Szarlotka Eweliny z budyniem

4.52 avg. rating (90% score) - 44 votes

I kolejne ciasto napakowane jabłkami. Jabłka są w dużych kawałkach, więc bardzo mocno wyczuwa się je w cieście. A do tego zalane są pysznym budyniem waniliowym. Całość pokrywa delikatna masa z migdałami. Nie można obok tego ciasta przejść obojętnie:) Robiłam już niejednokrotnie szarlotkę z budyniem, ale ten przepis ze wszystkich przetestowanych przeze mnie jest najlepszy. Dlatego zapraszam Was do częstowania się ciastem i polecam bardzo!

Przepis dostałam od Eweliny i bardzo jej dziękuję!:) Wprowadziłam niewielkie zmiany i podaję już moją wersję.

Szarlotka Eweliny z budyniem | Ewelina's apple pie with custard

Składniki na ciasto półkruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. łyżka zimnej wody

Masło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.
Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Masa budyniowa:

  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 litr mleka
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki cukru

Z litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić w nim budyń. Pozostałe mleko wraz z cukrami zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony budyń i zagotować. Gotować kilka minut, do zgęstnienia.

Dodatkowo:

  • 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka)
  • 125g masła
  • 200g migdałów w płatkach
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • pół szklanki cukru pudru

Masło rozpuścić dodać migdały i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować masę jajeczną.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać do masy jajecznej migdały.
Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie. Zalać budyniem i wyrównać. Na wierzch wylać masę z migdałami.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Szarlotka Eweliny z budyniem | Ewelina's apple pie with custard

Szarlotka Eweliny z budyniem | Ewelina's apple pie with custard

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

44 odpowiedzi na „Szarlotka Eweliny z budyniem

  1. avatar Dorota pisze:

    No mnie niestety nie przekonało. Ciasto mi się rozsypuje, ale to akurat pewnie jakiś błąd popełniłam. Jabłek za dużo, a przede wszystkim jak bym robiła drugi raz, to nie kladlabym ich bezpośrednio na ciasto, bo się w ogóle z nim nie skleily, więc najpierw polozylabym trochę budyniu. A budyniu jak dla mnie zdecydowanie zbyt dużo, przez to ciasto jest mdłe :( szkoda, bo zapowiadało się super.

  2. avatar agata pisze:

    Upiekłam zgodnie z przepisem ale budyń jest za gesty myślę ze 2 wystarczy a góra za tłusta i bardzo się kruszy brakuje mi przypraw do jabłek typowej do szarlotek lub zwykłego cynamonu

  3. avatar Ola pisze:

    Jak na ciasto z budyniem wyszło całkiem dobre :) Wszystko ok :)

  4. avatar Albina pisze:

    Dla mnie niestety nie wyszło tak jak powinno. Oczywiście robiłam zgodnie z przepisem. Napewno jablka pokroje drobniej następnym razem. Ale za jagodzianki jestem Ci dozgonnie wdzięczna☺️

  5. avatar Agnieszka pisze:

    Siedzi w piekarniku :) bardzo dużo jabłek wyszło. Ledwo mi się masa z migdałami zamieściła. Zobaczymy co z tego będzie :)

    • avatar agus pisze:

      ciasto się upiekło ale według mnie nie jest za dobre.. budyń nie rozpłynął się po jabłkach, dodatkowo jest bardzo gęsty i mało słodki (robiłam zgodnie z przepisem). Nie smakuje mi. Chyba wolę klasyczne szarlotki.

  6. avatar agula pisze:

    wspanialy przepis, niestety moje ciasto było cale 15 min panowie oraz rodzinka pochłoneli w tempie ekspresowym :(

  7. avatar kajka pisze:

    Super przepis dziś go wypróbowałam i na pewno jeszcze nie jeden raz go wyprobuje poprostu coś pysznego

  8. avatar Tośka pisze:

    Zachęcający przepis, spróbuję go upiec. Potem wydam opinię, wygląda apetycznie , a smak określę po skonsumowaniu. Pozdrawiam.

  9. avatar pieguska pisze:

    Ten przepis muszę wypróbować – uwielbiam szarlotkę a takie połączenie z masą budyniową musi być super ! Zbliża się słodka sobota… ^^
    Pozdrawiam

  10. avatar KAROLINA pisze:

    piekarnik nastawić na termoobieg czy nie?

  11. avatar len pisze:

    A co z resztą białek??

  12. avatar Kotka_Pusia pisze:

    Myślisz, że jagody (zamiast jabłek) nadadzą się do tego ciasta? :)

  13. avatar czoubaka pisze:

    Kiedy przeczytałem, że budyniowe od początku wiedziałem, że wyjdzie ekstra :) ogólnie jestem fanem tego „medium” :) wyszło happysensation do kruca fuxa :)) Połowę ciasta zmodyfikowałem po swojemu, za część wkładu owocowego posłużyły dodatkowo świeżutkie wisienki, postawiłem bonusowo na przetestowany przeze mnie wypełniacz z jabłek prażonych (z Gomaru) co prawda z waniliną ale lubię takie sensownie posłodzone że light, A BUDYŃ.. tego właśnie mi trzeba było :)

  14. avatar czoubaka pisze:

    Jak przeczytałem, że budyniowe od początku wiedziałem, że wyjdzie ekstra :) ogólnie jestem fanem tego „medium” :) wyszło happysensation do kruca fuxa :)) Połowę ciasta zmodyfikowałem po swojemu, za część wkładu owocowego posłużyły dodatkowo świeżutkie wisienki, postawiłem bonusowo na przetestowany przeze mnie wypełniacz z jabłek prażonych (z Gomaru) co prawda z waniliną ale sensownie posłodzone że light, A BUDYŃ.. tego właśnie mi trzeba było :)

  15. avatar Gosia pisze:

    Czy dobrze zrozumiałam-na wierzchu ciasta jest warstwa jajeczno-migdałowa? Czy nie powinna być jeszcze warstwa ciasta kruchego?
    Obawiam się, że ta warstwa bezowa może mi się spiec podczas dlugiego pieczenia. Proszę o odpowiedź

    • avatar Asiek pisze:

      Tak, dobrze zrozumiałaś. Czy moja warstwa jajeczna wygląda na spieczoną?:) (to nie jest typowa beza) W razie, gdyby się za mocno przyrumieniła, możesz przykryć folią aluminiową.

  16. avatar giga197 pisze:

    Wlasnie upieklam, jeszcze ciepla, ale wspaniale mieciutka,Wspanialy przepis.Smak napewno tez wspanialy,Jak ostygnie i spròbujemy dam znac jaka wyszla w smaku.Ale jak przepis taki fajny to nie moze byc nie smaczna.Pozdrawiam

  17. avatar cukrowawrozka pisze:

    Jabłka i budyń najlepsze połączenie <3

  18. avatar evik pisze:

    Swietny przepis – dzis bede piekla.Mam pytanie: czy budyn ma byc zimny czy goracy?I czy mozna zastapic platki migdalow mielonymi orzechami laskowymi?Dziekuje i pozdrawiam.

    • avatar Asiek pisze:

      Ja wlewałam budyń zaraz po ugotowaniu. Nie trzeba go studzić. A co do tych orzechów, to nie mam pewności czy to dobry pomysł, bo obawiam się, że mielone po prostu ‚zginą’. Ale bym je posiekała grubo, wtedy powinno być ok.

  19. Uwielbiam szarlotki z budyniem, tez musze zrobic, bo mi smaka narobilas :)

  20. avatar Majana pisze:

    Obłędnie wygląda to ciasto Asiu! Zjadłabym kawałek dobrej szarlotki, a Twoja jest pyszna. Wiem to! :)

  21. avatar Ela Dz pisze:

    Pamiętam jak pierwszy raz piekłam jabłecznik z budyniem. Domownicy uważali, że oszalałam a ja z każdą minutą byłam coraz bardziej przepełniona obawami. Jednak…efekt końcowy był powalający. Cisto na dobre zagościło w moim domu. Ja jestem fanką bardzo kruchych spodów i daję mąkę pół na pół z ziemniaczaną. Pozdrawiam :)

  22. A ja nigdy nie próbowałam połączenia jabłek i budyniu. Ale robiłam budyń z rabarbarem i ciasto było pyszne, więc pewnie i tu by się sprawdziło, szczególnie, że jabłka są o wiele słodsze.

  23. avatar dusia pisze:

    bardzo lubię taką, oj muszę też zrobić

  24. avatar Magda Lena pisze:

    DZIĘKI,DZIĘKI ,DZIĘKI za ten PrzeWspanialy przepis 😀
    Nie mogę sie doczekać jak go wyprobuje!
    Budyń,jabłka ojojoj UWIELBIAM!!!!!!

  25. avatar wedelka pisze:

    Fajny pomysł z połączeniem jabłek z budyniem. Nie jadłam jeszcze takiej szarlotki, ale zapowiada się ciekawie :)

  26. avatar Malwinka pisze:

    Takiej szarlotki nie jadłam, ale podoba mi się ten pomysł z dodatkiem budyniu :)

  27. avatar iza pisze:

    ale apetytu na ciasto mi zrobiłaś

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *