Ciasto jogurtowe z truskawkami

4.00 avg. rating (80% score) - 68 votes

Pewnie każdy z Was ma jakąś swoją słabość. Dziś zdradzę Wam moją. Są nią ciasta na jogurtach, maślankach itp. Tak, wiem, to śmieszne, przecież to najłatwiejsze ciasta. Ale ja naprawdę nie potrafię ich piec. Robiłam już wiele razy, z różnych przepisów, w różnych kombinacjach. Za każdym razem to samo. Wielki, dorodny ZAKALEC… Więc powoli przywykłam już do myśli, że zakalec to po prostu inny rodzaj ciasta. Ale co jakiś czas znajduję kolejny przepis na ciasto jogurtowe i kolejny raz liczę, że może tym razem się uda. Ogłaszam więc mój wielki sukces, bo wreszcie się udało! To chyba mój pierwszy raz, kiedy jestem w 100% zadowolona z ciasta jogurtowego. Lekkie, puszyste i bardzo wilgotne. No i bardzo proste, skoro wyszło nawet mi. A to, że musiałam piec to ciasto aż 3 razy, żeby w końcu móc je Wam pokazać (za każdym razem znikało w niewiadomy sposób), powinno być najlepszą jego reklamą. Polecam Wam bardzo!

Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku, ale jest przeze mnie mocno uproszczony.

Ciasto jogurtowe z truskawkami | Yogurt cake with strawberries

Składniki:

  • 2 szklanki* mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 25g roztopionego masła, wystudzonego (tyle ma być, nie jest to błąd)
  • 2 duże jaja
  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • ok. 500g truskawek lub dowolnych owoców

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na pół. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodać jogurt, ekstrakt i masło, lekko zmiksować. Następnie dodać mąkę i delikatnie wszystko wymieszać. Nie należy zbyt długo mieszać, tylko do połączenia się składników, tak aby masa nie straciła swojej puszystości.

Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę i wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki.

Piec w temperaturze 180°C przez około 35 – 40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.

*szklanka = 250ml

Ciasto jogurtowe z truskawkami | Yogurt cake with strawberries

Ciasto jogurtowe z truskawkami | Yogurt cake with strawberries

Ciasto jogurtowe z truskawkami | Yogurt cake with strawberries

Smacznego!

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, z owocami i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

119 odpowiedzi na „Ciasto jogurtowe z truskawkami

  1. avatar dorka pisze:

    pieklam dwa razy , zawsze wychodzi. ostatnio zanioslam do pracy i moje angielskie kolezanki byly wrecz zachwycone :)

  2. avatar Marianna pisze:

    Wyszło rewelacyjne. Tylko nie używalam miksera :)
    Polecam!

  3. avatar Pieguska pisze:

    Przyłączam się do wielbicieli tego ciasta – puszyste, bardzo truskawkowe i aromatyczne. Czytając opinie obawiałam się o ten zakalec, ale niepotrzebnie – wszystko dobrze poszło, jak zawsze kiedy korzystam z przepisów na Twoim blogu :) Dziękuję za słodki piątek :)

  4. avatar Aneta z Żor pisze:

    Idealne moje dzieciaki są zachwycone i ja również :)

  5. avatar Lena pisze:

    Nie polecam przepisu . zmarnowalam tylko składniki i truskawki niezły zakalec a robiłam wszystko po kolei jak pisze.

  6. avatar arlena pisze:

    Wyszło mi, bardzo dobre :) pozdrawiam

  7. avatar Ula pisze:

    Beznadziejny przepis , nie polecam nikomu, chyba ze ktos lubi zakalec, zaluje ze wczesniej nie przeczytalam wpisow pod przepisem bo wiekszosc pisze negatywne komentarze, no coz kiedys musi byc pierwszy raz najwidoczniej :(

    • avatar Asiek pisze:

      Przepis nie jest beznadziejny, jest bardzo dobry. A czasem tak się po prostu zdarza, że komuś wychodzi, a komuś nie… To było pierwsze ciasto jogurtowe które mi wyszło, bo co bym nie robiła, zawsze wychodził zakalec. A to co wydaje się być łatwe, czasem okazuje się być najtrudniejszym.
      Pozdrawiam.
      P.S. Na ponad 100 komentarzy, TYLKO (!!) 6 osób pisze, że nie wyszło… To chyba jednak nie większość?

      • avatar Ula pisze:

        Bardzo sie ciesze ze niektorym sie udaje z tego przepisu dobre ciasto ale to samo mozna zrobic duzo latwiej i nawet nie uzywac miksera a efekt moim zdaniem jest duzo lepszy, oczywiscie kazdy niech sobie robi tak jak chce, ale chcialam sprobowac z tego przepisu i nie wyszlo ale probowalam tez Twoj przepis na rogaliki i jest rewelacyjny :) pozdrawiam

        • avatar Asiek pisze:

          Przepisy są różne, tak, aby każdy znalazł dla siebie odpowiedni. Nawet u mnie jest taki, gdzie wystarczy wszystko wymieszać razem – klik. Ale to wcale nie znaczy, że ten przepis jest beznadziejny. Po prostu Tobie nie wyszedł i tyle.
          P.S. Cieszę się, że rogaliki się udały :)
          Pozdrawiam.

      • avatar Klaudia pisze:

        Mi zawsze wychodzi to ciasto i jest pyszne wiec dziekuje za ten beznadziejny przepis 😂😉

  8. avatar Gosia pisze:

    Pierwszy raz w życiu wyszedł mi zaklęć a robie często ciasta i to bardziej skomplikowane. Wszystko dałam jak w przepisie, blaszka tez odpowiednia

    • avatar Asiek pisze:

      Ja też bardzo dużo piekę, a mimo to w tego typu ciastach potrafi mi się przytrafić zakalec. Co z tego wynika? Nie zawsze to, co wydaje się proste, prostym jest :)
      Pozdrawiam!

  9. avatar Mmmonia pisze:

    Wreszcie wyszło i mnie ciasto jogurtowe! I to jak! Smakowało i robiło furorę wśród znajomych

  10. avatar iga_m pisze:

    Niestety wyszedl mi zakalec chociaz tak bardzo sie staralam:p ale narzeczony i yak zjadl pocieszajac mnie ze niektore ciasta specjalnie robi sie z zakalcem;p moze dalam za duzo truskawek….

  11. avatar Ann pisze:

    właśnie wystygło. Pycha! Trochę zmodyfikowałam przepis, dodałam trochę mniej cukru i użyłam pół na pół mąkę pszenną i mąkę pszenną pełnoziarnistą (typ 1850), miałam pewne obawy, ale pomyślałam raz kozie śmierć 😉 Ciasto wyrosło pięknie, w całym domu unosi się teraz obłędny aromat! Na pewno zagości na stałe w moim domu :)

  12. avatar Jolcia pisze:

    hej :) dzięki wielkie wyszło super.Nawet na większej blaszce!!!! Dodałabym tylko dla takich opornych jak ja, że trzeba białka(a nie jajka) ubić na sztywno, dodać cukier i dobrze utrzeć- a na końcu żółtka (w dwóch partiach). Myślę, że to może wprowadzać w błąd. Ciacho powstało z 4 jaj jako, że były małe. A i jeszcze jedno- truskawki oprószyłam mąką. Powodzenia dziewczyny :):):):)

  13. avatar Anka pisze:

    No niestety – pierwszy w życiu zakalec. Moje jogurtowe które zawsze robiłam wychodziło nawet jak dwałam składniki prosto z lodówki. Nie wiem co mnie podkusiło wypróbować inny przepis :( Wszystko robione zgodnie z przepisem, po 60 minutach pieczenia patyczek suchy a po przekrojeniu i tak był zakalec na dole.

  14. avatar Iza pisze:

    Kurde a mi nie wyszło nie urosło prawie. ..zawsze tak mam a się bardzo staram! !

  15. avatar Agusia :) pisze:

    Witam, super blog a ciasto opisane tak jak lubię czy prosto :) Jutro zabieram się do pieczenia ciacha z truskawkami zobaczymy czy i mi się uda :)

  16. avatar asia pisze:

    A może być zwykły jogurt naturaln? W sensie nie „gęsty”?

  17. avatar Conn pisze:

    Wspaniałe! Pierwsze jogurtowe, które mi wyszło! Puszyste, ale mięsiste :) dokładnie takie jak na zdjęciach!
    Dzięki i pozdrawiam!

  18. avatar OLa pisze:

    Pyszne juz 2 robie :-)

  19. avatar sonia pisze:

    Upiekłam dziś wyszło pyszne zmieniłam masło na olej i dodałam mniej jogurtu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *