Palce wiedźmy | Witches fingers

Paluchy wiedźmy

by

w przepisy na: ,

Robili je już chyba wszyscy, no, może prawie wszyscy. Uwielbiane przez niektórych, przez innych znienawidzone. Budzące wstręt i odrazę. Paluchy wiedźmy… Na ich widok wzdryga mnie, ale co zrobić, gdy w okolicy Halloween słyszy się kilka razy dziennie: “Mamusiu, w tym roku też zrobisz te świetne paluchy…?” No to zrobiłam, bo ja przecież jestem super mamą:) Ale powiem Wam, że smak tych paluchów zrekompensuje ich wygląd. Kruche, maślane, pyszne… Polecam bardzo, dzieciaki będą piszczały z zachwytu!

Zobacz również ciasteczka na Helloween.

Przepis krąży po całym internecie i nie tylko. Ja znalazłam go już dawno, dawno temu na Galerii Potraw.

Palce wiedźmy | Witches fingers

Składniki na bardzo dużo paluchów:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szklanka* cukru pudru (140g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki blanszowanych migdałów (u mnie migdały w płatkach, paznokcie są mniej “toporne” jak dla mnie)

Ubić masło z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać jajko, ekstrakt waniliowy. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sól. Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto (najlepiej odrywać część a resztę trzymać w lodówce, żeby nie zmiękła) Z ciasta robić wałki a następnie formować paluszek, w miejsce, gdzie powinien być paznokieć wciskając migdał. Ponieważ ciasto w piekarniku mocno rośnie, uformowane paluchy powinny być grubości małego palca.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut. Ja piekłam w 190°C przez 9 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Paluchy powinny być lekko przyrumienione.

1 szklanka = 250ml

Palce wiedźmy | Witches fingers

Palce wiedźmy | Witches fingers

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

23 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ola
Ola
8 lat temu

Robiłam paluchy na tegoroczne Halloween 🙂 Wyszły fantastyczne 🙂 W smaku bardzo fajne, maślane, bardzo, bardzo kruche. Jedynie u mnie nieco inaczej wyglądała kwestia migdała. Po wyjęciu ciasta z lodówki i uformowaniu palucha, płatki migdałów nie chciały mi się wciskać w ciasto, obawiałam się, że paznokieć zwyczajnie odpadnie w czasie pieczenia. Przykleiłam je więc za pomocą rozbełtanego jajka i efekt mnie zaskoczył. Jajko pod wpływem temperatury dało jeszcze efekt, jakby spod paznokcia wystawała zaschnięta, brudna krew – jakkolwiek to teraz okropnie brzmi. Z faktu przeznaczenia ciastek na imprezę Halloweenową nie przeszkadzał mi ten efekt w ogóle 🙂 Polecam przepis 🙂

jajajjajajjajajajajajajjajajaj

To dobry przepis. polecam:):):):):):)

Kajka2409
Kajka2409
9 lat temu

Małych dzieci w domu brak, w haloween też się nie bawię, ale z wielką przyjemnością wykonałam te ciasteczka. Są maślane i cudownie kruche, nawet na drugi dzień. Taka obrzydliwa pokusa 🙂

nikola
nikola
9 lat temu

po prostu kruche ciasteczka po co ten wygląd…??? może lepszy byłby jaki kwiatek lub inna ozdoba,,,

Ewa
Ewa
10 lat temu

Ja też będę straszyć rodzinkę paluchami… właśnie upiekłam 🙂 z tego podekscytowania zamiast ubić najpierw masło z cukrem, to zagniotłam wszystkie składniki od razu, ale też wyszły obrzydliwie smaczne 😉 dziękuję za przepis, świetny… jak wszystkie u Ciebie.

Majana
10 lat temu

Nie raz już je robiłam, są smaczne, maślane no i fajnie wyglądają. 🙂 Podobają się dzieciom, choć nie tylko im 🙂

urtica1
10 lat temu

Asiu, wyglądają cudnie, to znaczy odrażająco ale w pozytywnym sensie, czyli bardzo realistycznie :)) jak prawdziwe paluchy, prawdziwej jędzy.
Nie robiłam ich jeszcze 🙂

Eliza
10 lat temu

Ale dużo ich zrobiłaś! Super 🙂

gin
10 lat temu

Przerażająco pyszne 🙂

Anahitka9
10 lat temu

Chyba jedne z najbardziej realistycznych jakie widziałam!!Piękne zdjęcia( szczególnie pierwsze)!!

Nemi
10 lat temu

Rewelacyjne zdjęcia:D

Ewa Capri
10 lat temu

no i jeszcze genialny pomysł z tą rzeźbą, rewelacja !

Ewa Capri
10 lat temu

ale super, obrzydliwe i zarazem cudne :))

Ewa Moo
Ewa Moo
10 lat temu

Postanowiłam je zrobić w sobotę,mam gości,do piwa jak znalazł:)

abcmojejkuchni
10 lat temu

Wyglądają bardzo apetycznie! Skorzystam z przepisu!:)

iza
10 lat temu

pyszniutkie one są ;))) chyba tez znów zrobię

Shanna
Shanna
10 lat temu
Reply to  iza

Wygląda świetnie! Ile gramów to szklanka cukru?