Ciasto 3-bit | 3-bit cake

Ciasto 3bit

by

w przepisy na:

To ciasto z serii tych, które już wszyscy robili i wszyscy jedli. Ale nie ja. Ciągle było coś innego do zrobienia, a potem wylatywało mi z głowy. Wiele osób prosiło mnie o zamieszczenie przepisu na 3bit, więc w końcu jest i u mnie. Proste, bez pieczenia i do bólu słodkie. I od dziś jest to ulubione ciasto mojej Zuzi. Wygrało chyba nawet z sernikiem karmelowym🙂 Żałuję, że zrobiłam je dopiero teraz… Polecam Wam bardzo!

Przepis znany, ja opierałam się na tym, który dostałam od koleżanki.

Ciasto 3-bit | 3-bit cake

Składniki:

  • ok. 400g herbatników
  • puszka masy krówkowej
  • 500ml śmietanki kremówki, mocno schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru (można pominąć)
  • masa budyniowa
  • 70g gorzkiej czekolady, startej na grubych oczkach

Składniki na masę budyniową:

  • 750ml mleka
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 140g cukru
  • 125g masła

W garnku zagotować pół litra mleka z masłem i cukrem. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąkami. Na gotujące się mleko wlać mieszankę z jajek i mąki i ugotować budyń. Należy dokładnie i energicznie mieszać, aby budyń się nie przypalił i nie powstały grudki. Gotować kilka minut.

Blaszkę 25x30cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyjąć ciasto), na spód ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę krówkową, i przykryć drugą warstwą herbatników. Następnie wyłożyć gorący budyń i na nim ułożyć ostatnią warstwę ciastek. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć ją na warstwę ciastek. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce.

Ciasto 3-bit | 3-bit cake

Ciasto 3-bit | 3-bit cake

Ciasto 3-bit | 3-bit cake

Ciasto 3-bit | 3-bit cake

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

79 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Людочка
Людочка
6 lat temu

Robilam masa budyniowa dokladnie wedlug przepisu i cala sie rozplynela. W zasadzie nie nadawala sie do wylania na ciasto. Co zrobilam nie tak?

agniesia0588
agniesia0588
6 lat temu

Ja zawsze daję mniej mleka niż podano w przepisach. Być może u Ciebie to właśnie była wina zbyt dużej ilości.

вета
вета
7 lat temu

Tez masa budyniowa wyszla lekko plynna ale pomyslalam sobie ze wyleje na herbatniki i moze w lodowce stezeje jednak nie udalo sie. Czy moge zjesc takie ciasto- zaznaczam ze w smaku jest super!!!

Angelika Karczmarz
Angelika Karczmarz
7 lat temu

Ciasto przepyszne. Przepis jak najbardziej dobry. Nigdy nie było problemu z masą budyniową. Polecam

lolliboomzz
7 lat temu

Robilam masa budyniowa dokladnie wedlug przepisu i cala sie rozplynela. W zasadzie nie nadawala sie do wylania na ciasto. Co zrobilam nie tak?

Anet
8 lat temu

Witam,proszę powiedzieć czy herbatników nie należy namoczyc np.w mleku aby nie były chrupkie tylko miękkie? Pytanie nr 2 jak poradzić sobie z krojeniem i wyjmowaniem aby wyszły takie piękne spojone kawałeczki jak u ciebie? Kiedyś jadłam smaków ok ale estetyka polega, ciasto rozwalalo się i widziałam ze był problem z krojeniem i wyjeciem z blachy..

Kasia23021995
Kasia23021995
8 lat temu

czy do tej masy budyniowej dodaje sie budyn waniliowy? czy nie?

Klaudia
Klaudia
8 lat temu

Szukałam przepisu na 3 bita i od razu weszłam na Twoją stronę bo wiem , że robisz bardzo smakowite ciasta… i tym razem też się nie pomyliłam to ciasto w twoim wykonaniu jest baaaardzo pyszne i za każdym razem wychodzi. Ten przepis zostanie ze mną już na dobre 🙂 Dzięki bardzo 😉

ewa
ewa
8 lat temu

Witam, chciałam zrobić to ciasto wprowadzając odrobine wariacji, ale nigdy go nie jadlam wiec boje sie ze moje zmiany nie beda tu pasowac, czytalam jednak ze to ciasto jest troche mdłe ze wzgledu na mase budyniową czy moznaby dorzucic do niej truskawek? Chcialam upiec biszkopt na niego wylozyc pokrojone truskawki, zalac masą budyniową, wylozyc warstwe krakersów, na to masa kajmakowa, znowu krakersy i bita smietana. Jak Pani mysli? Pytam specjalistki 🙂

ewa
ewa
8 lat temu
Reply to  Asiek

Super! Sprobuje 🙂

kasia
9 lat temu

czy jesli mowa tu o jajkach to chodzi o jajka razem z bialkiem i zoltkami czy tylko zoltka?

Bartas
Bartas
9 lat temu

Bardzo dziękuje za przepis Ciasto Pyszne ! Bardzo łatwe w zrobieniu aż nawet mnie się udało dzięki czemu mogłem zrobić niespodziankę dziewczynie. Bardzo dziękuje i pozdrawiam 🙂

sebek
sebek
9 lat temu

ciasto robilem krok po kroku … wedlug przepisu i niestety poszedl w smieci poniewarz budyn wogule sie nie sterzal

Kulinarne Przeboje
9 lat temu

Właśnie chłodzi się w lodówce :)) Już nie mogę się doczekać 🙂

Marta :)
Marta 🙂
9 lat temu

Prosty przepis- PYSZNE ciacho! 🙂

kasia
kasia
9 lat temu

mam pytanie czy zamiast masy smietankowej moge doda mase z serka mascarpone z biala czekolada?

Pan Deserek :)
10 lat temu

Twoje ciacho wygląda perfekcyjnie 🙂

Ania
Ania
10 lat temu

Najlepsze ciasto EVER !!!

Kasia M.
Kasia M.
10 lat temu

Pychota!! Bardzo nam smakowało. Bałam się, że ciasto będzie mdłe ale w żadnym razie. Najlepsze takie mocno schłodzone 🙂

aga
aga
10 lat temu

Zrobiłam! wyszło bajeczne i pyszne, zniknęło błyskawicznie 🙂 Dziękujeę za kolejny udany przepis. Pozdrawiam 🙂

dont_give_up
dont_give_up
10 lat temu

Musze przyznac, ze trzeciego dnia ciasto smakowalo najlepiej. Nastepnym razem jak bede je robic, to zmniejsze o polowe ilosc masy budyniowej (to byl jedyny element ciasta, ktory za kazdym razem zostawial na talerzyku moj syn) oraz miedzy herbatniki i smietane rozsmaruje cienka warstwe masy krowkowej albo dodam jej kilka lyzek podczas ubijania smietany, bo nie wiem czemu calosc wyszla mi srednio slodka – moze angielski gotowy karmel w puszcze jest mniej slodki niz polska masa krowkowa (choc wg mnie jest baaardzo slodki).

Anna
Anna
10 lat temu

Tak skuszona obietnicami pysznego ciasta zrobiłam 3 Bit-a i co? NIE WARTO BYŁO! i nie mam żalu do autorki o to,bo kazdy ma swoje smaki i smaczki ja jednak nie zostanę fanką tego ciasta. Dlaczego? a dlatego ze jest nijakie… nie oczekujmy ,,jakiegoś,, konkretnego smaku po masie krówkowej,smietanie ,budyniu i herbatnikach wszystko jest mdłe.. i za słodkie(balansuje na granice znośnej słodkości a przesłodzenia) :(.Szkoda.. Dodam iż jestem osoba lubiącą słodycze,i nie należę do wybrednych…
Wszystkim tym którzy szukają czegoś fajnego polecam zdecydowanie szarlotke sypaną na którą przepisów od groma jest w necie.Tego ciasta nigdy nie powtórzę.

Zaneta
8 lat temu
Reply to  Anna

Niestety, ale muszę przyznać Pani racje.Ciasto jest bardzo mdłe i jak dla mnie za słodkie. Wygląda bardzo apetycznie, ale w smaku takie nie jest 🙁

Cathleen
Cathleen
8 lat temu
Reply to  Asiek

Dlatego ja robię masę smietanowa z kwaśnej śmietany i fixa do bitej smietany. Wtedy kwaśny smak śmietany trochę “odsladza” 😉

Marzena
Marzena
8 lat temu
Reply to  Zaneta

A ja trochę zmieniłam i nie wyszło aż takie mdłe zamiast słodkich herbatników dałam słone krakersy a zamiast masy budyniowy krem karpatka i wyszlo super wcale nie takie mdle warto spróbować

dont_give_up
dont_give_up
10 lat temu

Ciasto bardzo dobre, moj syn co chwile je podjada :))
Ale musze przyznac, ze wcale nie jest za slodkie, a dodalam do ubijanej smietany dodatkowo 2 czy 3 lyzeczki masy krowkowej, bo cukier puder wcale jej nie poslodzil. I nadal cale ciasto jest srednio slodkie, no oprocz masy krowkowej :))
Do przepisu napewno bede wracac, pozdrawiam.

katarzynka
katarzynka
10 lat temu

wspaniały przepis! dziękuje;)
zrobiłam na rodzinną uroczystość – zebrało same pochwały;) tak wiec dziewczęta śmiało korzystać z przepisu!
mmm…;)

Jakub
Jakub
10 lat temu
Reply to  katarzynka

A czemu tylko dziewczęta?:P

Ala
Ala
10 lat temu

Witaj 😀
Nie wiem juz jak ale trafilam na Twoja strone i jestem mega szczesliwa.
Wlasnie zrobilam 3 bit chlodzi sie w lodowce a jutro dam znac jak smakuje.
Pozdrawiam i dziękuję za super przepis.

Ala
Ala
10 lat temu
Reply to  Asiek

Witaj !!!!
Na pewno zostane a ciasto wyszlo super 😀
Nie uwierzysz ale zniknelo w przeciagu doby!!!!!!!!@
Juz jest zamówienie na swieta, moze troche nietypowe ale co tam ….

Wesołych Świąt! !!!!
Alicja

czeski_30
czeski_30
10 lat temu

Trochę poeksperymentowałem (wziąłem zwykłe 2 budynie – cóż lenistwo), ale chyba wyszło. Mam nadzieję że żonce posmakuje. I faktycznie szczypczyki są niezłe;)
Dzięki za takie proste przepisy

Paulina
10 lat temu

Obłędnie, na pewno skorzystam z przepisu. W środę mam gości 🙂

Dina
10 lat temu

to wygląda jak niesamowity deser!

Jola
Jola
10 lat temu

ups – nie doczytałam – odpowiedź mam w tekście 🙂

Jola
Jola
10 lat temu

Czy mogę się dowiedzieć na jak dużą blachę jest ten przepis?

Majana
10 lat temu

Piękne, równiutkie. eleganckie. Super na imprezę i nie tylko. Lubię to połączenie i to ciasto.
Czy ja już wspominałam, że podobają mi się te szczypczyki? 🙂

katlus
katlus
10 lat temu

Spróbuje dziś zrobić z to ciasto z Twojego przepisu:))) mam nadzieję, że mi wyjdzie:) Pozdrawiam !

iza
iza
10 lat temu

Pyszne – wszystkim smakowało:)

dusia
10 lat temu

perfekcyjnie u Cienie wygląda

urtica1
10 lat temu

Asiu no to nie uwierzysz ile ja się zbieram już do zrobienia 3Bit :)) Będzie jakieś 2 lata :)) Czuję że niedługo nabierze mocy urzędowej 🙂 U Ciebie tak pysznie wygląda i te piękne równe warstwy . Ciepło pozdrawiam.

pieczarka mysia
10 lat temu

wyglada bajecznie 🙂

Kraina Miodem Płynąca

Ja również należę do tych osób, które o 3Bit słyszały, a nie próbowały- aż wstyd!;) Ale wszystko przede mną:) Piękne szczypce! I zdjęcia również! I to kuszące ciasto…

Ewa Capri
10 lat temu

na pewno zrobię to cudo wg Twojego przepisu, boskie !

HAART galeria dobrych pomysłów

Wygląda świetnie. Tylko ta masa krówkowa mnie przeraża. Chyba jest w niej sporo dodatków, których nie chciałabym serwować mojej rodzinie. Musze sprawdzic skład 🙂
pozdrawiam

Przemo007
Przemo007
10 lat temu

Robiłem, cuuuuuuuuuuudne – córka spałaszowała pół blachy. Ciasto proste w przygotowaniu, rewanżuje się wspaniałym smakiem. Serdecznie polecam wykonanie 3bit 😉

anahitka9
10 lat temu

Wspaniale wygląda, równiutkie, nic nie wypływa- idealne! Muszę kiedyś je zrobić:)

Justyna
Justyna
10 lat temu

pięknie się prezentuje u Ciebie, również je uwielbiam ale znika w tempie ekspresowym 😉
zamiast herbatników używam krakersów, wg mnie herbatniki psują smak tego ciasta, niepotrzebnie je dosładzając, a krakersy ciekawie równoważą smaki

Bozena
Bozena
10 lat temu
Reply to  Asiek

Mnie z kolei “słoność” krakersów nie odpowiada w połączeniu ze słodkim.

wedelka
10 lat temu

Jakie równiutkie 🙂 Jak z najlepszej cukierni 🙂

iza
10 lat temu

Asiu ale kusisz..cudne to ciasto