Krem maślany na bezie szwajcarskiej

4.42 avg. rating (88% score) - 33 votes

Dzisiejszy wpis będzie inny. Taki hmmm… jakby to powiedzieć – techniczny. Stworzony z potrzeby i na prośbę wielu osób. Wiem dobrze, jak mi samej czasem trudno jest wyobrazić sobie, jak coś ma wyglądać. Często nie wiem, czy robię coś dobrze, jaką konsystencje powinien mieć krem itd… Dlatego postanowiłam pokazać Wam, jak robię krem do dekoracji tortu oraz samą dekorację w kształcie różyczek. Mam nadzieję, że pomogę Wam choć trochę, ale też liczę na waszą wyrozumiałość, gdyż jestem laikiem w kręceniu filmów. Jestem świadoma, że nie są one doskonałe, ale pokazują co trzeba:)

Bardzo długo szukałam odpowiedniego kremu do dekorowania tortów, bo niestety, ale nie każdy się do tego nadaje. Krem na bazie bezy szwajcarskiej jest doskonały! Idealnie trzyma kształt, nie rozwarstwia się, można go barwić i bardzo dobrze się z nim pracuje. Jedyne o co się obawiałam, to czy będzie ‚zjadliwy’. Okazało się, że tak. Smakował wszystkim, którzy mieli okazję jeść tort udekorowany tym kremem. Polecam go szczerze. Od tej pory to mój nr 1 w dekorowaniu!

Zdobienie tortu i przepis na krem podpatrzyłam na blogu ‚Ciasteczkolandia’.

Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej

Składniki na krem (przepis podstawowy):

  • 300g miękkiego, pokrojonego na małe kawałki masła
  • 100g białek (ok. 3-4 sztuk)
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie, ja nie dodałam, bo nie mam)
  • ekstrakt waniliowy lub dowolny inny
  • ewentualnie barwniki

Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać aż do momentu, gdy się cały cukier rozpuści. Najlepiej sprawdzić to rozcierając pianę między palcami – cukier nie powinien być wyczuwalny.
Zdjąć miskę z garnka i jeśli się białka zbyt mocno podgrzały należy je przestudzić. Następnie wlać do misy miksera i końcówką do ubijania białek miksować do momentu, aż białka będą bardzo gęste (około 10 minut).
Po tym czasie zmienić końcówkę na ucierającą i stopniowo dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas miksując. Podczas mieszania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła. Nie należy się tym przejmować, po chwili dalszego miksowania wszystko wróci do normy. Ja robiłam ten krem dwukrotnie, i nie przytrafiło mi się nic takiego.
Dodać ekstrakt i ubijać do momentu, aż usłyszymy charakterystyczne ‚mlaskanie’ kremu. Nasz krem jest gotowy. Można przystąpić do dekorowania.

Na ozdobienie tortu o średnicy 22cm przygotowałam krem z podwójnej ilości składników, zostało mi trochę na ewentualne poprawki.

Podzielić krem na tyle części, ile chcemy mieć różnych kolorów. U mnie były to 3 odcienie fioletu. Do każdej z części dodać wybrany barwnik (używam barwników w żelu firmy Wilton) i dokładnie wymieszać (lub zmiksować).
Do dekorowania będzie potrzebny worek jednorazowy lub rękaw cukierniczy oraz tylka w kształcie otwartej gwiazdy nr 1M firmy Wilton.
Wierzch i boki tortu który będziemy zdobić należy pokryć cienką warstwą zabarwionego kremu.


Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej

Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej
Gotowy krem nałożyć do worka.
Dekorowanie zaczynamy od najniższej warstwy i dekorujemy dookoła tortu. Przykładamy końcówkę tylki prostopadle do boku tortu, obieramy środek różyczki a następnie zataczamy wokół niego koło. Do kolejnego worka nakładamy masę w jaśniejszym kolorze. Czynność powtarzamy w drugim rzędzie. Na końcu stroimy górę tortu, zmieniając oczywiście kolor kremu.
Na filmie możecie zobaczyć dokładnie jak się robi taką dekorację z róży.
Życzę miłego oglądania.

Powodzenia!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dekorowanie tortów, Inne i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

362 odpowiedzi na „Krem maślany na bezie szwajcarskiej

  1. avatar Ann pisze:

    Mi krem podszedł wodą 😭 czemu to się mogło zadziać

  2. avatar Wiola pisze:

    Dzień dobry mam pytanie mam zrobić na komunię tort w kształcie księgi i się zastanawiam czy mogę ta masę wykorzystać do obłożenia dekorowania ale czy mogę ten krem połączyć z ozdobami z masy cukrowej i śmietany???bo nie wiem czy nie będzie rozpuszac mi ozdób czy lepiej zrobić ozdoby z czekolady plastycznej ???

    • avatar Asiek pisze:

      Masa na bazie bezy jak najbardziej nadaje się do łączenia zarówno z lukrem plastycznym, jak i bitą śmietaną. Natomiast bita śmietan rozpuszcza ozdoby z lukru plastycznego.
      P.S. Komentarze na blogu są moderowane, pokazują się dopiero po moim zaakceptowaniu, ten drugi skasowałam.

  3. avatar Początkująca pisze:

    A podkład pod jaki jest?

  4. avatar berni pisze:

    witam, krem wyszedł mi super, tylko popękał na torcie….czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna?

  5. avatar Marzena pisze:

    Witam,
    czy zamiast ekstraktu waniliowego mogę dodać cukier waniliowy, olejek waniliowy, albo czy po prostu mogę z niego zrezygnować bez wpływu na masę?

  6. avatar Ata pisze:

    Czy jeśli zostanie mi za dużo kremu, będę mogła go zamrozić, żeby wykorzystać następnym razem?

  7. avatar Anna pisze:

    Witam Czy jeżeli do masy dodam sok z czarnej porzeczki to nie wpłynie to na konsystencję masy?Nigdzie nie znalazłam barwników a potrzebuję nadać jakiś kolor ?

  8. avatar Dominika pisze:

    Witam!
    Zrobiłam wczoraj dla córki na 3 latka, tylko dwu pietrowy i oczywiscie różowy :) taki sobie zażyczyła.
    Dziś zobaczymy jak goście zareaguja :)
    Dziekuje za inspirację !!!

  9. avatar Kinga pisze:

    Hej ja najpierw ubijam białka z cukrem, w drugiej misce żółtka z masłem . Do ubitego masła dodaje ubitą piane z białek i na koniec odrobine cytryny. Też fajnie sie dekoruje.

  10. avatar Dorota pisze:

    W którym monecie dodaje sie wilnian potasu ?

  11. avatar Aga pisze:

    Witam
    Chcę zrobić tort kawowy(masa budyniowa)z ciastem makowym (nie biszkopt). Czy do Twojej masy można dodać odrobinę kawy aby smaki były podobne?
    Obawiam się, że słodko-cytrynowy będzie się „gryzł” z makowym.

  12. avatar vera pisze:

    Krem fantastyczny, dekorowałam nim tort z lalką na urodzinki córeczki dziękuje za przepis i polecam wszystkim!!!

  13. avatar Poczatkujaca pisze:

    Witam… czy ten krem daje rade w upaly? Czy nie splywa podczas dekorowania

  14. avatar zuza pisze:

    Witam Panią, mam zamiar udekorować tort w formie róż jakie Pani wykonała, doszłam do wniosku że o tej porze roku przy tych temperaturach dekoracja z śmietanki i serka się nie utrzyma, więc piszę do Pani z zapytaniem ile musze powiększyc składniki aby udekorowac tort sr 24?? czy ten krem nie będzie się gryzł smakiem z wnętrzem tortu?? przeglądajac komentarze zrozumiałam że jest słodki więc ile dodac soku z cytryny i kiedy by zmniejszyć słodycz?? i czy tort po obłożeniu podkładem z tej masy musi się troszeczke schłodzic czy można na nim odrazu dekorowac?? z góry dziękuje za odpowiedz, pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Krem nie gryzie się z innymi smakami, bo jest po prostu słodki, nie ma innego dominującego smaku. Nie wiem ile dodać soku, bo to rzecz gustu, ale już pół cytryny złamie słodycz kremu. Sok z cytryny można dodać już na koniec ubijania kremu, wtedy też można spróbować czy taka ilość nam odpowiada. Dobrze by było, żeby po obłożeniu podkładem trochę się schłodził. róże wtedy lepiej przylegają.

  15. avatar Monika pisze:

    Babeczko niestety nie mogę tutaj wkleić linka i dlatego napisałam do Ciebie na YouTube pod filmikiem z tym kremem :) Wkleiłam tam link o jaki tort mi chodzi, i nie wiem ile porcji kremu naszykować?

    • avatar Asiek pisze:

      Przepraszam, byłam na urlopie… Ale i tak bym nie pomogła, bo nie wiem, jaka to wielkość tortu… Trudno tak powiedzieć, ile tego kremu może być potrzebne :(

  16. avatar Ewa pisze:

    Witam
    Jeśli chciałabym trochę złagodzić słodycz tego kremu, dodając cytryny, w którym momencie przygotowania kremu i w jakiej ilości powinnam to zrobić? (nie musi być mocno kwaśny)

    • avatar Asiek pisze:

      Pewnie jest już po fakcie, ale może komuś się przyda. Cytrynę można dodać pod koniec ubijania piany, przed ucieraniem z masłem, lub w momencie dodawania masła. Ilość zależy od preferencji.

  17. avatar Daria pisze:

    Dzien dobry! To pierwszy przepis po ktorego przeczytaniu nabrałam nadziei ze sie uda!:)

    Mam jednak pytanie techniczne – czy bez dodawani żadnych innych barwników krem ma szanse wyjsć zupełnie biały? Inne kremy na bazie masła którymi odkładałam ciasta i torty, w naturalny sposob były lekko żółtawe… A zalezy mi na prawdziwej bieli:) pozdrowienia!!:)

  18. avatar Janka pisze:

    Napisałaś że zrobiłaś podwójną porcję kremu czyli po prostu dodałas 2 razy wiecej skladnikow? Piszę ponieważ niektórzy ludzie twierdza że jeśli chce się zrobić podwójną porcję to trzeba dac 1,5 raza więcej.

  19. avatar maga pisze:

    Witam
    W piątek planuję ozdobić kremem tort. Mogę krem zrobić w czwartek, przechowywać w lodówce, a ozdobić po wcześniejszym wyjęciu kremu w piątek?
    z komentarzy wyczytałam też, że mogę tort ozdobić w czwartek i go przechowywać w lodówce – jak ma być jedzony w piątek wieczorem – to prawda?

    • avatar Asiek pisze:

      Ja bym ozdobiła tort i przechowała do piątku. Od czwartku do piątku nic mu się złego z lodówce nie stanie. A zrobiony wcześniej krem stężeje mocno w lodówce i nie polecam potem dekorowania nim. Najlepiej dekorować od razu po zrobieniu kremu.

  20. avatar katarzyna Wietrzak pisze:

    Witaj babeczko. Czy w zwykłym mikserze też mi wyjdzie taka masa?

  21. avatar Ania pisze:

    Witam…Słodka Babeczko…
    Zamierzam upiec duży prostokatny tort na 18stke. 30 na 50 cm. Będzie to ktort z bitej smietany i mascarpone. Do dekoracji chcę użyć Twojego przepisu kremu z białek,ale chcę zrobic róże z listkami ,boki to esy floresy z lukru barwionego. Utrzyma się krem w srodku czerwca …nie spłynie ?? Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Utrzyma się. To jest krem na bazie masła, a ono po schłodzeniu w lodówce jak wiadomo twardnieje. I tak samo jest z kremem. Doskonale trzyma formę i nic się z nim nie dzieje. Tort nawet należy wyjąć chwilę przed krojeniem, alby ten krem delikatnie zmiękł.

      • avatar Ania pisze:

        Dziękuję Sładka Babeczko…..gorąco pozdrawiam

      • avatar Ania pisze:

        Krem zrobiony na próbę ręcznym mikserem Zelmer w momencie dodawania masła na wolnych obrotach. Rewelacja. Wyszedł bez problemu. Długo ubijalam po dodaniu masła. Dziękuję i czekam na kolejne filmy Słodka Babeczko

  22. avatar Kasia pisze:

    Hej
    Chciałam zapytać czy podana w przepisie porcja kremu starczy na zrobienie ok 10 sporych róż w stylu cakepops na patykach? Ozdabiania samego tortu nie będzie, tylko róże.

  23. avatar Dominika pisze:

    Winian potasu dodajemy na etapie miksowania białek? Pozdrawiam

  24. avatar justyna pisze:

    Witam,
    czy istnieje możliwość przygotowania wcześniej ozdób z kremu i przechowywania ich w lodówce np 3-4 dni a następnie „doklejenia” ich do tortu?

  25. avatar Sylwia pisze:

    Dzień dobry, mam takie pytanie czy taki krem będzie nadawał się również do zrobienia napisu na torcie cienka tylka? Myslalam o zabarwieniu go kakao, czy nie zmieni to jego konsystencji? Pozdrawiam serdecznie :)

  26. avatar Ola pisze:

    Witam babeczko, robiłam z bezy ozdobę tortu dla mojej siostry na urodziny. Pracuje się z nim super, jest gładki, miękki, nie zatyka tylek. Jedyny problem to taki, że trza się namachać z tymi białkami ( nie mam takiego super robota kuchennego jak Ty). Nie wiem też dlaczego, ale w czasie krojenia różyczki odpadały od tynkowania? Czy myślisz, że może być to spowodowane zbyt mocnym schłodzeniem tortu? Zdjęcie podeślę na maila. Pozdrawiam. :)

    • avatar Asiek pisze:

      Tak, może tak być, że po mocnym schłodzeniu różyczki odpadają. Dlatego dobrze jest wyjąć tort z pół godziny przed krojeniem.

      • avatar Ola pisze:

        Dziękuję, następnym razem tak zrobię :) Bo na pewno skorzystam jeszcze nie raz z przepisu na ten krem :) zdjęcia przesłałam na maila, mam nadzieję, że dotarły :)

  27. avatar Aliwa pisze:

    czy do takiej bezowej masy falbankowej zamiast kolorowego barwnika można użyć kakao?

  28. avatar dorota pisze:

    witam! mam pytanie za kilka dni moja coreczka ma urodziny i zamierzam wykorzystac ten krem pod mase cukrowa, lecz chcialabym go zrobic kilka dni wczesniej. czy mozna go w jakis sposob przechowac w lodowce a gdy bedzie potrzebny wyciagnac i to zadziala?? prosilabym o szybko odpowiedz.

  29. avatar Justyśka pisze:

    Witam, a co potem Pani robi z żółtek? bo mam zamiar zrobić ten krem na tort synka a nie wiem co zrobić z żółtkami

    • avatar Asiek pisze:

      No to jest problem… Czasem dorzucam do jajecznicy, czasem robię ciasto kruche, ale z reguły kończą w koszu :(
      Ale od jakiegoś czasu używam białek w płynie (do kupienia na allegro lub w selgrosie) i wtedy nie ma problemu żółtek. Polecam!

      • avatar wadi pisze:

        Zawsze jest problem co zrobić z pozostałym białkiem podczas robienia faworków, polecam wtedy z pozostałych białek zrobić bezy. W tym przypadku polecam z pozostałych żółtek zrobić faworki. Pozdrawiam.

    • avatar Aliwa pisze:

      ludzie drodzy jakie żółtka w koszu????? z żółtek piecze sie najcudowniejsze ciasto świata BABKĘ DROŻDZOWĄ taką 5 żółtek na pół kilo mąki!

      • avatar Asiek pisze:

        Nie zawsze ma się ochotę lub czas na pieczenie babki… Poza tym, ile można jeść babkę… Wychodzą też pyszne pączki, ale czy to znaczy, że za każdym razem jak mam nadmiar żółtek mam piec pączki? :)

  30. avatar Alicja pisze:

    Asiu robilam z twojego przepisu ten krem jest naprawde swietny ale……mam jedno pytanie bo zeczywiscie krem jest troche za slodki czy mozna dodac troszke soku z cytryny

  31. avatar Monika pisze:

    Witam,

    Jak ten krem zachowuje się po skończeniu dekoracji / następnego dnia?
    Rozumiem, że on jest miękki, więc jakiekolwiek dotknięcie tortu psuje różyczki. Czy jest jakieś ryzyko, że krem się na torcie rozpuści?

    Pozdrawiam serdecznie

    • avatar Asiek pisze:

      Nie jest miękki, bo jest na maśle, a mało w lodówce raczej jest twarde, a nie miękkie. Dlatego nawet przed konsumpcją, tort należy wyjąć chwilę wcześniej z lodówki, żeby różyczki troszkę zmiękły. Nie ma szans, aby krem się na torcie rozpuścił. Trzyma fason nawet w cieple.

  32. avatar dorota pisze:

    witam mam zamiar zrobic tort smietankowy a jesli obsmaruje tym kremem z bialek wierzch tortu a na nim udekoruje rozyczkami z masy cukrowej to nic sie nie stanie prosze o szybko odpowiec chodzi mi o to czy masa cukrowa nie bedzie sie rozpuszczac

  33. avatar Aga pisze:

    Witam! Czy pasuje do dekoracji każdego rodzaju tortu czy są jakieś ograniczenia? Można dodać mniej cukru czy raczej nie bo wpłynie to na konsystencję kremu? Taka ilość starczy do dekoracji tortownicy 18 cm Dziękuje za odp.

    • avatar Asiek pisze:

      Nie ma ograniczeń, chyba, że nasza fantazja :) Można minimalnie zmniejszyć ilość cukru, ale nie za wiele, bo może mieć wpływ na konsystencje samego kremu. Nie wiem, cze na taką tortownicę wystarczy,chyba tak, ale pytanie jaka ma to być dekoracja. Ja zawsze wolę zrobić więcej, niż się denerwować. Zrobiłabym 1,5 porcji.

    • avatar Aga pisze:

      Będą to róże ale góry nie planuję tak dekorować bo to na urodziny tylko same boki

  34. avatar Julia pisze:

    Czy zamiast barwników mogę dodać do kremu dżem/ syrop malinowy?

  35. avatar Asia pisze:

    Udało się przepis rewelacyjny:) A dla wszystkich wątpiących potwierdzam, że wystarczy troszkę cierpliwości i masa z rzadkiej robi się momentalnie idealna:) Pozdrawiam i dziękuję.

  36. avatar Małgosia pisze:

    Hej:-) ja mam tylko techniczne pytanko- czy można użyć margaryny zamiast masła??

  37. avatar Klaudia pisze:

    Zrobiłam wczoraj ten krem i wyszedł za rzadki, nie mam pojęcia dlaczego. Dzisiaj postanowiłam zrobić jeszcze raz bo potrzebuję kremu na tort i znowu wyszedł za rzadki! Jak moge go szybko uratować? Czasu mam niewiele

    • avatar Asiek pisze:

      Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Może powinnaś dłużej miksować, bo ten krem w pewnym momencie jest rzadki, a potem osiąga odpowiednią konsystencję. Albo spróbuj dodać więcej masła, aż zacznie robić się gęsty.
      P.S. A może beza była zbyt ciepła, jak zaczęłaś dodawać masło?

  38. avatar Marfa pisze:

    Mam pytanie odnośnie prezentowanej masy i ozdób z niej wykonanych.
    Mój tort będzie przełożony bitą śmietaną z mascarpone. Wierzch tortu i boki również chciałam posmarować bitą śmietaną. Pytanie dotyczy tego, czy dekoracje zrobione z tego kremu i położone na wierzch i boki tortu nie będą zjeżdżały, czy się topiły albo w drugą stronę -czy ta masa nie wpłynie negatywnie na śmietanę. Ostatnio boki tortu ze śmietany udekorowałam czekoladą, ale niestety zjeżdżała i jakby się topiła – nie wiem dlaczego.

    • avatar Asiek pisze:

      Wg mnie nie powinno nic zjeżdżać, a tym bardziej się topić. Dekorowałam tak wielokrotnie. Ale jeśli masz obawy, to jak już obłożysz cały tort kremem, to pokryj całość cieniutką warstwą tego maślanego kremu. Wtedy na 100% nic się nie stanie.

  39. avatar Daria pisze:

    Witam czy masa ta nadaje się na zdobienia tortu z opłatkiem?

  40. avatar Ewelina pisze:

    Witam,
    a czy białka muszą być z lodówki czy w temperaturze pokojowej?

  41. avatar Piotrek pisze:

    witam serdecznie :) mam takie pytanie czy ten krem na bazie szwajcarskiej bezy po przełożeniu do rękawa cukierniczego (ja mam silikonowy) bardzo sie rozpuszcza pod wpływem ciepła pochodzącego od dłoni ??

    • avatar Asiek pisze:

      Da radę dość długo z nim popracować, na pewno dużo dłużej, niż z kremówką czy mascarpone… Nie tyle się rozpuszcza, co mięknie i lekko wtedy może tracić fason. Wkładam wtedy na chwilę do lodówki i znów jest ok.

  42. avatar Bożena pisze:

    Witam dziś robiłam krem, do przyozdobienia tortu. Rewelacja, super przepis, trochę się obawiałam bo tort na 50 rocznice ślubu moich rodziców ale było watro.
    P.S. użyłam zwykłego miksera – w sensie standardowe pióra i wyszło.
    Pozdrawiam.

  43. avatar Monika J. pisze:

    Witam serdecznie :) Niebawem będę robić synkowi torcik na roczek i zamierzam go ozdobić zwierzątkami z masy cukrowej. Czy krem maślany na bezie nadaje się jako podkład czy figurki się nie będą rozpuszczały? Przyznam , że szukam odpowiedniego kremu właśnie do takich dekoracji, bo ostatnio robiłam tort mikołajowy na masie budyniowej (na maśle) i trochę zwłaszcza na bokach tortu figurki pływały. Aha, nie chodzi mi o obkładanie całego tortu masą cukrową tylko ozdabianie.
    Pozdrawiam :)

  44. avatar Oliwia pisze:

    Witam serdecznie, Mam tylko zwykły mikser ręczny który nie posiada mieszadła do ucierania, czy mogę od samego początku do końca używać mieszadła do ubijania, pozdrawiam.

    • avatar Asiek pisze:

      Hmmm… nie mam 100% pewności, bo nie robiłam tak, ale jeśli do samego końca będziesz ubijać, to masa może okazać się za bardzo napowietrzona… A powinna być po prostu utarta.
      Pozdrawiam!

    • avatar Monia pisze:

      Ja tydzień temu poraz pierszy robiłam ten krem i z tego przepisu.Robiłam zwykłym ręcznym mikserem i cały czas jednymi łopatkami, wyszedł super i córa była zadowolona, a gością bardzo smakowało.

  45. avatar Iwka pisze:

    Witam:) dziś zrobiłam pierwszy raz w życiu takie cudo….i to z Pani przepisu-dziękuje bardzo:) proszę mi powiedzieć gdzie Pani przechowuje otwarte barwniki Wilton? Może to być szafka czy lepiej w lodówce? Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu. Otwarte barwniki przechowuję w spiżarce, tam jest trochę chłodniej. Ale wcześniej przechowywałam normalnie w szafce w temperaturze pokojowej. Nic im nie było.
      Pozdrawiam.

  46. avatar Nita pisze:

    Proszę o informację czy do kremu na bezie szwajcarskiej mogę dodać dla smaku trochę alkoholu lub kakao???

  47. avatar Mania pisze:

    Nie wiem dlaczego, ale robiłam ten krem dwa razy, i klapa.

  48. avatar Angela pisze:

    Niestety nie posiadam koncówki ucierającej w robocie. Czy ten podpunkt można wykonać jakoś inaczej? Posiadam w thermomixie taką końcówkę, ale nie wiem jakbym miała to wykonać.

    • avatar Asiek pisze:

      Przykro mi, nie ma, termomixa, więc nie wiem, jak to zrobić w nim, ale poczytaj komentarze, tam znajdziesz odpowiedź, jak inne dziewczyny sobie radziły.

  49. avatar lilia1985 pisze:

    zrobiłam ten krem po raz pierwszy w życiu i wyszedł idealny :-) tylko jak dla mnie troche za słodki i tak się zastanawiam czy można zmiejszyć ilośc cukru. Czy wpłynie to jakoś na konsystencje i jakość kremu.

  50. avatar lilia1985 pisze:

    dzisiaj po raz pierwszy robiłam ten krem i wyszedł idealny :-) troche się go bałam ale okazało się że nie było czego. mam tylko pytanie o ilość cukru. czy musi być go az tyle? czy jego ilość ma wpływ na późniejszą konsystencje? krem jest dośc słodki jak dla mnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *