Tort czekoladowo-kawowy w falbanki (+film)

4.67 avg. rating (93% score) - 27 votes

To chyba ostatni tort w tym roku. Przynajmniej taką mam nadzieję, bo sporo ich było i mocno mnie zmęczyły. Choć przyznać muszę, że satysfakcji było wiele. Dzisiejszy tort to bardzo szczególny wypiek. Przygotowany na przyjęcie urodzinowe- niespodziankę, dla mojej Mamy. Była radość, były łzy i ogromne zaskoczenie. A tort… No cóż. Nie powiem, że było łatwo. A nawet powiem, że wręcz przeciwnie. Falbanki się mnie wcale nie słuchały i tort początkowo wyglądał nie tak, jak to sobie wyobrażałam. Byłam bliska kapitulacji. No ale moja zawziętość wzięła górę i wygrałam z niesfornymi falbankami.
Mam nadzieję, że nie tylko wygląd, ale i smak zachęci Was do zmierzenia się z tym wyzwaniem. Biszkopt nasączony kawą i likierem baileys, przełożony kremem kawowym i czekoladowym. Nie za słodki, rozpływający się w ustach. Wszystkim gościom bardzo smakował. Polecam i Wam bardzo gorąco.

Przepis na tort własny, falbanki podpatrzone w internecie.

Tort czekoladowo-kawowy | Chocolate&coffee cake

Składniki na biszkopt:

  • 6 dużych jajek (osobno żółtka i białka)
  • szklanka* mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).

Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 170 – 175°C przez około 30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Jeśli dobrze ubiliście białka, to Wasz biszkopt nie ma prawa opaść, ale jeśli macie problem z opadającym biszkoptem, tak, jak ja kiedyś, należy po wyjęciu go z piekarnika upuścić na miękką powierzchnię (np. na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, jest to genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia. Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy krążki (najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy dużo łatwiej się go kroi). Każdy z krążków nasączyć.

*szklanka = 250ml

Do nasączenia:

  • szklanka letniej wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki likieru baileys (może być też dowolny likier kawowy)

Wszystkie składniki wymieszać razem i nasączyć każdy blat biszkoptu.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietany kremówki
  • 200g gorzkiej czekolady

Serek mascarpone i śmietana powinny być mocno schłodzone.
Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
Serek ubić razem z kremówką na puszystą masę, pod koniec ubijania wlać roztopioną czekoladę, cały czas miksując.

Składniki na masę kawową:

  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczone w minimalnej ilości wody
  • 2 łyżki cukru pudru (lub wedle uznania)

Wszystkie składniki ubić razem na puszystą masę.

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, wyłożyć na niego masę kawową, wyrównać. Przykryć drugim blatem, na niego wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i przykryć ostatnim blatem. Wsadzić do lodówki do schłodzenia.
Przygotować krem na bazie bezy szwajcarskiej.

 Beza szwajcarska:

  • 600g miękkiego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • ok.200g białek dużych jajek
  • 400g cukru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cream of tartar (winian potasu, ja nie dodawałam)
  • wybrany barwnik (u mnie czerwony)
  • opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie

Sposób wykonania i film instruktażowy znajdziecie we wpisie na krem maślany.

Niewielką ilością gotowego kremu wysmarować boki i wierzch tortu, pozostały krem przełożyć do woreczka z końcówką w kształcie łezki (Wilton nr 104). Szerszą część tylki przyłożyć bokiem do tortu i zygzakiem wyciskać krem na boki tortu, od dołu ku górze. Jest to część trudna do opisania, dlatego nakręciłam dla Was krótki filmik, który na pewno ułatwi Wam pracę (całość po skończeniu posypałam brokatem jadalnym, w rzeczywistości wyglądał po prostu pięknie!):

Zdjęć sporo, ale chciałam Wam pokazać również zdjęcia z przygotowań tortu.

Tort czekoladowo-kawowy | Chocolate&coffee cake

Tort czekoladowo-kawowy | Chocolate&coffee cake

Tort czekoladowo-kawowy | Chocolate&coffee cake

Tort czekoladowo-kawowy | Chocolate&coffee cake

Tort czekoladowo-kawowy | Chocolate&coffee cake

Tort czekoladowo-kawowy | Chocolate&coffee cake

Tort czekoladowo-kawowy | Chocolate&coffee cake

Powodzenia i smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

55 odpowiedzi na „Tort czekoladowo-kawowy w falbanki (+film)

  1. avatar Sweet_Sisi pisze:

    Witam! Czy można taką bezą szwajcarską przykryć tort z przepisu na 40 urodziny Pana Pawła? A jeśli tak to czy ganache powinno otaczać cały tort czy służyć tylko za warstwę masy do przekładania, a wtedy tort otaczamy masą z bezy szwajcarskiej? Pozdrawiam!

    • avatar Asiek pisze:

      Można, tylko pytanie po co? Ona sama w sobie na pewno nie jest smaczniejsza od ganache. Ale jeśli tak chcesz, to oczywiście Twoja decyzja. Wtedy ganache tylko do przekładania warstw, a masa maślana do obłożenia tortu. Z ganache będzie zbyt ciężko.

  2. avatar Ola pisze:

    Tort wyszedł naprawdę smaczny, nie robiłam falbanek tylko różyczki, takie jak przy instrukcji do bezy szwajcarskiej. Kremy bardzo, bardzo dobre, naprawdę mało słodkie, co było idealnym rozwiązaniem do tego kremu (który jest dość słodki). Zdjęcia tortu prześlę Ci babeczko na maila. Nie mam tylko zdjęcia po rozkrojeniu, bo za szybko zniknął :)

  3. avatar celina pisze:

    mam pytanie techniczne :)
    jakiej firmy dekoratora Pani używa.Bo wszystkie co miałam są do niczego.

    • avatar Asiek pisze:

      Nie mam żadnego dekoratora, używam worków jednorazowych i końcówek do dekoracji firmy Wilton. Zresztą jest to podane zarówno we wpisie, jak i na filmie :)

  4. avatar Monika pisze:

    Witam! Mam takie pytanie czy czekoladę mogę rozpuścić w śmietance 30%, schłodzić i następnego dnia ubić z serkiem mascarpone? Ostatnio robiłam Pani tort (ten z batonikami milky way) i tam właśnie tak się rozpuszczało. Czy, to jest bez znaczenia?? Gratuluję talentu i świetnej ręki do ozdabiania tych cudnych wypieków!

    • avatar Asiek pisze:

      Można zrobić, tak jak piszesz, wtedy jest pewność, że masa wyjdzie gładka a nie straciatella :)
      Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam!

  5. avatar marzena pisze:

    witaj Słodka Babeczko:) dziś ugościłam gości tortem czekoladowo-kawowym i byli pod wrażeniem -bardzo pyszny :)no niektórzy stwierdzili ze może być więcej alkoholu ale dla mnie super:) a jeśli chodzi o dekoracje fale mi nie wyszły bo miałam trochę złą końcówkę i zrobiłam róże czerwone z poprzedniego tortu :)pycha krem maślany od dziś tylko taki robię:) już szykuję się na następny tort :) dzięki

  6. avatar marzena pisze:

    witam :) czy tort mogę zrobić dzień prędzej?

  7. avatar marzena pisze:

    witam:) za pare dni zamierzam zrobić taki tort tylko zastanawiam sie jaki barwnik pani dodaje w plynie czy w proszku? dziękuje

  8. avatar Ewa Mikus pisze:

    Witam,zrobilam ostatnio ta mase jest genialna!Tylko dodalam maslo w kostce i pozniej bardzo twarte te falbanki,czy tak to ma byc ?Mieszkam po za granicami kraju i jest tu maslo w kostce i w pudelku lekko slone bardzo mieciutkie(tak jak w Polsce maslo roslinne w kubeczku)Prosze napisac jakie mam uzyc maslo w kostce czy to w pudelku?
    Dziekuje za odpowiedz :)

    • avatar Asiek pisze:

      Ma to być masło- prawdziwe, nie roślinne, czy jakiś mix. Po schłodzeniu masa jest fatycznie twarda, dlatego tort należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej przed podaniem, żeby masa zmiękła.

  9. avatar Klaudia pisze:

    Mam zamiar jutro rano piec ten torcik tylko nie wiem czy ten baileys ma być orginal czy coffie ?? proszę o szybką odpowiedź :)

  10. avatar Anna pisze:

    Piekny tort, falbanki mnie urzekly i napewno je zrobie 😉 mam tylko pytanko, na torcie widac takie drobinki czerwono blyszczace, posypywala je Pani na koniec, na gotowe falbanki czy dodawała do masy ? Wygladaja cudnie 😉

  11. avatar gosi@ pisze:

    Nie masz pojęcia pod jakim jestem wrażeniem, nie da się opisać, wszystko jest takie cudne, dopieszczone, moim zamiarem jest zrobienie kremu na bazie bezy Szwajcarskiej, nie posiadam jednak tak fantastycznego robota jak Ty i boje się czy tym normalnym wyjdzie taka masa, dlatego chcę a boję się, może jednak się zdecyduję, gdybyś mi napisała, czy normalnym robotem jest szansa na sukces. Gorąco pozdrawiam !

  12. ooo matko! Cóż za cudeńko… pracochłonne, ale warto :) Jak tylko nadarzy się okazja (jakieś urodzinki czy imieninki) to na pewno wypróbuję te urocze falbanki :)

  13. avatar marzena pisze:

    Robiłam go 2 dni. Moja wersja wyszła różowa. Tort jest przepyszny. ja dodałam jeszcze na 2 blat dżem wiśniowy. Kremy -pychotka, a ten ostatni na bazie bezy-rewelacja, przepis dodajé do moich ulubionych, sprawdzonych-na małe i duże okazjE.falbanki-z uwagi na brak sprzętu sobie odpuściłam i zrobiłam szybką dekoracje. Dziękuję za inspirację.

  14. avatar Księżniczka pisze:

    Gdzieś tam się już na to natknęłam… :) Jak dla mnie to za duże wyzwanie i mnóstwo pracy, ale wygląda przesłodko, już go sobie wyobraziłam w każdym kolorze tęczy ! :)

  15. avatar Majana pisze:

    O matko!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))

  16. avatar gosc pisze:

    Czy z takiego kupnego kremu do tortow uda sie zrobic te falbanki badz takie roze jak na tym drugim filmie?pozdrawiam

  17. avatar Agata pisze:

    Witam mam pytanie dotyczące mas użytych w tym pięknym torcie, czy nie wymagają jakiegoś „usztywniacza” np żelatyny? wkrótce mam poczynić torta na urodzinki maluszka i chciałabym wypróbować coś nowego :) aby zaskoczyć domowników :) Pozdrawiam serdecznie i gratuluję efektów pracy:)

    • avatar Asiek pisze:

      Ale chodzi o masy, którym są przełożone blaty biszkoptu? Nie potrzebują usztywniaczy, w przeciwnym razie na pewno bym o tym wspomniała. Nie używam żelatyny do mas bo jej po prostu nie lubię.

  18. Te falbanki wyglądają bajecznie!

  19. avatar cichy-blog.pl pisze:

    Pięknie wygląda. Gratuluję wytrwałości w nakładaniu falbanek. Jestem pod wrażeniem. Pracy ogrom. No… ale wygląda pysznie i niesamowicie.

  20. avatar sas_anka74 pisze:

    No i pierwsze koty za płoty. Zrobione pierwsze falbanki. Bałam się, ze zwykłym ręcznym mikserem będą problemy z masą – ale nic a nic to nie przeszkadza. Hmm, nie mam jak wstawić tu zdjęcia. Ale tort wyszedł w miarę fajnie :)

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo się cieszę, że podjęłaś wyzwanie i jestem ciekawa jak wyszło.
      Prześlij mi zdjęcie na maila (w zakładce ‚o mnie’), jeśli pozwolisz wstawię na tablicę FB, żeby wszyscy mogli podziwiać.

  21. avatar Ewa pisze:

    chapeau bas! :)

  22. avatar anahitka9 pisze:

    Jak zawsze zachwycasz swoim wykonaniem!!:)

  23. avatar renia pisze:

    Super pomysł z falbankami, na pewno wykorzystam!

  24. avatar gin pisze:

    Z tymi falbankami wygląda zachwycająco!

  25. avatar mintandchilli pisze:

    Wygląda wspaniale :).

  26. avatar sas_anka74 pisze:

    Filmik super! ale powiedz mi, ta „szpachla” jest z tej samej masy tylko w mniejszej ilości?

    • avatar Asiek pisze:

      Szpachla z tego samego co falbanki, tylko tak do pokrycia boków i góry tortu, żeby się falbanki trzymały. I jak widać na zdjęciu, nie musi być równiutko wygładzone.

  27. avatar Ewa Capri pisze:

    ale cudny, podziwiam pracowitość i oczywiście umiejętności ! :)

  28. avatar Opalanka pisze:

    Wytrwałość sie opłaciła, piękne falbanki, gratulacje:)

  29. avatar Edyta pisze:

    Witaj Asiu…tort wygląda cudownie…mam małe pytanie odnośnie masy do dekoracji…czy pod wpływem ciepła rąk masa nie robi się rzadka??..ja dekoruje swoje torty masą na bazie mleka i cukru..gotuję… (potem ucieram z masłem)i po pewnym czasie moja się taka właśnie robi..i delikatnie też zmienia mi się kolor….

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *