Rogaliki topione | Croissant melted

Rogaliki topione

by

w przepisy na: ,

Uwielbiam takie wypieki. Zupełnie nieplanowane, szybkie, proste i bardzo, bardzo smaczne. W głowie tkwiły mi od dawna, tyle, że zawsze były spychane przez inne wypieki na dalszy plan. Ale jak widać, co się odwlecze… to się i tak upiecze:) Przepis na rogaliki znalazłam dawno, nawet nie pamiętam gdzie. Zapisałam go sobie i schowałam. I zrobiłam to tak skutecznie, że już go nie odnalazłam… Dlatego skorzystałam z przepisu, który od dawna uśmiechał się do mnie na blogu u Margarytki. A, że Jej przepisy są niezawodne, obaw nie miałam żadnych:). Rogaliki są mięciutkie i pachnące. I znikają w sposób bliżej nieokreślony… Polecam Wam bardzo!

Rogaliki topione | Croissant melted

Składniki na 32 rogaliki:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 30g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • ulubiona konfitura, dżem lub nutella ( u mnie domowa konfitura z moreli i nutella)
  • jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Mleko podgrzać, dodać cukier i pokruszone drożdże i dobrze rozetrzeć. Odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Masło roztopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać jogurt, jajka, ostudzone masło i wlać rozpuszczone drożdże. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, wsadzić do dużego worka (foliowego), zawiązać i włożyć do miski z bardzo zimną wodą. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość) – ciasto wypłynie na powierzchnię, wtedy jest gotowe. Wyrośnięte ciasto wyjąć z woreczka, podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na placek o średnicy około 30cm. Podzielić na 8 trójkątów (tak, jak się kroi pizzę). Na podstawę każdego z trójkątów wyłożyć łyżeczką konfitury. Zwijać rogaliki od podstawy ku wierzchołkowi.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 – 20 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Rogaliki topione | Croissant melted

Rogaliki topione | Croissant melted

Rogaliki topione | Croissant melted

Rogaliki topione | Croissant melted

Smacznego!


 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

55 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
Teresa
2 miesięcy temu

Bardzo dziękuję za przepis. Robiłam rogaliki z masą makową. Spieszyłam się i moje rogaliki nie leżakowały przed pieczeniem, ale mimo tego wyszły pyszne.

Maja
Maja
7 lat temu

Witam. Dostała mi sie woda do ciasta! Wyjęłam , osuszyłam ręcznikiem papierowym i włożyłam dalej do wody. Udadzą się?

Marta Kubus
Marta Kubus
7 lat temu

Rewelacyjne ciasto,praktycznie nie posypywalam.Moj 6latek swietnie sie bawil skrecajac rogale.
Dalam caly maly kubeczek jogurtu zott.Do zeszytu!polecamy!!!

Magga
Magga
8 lat temu

Fantastyczny przepis – łatwy w wykonaniu i zaskakujący – jak dotąd nie słyszałam o moczeniu ciasta drożdżowego w zimnej wodzie. Myślałam, że nie wyrosną, ale są jak z obrazka i do tego przepyszne 🙂 Planuję często je piec, a że nie zawierają dużo cukru, spróbuję także w wersji wytrawnej – np. ze szpinakiem i serem pleśniowym.

Jola
Jola
8 lat temu

Joasiu czy mogę użyć świeżych jagód do nadzienia-czy nie puszczą soku?

Asik
Asik
8 lat temu

Witam, jak długo po upieczeniu można je przetrzymać? Tak, tak- wiem, 🙂 może to nie będzie możliwe do zrealizowania ale chcę spróbować 🙂

ewa
9 lat temu

jak do tej pory wszystkie Twoje przepisy się sprawdziły! Ostatnio zrobiłam szarlotkę tatrzańską z Twojego przepisu nawet nie zdążyłam zdjęcia zrobić 😀 Teraz te rogaliki tak ładnie się na mnie patrzą,,mam nadzieję,że mi wyjdą 🙂

ewa
9 lat temu
Reply to  Asiek

tak jak myślałam, rogaliki wyszły super! 🙂 pachnące,,,cieplutkie,,pyychaa :))

Ola
Ola
9 lat temu

pierwsza partia rogalików już siedzi w piekarniku 🙂 nie udało mi się ulepić tak pięknych jak Twoje, ale mam nadzieję, że nadrobią smakiem.
dzięki Asiu za kolejny super przepis

mehriban
mehriban
9 lat temu

Здравствуйте ! Мне очень нравятся Ваши рецепты, но я не знаю польский язык. Но к сожалению не могу скопировать страницу в гугл для перевода. И правая мышка тоже не работает на вашем сайте ? Почему ? как мне перевести рецепт ? помогите.

Pafka
Admin
9 lat temu
Reply to  mehriban

Попробуйте эту ссылку от Google Переводчик: RU translate” target=”_blank”>

mehriban
mehriban
9 lat temu
Reply to  Pafka

Да ! Получилось ! Спасибо большое ! ))))

gosia
gosia
9 lat temu

super przepis! przed chwilą wyjęłam rogaliki z piekarnika są pyszne, mięciutkie i rozpływają się w ustach;) wszystkie przepisy z których korzystałam dotychczas nie zawiodły mnie, zawsze wszystko wychodzi idealnie;)gorąco polecam!

sigrun86
sigrun86
10 lat temu

Wyszły naprawdę rewelacyjne , proste w przygotowaniu , smaczne i tanie. Bardzo dziękuje za wspaniały przepis .

Basia
Basia
10 lat temu

Dzisiaj piekłam.Robiłam od razu z podwójnej porcji :)Z dżemem wiśniowym i nutellą.Rogaliki są przepyszne.Dzięki za przepis.Polecam wszystkim i serdecznie pozdrawiam.

Roksana
Roksana
10 lat temu

Właśnie zrobiłam te rogaliki, są przepyszne i wyglądają cudownie. Pierwszy raz upiekłam coś tak pysznego:) Polecam wszystkim

Madzia
Madzia
10 lat temu

Super te rogaliki, chciałabym umieć takie zrobić:) raz mi nie wyszły ale innego przepisu.. ale do trzech razy sztuka :-))

inka
10 lat temu

Rogaliki wyglądają PYSZNIE! proszę mi napisać gdzie mogę kupić takie fajne torebki w kropki? :)))

Feeria
Feeria
10 lat temu

Słodka Babeczko. Rogaliki tak nam smakowały, że zrobiłam je dwukrotnie w ciągu 2 dni 🙂

Gosia
Gosia
10 lat temu

Właśnie je robię, ale nie wiem co zrobiłam nie tak, bo już 25 minut minęło jak ciasto jest w worku i w misce z zimną wodą, a jeszcze nie wypływa…

zosia
zosia
10 lat temu

Rogaliki są wyśmienite robiłam z powidłami i masą budyniową idealne do kawki przepis udostępniłam znajomym .Polecam wszystkim.

Jola
Jola
10 lat temu

Asiu wytlumacz mi do jakiego worka ?

Teresa
Teresa
10 lat temu

PIĘKNE!!!!

Ewa Capri
10 lat temu

moje ulubione 🙂

Marta
10 lat temu

Ale smakowite te twoje rogaliki, zapraszam do Akcji Ale Mniam Rogale na durszlak.pl którą organizuję, twój wpis w pełnio się wpisuje 🙂
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/ale-mniam-rogale

Natalie
Natalie
10 lat temu

Czy można do tych rogalików użyć drożdży suchych??

wiosenka27
10 lat temu

Bardzo ciekawy sposób. Muszę spróbować:)

Majana
10 lat temu

Witaj Asiu!
W końcu uda mi się skomentować 🙂 .
Weszłam przez Chrome , bo na Operze niestety nie mogłam u Ciebie komentować.

Kochana, takie rogaliczki są pyszne, masz rację i super wyglądają.
Pozdrawiam serdecznie!
Majana

iza
10 lat temu

robiłam kiedys podobne…pyszne są 😉

anahitka9
10 lat temu

Aż wstyd się przyznać, ale ja nigdy nie robiłam takich rogalików( pomijam czasy kiedy piekłam je z babcią, bo wówczas głownie przeszkadzałam a nie piekłam;) A te wyglądają na takie puszyste i mięciutkie… dodaję do mojej listy do zrobienia!:)

anahitka9
10 lat temu
Reply to  Asiek

no nie gadaj!!;) I takie idealne Ci wyszły!? Jeszcze bardziej mi wstyd!;)

Margarytka
10 lat temu

Cudowne są… i pachną i się do mnie uśmiechają… chyba znowu je upiekę 🙂

Margarytka
10 lat temu
Reply to  Asiek

E, to pewnie już nie ma ani jednego… ale wiesz, zawsze możesz zrobić powtórkę 🙂