.Zamiast sie zloscic daj sobie kolejna szanse , nie wyszlo za pierwszym razem wyjdzie za drugim☺warto, masa jest pyszna.

  18. avatar Ania pisze:

    Mam zamiar zrobic to pysznie wyglądające ciasto i mam pytanie: czy moze byc miod gryczany? :)

  19. avatar marcepanka pisze:

    Robilam z tego oto przepisu i przyznam, ze miodownik wyszedl wyśmienicie!!! Polecam ten przepis naprawdę pyszniutkie ciasto:-)

  20. Odkąd kilka miesięcy temu spróbowałam miodownik chodzi on za mną, ale nie mam czasu go zrobić. Teraz znowu naszła mnie ochota oglądając Twoje piękne zdjęcia i na pewno pyszne ciasto! Muszę się w końcu zebrać w sobie i zrobić go :)
    Pozdrawiam

  21. avatar napiecyku pisze:

    Bardzo apetyczne ciasto, moje małe bratanice go uwielbiają…ja daję do masy grysik, ale chętnie spróbuję Twojego:)

  22. avatar Madzia pisze:

    …a tę zastawę masz obłędną!
    Zazdroszę 😉

  23. avatar Madzia pisze:

    UWIELBIAM TWOJ BLOG!!!!!
    Miodownik zrobilam z Twojego przepisu z masa z Twojej stefanki 😉
    Pyszne!!!!!!!!!
    Dzieki :*

  24. avatar ELA.M pisze:

    Można kawałeczek:)

  25. avatar wedelka pisze:

    Piękne zdjęcia :) A ciasto idealne – jak z cukierni :) Choć przyznam szczerze, że wolę jednak wersję z kremem z kaszy manny :)

  26. avatar Agata pisze:

    Witam
    Tak wyglada ciasto, ktore moja mama zawsze robi na swieta, wszyscy je uwielbiamy.Nosi nazwe „czeskie” bo przepis przywiozla z Czech gdzie pracowala jako mloda osoba.Ciasto jest bardzo popularne w tamtych rejonach.Jesli ktos nie mial okazji skosztowac, nigdy go nie robil goraco polecam jego wykonanie na swieta.Z pewnoscia bedzie milym zaskoczeniem , zwlaszcza dla tesciowej -kazda chce dobrze wypasc przed cenzura :-) Na czekolade mozna polozyc wczesniej lekko uprazone platy migdalkow.
    Pozdrawiam I zycze Wesolych Swiat
    Agata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *