Marysieńka

4.49 avg. rating (89% score) - 43 votes

Dziś ciasto o wdzięcznej nazwie Marysieńka. Właśnie ta nazwa przyciągnęła moją uwagę. Bo czy coś, co się tak ładnie nazywa może źle smakować? Nie pomyliłam się, ciasto pierwsza klasa. Eleganckie, bardzo smaczne i sycące. Będzie doskonale się prezentowało na uroczystym przyjęciu czy świątecznym stole. Puszysty biszkopt przełożony kremem a pomiędzy wilgotne ciasto orzechowe. Musicie koniecznie spróbować i przekonać się sami. A ja szczerze je polecam!

Przepis pochodzi w książki „103 ciasta siostry Anastazji” (z moimi niewielkimi zmianami).

Może zainteresują cię pozostałe przepisy na święta?

UWAGA! UWAGA!

Dziś wielkie wydarzenie. Wielkie dla mnie, ale mam nadzieję, że stanie się wielkie również dla Was. Otóż miło mi jest poinformować Was, że wydałam Słodki Kalendarz 2014! Więcej na ten temat znajdziecie w zakładce Słodki Kalendarz 2014. Zapraszam serdecznie do lektury.

Marysieńka | Marysienka cake

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie dawałam)

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć przygotowane ciasto, wierzch wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 -180°C przez 30-40 minut, lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić. Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa placki. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej, będzie się łatwiej kroił.

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 250g orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 200g cukru
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Orzechy posiekać na dość drobne kawałki, wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i miodem. Delikatnie wmieszać do ubitych białek.
Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę orzechową, wierzch wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 – 40 minut, do ładnego zarumienienia się.

Składniki na krem:

  • 0,5 litra mleka
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 żółtek
  • 180g cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g miękkiego masła

Z 0,5l mleka odlać pół szklanki, dodać do niego mąkę i żółtka i zmiksować na gładką masę. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i ekstraktem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mączno – jajeczną i ugotować budyń, cały czas dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Ugotowany budyń ostudzić.
Ubić miękkie masło na jasną i puszystą masę, dodawać partiami zimny budyń, cały czas miksując, na średnich obrotach miksera.

Składanie ciasta:

Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć placek orzechowy a na niego wyłożyć drugą część kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Całość polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

Idealna polewa czekoladowa:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki przesianego kakao

Zagotować mleko z cukrem i masłem, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Gęstość polewy można regulować dodając kakao (jeśli mam być gęściejsza) lub mleko (jeśli ma być rzadsza).

Marysieńka | Marysienka cake

Marysieńka | Marysienka cake

Marysieńka | Marysienka cake

Smacznego!

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta, Na różne okazje i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

57 odpowiedzi na „Marysieńka

  1. avatar Ankuś86 pisze:

    Ciasto superaśne:) dzięki za przepis:)

  2. avatar Iwonka pisze:

    Dziekuję:) a czy lyzki mąki pelne to takie bardzo czubate ? Czy z gorka? A moze ile gram ? Jeszcze jedno pytanie czy 1.5 lyzki maki ziemniaczanej nie wyjdzie rzadki budyn? Czy trzeba dodac tez pszenna ? :)

  3. avatar Iwonka pisze:

    Czy jajka maja byc duze do biszkoptu czy male M ?

  4. avatar fudalina pisze:

    witam,
    ciasto wygląda rewelacyjnie, a ja chyba go zepsułam….:( do masy orzechowej przypadkowo wrzuciłam żółtka i upiekłam jako biszkopt – niestety jest gumowy i trudno go odciąć (próbowałam wyrównać brzegi). Moje pytanie – jaki jest ten placek orzechowy??? czy w moim przypadku na cito muszę ponowić pieczenie tego wkładu???
    pozdrawiam

  5. avatar agata pisze:

    Ugotowałam budyń wydawał mi sie troche rzadki ale taki zostawiłąm, Robiłąm tak jak w przepisie.. masa gotowa ale taka rzadka….nie posmarowałam nia jeszcze placka tylko siedzi w lodówce. jak mam zagęścic? pomocy!

  6. avatar kasiapandzia pisze:

    Zrobiłam dziś to ciasto , trzymając się przepisu co do przecinka – wyszło idealnie znakomicie, fantastycznie. zawsze wszystkie ciasta udaja się bez problemu. polecam serdecznie jest pyszne:))

  7. avatar Fka pisze:

    Ciasto wyszło PYSZNE! idealnie jak na zdjęciu! Domownicy również są tego zdania! Warto go wypróbować! Polecam! Dziękuję za przepis ! :)

  8. avatar Kotka_Pusia pisze:

    Upiekłam dzisiaj na urodziny męża i muszę przyznać że było to jedno z najpyszniejszych i najbardziej efektownych ciast jakie zrobiłam w życiu :) A przy tym wszystkim jest dość proste i nie wymaga jakiś wyszukanych i drogich składników :) Na pewno jeszcze je powtórzę, bardzo dziękuję za przepis :)

  9. avatar anikj pisze:

    Ciasto przepyszna, ale najlepsze na czwarty dzień.Pychotka.dziękuję :)

  10. avatar Mmm pisze:

    Mimo, że przez roztargnienie pomyliłam rozmiar blachy (upiekłam w dużo większej) smak ciasta był przepyszny. Na pewno nie był to ostatni raz z „Marysieńką” :) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

  11. avatar małgosia pisze:

    czy ekstrakt waniliowy to to samo co aromat waniliowy?

    • avatar Asiek pisze:

      Nie, to nie jest to samo, ekstrakt jest z naturalnej wanilii na bazie alkoholu, aromat waniliowy to jest sztuczny olejek niewiele mający wspólnego z wanilią.

  12. avatar magma pisze:

    obłędne ciasto:)

  13. avatar Emil pisze:

    Chcę te ciasto zrobić do przedszkola na jutro. Czy jeśli zrobię dzisiaj to musi stać w lodówce?

  14. avatar MichalinaMB pisze:

    …i już wiem jakie ciasto upiekę dla Babciów i Dziadziów w najbliższy piątek do przedszkola :) ale chyba wezmę się za niego już dziś, myślę, że jak najdzie kremem będzie lepiej smakował niż tak na „świeżo”. nie mylę się…?

  15. avatar Kasia M. pisze:

    Ciasto pyszne! Bardzo nam smakowało. Osobiście na następny raz dam ciut mniej cukru do budyniu 😉 szkoda, że nie zgłosiłam go do konkursu ale w tych całych przygotowaniach do świąt i krzątaninie zapomniałam :(

  16. avatar daga pisze:

    Mam zamiar zrobić to ciasto na święta, tylko zastanawia mnie czy faktycznie biszkopt wyrośnie na tyle, aby dało się go przekroić na pół ze względu na tylko 7 łyżek mąki. Do tej pory w przepisach było 1 albo 1,5 szklanki mąki stąd moje obawy. A może od czegoś innego zależy jak wysoki wyrośnie biszkopt? Może od ilości jajek? Będę wdzięczna za rozwianie wątpliwości i wyjaśnienie. Pozdrawiam. Daga

    • avatar Asiek pisze:

      7 pełnych łyżek to jest pełna szklanka mąki, do tego dwie łyżki kakao, które tu robią za mąkę, to masz prawie 1,5 szklanki… Więc jak sama widzisz, mąki jest dość:) Oczywiście, że biszkopt zależy też od wielkości jajek, a to jak urośnie, zależy od bardzo dobrze ubitych białek…

      • avatar daga pisze:

        Dziękuję bardzo za rozwianie wątpliwości, Nie ukrywam, że mi ulżyło. Przeliczałam sobie łyżki wg przelicznika miar gdzieś znalezionego i wg niego wychodziło pół szklanki. Trochę mylące te przeliczniki, bo wygląda na to że podawana jest waga łyżki płaskiej i osoba początkująca jak jak może mieć problem. Dlatego dziękuję za pomoc.

  17. avatar Kasia M. pisze:

    od razu pytam jak zrobić cukier z prawdziwą wanilią? Bo mam laski, które nie mogą doczekać się wykorzystania (rety ale to brzmi 😀 ) może wreszcie będzie ich czas i je jakoś spożytkuje :)

    • avatar Asiek pisze:

      Kasiu, na szklankę cukru daj 3 laski wanilii, przetnij je wzdłuż i nożem zeskrob ziarenka, wanilię pokrój na mniejsze kawałki i wszystko wrzuć do cukru. Wymieszaj i odstaw na ok 3 tygodnie w ciemne miejsce. Co jakiś cas trzeba zamieszać w słoiku:)

  18. avatar zjm pisze:

    Czy moge zastopic orzechy laskowe zamiast wloskie?

  19. avatar Przemo007 pisze:

    Rewelacja !!!! Kolejny Twój przepis zamienia się w „niebo w gębie” 😉 Ciasto pyszne i wyjątkowo smakuje wszystkim domownikom. Serdeczne dzięki . Pozdrawiam

  20. avatar aanitam pisze:

    a co z tym płynnym miodem w cieście orzechowym?

  21. avatar Aga pisze:

    Super ciacho koniecznie muszę upiec to ciacho na urodzinki syna ,które są w grudniu;-) A kalendarz też kupie 😉

  22. avatar aanitam pisze:

    Asiu, w cieście orzechowym jako jeden ze składników podałaś miód płynny. Kiedy go wmieszać do ciasta, na samym końcu?pozdrawiam:))

  23. avatar Majana pisze:

    Cudowny przepis Asiu! Biorę koniecznie, własnie drukuję.
    Może zrobię na święta, a może kiedy indziej,ale koniecznie muszę upiec to ciasto. :)
    Gratuluję kalendarza! Pozdrawiam:)

  24. avatar wedelka pisze:

    Bardzo elegancko się prezentuje :)

  25. avatar Alicja pisze:

    Znam to Ciasto!!! Jest pyszne.. :)

  26. avatar wiosenka27 pisze:

    To ciasto kusi mnie od dawna. Cudownie u Ciebie wygląda:)

  27. avatar Justyna pisze:

    tak szczerze mówiąc, to z Twojego blogu najwięcej ciast wypróbowuję u siebie :)
    to zagości na stole w niedzielę, wiem, że na pewno uda się i będzie pyszne :)
    dziękuję, że dzielisz się swoją pasją tutaj z nami :)

  28. avatar Angie pisze:

    Ale to ciasto musi być pyszne!!
    Gratulację; )

  29. avatar Eliza pisze:

    Cudowne ciasto i przede wszystkim przepiękne zdjęcia :)

  30. avatar Natalie pisze:

    Przepysznie wygląda :)

  31. avatar Miss Apron pisze:

    Wow, wow, wow! Już wiem, co będę jadła w Święta! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *