Tort z białą czekoladą | Birthday cake with white chocolate

Tort z białą czekoladą

by

w przepisy na: ,

Oj, dawno mnie nie było, dawno… Pewnego dnia zadzwonił do mnie mój Brat i pyta: ‘Młoda (bo w domu tak na mnie mówią do tej pory), czy u Ciebie wszystko w porządku?’ Zdziwiona odpowiadam: ‘tak…’. On na to -tonem mocno zaniepokojonym i zmartwionym: “Ale czy na pewno? Wszyscy zdrowi? Wszystko ok? Nic się nie stało?’… No to ja już zdenerwowana tymi dziwnymi pytaniami odpowiadam, że tak i zniecierpliwiona pytam, o co mu chodzi. A on mówi: ‘Bo od 2 lipca nie ma na Twoim blogu żadnego nowego wpisu, więc pomyślałem, że chyba się coś stało…’ Padłam… Obiecałam Bratu, że się poprawię:) Wam też to obiecuję… A przynajmniej się postaram…
Braciszku, dziękuję za Twoją troskę:)

A dziś mam dla Was specjalny tort, bo przygotowany dla mojej kochanej Córci, która właśnie kończy 9 lat. Słodki, nawet bardzo… ale czy nie taki właśnie ma być tort? Z dużą ilością białej czekolady. Taka wielka, biała czekolada:). Wszystkiego dobrego Słoneczko!

Przepis własny.

Tort z białą czekoladą | Birthday cake with white chocolate

Składniki na jasny biszkopt:

  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • pół szklanki drobnego cukru + 1 cukier wanilinowy
  • pół szklanki mąki pszennej +2 łyżki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki przesiać i dodać do ubitej masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać. Ja to robię na najniższych obrotach miksera. Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na trzy blaty (będą potrzebne tylko dwa).

Składniki na ciemny biszkopt:

  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • pół szklanki* cukru
  • pół szklanki mąki pszennej – 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki i kakao przesiać i dodać do ubitej masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać. Ja to robię na najniższych obrotach miksera. Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na dwa blaty (będzie potrzebny tylko jeden).

Biszkopty najlepiej jest upiec dzień wcześniej.

Składniki na masę:

  • 3 serki mascarpone (po 250g każdy)
  • 250ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 300g białej czekolady (jak ktoś nie lubi bardzo słodkich tortów, proponuję dać dwie tabliczki)

Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą, miska nie może dotykać wody). Odstawić do wystygnięcia.

Serek mascarpone i kremówkę zmiksować razem, pod koniec ubijania dodać roztopioną czekoladę i zmiksować na puszystą masę.

Jasny blat ułożyć na paterze, wyłożyć część masy i wyrównać, przykryć ciemnym blatem, wyłożyć kolejną część masy, wyrównać, przykryć jasnym biszkoptem, wierzch i boki tortu również wysmarować masą. Można na tym etapie zakończyć i udekorować tort wedle uznania, ale możecie też zrobić taką opaskę z białej czekolady jak jest na tym torcie. Nie jest to trudne.

Opaska z białej czekolady:

Rozpuścić w kąpieli wodnej dwie i pół tabliczki białej czekolady (250g). Zmierzyć obwód tortu i jego wysokość. Na papierze do pieczenia wyrysować pasek, odpowiadający tym wymiarom (u mnie było to 65cm x 8cm). Rozsmarować ciepłą czekoladę na przygotowanym pasku, odstawić do tężenia. Gdy czekolada zastygnie, ale będzie jeszcze miękka, owinąć tort dookoła (czekoladą do tortu, papierem na zewnątrz). Papieru nie ściągać! Wstawić do lodówki aż czekolada stwardnieje, dopiero wtedy zdjąć delikatnie papier. I gotowe. Przystroić wedle własnego uznania.

A na moim profilu fejsbukowym możecie zobaczyć instrukcję obrazkową jak się robi opaskę i obkłada nią tort.

*szklanka = 250ml

Tort z białą czekoladą | Birthday cake with white chocolate

Tort z białą czekoladą | Birthday cake with white chocolate

Tort z białą czekoladą | Birthday cake with white chocolate

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

91 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Angelika
Angelika
4 lat temu

Czy można dodać barwnik spożywczy?

Misiaaa
Misiaaa
5 lat temu

Witam. Czym mogę nasączyć tort i w jakich proporcjach? Dziękuję ślicznie za odpowiedź 😊

Karolina
Karolina
6 lat temu

Witam, czy opaskę z białej czekolady można zrobić z gotowej polewy?

Ann
Ann
6 lat temu

Witam.
Smoetana nigdy mi sie nie wazy gdy osobno ubijam mascarpone,dodaje do niego ostudzona czekolade i mieszam szpatulka,a nastepnie dodaje dobrze ubita smietane i rowniez mieszam szpatulka. Masa wychodzi gladka i puszystka.
Pozdrawiam.

Piotr
Piotr
7 lat temu

Jestem totalnym tortowym paralitykiem ale chcę zrobić go córce na urodziny.
I mam pytanie – jak się przelicza składniki jak chcę zrobić w większej formie? Powiedzmy 28 cm? Bo za cholerę tego nie ogarniam. 🙁

Agnieszka
Agnieszka
7 lat temu

Dzisiaj zrobiłam ten krem, ale niestety kiedy dodałam czekoladę do masy to zrobiły się czekoladowe “grudki”. Czy czekolada była za ciepła czy w czym tkwi problem?

Kasia Z.
Kasia Z.
7 lat temu
Reply to  Asiek

Ja miałam ten problem z czekoladami milka chociaż czekolada była wystudzona to krem i tak się ważył. Zawsze kupuję białą zwykłą czekoladę w lidlu jest bardzo dobrej jakości i krem zawsze wychodzi, tort robiłam już kilka razy

PB
PB
4 lat temu
Reply to  Asiek

to nie kwestia temperatury, tylko skladnikow bialej czekolady. studzilem ponad 2 godz, miala temp pokojowa, dodawalem do osobnej miski na przemian lyzke mascarpone ze smietanka i lyzke czekoladay. 3 krotnie sie zwazylo. biala czekolada scina smietanke.

Anna
Anna
7 lat temu

Dlaczego masa sie zwazyla?

Wtf
Wtf
4 lat temu
Reply to  Anna

Na logikę. Co jest lepiej dodać zimny krem do ciepłej czekolady czy ciepłą czekoladę do zimnego kremu?

Kasia
Kasia
7 lat temu

Witam 🙂 Piękny tort! Mam pytanie: czy ten krem będzie wystarczająco gęsty do wykonywania dekoracji na torcie? Ewentualnie na cupcakes?
Pozdrawiam 🙂

paula
paula
7 lat temu

czy ta opaska z czekolady wytrzyma 2h podróż ?

Ola
Ola
8 lat temu

Chciałam wykorzystać przepis na krem do mojego tortu, ale śmietanka zważyła się…co robię nie tak? Czy śmietankę i serki mascarpone od razu wrzucić razem czy podczas ubijania śmietanki dodawać po kawałku serków?

Bruno
Bruno
7 lat temu
Reply to  Asiek

Witam,
Mysle ze mascorpone i smietanka powinny miec ta sama temperature, wtedy nie powinny sie wazyc,,pozdrawiam

Paula
Paula
8 lat temu

A czy taka obręcz i pokrycie całego tortu czekoladą może być przy zastosowaniu zwykłego kremu z bitej śmietany i mascarpone?

Ola
Ola
8 lat temu

Tort przepiękny 🙂
Chciałabym skorzystać z Twojego pomysłu na tą obręcz z białej czekolady jednak nie mam już więcej masy żeby pokryć nią boki i górę tortu (bo chciałabym zrobić coś takiego na cały tort). Co więc mogę innego położyć aby ta biała czekolada przyczepiła się do ciasta? (dodam, że wykorzystam to do tortu czekoladowo malinowego)

Sandra
Sandra
8 lat temu

Mam pytanie o opaskę z czekolady. Nie ma problemów przy krojeniu tortu? tzn. czy czekolada się nie łamie, nie odpada od tortu?

lila
lila
8 lat temu

Witam, czy te proporcje wystarczą dla 10 osób i czy krem można zrobić tylko z białej czekolady i mascarpone?

lila
lila
8 lat temu
Reply to  Asiek

dziękuję za odpowiedź i krem zostaje jednak bez zmian

lila
lila
8 lat temu

czy można zrobić masę tylko z białej czekolady i mascarpone i dodać dżem wiśniowy? Jeszcze mam pytanie czy te proporcje wystarczą na 10 osób?

Asia
Asia
9 lat temu

Przepiękny tort. Bardzo podoba mi się Twój blog. Pozdrawiam:)

wiola
wiola
9 lat temu

A można zrobić masę z samej śmietany i białej czekolady? Jesli tak to jakie proporcje i czy należy dodać żelatynę?
Dziękuję za odpowiedź

Iza
Iza
9 lat temu

🙂

Iza
Iza
9 lat temu

Witam,
Proszę o informację czy te czekolady można rozpuści w śmietanie kremówce a później schłodzic i ubic z serkiem mascarponie ?
pozdrawiam

Ania
Ania
9 lat temu

A czy ciasto zostalo nasaczone np alkoholem?

Ewa
Ewa
9 lat temu

🙂 Asiu, mam ochotę zrobić ten tort ale wykończyć go takimi waflowymi pałeczkami jak do deserów lodowych; chciałam się Ciebie poradzić w sprawie konsystencji tej masy – czy myślisz, że pozwoli ona na stabilne przymocowanie tych pałeczek?

ewa
ewa
9 lat temu

czy tort można nasączyć pączem? boję się ze będzie za suchy. Ewentualnie przełamać konfiturką?

Monia
Monia
9 lat temu

Czy zamiast serka mascarpone można dodać ser do sernika w wiaderku?

chocoholic
chocoholic
9 lat temu

Witam 🙂
Mam pytanie odnośnie kremu – czy jest on na tyle sztywny, by ozdobić nim tort w stylu “rose cake” ?
A może można 🙂 przygotować krem z samego mascarpone i białej czekolady? Czy będzie za sztywny? (Jeżeli tak – to z jakich proporcji, by Pani polecała? )
Pozdrawiam! 🙂

tyska
tyska
9 lat temu

Czy mogę zrobić tylko z dwóch serków mascarpone ?

żania
żania
10 lat temu

Mam pytanko:) czy jezeli zrobię wszystkie blaty białe albo czarne to będzie jakaa znacząca różnica w smaku? Jeżeli nie to jakie blaty najlepiej upiec? Pozdrawiam:)

żania
żania
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję i tak też uczynie:D to bedzie mój debiut także mam nadzieje ze wszystko się uda a narzeczony wraz z gośćmi będą zadowoleni:)

Ania
Ania
10 lat temu

Witaj!
Zainspirowana twoimi przepisami na tort postanowiłam sama upiec torcik na drugie urodziny mojego synka. Mam tylko pytanie: dysponuje dwiema tortownicami o średnicy 26cm. A będą 22 osoby. Ile blatów biszkopta proponujesz? Chciałam zrobić dwu smakowy, myślałam o waniliowo czekoladowym czy coś w ten deseń. Czy 6 blatów tak jak jest w tęczowym wystarczy? Ślicznie dziękuję za odpowiedź, w piątek biorę się do pracy 🙂
Pozdrawiam

Illa
Illa
10 lat temu

Genialny przepis! Wykorzystany kilka dni temu, do tego jako mój pierwszy tort w życiu i wyszedł genialnie, wszystkim smakował 🙂 Mój wykonywany był z okazji urodzin męża, więc wycięłam biszkopty w kształt serca, a wierz udekorowałam kremem czekoladowym, ładnie to się prezentowało w połączeniu z ciemnym biszkoptem 😛

ewa
10 lat temu

właśnie dziś zrobiłam tort,,iii jakoś mnie nie powale,,nie wiem czy masa ma tak wyglądać jak mi wyszła,,u Ciebie wygląda to dużo lepiej,,załamie się :'(

Magda
Magda
10 lat temu

Witam 😉 przepraszam, że dopiero teraz piszę. Tort zrobiłam już w grudniu na urodziny męża i miałam dać znać jak wyszedł 😉 Tort wyszedł super, a ten krem – mmm… PYCHA 😀 Trochę zmodyfikowałam ilość warstw ciasta, bo biszkopt kakaowy wyrósł mi jak szalony, a nie miałam pomysłu na wykorzystanie go, więc do tortu użyłam dwóch blatów. Mój tort miał więc w środku dwie kakaowe warstwy, a obłożyłam go samą śmietaną i posypałam startą czekoladą 😉

Magda
Magda
10 lat temu

Będę robić jutro ten tort na urodziny męża 🙂 po niedzieli dam znać jak wyszedł 🙂 tylko mam pytanie, czy jasny biszkopt musi być całkiem ostudzony zanim wyjmę go z formy? niestety mam aby jedną formę o takiej średnicy i nie wiem czy mam czekać z robieniem kakaowego biszkopta? 🙂

celina
celina
10 lat temu

Czy jeśli chce go zrobić na dużej blaszce to mam podwoić wszystkie skladniki.

celka
celka
10 lat temu
Reply to  Asiek

chodzi mi o taka blache prostokątną,jak sie robiło tort świnka peppa

kasia
kasia
10 lat temu

witam.chciałam zapytać jak się kroi ta “opaska”.tzn czy nie kruszy się i nie łamie podczas rozkrawania?

Anna
Anna
10 lat temu

zrobiony na drugie urodzinki córeczki 🙂 wszyscy zachwyceni . Opaska nie bardzo wyszła ale jak na pierwszy raz zaryzykowałam … Zniknął bardzo szybko

Magda
Magda
10 lat temu

Asiu zrobiłam torcik, hura , hura, wszystkim bardzo smakowal. Dziękuje za inspiracje i za wspaniały przepis 🙂 buzka

D.M
10 lat temu

Jak biała czekolada to jestem na tak 🙂 To coś dla mnie 🙂

najsmaczniejsze.pl
10 lat temu

Smakowity tort 🙂

Magda
Magda
10 lat temu

Asiu musze torta zrobić na 17 osób. Czy nie powinnam zrobić w większej tortownicy i z podwójnej porcji? Czy biszkopt z 4 jajek wystarczy?
Buźka 🙂

Magda
Magda
10 lat temu
Reply to  Asiek

Tak ślicznie i smakowicie wyglada ten torcik, że jednak zrobię masę z białej czekolady. Wg Ciebie jasny biszkopt zrobić z 6 jajek, a ciemny z 5, a masę 4 serki i ok 330 ml kremówki? Czy takie proporcje będa dobre dla 17 sób? 🙂

anahitka9
10 lat temu

Wow!Piękne wykonanie, smaki też rewelacyjne! Mogłabyś napisać jakiej firmy białą czekoladę użyłaś do zewnętrznej dekoracji, bo czasmi ciężko na dobrą trafić?Pozdrawiam
ps.
Ja też już się zastanawiałam czemu na tak długo zniknęłaś…

anahitka9
10 lat temu
Reply to  Asiek

dzięki za info:)

Aimee / Wallflower Girl

Mąka ziemniaczana? Ciekawy, Muszę spróbować! A ja uwielbiam białą czekoladę, to ciasto wygląda bosko 🙂

Różowa Patera
10 lat temu

Piękny tort:) Najbardziej podoba mi się ta dziewiątka z perełek:) Pozdrawiam!

monik
monik
10 lat temu

Muszę taki zrobić mojemu mężowi. On kocha białą czekoladę.

anielka
anielka
10 lat temu

bardzo lubie Twoje przepisy,wprawdzie w tej chwili słodyczy nie jadam/nadwaga i zmiana żywienia/ale może dla kogoś z rodziny lub znajomych coś upiekę.Tor musi być smakowity,ale nie będę na razie sprawdzała.Pozdrawiam,życze dalszych wspaniałych wypiekow i śledze ,bo generalnie lubię piec.:)

pieczarka mySia
10 lat temu

Twoj tort jest jak z bajki 🙂

Katka
Katka
10 lat temu

Asiu zęby moje aż w monitor się chcą wgryźć :)Wygląda bosko! Wszystkiego najpiękniejszego dla córci 🙂

Mmmm
Mmmm
10 lat temu

Śledziłam na facebooku etapy robienia tortu. Nie mogłam się doczekać przepisu 🙂 Wygląda obłędnie, tak pewnie smakuje. Uwielbiam białą czekoladę, przepis idealny dla mnie. Gratuluję, bo wyszedł naprawdę piękny.
pozdrowienia z Mrągowa 🙂

Siczma
10 lat temu

Cudooo

iza
10 lat temu
Reply to  Siczma

piekny tort, chetnie bym taki zjadła 😉 Wszystkiego najlepszego dla Zuzki