Choć na blogu jest już całkiem sporo przepisów na pierniczki, to nie byłabym sobą, gdybym nie wyszperała kolejnego, który wg mnie jest wart wypróbowania. Dziś pierniczki bez wykrawania, bardzo szybkie do zrobienia i przepyszne. Zajęły trzecią pozycję na mojej prywatnej liście ulubionych pierników, zaraz po pierniczkach Ani i pierniczkach alpejskich. Jeśli Wy jeszcze nie macie swoich ulubionych, to spróbujcie tych, może będą Waszym nr 1:). Pierniczki po upieczeniu są lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Moje były gotowe do spożycia od razu, nie musiały leżakować, ale jeśli Wasze okażą się twarde, wsadźcie je do szczelnej puszki i włóżcie do niej obierki z jabłek, po paru dniach pierniki powinny zmięknąć. Polecam bardzo!

Zmodyfikowany przepis z książki “Pieczenie ciast”.

Część z Was pewnie już widziała, część pewnie dopiero zobaczy, że wydałam swój Słodki kalendarz na 2014r, z którego całkowity dochód przeznaczę na cel charytatywny. Zapraszam do przyłączenia się do akcji.

Okrągłe pierniczki | Round gingerbread cookies

Składniki na około 50 sztuk:

  • 500g mąki
  • 250g miodu
  • 140g cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • pół paczki dobrej przyprawy do piernika (ok. 10g, jeśli lubicie bardzo intensywne pierniki i mocny smak, dajcie całą, użyłam kamisa)
  • zamiast gotowej przyprawy można dodać 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, po szczypcie utartej gałki muszkatołowej, imbiru, ziela angielskiego, kardamonu

Miód rozpuścić i przestudzić. W misce wymieszać mąkę, przyprawę piernikową, sodę i cukier. Dodać miód, jajka i wyrobić ciasto. Powinno być zwarte ale nie suche. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany. Z ciasta formować kulki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 175°C, na termoobiegu dwie blaszki razem, przez 10 minut. Pierniczki powinny być ładnie zarumienione. Po upieczeniu od razu zdejmować z blachy na kratkę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne pierniki polukrować.

Lukier:

  • 100g cukru pudru
  • gorąca woda

Wymieszać cukier puder z odrobiną gorącej wody. Pierniki maczać w lukrze i odstawiać na kratkę.

Okrągłe pierniczki | Round gingerbread cookies

Okrągłe pierniczki | Round gingerbread cookies

Okrągłe pierniczki | Round gingerbread cookies

Smacznego!

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

55 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kaja
Kaja
8 lat temu

Witam, czy w tym przepisie faktycznie nie występuje żadna margaryna/masło?? Byłabym wdzięczna za szybką odpowiedź, bo chcę dziś piec właśnie te pierniczki 🙂

Kaja
Kaja
8 lat temu
Reply to  Asiek

Witam, pierniczki wyszły super 🙂 polecam gorąco przepis, tylko nie dawajcie więcej przyprawy piernikowej bo ja tak zrobiłam i wyszły o dość intensywnym smaku….

Dorota K.
Dorota K.
8 lat temu

Pani Asiu 4 grudnia wysłałam do Pani na mejla zdjęcie wykonanych przeze mnie okrągłych pierniczków. Nie wiem czy mejl dotarł. Mam jeszcze zdjęcia alpejskich pierniczków, ale nie wiem czy jest sens wysyłać. Może lepiej jak wyśle zdjęcia we wiadomości prywatnej na facebooku?

Dorota K.
Dorota K.
8 lat temu
Reply to  Asiek

Ok, to podeśle jeszcze zdjęcia alpejskich, postaram się je do niedzieli przesłać. Pozdrawiam

Runka
Runka
8 lat temu

Właśnie zrobiłam je, są przepyszne, gorąco polecam

emka
emka
9 lat temu

Dzis upieklam, sa pyszneee!:)

Halina Maj
9 lat temu

Bardzo dobre pierniczki, wyszły jak u Ciebie na zdjęciu. Polecam ten przepis. 🙂

Halina Maj
9 lat temu

Pierniczki bardzo dobre, wyszły jak na Twoim zdjęciu. Po ostygnięciu można od razu
jeść. Polecam ten przepis. 🙂

Dorota K.
Dorota K.
9 lat temu

Ale pyszne te pierniczki 🙂 póki co to mój nr jeden. Część nadziałam marmoladą i nie mogę się zdecydować czy z marmoladą czy bez lepsze 🙂

oladka
oladka
9 lat temu

Babeczko, czy te pierniczki mogą lezakowac? Chciałabym je zostawić do świąt i nie wiem czy już teraz je dekorowac, czy tuż przed….

oladka
oladka
9 lat temu

Właśnie upieklam te pierniczki 🙂 wygladaja super, taaakie puszyste! Powiedz mi tylko, mogę je już dekorowac i zostawić żeby sobie polezaly do świąt czy lepiej ozdobić je później, żeby się np nie zepsuty? I czy w ogóle one mogą lezakowac czy będę musiała zrobić kolejna porcję?

Pozdrawiam :))

Dorota K.
Dorota K.
9 lat temu

Kochana Babeczko ile g. ma ta przyprawa do piernika? Bo ja niestety nie dostałam Kamisa, mam tylko firmy Gellwe, ona ma 40 g.

Dorota K.
Dorota K.
9 lat temu
Reply to  Asiek

Ok, dziękuję za odpowiedź.
Jutro robię, a alpejskie zaczynam dzisiaj 🙂

Dorota K.
Dorota K.
9 lat temu

W sobotę robię 🙂 kilka nadzieję marmoladą, bo mam słabość do nadziewanych pierniczków 🙂
Pozdrawiam

Niki
Niki
9 lat temu

Witam 🙂 Jak długo mogą leżeć takie pierniczki? 🙂

ewa
ewa
10 lat temu

czy miód musi być prawdziwy czy może być sztuczny?

Asia
Asia
10 lat temu

Pierniczki były przepyszne. Goście zachwyceni:) Bardzo dziękuję za przepis:) Pozdrawiam.

Justyna
Justyna
10 lat temu

Pierniczki pierwsza klasa, mimo ze dodalam wiecej miodu, pozniej dosypywalam maki, ale sie udaly, wlozylam pozniej skorke od jabuszka…
Z czystym sumieniem moge polecic… Tylko niewiem dlaczego tak szybko znikly?
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

gohha
gohha
10 lat temu

jak mam miód płynny to też go mam rozpuszczać???? czy chodzi o to żeby go podgrzać?

Malgosia
Malgosia
10 lat temu

Wesolych Swiat Narodzenia Panskiego!

Malgosia
Malgosia
10 lat temu

Wlasnie upieklam okragle pierniczki. Sa wspaniale! Jutro bede lukrowac, dzis juz ciemna noc u mnie.To juz drugi przepis, z ktorego skorzystalam. Pierwszym byl tort bezowy. Wyszedl wysmienicie. Nie wiedzialam, jak zrobic rowne kuleczki z ciasta piernikowego i wpadlam na pomysl, zeby ciasto rozwalkowac jak na kopytka, pociac na kawalki nozem i wtedy juz latwo zrobic kuleczke z takiego kopytka. Poszlo szybko i sprawnie. Chce tez dodac, ze pieklam pierniczki w piekarniku bez termoobiegu(temperatura w F – 350 stopni) i potrzebowaly 15 minut. Przepis na pewno na trwale zagosci w moim domu. Chcialam tez dodac, ze Twoja strona jest wspaniala. Podziwiam… Czytaj więcej »

zosia
zosia
10 lat temu

Witam. Pierniczki są super wnuki się zajadają. Mi osobiście przypominają dawne ciastka Katarzynki .Czekam na następne przepisy.

Ania
Ania
10 lat temu

RObiłam pierniczki tydzień temu są przepyszne i jakie banalne w wykonaniu

anahitka9
10 lat temu

Wyglądają bardzo smakowicie:) czy sądzisz, że moża je nadziać?

Gosia
Gosia
10 lat temu
Reply to  Asiek

Witam
Przepis na pierniczki jest fantastyczny, prosty i pyszny! Co do nadziewania, owszem jest to możliwe, wymaga tylko trochę więcej pracy. Robiąc je po raz pierwszy nadziałam je marmoladą. Zniknęły w mgnieniu oka…choć dla mnie były jednak trochę za słodkie(zapewne przez dodatki 😉 ). I tu moje pytanie; czy jeśli ujmę trochę cukru lub miodu to pierniczki nadal będą takie mięciutkie?

magda
magda
10 lat temu

Asiu upieklam przedwczoraj byly takie jak pisalas miekkie w srodku lekko chrupkie z zewrznat a teraz widze ze zrobily sie twardsze czy to moze byc wina tego ze co chwile ktos otwiera puszke i je podjada czy moze puszka jest zła?

Dina
10 lat temu

wyglądają pysznie!

RewolucjeNaTalerzu
10 lat temu

Genialne zdjęcia :). Podejrzewam, że pierniczki też jedyne w swoim rodzaju 🙂

Łucja
10 lat temu

zachęcające 🙂 zapisuję do listy wypieków świątecznych 😉

Opalanka
10 lat temu

Piękne!!! Robić już, czy czekać do grudnia, biec do sklepu w kapciach po miód czy co???:)

Opalanka
10 lat temu
Reply to  Asiek

Ty mnie tu nie drażnij 🙂 Wytrwają do świąt w tajnym zamknięciu?

Opalanka
10 lat temu
Reply to  Asiek

🙂 Zostaw jednego i relacjonuj za kilka dni może, coooo ?:)

magma
10 lat temu

świetne pierniczki, takich nie jadłam:D:D super pomysł:D

Majana
10 lat temu

Wyglądają pięknie. Uwielbiam pierniczki, a te są takie apetyczne!
Przypominają mi z wyglądu lebkuchen.
Pozdrowienia:)

Majana
10 lat temu
Reply to  Asiek

Aha:)
Muszę zatem kiedyś je upiec 🙂

Ewa Capri
10 lat temu

Asiu, wymiatasz, super, przepis zabieram, pachną mi aż tutaj 🙂