Rogaliki topione

4.77 avg. rating (95% score) - 30 votes

Uwielbiam takie wypieki. Zupełnie nieplanowane, szybkie, proste i bardzo, bardzo smaczne. W głowie tkwiły mi od dawna, tyle, że zawsze były spychane przez inne wypieki na dalszy plan. Ale jak widać, co się odwlecze… to się i tak upiecze:) Przepis na rogaliki znalazłam dawno, nawet nie pamiętam gdzie. Zapisałam go sobie i schowałam. I zrobiłam to tak skutecznie, że już go nie odnalazłam… Dlatego skorzystałam z przepisu, który od dawna uśmiechał się do mnie na blogu u Margarytki. A, że Jej przepisy są niezawodne, obaw nie miałam żadnych:). Rogaliki są mięciutkie i pachnące. I znikają w sposób bliżej nieokreślony…  Polecam Wam bardzo!

Rogaliki topione | Croissant melted

Składniki na 32 rogaliki:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 30g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • ulubiona konfitura, dżem lub nutella ( u mnie domowa konfitura z moreli i nutella)
  • jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Mleko podgrzać, dodać cukier i pokruszone drożdże i dobrze rozetrzeć. Odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Masło roztopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać jogurt, jajka, ostudzone masło i wlać rozpuszczone drożdże. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, wsadzić do dużego worka (foliowego), zawiązać i włożyć do miski z bardzo zimną wodą. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość) – ciasto wypłynie na powierzchnię, wtedy jest gotowe. Wyrośnięte ciasto wyjąć z woreczka, podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na placek o średnicy około 30cm. Podzielić na 8 trójkątów (tak, jak się kroi pizzę). Na podstawę każdego z trójkątów wyłożyć łyżeczką konfitury. Zwijać rogaliki od podstawy ku wierzchołkowi.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 – 20 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Rogaliki topione | Croissant melted

Rogaliki topione | Croissant melted

Rogaliki topione | Croissant melted

Rogaliki topione | Croissant melted

Smacznego!


 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Drożdżowe i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

53 odpowiedzi na „Rogaliki topione

  1. avatar Maja pisze:

    Witam. Dostała mi sie woda do ciasta! Wyjęłam , osuszyłam ręcznikiem papierowym i włożyłam dalej do wody. Udadzą się?

  2. avatar Marta Kubus pisze:

    Rewelacyjne ciasto,praktycznie nie posypywalam.Moj 6latek swietnie sie bawil skrecajac rogale.
    Dalam caly maly kubeczek jogurtu zott.Do zeszytu!polecamy!!!

  3. avatar Magga pisze:

    Fantastyczny przepis – łatwy w wykonaniu i zaskakujący – jak dotąd nie słyszałam o moczeniu ciasta drożdżowego w zimnej wodzie. Myślałam, że nie wyrosną, ale są jak z obrazka i do tego przepyszne :) Planuję często je piec, a że nie zawierają dużo cukru, spróbuję także w wersji wytrawnej – np. ze szpinakiem i serem pleśniowym.

  4. avatar Jola pisze:

    Joasiu czy mogę użyć świeżych jagód do nadzienia-czy nie puszczą soku?

  5. avatar Asik pisze:

    Witam, jak długo po upieczeniu można je przetrzymać? Tak, tak- wiem, :-) może to nie będzie możliwe do zrealizowania ale chcę spróbować :-)

  6. avatar ewa pisze:

    jak do tej pory wszystkie Twoje przepisy się sprawdziły! Ostatnio zrobiłam szarlotkę tatrzańską z Twojego przepisu nawet nie zdążyłam zdjęcia zrobić 😀 Teraz te rogaliki tak ładnie się na mnie patrzą,,mam nadzieję,że mi wyjdą :)

  7. avatar Ola pisze:

    pierwsza partia rogalików już siedzi w piekarniku :) nie udało mi się ulepić tak pięknych jak Twoje, ale mam nadzieję, że nadrobią smakiem.
    dzięki Asiu za kolejny super przepis

  8. avatar mehriban pisze:

    Здравствуйте ! Мне очень нравятся Ваши рецепты, но я не знаю польский язык. Но к сожалению не могу скопировать страницу в гугл для перевода. И правая мышка тоже не работает на вашем сайте ? Почему ? как мне перевести рецепт ? помогите.

  9. avatar gosia pisze:

    super przepis! przed chwilą wyjęłam rogaliki z piekarnika są pyszne, mięciutkie i rozpływają się w ustach;) wszystkie przepisy z których korzystałam dotychczas nie zawiodły mnie, zawsze wszystko wychodzi idealnie;)gorąco polecam!

  10. avatar sigrun86 pisze:

    Wyszły naprawdę rewelacyjne , proste w przygotowaniu , smaczne i tanie. Bardzo dziękuje za wspaniały przepis .

  11. avatar Basia pisze:

    Dzisiaj piekłam.Robiłam od razu z podwójnej porcji :)Z dżemem wiśniowym i nutellą.Rogaliki są przepyszne.Dzięki za przepis.Polecam wszystkim i serdecznie pozdrawiam.

  12. avatar Roksana pisze:

    Właśnie zrobiłam te rogaliki, są przepyszne i wyglądają cudownie. Pierwszy raz upiekłam coś tak pysznego:) Polecam wszystkim

  13. avatar Madzia pisze:

    Super te rogaliki, chciałabym umieć takie zrobić:) raz mi nie wyszły ale innego przepisu.. ale do trzech razy sztuka :-))

  14. avatar inka pisze:

    Rogaliki wyglądają PYSZNIE! proszę mi napisać gdzie mogę kupić takie fajne torebki w kropki? :)))

  15. avatar Feeria pisze:

    Słodka Babeczko. Rogaliki tak nam smakowały, że zrobiłam je dwukrotnie w ciągu 2 dni :)

  16. avatar Gosia pisze:

    Właśnie je robię, ale nie wiem co zrobiłam nie tak, bo już 25 minut minęło jak ciasto jest w worku i w misce z zimną wodą, a jeszcze nie wypływa…

  17. avatar zosia pisze:

    Rogaliki są wyśmienite robiłam z powidłami i masą budyniową idealne do kawki przepis udostępniłam znajomym .Polecam wszystkim.

  18. avatar Jola pisze:

    Asiu wytlumacz mi do jakiego worka ?

  19. avatar Teresa pisze:

    PIĘKNE!!!!

  20. avatar Marta pisze:

    Ale smakowite te twoje rogaliki, zapraszam do Akcji Ale Mniam Rogale na durszlak.pl którą organizuję, twój wpis w pełnio się wpisuje :)
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/ale-mniam-rogale

  21. avatar Natalie pisze:

    Czy można do tych rogalików użyć drożdży suchych??

  22. avatar wiosenka27 pisze:

    Bardzo ciekawy sposób. Muszę spróbować:)

  23. avatar Majana pisze:

    Witaj Asiu!
    W końcu uda mi się skomentować :) .
    Weszłam przez Chrome , bo na Operze niestety nie mogłam u Ciebie komentować.

    Kochana, takie rogaliczki są pyszne, masz rację i super wyglądają.
    Pozdrawiam serdecznie!
    Majana

  24. avatar iza pisze:

    robiłam kiedys podobne…pyszne są 😉

  25. avatar anahitka9 pisze:

    Aż wstyd się przyznać, ale ja nigdy nie robiłam takich rogalików( pomijam czasy kiedy piekłam je z babcią, bo wówczas głownie przeszkadzałam a nie piekłam;) A te wyglądają na takie puszyste i mięciutkie… dodaję do mojej listy do zrobienia!:)

  26. avatar Margarytka pisze:

    Cudowne są… i pachną i się do mnie uśmiechają… chyba znowu je upiekę :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *